maja 22, 2019

Strogonow z kurczaka / Chicken Stroganoff


Strogonow (a właściwie Stroganow, od nazwiska rosyjskiego generała, któremu poniekąd zawdzięczamy to danie) to przepyszny, bardzo pożywny gulasz wołowy. Przez lata doczekał się jednak wielu wersji, również takich z innymi rodzajami mięsa. U mnie dziś ten gulasz w wersji drobiowej, z pieczarkami, ogórkami kiszonymi, śmietaną, odrobiną musztardy i koncentratu pomidorowego. Fantastycznie smakuje z ziemniakami i zestawem surówek. Naprawdę polecam, smacznego:)

500-600 g piersi z kurczaka,
300-400 g pieczarek,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/4 szklanki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
2 szklanki bulionu drobiowego lub wody,
1-2 łyżeczki musztardy (lub do smaku),
łyżeczka koncentratu pomidorowego,
3 małe ogórki kiszone,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony tymianek

Kurczaka pokroić w paski lub kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Na patelnię po kurczaku wrzucić plastry pieczarek oraz drobno posiekaną cebulę. Smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso, zalać całość bulionem lub wodą, tak, by płyn lekko zakrywał składniki. Doprawić, dodać musztardę i koncentrat. Dusić na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać pokrojone w kostkę ogórki oraz śmietanę lub jogurt, rozmieszany uprzednio z niewielką ilością gorącego sosu. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody.

Instagram
Facebook
Twitter



ENGLISH:

500-600 g of chicken breast,
300-400 g of button mushrooms,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
approx. 1/4 cup of sour cream or Greek yogurt,
2 cups of chicken stock or water,
1-2 tsp of mustard,
1 tsp of tomato paste,
3 small fermented cucumbers/Polish pickles (optional),
1-2 tsp of corn or potato starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry thyme

Heat a small amount of oil in a pan, add the chicken cut into strips or cubes. Cook, until lightly golden and set aside. To the same pan, add finely chopped onion and slices of mushrooms. Cook for few minutes and add finely chopped garlic. Add the meat back in, cover with liquid. Season well and add mustard, followed by tomato paste. Simmer on low heat, until tender. Add chopped pickles and yogurt or cream, mixed with some hot Stroganoff sauce. If the sauce is to thin, mix the starch with some water, creating a slurry. Add to the sauce. Serve over potatoes. Enjoy:)

Instagram
Facebook
Twitter





53 komentarze:

  1. Pyszne! Bardzo lubię takie potrawy.Zrobię przy najbliższej okazji.Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Really like the idea of this spin on a traditional favorite. Good stuff -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds very yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię połączenie kurczaka i pieczarek, to danie na pewno fajnie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ to pysznie wygląda. Nigdy tego dania nie robiłam z kurczaka.
    Koniecznie muszę wypróbować.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. pyszności ! :) zapraszam również do mnie https://sweeetdreamsx.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds like perfect comfort food.

    OdpowiedzUsuń
  8. O tym daniu nie słyszałam 🙂

    OdpowiedzUsuń
  9. I adore stroganoff, but have never tried the version with chicken. It looks so good!

    OdpowiedzUsuń
  10. O kurczę! W końcu wiem, co to jest strogonow! U mnie w domu się tej potrawy nie przygotowywało, więc jest mi zupełnie obca... Ale wygląda pysznie!
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  11. Akurat szukam pomysłów na obiad, muszę wypróbować ten przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam strogonowa, ale z wersji z kurczakiem nigdy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale pychotka. Bardzo lubię takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Kiedyś jadłam drobiowy, choć nic nie zastąpi smaku itp. wołowego :P

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś jadłam to danie z kluseczkami :D Było pycha :) Jak dobrze wiedzieć, że można przygotować je tak łatwo :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Muszę koniecznie zapisać ten przepis i zrobić na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  17. chicken?....make me feel hungry....

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks so delicious!! Perfect for a chilly, rainy May day like today!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  19. Muszę kiedyś wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Moi panowie bardzo lubią takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  21. Witaj
    I ja przygotowałam kiedyś tę zupę z mięsa drobiowego.
    Nazwalam to danie zupą, gdyż ja nie zagęszczam jej mocno.
    A przy odpowiednim doprawienie, dodaniu świeżych ziół wyszła pyszna:)
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Myśle, ze strogonow z kurczakiem jest bardziej delikatny w smaku. a mięso nie sprawia wrażenia twardego.

    OdpowiedzUsuń
  23. Ja niestety nie przepadam za tym daniem :p
    Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  24. It looks delicious, thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  25. Wersja drobiowa? Hmmmm... w sumie dlaczego nie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. I think this chicken stroganoff looks even better than beef stroganoff. All these ingredients sound Yummy, especially the Greek yogurt and mushrooms. Did I ever tell you that I'm part Greek? My father's mom was Polish, and my father's dad was Greek. You make the best meals. : )

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  27. Muszę zrobić zakupy i na pewno wykonam ten strogonow :)

    OdpowiedzUsuń
  28. I love that recipe!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  29. I cooked this dish often with my mother but we never tried to prepare it using mustard, I will try your recipe too...

    OdpowiedzUsuń
  30. The next time I am looking for a new recipe, I am coming to your blog - you have interesting meals to try! Thanks for your recent visit to my blog!

    OdpowiedzUsuń
  31. Thanks a lot :D

    yummy, so delicious :D

    NEW BRANDING POST | SMOOTH AND PERFECT SKIN!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  32. Przepis brzmi i zdjęcie wygląda apetycznie. Muszę spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  33. Kocham strogonow. Takiego jeszcze nie jadłam. Muszę wypróbować przepis.

    OdpowiedzUsuń
  34. Looks great! With chicken sounds so good.

    OdpowiedzUsuń
  35. Dzisiaj zrobię na obiad. Ciekawy przepis. Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  36. Dawno nie robiłam strogonowa a z kurczakiem nigdy nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  37. Takiego jeszcze nie jadłam:)

    OdpowiedzUsuń
  38. Pachnie u mnie właśnie już tym strogonowem. Właśnie się robi, ciekawa jestem jak smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetne danie, wszystko, to, co lubię w jednym :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger