grudnia 08, 2019

Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki'



Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia przepis
Paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia / Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki'
Paszteciki wigilijne do zamrożenia z pieczarkami przepis
Paszteciki wigilijne z pieczarkami czy grzybami leśnymi to tradycyjna przekąska na świątecznym stole. Dziś również w wersji do zamrożenia - moje półkruche paszteciki z grzybowym nadzieniem możecie przygotować z dużym wyprzedzeniem, zamrozić, a tuż przed Bożym Narodzeniem odgrzać i podawać na stół do barszczu i innych przysmaków.

Warto pamiętać, że zamiast upieczonych pasztecików, możecie też zamrozić tylko kruche ciasto i/lub farsz. Po rozmrożeniu będą gotowe do szybszego przygotowania świeżych tuż przed Wigilią. Ja najbardziej lubię formować je w kształt pierożków, ale możecie nadać im dowolny kształt i złożyć tak, jak macie ochotę. Z tym ciastem bardzo przyjemnie się pracuje. Po Świętach możecie je wykorzystać na przykład do upieczenia pysznych pasztecików z innym farszem, na przykład z mięsem - świetne na imprezę czy Sylwestra:) 

Do nadzienia użyłam pieczarek i odrobiny suszonych grzybów leśnych, które nadają całości wspaniałego aromatu. Jeśli ich nie macie, użyjcie zamiast nich tą samą ilość pieczarek.

Paszteciki wigilijne z pieczarkami długo zachowują świeżość i są przepyszne, najlepsze jeszcze ciepłe - idealnie pasują do tradycyjnego czerwonego barszczu. Koniecznie wypróbujcie w te Święta, polecam przepis, smacznego:)


Przepis na paszteciki wigilijne z pieczarkami do zamrożenia:



na ciasto:

300 g krupczatki,
2 duże jajka,
150 g zimnego masła,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
2 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu greckiego,
opcjonalnie szczypta soli

jajko, mleko lub śmietanka do posmarowania pasztecików przed pieczeniem

na farsz:
50 g suszonych grzybów (opcjonalnie),
ok. 300 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
3-4 łyżeczki posiekanej natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn,
ok. 4 łyżek bułki tartej (lub więcej),
jajko

Przygotować ciasto: mąkę posiekać z masłem (lub rozetrzeć palcami; masło ma być w malutkich kawałeczkach). Dodać proszek, jajka i śmietanę lub jogurt oraz sól. Zagnieść gładkie ciasto, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na pół godziny (lub całą noc). Farsz: namoczyć suszone grzyby na kilka godzin w wodzie (lub na noc), ugotować do miękkości i drobno posiekać. Drobno pokroić pieczarki i usmażyć z cebulką i czosnkiem, doprawić do smaku. Ostudzić. Grzyby połączyć z jajkiem, bułką tartą i natką pietruszki. Ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie (1/2 cm). Wycinać kółka o średnicy 10 cm. Na każde z nich nakładać płaską łyżkę farszu, zlepiać jak pierogi. Ścisnąć brzegi widelcem (można uformować dowolny kształt pasztecików). Każdy pierożek nakłuć 2-3 razy widelcem, posmarować jajkiem, mlekiem lub śmietanką. Piec w 200 C około 15-20 minut lub do zarumienienia.


Polish Mushroom Hand Pies 'Paszteciki' (great to freeze!)


for the pastry:

300 g of flour (krupczatka flour is the best for the recipe - it's type 500),
2 large eggs,
150 g of cold butter (diced),
2 tsp of baking powder,
2 Tbsp of sour cream or greek youghurt,
a pinch of salt

an egg, milk or heavy cream to brush the hand pies before baking

for the filling:
50 g of dry, wild Polish mushrooms (optional),
approx. 300 g of button mushrooms (finely chopped),
1 onion (finely chopped),
2 cloves of garlic (finely chopped),
3-4 tsp of finely chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, rosemary,
1 egg,
few tbsp of bread creambs

Add the butter to the flour and rub in with your fingerstips, until the mixture resambles breadcrumbs. Add the eggs, sifted baking powder and the cream or youghurt and salt. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for about 30 minutes (or night). The filling: place the dry mushrooms in water and soak them for few hours or overnight. Drain from the liquid, cover with water and simmer, until tender. Cool and finely chop the mushrooms. Heat a small amount of oil in a pan, add button mushrooms, an onion and garlic, cook, until tender. Season to taste and let it cool. Mix the mushrooms with parsley, an egg and some bread crumbs (add enough for thickening the filling). Roll the chilled pastry on a floured surface (1/2 cm thick) and cut into 10 cm circles. Put a heaping tsp of the filling on the center of each circle. Fold the edges  together and press with the fork to seal. Pierce the top of each pie and brush with beaten egg, cream or milk. Bake for about 15 to 20 minutes (200C) or until golden brown. Serve with Polish red borscht or as a snack. Enjoy:)



78 komentarzy:

  1. Thanks for the recipe, it seems great!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  2. Very tasty the 'Paszteciki' !!!😂
    Have a nice Sunday! 😘

    OdpowiedzUsuń
  3. Wczoraj piekłam gryczane krucho-drożdzowe i zamroziłam surowe.. upiekę przed świętami.. fajna psrawa takie paszteciki :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Lubię takie 'wypieki', które można mrozić i wyjąć kiedy przyjdzie ochota :)

    OdpowiedzUsuń
  5. ale pysznie muszą smakować!

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam paszteciki i nie wyobrażam sobie bez nich świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I have a Russian friend and she often makes these delicious pies! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka :) bardzo lubie paszteciki

    OdpowiedzUsuń
  9. Gracias por tu receta es una buena opción para estas fiestas,y tienen muy buena pinta.
    Feliz domingo. Un abrazo!

    OdpowiedzUsuń
  10. I'd eat the whole pan and then some more!

    OdpowiedzUsuń
  11. I love savoury pies! These look fantastic with mushroom filling, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis:))w dodatku można przygotować wcześniej:)pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  13. Super wyglądają :), ale mam już rodzinny przepis na podobne, takie pół-serowe.

    OdpowiedzUsuń
  14. It seems great 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  15. My mom used to make these, but I never got her recipe. Thank you so much, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Witam. Czy paszteciki mrozi Pani surowe czy pieczone?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja mrożę już upieczone. Są też osoby, które mrożą surowe, ale ja tego sposobu jeszcze nie testowałam☺

      Usuń
  17. Ojej coś pysznego !. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. These are awesome! Now with so many people rushing around, it would be so cool to have these and just grab one while running out of the house.

    OdpowiedzUsuń
  19. Oj muszą być pyszne, z chęcią bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Pasztecików wigilijnych jeszcze nie próbowałam, ale zaciekawiłaś mnie tym przepisem. Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Jak zamrożę, to jak później podgrzać przed podaniem?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odmrażamy, a potem wkładamy na parę minut do ciepłego piekarnika☺

      Usuń
  22. Oh I like the sounds of these Natalia. I think I might give these a go and freeze for Christmas eve get together. Thank you x

    OdpowiedzUsuń
  23. O nie próbowałam ale pysznie wyglądają:)

    OdpowiedzUsuń
  24. Muszą być pyszne!❤
    Wpadnij też do mnie w wolnej chwili 💋

    OdpowiedzUsuń
  25. It looks very appetizing! I'd like to try them
    http://www.recklessdiary.ru

    OdpowiedzUsuń
  26. Looks delicious Thanks for the recipe xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/12/ghostmoon-bags-out-of-this-planet.html

    OdpowiedzUsuń
  27. nie ma bata, zaraz zrobię:D kocham takie potrawy:)

    OdpowiedzUsuń
  28. These look so delicious. Perfect for the christmas dinner table!

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepis na święta się przyda :)

    OdpowiedzUsuń
  30. That sounds - and looks - yummy.
    Weird. My Mum´s side of the family is from Poland (back then, near Königsberg) and my Omi spoke "Platt" - so different to what you write - I can´t understand a bit, just a word here and there...

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam paszteciki! Wyglądają smacznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Moja siostra robi na święta podobne. Wyglądają przepysznie :)
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt.

    OdpowiedzUsuń
  33. These look wonderful!!!👍👍 Thank you so much!

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  34. Love mushrooms these sound excellent. Have a good week Diane

    OdpowiedzUsuń
  35. Moje smaki. Chętnie wyprobuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  36. Savory pies are awesome and these with mushrooms sound like the best! Thanks for the recipe, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  37. Oh, This So Turns Me On - You Just Lit A Spark Under Me To Make Up Shepard's Pie Tonight For Dinner - On It & Thank You

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  38. wyglądają tak pysznie, że z pewnością jedzą się same...
    Tak na poważnie to bardzo dobra receptura

    OdpowiedzUsuń
  39. I love mini hand pies. Yours look delightful! Hope you have a lovely week ahead, Natalia ♥

    OdpowiedzUsuń
  40. zdecydowane pyszności- idealny świateczny przepis

    OdpowiedzUsuń
  41. Przepis zapisany, chętnie skorzystam :)

    OdpowiedzUsuń
  42. Jejku az zglodnialam... Moze zrobie w tym roku? Przepis wyglada dosyc prosto :)

    OdpowiedzUsuń
  43. Przepis na mriżenie pazztecików jest wyśmienity, muszę koniecznie je zrobić.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  44. I think it's time for another Christmas recipe and this looks good!

    OdpowiedzUsuń
  45. Pyszności świąteczne - to cudowna sprawa

    OdpowiedzUsuń
  46. Oj tak, to zdecydowanie moje smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  47. Oh very good recipe darling
    Thanks for share
    xx

    OdpowiedzUsuń
  48. Genialne! I bardzo na czasie!

    OdpowiedzUsuń
  49. Przyznam, że nie jadłam jeszcze takich pasztecików 😕

    OdpowiedzUsuń
  50. I am sure this would be delicious. Thanks for sharing this good looking recipe. Hope your holidays are wonderful.

    OdpowiedzUsuń
  51. Śliczne, będą idealnie pasować na święta :)

    OdpowiedzUsuń
  52. Thanks for the recipe, it seems great!

    OdpowiedzUsuń
  53. O coś fajnego i nowego na wigilię :) ja tam kocham wszystko co ma grzyby :D Cały rok czekam na uszka :P a pasztecików też bym chętnie spróbowała ^^

    OdpowiedzUsuń
  54. Już zrobione. Wyszły perfekcyjnie!

    OdpowiedzUsuń
  55. wow such an amazing dish dear Natalia :)
    i always enjoy filling ones so much

    OdpowiedzUsuń
  56. Those look a lot like what we call "patties" which are usually filled with ground beef or fish! The mushroom version sounds very good. :)

    OdpowiedzUsuń
  57. Jadłam takie paszteciki raz w życiu, u cioci. U nas nigdy się ich nie robiło. :) właśnie sobie uświadomiłam, że za każdym razem piszę "paszczeciki", a nie poprawnie. Muszę nad tym popracować ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger