![]() |
Ciasto Rocher / Rocher Cake |
Ciasto ,,Rocher" to pyszne, całkiem proste, warstwowe ciasto z kremem czekoladowym, śmietankowym i orzechami. Przepis na dużą blaszkę będzie idealny do wypróbowania w sezonie karnawałowym, sprawdzi się nie tylko na Sylwestra czy na Święta, ale także na wszelkie imprezy w większym gronie. To wspaniały smakołyk dla wielbicieli słodkości. Inspirowałam się przepisem znalezionym na TEJ stronie, ale dość znacznie go zmodyfikowałam.
Moje ciasto ,,Rocher" składa się bardzo prostego biszkoptu z kakao - nie oddzielamy tu żółtek od białek, ale ubijamy jajka w całości. Jeśli chcecie, by biszkopt nie opadł po upieczeniu i zachował kształt, możecie wypróbować technikę znaną z biszkoptu rzucanego. Zaraz po upieczeniu upuśćcie blaszkę z gorącym ciastem na podłogę (z wysokości piekarnika; warto podłożyć dywanik lub koc). Pamiętajcie, by upiec biszkopt dzień wcześniej, na drugi dzień łatwiej się kroi.
Dzisiejsze ciasto tortowe składa się z dwóch kremów - prostego kremu ze śmietanki i mascarpone oraz fantastycznego kremu czekoladowego z Nutellą, który smakiem bardzo przypomina tytułowe czekoladki, na których się wzorujemy. Oba kremy przygotowuje się błyskawicznie. Krem śmietankowy jest gęsty i dość trudno rozprowadza się go na warstwie czekoladowej. Aby ułatwić sobie zadanie warto schłodzić biszkopt z kremem czekoladowym. Krem da się też równomiernie rozprowadzić, nakładany łyżką w postaci małych kopczyków (jak na filmie). Można też nałożyć go za pomocą rękawa cukierniczgo.
Chciałam, by moje ciasto ,,Rocher" przypominało wyglądem popularne czekoladki, dlatego drugi blat biszkoptu pokruszyłam na wierzch, posypałam orzechami i oblałam polewą czekoladową. Jeśli wolicie, zostawcie blat w całości, oblejcie polewą i posypcie orzechami. Możecie też udekorować ciasto pralinkami.
Ciasto ,,Rocher" to naprawdę przepyszny wypiek dla wielbicieli bardzo słodkich, warstwowych ciast. To doskonały wybór na kolejne Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet na urodziny jako tort. Bardzo polecam, smacznego:)
TUTAJ znajdziecie więcej moich pysznych ciast warstwowych :) Przepis na ciasto ,,Rocher", składniki:
na dużą blaszkę o wymiarach 36x25cm: na biszkopt (można przygotować dzień wcześniej): 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, pół szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia na krem śmietankowy: 300 g mascarpone, 300 g śmietanki 36%, cukier puder do smaku (warto nie dodawać za dużo, ponieważ krem czekoladowy jest słodki), na krem czekoladowy: 400 g mascarpone, 100 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 350 g Nutelli, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych na polewę: 100 g śmietanki kremówki, 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo orzechy laskowe do posypania ciastaPrzepis na ciasto ,,Rocher", przygotowanie:
Przygotować biszkopt:
Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle.
Drugiego dnia biszkopt przekroić na dwa blaty (jeśli chcemy pokruszyć drugi, może być cieńszy niż spód). Pierwszy nasączyć mocną herbatą.
Przygotować krem śmietankowy: zmiksować kremówkę na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Krótko wymieszać.
Przygotować krem czekoladowy: krótki zmiksować mascarpone. Dodać Nutellę, zmiksować. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę, mieszać łyżką lub szpatułką. Dodać orzechy.
Na spód biszkoptu wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać. Nałożyć krem śmietankowy, najlepiej łyżką, małymi porcjami (jak na filmie), a następnie wyrównać wierzch (najłatwiej będzie to jednak zrobić rękawem cukierniczym). Pokruszyć drugi blat (lub ułożyć w całości). Posypać posiekanymi orzechami. Oblać czekoladą rozpuszczoną w gorącej śmietance. Chłodzić najlepiej całą noc.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
"Rocher" Cake Recipe:
for the sponge cake:
5 eggs,
3/4 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder
approx. 1/4 cup of strong tea
for the white cream:
300 g of mascarpone,
300 g of heavy cream,
some powdered sugar, to taste (do not add too much, because the chocolate filling is very sweet)
for the chocolate cream:
350 g of Nutella,
400 g of mascarpone,
100 g of milk chocolate,
50 g of dark chocolate,
1/2 cup of chopped hazelnuts
for the glaze:
100 g of heavy cream
100 g of dark chocolate,
some chopped hazelnuts for topping
Prepare the sponge cake (a day before is best for this recipe): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, baking powder, potato starch and cocoa. Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper). Bake for about 30 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely.
The next day cut the sponge into two layers. Brush the first layer with some tea to keep it moist.
Prepare the mascarpone cream: beat the cream, until stiff peeks form. Add mascarpone and some sugar to taste, beat briefly.
Prepare chocolate cream: beat mascarpone, add Nutella and mix. Gradually add melted and slightly cooled chocolate. Mix with the spoon. Add hazelnuts.
Place chocolate cream on the bottom of the cake. Add the white cream on top of that (using a spoon, adding portions of it on top - like in the film). Even it out. Crumble the second layer of the cake on top (or add whole layer on top). Sprinkle with hazelnuts. Glaze with chocolate melted in cream. Let it chill in the fridge, best overnight. Enjoy!
Fenomenalne ciasto, wspaniałe!
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńCiasto wygląda bardzo smakowicie.
OdpowiedzUsuńNiestety, ze względu na śmietanę muszę obejść się smakiem.
Pozdrawiam:)
Wygląda obłędnie to ciasto i pewnie jest przepyszne <3
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! Kiedyś wypróbuję ;-)
OdpowiedzUsuńWszelkiej pomyślności i samych pysznych i udanych wypieków w nadchodzącym 2020 roku życzę :-)
wygląda na mega słodkie, więc dzielnie będę podziwiała tym razem :)
OdpowiedzUsuńDid you put a Ferrero Rocher candy on top?
OdpowiedzUsuńYes, I did☺
Usuńmm, sam krem czekoladowy kusi :)
OdpowiedzUsuńO to coś dla mnie :)
OdpowiedzUsuńMmm wygląda wspaniale, zobaczę filmik :)
OdpowiedzUsuńHummm delicioso e aproveito para desejar um Excelente Ano de 2020 cheio de coisas boas.
OdpowiedzUsuńAndarilhar
Dedais de Francisco e Idalisa
Livros-Autografados
kuszące, by zrobić akurat na sylwestra!
OdpowiedzUsuńOH MY GOD!!!! THAT´S AMAZING!!!!
OdpowiedzUsuńLuscious, delicious and ever so tempting!
OdpowiedzUsuńSo yummy, I want it now!! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńSzczęśliwego Nowego roku,chociaż wiadomo- życie zależy od nas samych!
OdpowiedzUsuńThis will be amazing for he chocolate lovers
OdpowiedzUsuńxx
oooooh so good!! keeping the dentist in business!!
OdpowiedzUsuńHaha, it is worth it☺
UsuńThat looks and sounds decadent, rich and delightful. I have NEVER seen an instruction which suggests dropping a sponge cake on the floor behind (I suspect I would be afraid to try it).
OdpowiedzUsuńI know it sounds totally crazy and I was afraid of it too! But now I do it everytime I bake a sponge cake, works for me. I think in here it is quite popular method☺
UsuńO rany, pychotka!!!
OdpowiedzUsuńNa pewno smaczne ale:)))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńWow it looks really delicious!!
OdpowiedzUsuńxx
this cake looks amazing, thanks for sharing.
OdpowiedzUsuńWygląda świetnie :)
OdpowiedzUsuńŚwietny, na pewno spróbuję go jeszcze w tym tygodniu :)
OdpowiedzUsuńOh wow. that is just mouth watering!! Keep well Diane
OdpowiedzUsuńSo rich, decadent, and inviting looking!!!
OdpowiedzUsuńAleż pyszne musi być to ciasto! A i cudnie wygląda:)
OdpowiedzUsuńYou always make the most delicious food. 😊
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńYummy cake for the festive season. You sure can bake so well.
OdpowiedzUsuńUn dolce molto goloso... Auguri di buon anno!
OdpowiedzUsuńNiebo w gębie!
OdpowiedzUsuńCiasto wyglada niezwykle pysznie :-)
OdpowiedzUsuńLooks so good and so yummy!
OdpowiedzUsuńHappy New Year! I hope all your endeavors in 2020 are successful.
OdpowiedzUsuńHugs!
Yum.
OdpowiedzUsuńHappy new year for you !!! Kisses!
OdpowiedzUsuńOMG...this looks absolutely sensational!!
OdpowiedzUsuńAnd, being a chocoholic, it will be the perfect treat for me!
Thank you so, so much! :))
MM pycha!
OdpowiedzUsuńThat looks quite wonderful and great to have for the holidays.
OdpowiedzUsuńomom pycha:D
OdpowiedzUsuńDeve ser bem gostoso.
OdpowiedzUsuńBoa entrada de ano.
Musi być bardzo pyszne 😉
OdpowiedzUsuńŚlinka cieknie, ale przy moim uczuleniu na orzechy to nie jest najlepszy pomysł :)
OdpowiedzUsuńI would love to try this! Thanks for visiting Buttercupland and please stop by often. Happy and healthy new year!
OdpowiedzUsuńSure looks delicious! Happy New Year to you!
OdpowiedzUsuńlet's have a cup of coffee....yummy
OdpowiedzUsuńThank you for recipe
ja bym je sobie dziś zrobiła na imprezkę:D
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńLooks Beautiful As Can Be But Your SPINACH AND PEPPER STUFFED CHICKEN BREAST Takes The Cake - Happy New Years Eve & All The Best In 2020
OdpowiedzUsuńCheers
Natalko ciasto wygląda bardzo smakowicie...Mniammm 😋😋😊
OdpowiedzUsuńWypróbuję przepis przy najbliższej okazji .
Szczęśliwego Nowego Roku!🎊🥂🎉🍾
Zapowiada się naprawdę pysznie :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)
OdpowiedzUsuńOh, looks super yummy!
OdpowiedzUsuńHappy 2020!
xx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Looks very tasty :-D
OdpowiedzUsuńwygląda obłędnie, ale ostanio nie lubię piec, nie mogę się przekonać! wole gotowanie i pitraszenie obiadów:D
OdpowiedzUsuńHappy New Year!
OdpowiedzUsuńAle pyszności <3
OdpowiedzUsuńO matulu, dziewczyno gdzie mieszkasz? Już jadę do Ciebie na te pyszności :) Teraz to mi tu pokazałaś pyszności. Ja uwielbiam czekoladki Ferrero Rocher, mogłabym się nimi zajadać bez końca (dzięki Bogu, że sporo kosztują bo bym zbankrutowała) a tu takie ciasto o prawie tej samej nazwie i wyglądzie takim że ach... :)
OdpowiedzUsuńWpadaj do Torunia☺😉
UsuńZ ogromnymi wyrzutami sumienia pochłonęłam dwa opakowania ferrero rocher, a ty mi teraz pokazujesz, że można zrobić całą blachę ciasta? Jak tu żyć? :D
OdpowiedzUsuń