maja 27, 2019

Kostka Czarny Las / Black Forest Bars

Czarny Las to popularne na świecie ciasto czekoladowe z kremem i wiśniami. U mnie dziś w formie kostki - taki pomysł podpatrzyłam na mojej ulubionej stronie z wypiekami, ale w dużej części go zmodyfikowałam. Zastąpiłam spód brownie znacznie lżejszym ciastem z kakao, dzięki temu, jest ono jeszcze szybsze i prostsze w przygotowaniu (poza tym odrobinę mniej kaloryczne). Oprócz tego zrezygnowałam z dodatku żelatyny do kremu śmietankowego. Z przepisu oryginalnego zostawiłam tylko warstwę pysznej wiśniowej frużeliny, którą możemy przygotować z wiśni mrożonych i świeżych. Bardzo, bardzo polecam, smacznego:)


na blaszkę o wymiarach 35x24cm:

spód:

1/4 szklanki oleju,
3/4 szklanki mleka,
3/4 szklanki cukru,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1 i 1/2 szklanki mąki,
2 czubate łyżki kakao,
szczypta mielonej wanilii,
2 jajka

krem:

500 g mascarpone
250 g śmietanki kremówki,
duża szczypta mielonej wanilii,
cukier puder do smaku

frużelina wiśniowa:

350 g wiśni (mrożonych nie rozmrażamy)
2 łyżeczki żelatyny w proszku,
6 łyżek cukru,
łyżka soku z cytryny,
łyżeczka mąki ziemniaczanej rozpuszczona w 1-2 łyżkach wody

W misce wymieszać mąkę, kakao i proszek. W drugim naczyniu połączyć olej z cukrem, wanilią, jajkami i mlekiem. Wsypać mąkę z proszkiem, szybko wymieszać. Ciasto nałożyć do wyłożonej papierem blaszki. Piec w  180 C ok. 25 minut. Wystudzić.

Przygotować krem. Śmietankę ubić na sztywno, zmiksować z mascarpone, cukrem i wanilią do smaku. Krem nałożyć na wystudzony spód. 

Przygotować frużelinę: żelatynę zalać 4 łyżkami wody, odstawić do napęcznienia. Wiśnie zagotować z cukrem, gdy cukier się rozpuści, a owoce puszczą sporo soku, dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną. Zagotować, zdjąć z palnika i wymieszać z napęczniałą żelatyną. Odstawić do lekkiego zgęstnienia. Gdy masa będzie lekko tężeć, polać wierzch ciasta. Włożyć do lodówki, do zastygnięcia. 


ENGLISH:

for the cake batter:

1/4 cup of oil,
3/4 cup of milk,
3/4 cup of sugar,
2 tsp of baking powder,
1 1/2 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
a pinch of vanilla,
2 eggs,

for the filling:

500 g of mascarpone cheese,
250 g of heavy cream,
a big pinch of vanilla,
powdered sugar, to taste

for the cherry topping:

350 g of sour cherries (fresh or frozen - do not defrost),
2 tsp of gelatine powder,
1 tbsp of lemon juice,
6 tbsp of sugar,
1 tsp of potato starch or corn starach mixed with 1-2 tbsp of water


Prepare the cake batter: mix the flour with baking powder and cocoa. In another bowl mix the eggs, oil, vanilla, sugar and milk. Add the dry ingredients and mix, just to combine. Pour the batter to the pan lined with baking paper (35x24cm) and bake for about 25 minutes in 180C. Let it cool completely.

Prepare the filling: beat the cream, until stiff peaks form, whisk with mascarpone cheese. Add sugar and vanill, to taste. Spread over the cooled cake.

Prepare the topping: mix the gelatine with 4 tbsp of water and set aside to plump up. Mix cherries with sugar and heat, until sugar melts. Add lemon juice and starch and boil. Take from the heat and add gelatine, mix well. Set aside, until slightly thicker. Pour over the mascarpone layer. Cool in the fridge for few hours, until sets completely. Enjoy:





58 komentarzy:

  1. Black forest cherry cake is one of my faves. Thanks for sharing the recipe. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Hello, these Black Forest Bars look delicious. I love chocolate and cherries, yum! Thanks for sharing the recipe! Enjoy your day, wishing you a happy new week!

    OdpowiedzUsuń
  3. How delicious! The vibrant cherry topping makes it even more appetizing.

    OdpowiedzUsuń
  4. bardzo apetyczne, aż chce się spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Oh wow!! It really looks great, I'm sure it tastes delicious ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  6. apetyczne, sezon na ciasta owocowe otwarty!

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam to ciasto, wszystko pasuje do siebie idealnie, to prawdziwa rozkosz dla podniebienia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Looks absolutely delicious, black forest is one of my favourite cakes.

    OdpowiedzUsuń
  9. Ale ładnie wygląda na zdjęciu. Aż by się zjadło coś słodkiego :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ależ ono apetycznie wygląda, Marzenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda świetnie! Zawsze gdy widzę takie ciasto na zdjęciu, zaraz wpisuję przepis do kategorii- zapisuję, muszę zrobić!
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  12. Chętnie zjadłabym takie apetyczne ciacho przy porannej kawusi !
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. One of my favourite German cakes is black forest cake. This looks super tempting and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  14. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. The cake looks delicious! Your recipe is unbeatable!
    Well, you can't go wrong with ingredients such as: milk, cocoa, vanilla, cherries, cheese, lemon juice.

    OdpowiedzUsuń
  17. Jeśli tylko zbiorę na działce wiśnie, na pewno zrobię 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. musze chyba spróbować zrobić jakieś ciacho własnoręcznie, moze w kolejnym tygodniu :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh my goodness, this looks absolutely delicious!! Yum!! Can't wait to try it!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh, that looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  21. U nas w domu bardzo lubią ciasto czarny las :) super wygląda do tego jeszcze kawka i nic więcej mi nie potrzeba :D Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawie zmodyfikowane i podejrzewam, że nadal bardzo smaczne :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie się prezentuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  24. Fajnie, że zmodyfikowałaś ten przepis, teraz jest lżejszy ale równie dobry :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Yummy black forest bars!

    Thank you for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  27. Very delicious.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  28. So instangrammable!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  29. Jaka cudna i smakowita kostka ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Jejku, od samego rana namawiasz mnie do grzechu, wygląda obłędnie! Świetny blog, zostawiam obserwację i na pewno jeszcze zajrzę do Ciebie.
    Pozdrawiam, Weronika. https://veersonblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  31. How wonderful. We have fresh cherries in the shops now.

    OdpowiedzUsuń
  32. I wish I know how to bake. I tasted black forest cake. Not bar.

    OdpowiedzUsuń
  33. Wow! That looks incredibly delicious! Thank you for visiting my blog and leaving a sweet comment! :o)

    OdpowiedzUsuń
  34. Un dolce molto goloso e invitante!

    OdpowiedzUsuń
  35. Wygląda bardzo apetycznie. Jeszcze nie robiłam takiego ciasta. Trzeba będzie wypróbować ten przepis. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  36. Thanks a lot :D

    looks delicious my dear

    NEW REVIEW POST | 3 REVOLUTIONPRO PRIMERS THAT ARE WORTH!!!
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  37. You can’t beat chocolate and cherries

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  38. O tej porze roku ciasta z galaretką są wręcz rozchwytywane :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Wonderful dessert. Looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  40. Mmmm... this cake looks so yummy! Thanks for sharing the receipt.

    Kisses

    OdpowiedzUsuń
  41. Oh my goodness, these black forest bars look amazing! I wish I had one to go with my coffee right now. ; ) Do you know CHERRY is my favorite fruit?

    ~Sheri

    OdpowiedzUsuń
  42. Schwartzwald is probably my fave flavour in cakes and tortes :) We've got a new icecream with that flavour here to as well this year.

    OdpowiedzUsuń
  43. I love reading a post that will make men and women think.
    Also, thank you for permitting me to comment!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger