grudnia 29, 2019

Ciasto Rocher / Rocher Cake




Ciasto Ferrero Rocher przepis
Ciasto Rocher / Rocher Cake
Ciasto Ferrero Rocher przepis


Ciasto ,,Rocher" to pyszne, całkiem proste, warstwowe ciasto z kremem czekoladowym, śmietankowym i orzechami. Przepis na dużą blaszkę będzie idealny do wypróbowania w sezonie karnawałowym, sprawdzi się nie tylko na Sylwestra czy na Święta, ale także na wszelkie imprezy w większym gronie. To wspaniały smakołyk dla wielbicieli słodkości. Inspirowałam się przepisem znalezionym na TEJ stronie, ale dość znacznie go zmodyfikowałam.

Moje ciasto ,,Rocher" składa się bardzo prostego biszkoptu z kakao - nie oddzielamy tu żółtek od białek, ale ubijamy jajka w całości. Jeśli chcecie, by biszkopt nie opadł po upieczeniu i zachował kształt, możecie wypróbować technikę znaną z biszkoptu rzucanego. Zaraz po upieczeniu upuśćcie blaszkę z gorącym ciastem na podłogę (z wysokości piekarnika; warto podłożyć dywanik lub koc). Pamiętajcie, by upiec biszkopt dzień wcześniej, na drugi dzień łatwiej się kroi.

Dzisiejsze ciasto tortowe składa się z dwóch kremów - prostego kremu ze śmietanki i mascarpone oraz fantastycznego kremu czekoladowego z Nutellą, który smakiem bardzo przypomina tytułowe czekoladki, na których się wzorujemy. Oba kremy przygotowuje się błyskawicznie. Krem śmietankowy jest gęsty i dość trudno rozprowadza się go na warstwie czekoladowej. Aby ułatwić sobie zadanie warto schłodzić biszkopt z kremem czekoladowym. Krem da się też równomiernie rozprowadzić, nakładany łyżką w postaci małych kopczyków (jak na filmie). Można też nałożyć go za pomocą rękawa cukierniczgo.


Chciałam, by moje ciasto ,,Rocher" przypominało wyglądem popularne czekoladki, dlatego drugi blat biszkoptu pokruszyłam na wierzch, posypałam orzechami i oblałam polewą czekoladową. Jeśli wolicie, zostawcie blat w całości, oblejcie polewą i posypcie orzechami. Możecie też udekorować ciasto pralinkami.
Ciasto ,,Rocher" to naprawdę przepyszny wypiek dla wielbicieli bardzo słodkich, warstwowych ciast. To doskonały wybór na kolejne Boże Narodzenie, Wielkanoc, a nawet na urodziny jako tort. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich pysznych ciast warstwowych :) 

Przepis na ciasto ,,Rocher", składniki:

na dużą blaszkę o wymiarach 36x25cm: na biszkopt (można przygotować dzień wcześniej): 5 jajek (w temperaturze pokojowej), 3/4 szklanki cukru, 3/4 szklanki mąki, 2 czubate łyżki kakao, pół szklanki mąki ziemniaczanej, czubata łyżeczka proszku do pieczenia na krem śmietankowy: 300 g mascarpone, 300 g śmietanki 36%, cukier puder do smaku (warto nie dodawać za dużo, ponieważ krem czekoladowy jest słodki), na krem czekoladowy: 400 g mascarpone, 100 g mlecznej czekolady, 50 g gorzkiej czekolady, 350 g Nutelli, 1/2 szklanki posiekanych orzechów laskowych na polewę: 100 g śmietanki kremówki, 100 g gorzkiej czekolady dodatkowo orzechy laskowe do posypania ciasta

Przepis na ciasto ,,Rocher", przygotowanie:

Przygotować biszkopt: Jajka ubić z cukrem na jasną, gęstą, puszystą masę (ok. 7-10 minut). W drugiej misce wymieszać przesianą mąkę, kakao i proszek do pieczenia. Posypać wierzch masy jajecznej i delikatnie wymieszać całość łyżką lub szpatułką. Wylać masę do wyłożonej papierem blaszki(tylko spód). Piec około 30 minut w 180 stopniach. Gdy ciasto będzie upieczone, zrzucić blaszkę z wysokości piekarnika na podłogę (to tzw. ,,biszkopt rzucany" - zrzucenie blaszki spowoduje, że biszkopt będzie równy i nie opadnie) - można pominąć ten krok i wystudzić ciasto jak zwykle.
Drugiego dnia biszkopt przekroić na dwa blaty (jeśli chcemy pokruszyć drugi, może być cieńszy niż spód). Pierwszy nasączyć mocną herbatą. Przygotować krem śmietankowy: zmiksować kremówkę na sztywno, dodać mascarpone i cukier puder. Krótko wymieszać. Przygotować krem czekoladowy: krótki zmiksować mascarpone. Dodać Nutellę, zmiksować. Stopniowo dodawać rozpuszczoną czekoladę, mieszać łyżką lub szpatułką. Dodać orzechy. Na spód biszkoptu wyłożyć krem czekoladowy, wyrównać. Nałożyć krem śmietankowy, najlepiej łyżką, małymi porcjami (jak na filmie), a następnie wyrównać wierzch (najłatwiej będzie to jednak zrobić rękawem cukierniczym). Pokruszyć drugi blat (lub ułożyć w całości). Posypać posiekanymi orzechami. Oblać czekoladą rozpuszczoną w gorącej śmietance. Chłodzić najlepiej całą noc.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


"Rocher" Cake Recipe:

for the sponge cake:
5 eggs,
3/4 cup of sugar,
3/4 cup of flour,
2 heaping tbsp of cocoa,
1/2 cup of potato starch,
1 tsp of baking powder

approx. 1/4 cup of strong tea

for the white cream:
300 g of mascarpone,
300 g of heavy cream,
some powdered sugar, to taste (do not add too much, because the chocolate filling is very sweet)

for the chocolate cream:
350 g of Nutella,
400 g of mascarpone,
100 g of milk chocolate,
50 g of dark chocolate,
1/2 cup of chopped hazelnuts

for the glaze:
100 g of heavy cream
100 g of dark chocolate,
some chopped hazelnuts for topping


Prepare the sponge cake (a day before is best for this recipe): beat the eggs with sugar for about 7-10 minutes or until light and fluffy. Mix flour, baking powder, potato starch and cocoa. Sprinkle the dry ingredietns all over the egg mixture and gently fold them in. Pour over the baking pan (25x35cm - line only the bottom with baking paper). Bake for about 30 minutes in 180C. When it is fully cooked, to make sure your cake is nice and even, drop the cake in a baking pan on a floor (you can also ommit this step and let the cake cool as always). Let cool completely.

The next day cut the sponge into two layers. Brush the first layer with some tea to keep it moist.

Prepare the mascarpone cream: beat the cream, until stiff peeks form. Add mascarpone and some sugar to taste, beat briefly.

Prepare chocolate cream: beat mascarpone, add Nutella and mix. Gradually add melted and slightly cooled chocolate. Mix with the spoon. Add hazelnuts.

Place chocolate cream on the bottom of the cake. Add the white cream on top of that (using a spoon, adding portions of it on top - like in the film). Even it out. Crumble the second layer of the cake on top (or add whole layer on top). Sprinkle with hazelnuts. Glaze with chocolate melted in cream. Let it chill in the fridge, best overnight. Enjoy!

64 komentarze:

  1. Fenomenalne ciasto, wspaniałe!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciasto wygląda bardzo smakowicie.
    Niestety, ze względu na śmietanę muszę obejść się smakiem.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie to ciasto i pewnie jest przepyszne <3

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda! Kiedyś wypróbuję ;-)
    Wszelkiej pomyślności i samych pysznych i udanych wypieków w nadchodzącym 2020 roku życzę :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. wygląda na mega słodkie, więc dzielnie będę podziwiała tym razem :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Did you put a Ferrero Rocher candy on top?

    OdpowiedzUsuń
  7. Mmm wygląda wspaniale, zobaczę filmik :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hummm delicioso e aproveito para desejar um Excelente Ano de 2020 cheio de coisas boas.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    Livros-Autografados

    OdpowiedzUsuń
  9. kuszące, by zrobić akurat na sylwestra!

    OdpowiedzUsuń
  10. OH MY GOD!!!! THAT´S AMAZING!!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Luscious, delicious and ever so tempting!

    OdpowiedzUsuń
  12. So yummy, I want it now!! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  13. Szczęśliwego Nowego roku,chociaż wiadomo- życie zależy od nas samych!

    OdpowiedzUsuń
  14. This will be amazing for he chocolate lovers
    xx

    OdpowiedzUsuń
  15. oooooh so good!! keeping the dentist in business!!

    OdpowiedzUsuń
  16. That looks and sounds decadent, rich and delightful. I have NEVER seen an instruction which suggests dropping a sponge cake on the floor behind (I suspect I would be afraid to try it).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I know it sounds totally crazy and I was afraid of it too! But now I do it everytime I bake a sponge cake, works for me. I think in here it is quite popular method☺

      Usuń
  17. Na pewno smaczne ale:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  18. Wow it looks really delicious!!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  19. this cake looks amazing, thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  20. Świetny, na pewno spróbuję go jeszcze w tym tygodniu :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Oh wow. that is just mouth watering!! Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  22. So rich, decadent, and inviting looking!!!

    OdpowiedzUsuń
  23. Ależ pyszne musi być to ciasto! A i cudnie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Yummy cake for the festive season. You sure can bake so well.

    OdpowiedzUsuń
  25. Un dolce molto goloso... Auguri di buon anno!

    OdpowiedzUsuń
  26. Ciasto wyglada niezwykle pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  27. Happy New Year! I hope all your endeavors in 2020 are successful.
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  28. Happy new year for you !!! Kisses!

    OdpowiedzUsuń
  29. OMG...this looks absolutely sensational!!
    And, being a chocoholic, it will be the perfect treat for me!
    Thank you so, so much! :))

    OdpowiedzUsuń
  30. That looks quite wonderful and great to have for the holidays.

    OdpowiedzUsuń
  31. Deve ser bem gostoso.
    Boa entrada de ano.

    OdpowiedzUsuń
  32. Ślinka cieknie, ale przy moim uczuleniu na orzechy to nie jest najlepszy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  33. I would love to try this! Thanks for visiting Buttercupland and please stop by often. Happy and healthy new year!

    OdpowiedzUsuń
  34. Sure looks delicious! Happy New Year to you!

    OdpowiedzUsuń
  35. let's have a cup of coffee....yummy

    Thank you for recipe

    OdpowiedzUsuń
  36. ja bym je sobie dziś zrobiła na imprezkę:D

    OdpowiedzUsuń
  37. Looks Beautiful As Can Be But Your SPINACH AND PEPPER STUFFED CHICKEN BREAST Takes The Cake - Happy New Years Eve & All The Best In 2020

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  38. Natalko ciasto wygląda bardzo smakowicie...Mniammm 😋😋😊
    Wypróbuję przepis przy najbliższej okazji .
    Szczęśliwego Nowego Roku!🎊🥂🎉🍾

    OdpowiedzUsuń
  39. Zapowiada się naprawdę pysznie :-) szczęśliwego Nowego Roku :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Oh, looks super yummy!
    Happy 2020!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  41. wygląda obłędnie, ale ostanio nie lubię piec, nie mogę się przekonać! wole gotowanie i pitraszenie obiadów:D

    OdpowiedzUsuń
  42. O matulu, dziewczyno gdzie mieszkasz? Już jadę do Ciebie na te pyszności :) Teraz to mi tu pokazałaś pyszności. Ja uwielbiam czekoladki Ferrero Rocher, mogłabym się nimi zajadać bez końca (dzięki Bogu, że sporo kosztują bo bym zbankrutowała) a tu takie ciasto o prawie tej samej nazwie i wyglądzie takim że ach... :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Z ogromnymi wyrzutami sumienia pochłonęłam dwa opakowania ferrero rocher, a ty mi teraz pokazujesz, że można zrobić całą blachę ciasta? Jak tu żyć? :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger