grudnia 27, 2019

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i papryką / Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast

Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem i papryką / Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast
Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem, serem i papryką to błyskawiczny przepis w sam raz na imprezę sylwestrową i nie tylko.

Do nafaszerowania kurczaka możecie użyć większości składników, które znajdziecie w lodówce. Oprócz szpinaku i papryki fantastycznie sprawdzą się pieczarki albo leśne grzyby i tak naprawdę wszystkie Wasze ulubione warzywa. Dobrze doprawione i podsmażone, będą smakować świetnie w towarzystwie sera i mięsa. Do zapiekania użyjcie ulubionego sera żółtego, sporej ilości parmezanu lub mozzarelli. Do kurczaka możecie też użyć ulubionej mieszanki przypraw do drobiu lub ulubionych ziół.

Jeśli spodziewacie się dużego grona gości, proporcjonalnie zwiększcie ilość składników - gwarantuję, że się nie napracujecie. Pierś z kurczaka faszerowana szpinakiem to też świetny pomysł na szybki obiad w środku tygodnia. Polecam, smacznego:)

Przepis na pierś z kurczaka faszerowaną szpinakiem i papryką:

2 piersi z kurczaka,
1/2 dużej czerwonej papryki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
kilka plasterków żółtego sera,
garść szpinaku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek, oregano, bazylia, słodka i/lub ostra papryka, opcjonalnie odrobina kurkumy (lub inne ulubione przyprawy do drobiu),
kilka łyżeczek oleju,
opcjonalnie kilka łyżeczek bułki tartej

Każdą pierś naciąć wzdłuż, nie przecinając do końca - ma powstać kieszonka. Każdą pierś posmarować olejem i dokładnie oprószyć przyprawami. Na niewielkiej ilości tłuszczu usmażyć drobno pokrojona paprykę, cebulę i czosnek. Doprawić do smaku. Ostudzić. Do każdej kieszonki z kurczaka nakładać porcję usmażonych warzyw, kilka listków szpinaku i 2 plastry żółtego sera. Ułożyć w naczyniu do zapiekania wysmarowanej tłuszczem. Opcjonalnie posypać wierzch każdej piersi odrobiną bułki tartej. Piec około 20-25 minut w 180 C lub do miękkości mięsa. 

Spinach and Pepper Stuffed Chicken Breast:


2 chicken breast,
1/2 of a red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
few slices of cheese (use favourite melting cheese, mozzarella or parmesan),
a small handful of fresh spinach,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme, oregano, basil, swet and hot paprika, a pinch of turmeric, optional (you can use favourite poultry blend instead),
few tsp of oil,
few tsp of breadcrumbs, optional

Butterfly the chicken, creating a pocket into each breast (do not cut all the way through). Smear each chicken breast with some oil and sprinkle generously with seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped pepper, onion and garlic. Cook, stirring, until tender and season to taste. Let it cool for a bit. Place the mixture into each chicken pocket, add few leaves of spinach and cheese. Bake for about 20 to 25 minutes in 180C or until tender.




62 komentarze:

  1. That look so delicious. Thank you so much for sharing recipe and Happy Holidays.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/12/viktor-rolf-bonbon-eau-de-parfum_26.html

    OdpowiedzUsuń
  2. Sounds yummy! I´ll try - in the pan only, no ovens for me! With a lid on it should work, too, I hope...

    OdpowiedzUsuń
  3. That looks so delicious with veggie and cheese stuffing!

    OdpowiedzUsuń
  4. Woow! It look really good! I'll have to try it!
    Have a wonderful day and a happy new year! xx

    La ilusión de Nina - http://lailusiondenina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. This sounds wonderful. I just came cack from a long walk and am soooooooooooooo hungry! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Mniam taka soczysta i ten farsz *.*

    OdpowiedzUsuń
  7. Z przyjemnością wypróbuje Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  8. wygląda przepysznie! Mniem :D Ostatnio polubiłam się z szpinakiem

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj tak - coś lekkiego po świątecznym objedzeniu ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. This looks so pretty as well as yummy

    OdpowiedzUsuń
  11. Oj taki faszerowany pieczarkami, pycha :). Akurat za szpinakiem nie przepadam, ale lubię takie przepisy, które można dowolnie modyfikować :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja przyznaję, że żadna ze mnie kucharka. Powód jest jeden główny, ale długo by o tym pisać;) Tak, czy owak będę próbowała coś pichcić. Bo moja nieumiejętność wynika również z braku doświadczenia, gotowania. Zmienię to :D

    https://www.youtube.com/watch?v=3b32L7Oudvs

    Podsyłam link do jednego z moich filmików. Dopiero zaczynam, ale ośmielę się prosić o subskrypcję. To dla mnie wiele znaczy, bo dzięki temu youtube będzie wyświetlał mój filmik w proponowanych. A ja zrobię, co w mojej mocy, żeby śpiewać, grać i nagrywać coraz lepiej. Z góry dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  13. Niezwykle apetyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  15. This looks so fancy. Yummy for sure!

    OdpowiedzUsuń
  16. Amazing post my dear! :)...btw, would you like to follow each other? If yes, please follow me on my blog and I´ll follow you back :)

    https://pandawayofficial.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  17. Smakowicie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo fajne danie:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  19. I've made a dish similar to this.

    OdpowiedzUsuń
  20. Na pewno smakuje równie dobrze jak wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  21. It looks and sounds good. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  22. Oh, that sounds delicious! I might have to omit the pepper, but spinach and cheese stuffed chicken breasts will still be good, I think!

    OdpowiedzUsuń
  23. Delicious looking and very healthy!! Hope you had a lovely Christmas Natalia xx

    OdpowiedzUsuń
  24. wow this looks so deliciously yummy! Nice photo.
    I should try this!

    OdpowiedzUsuń
  25. kocham:D mogę jeść codziennie;D

    OdpowiedzUsuń
  26. o, z tego przepisu z chęcia skorzystam. Jeszcze nie miałam okazji faszerować szpinakiem :)

    OdpowiedzUsuń
  27. I could eat spinach every day I'm a proper Popeye!

    OdpowiedzUsuń
  28. Uwielbiam tego typu dania - można komponować własne smaki i tworzyć niezwykłe kompozycje. Kurczak daje naprawdę wiele możliwości.

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh this does look SO tasty...I will try it tomorrow!
    Thank you so much.:))

    Happy New Year xxxxxxx

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmmm moje smaki. Zjadłabym z wielką ochotą :)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubię dania gdzie dodane jest troche spzinaku, od razu lepszy smak :)

    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  32. This looks yummy.
    Happy 2020!!!

    https://modaodaradosti.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  33. Uwielbiam nadziewane piersi kurczaka, wiec i Twoją propozycję nadzienia chętnie wypróbuję. Wygląda apetycznie.
    Życzę wszystkiego dobrego w Nowym Roku
    Alina

    OdpowiedzUsuń
  34. Fajny pomysł na obiadek :)
    Wszystkiego najlepszego w NOWYM ROKU!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. This looks like a great and healthy) alternative to chicken cordon bleu, which we make from time to time.

    OdpowiedzUsuń
  36. This does look like a great comfort food dish!

    OdpowiedzUsuń
  37. attractive combination of vegetable and chicken breast....yummy

    OdpowiedzUsuń
  38. tiene que estar delicioso este almuerzo, felices fiestas

    OdpowiedzUsuń
  39. Robię bardzo podobnie pierś kurczaka ze szpinakiem ponieważ uwielbiamy: szpinak i pierś.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  40. That looks like a tasty dish!

    OdpowiedzUsuń
  41. Nigdy nie umialam piec filetow w calosci

    OdpowiedzUsuń
  42. spróbuje zrobić, choc ostanio nie lubie papryki..moze ja odczaruje:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Kolejny przepis, który muszę wypróbować - jest tani, szybki i zawiera szpinak, który uwielbiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  44. Smacznie i zdrowo. Świetne połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  45. Bardzo mnie irytuje ten ser. twój przepis jest tak pyszny, że czuję jego smak. A wiem, że mi nie wolno :( ech.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger