Piernik błyskawiczny / Quick and Easy Gingerbread Loaf |
Przepis na szybki piernik jest troszeczkę ,,oszukany", bo bazuje na recepturze ciasta muffinkowego, które zawsze się udaje. Podczas przygotowań należy więc pamiętać, by nie mieszać składników zbyt długo. Całość należy mieszać tylko do połączenia, wtedy piernik błyskawiczny wyjdzie puszysty i mięciutki. Do ciasta użyjcie ulubionej, sprawdzonej przyprawy do piernika i upewnijcie się na opakowaniu, w jakich proporcjach należy ją zmieszać z mąką. Dwie czy trzy łyżki powinny jednak w zupełności wystarczyć na piernik pieczony w małej blaszce. Jeśli spodziewacie się sporego grona gości, wystarczy podwoić ilość składników, przelać ciasto do dużej blaszki (25x35 cm lub trochę mniejszej) i piec około 40 minut. Ciasto możecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową.
Gotowy piernik błyskawiczny możecie przełożyć powidłami, dżemem lub kremem. Nie musicie oblewać go polewą miodową, dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder.
Tak naprawdę jest też smaczny i dostatecznie słodki bez żadnych dodatków.
Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić ekspresowy piernik do wykonania na ostatnią chwilę przed Bożym Narodzeniem albo po prostu do kawy lub herbaty, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Na pewno się uda, smacznego:)
TUTAJ więcej przepisów na pyszne ciasta warstwowe na Święta i nie tylko :)
Przepis na piernik błyskawiczny:
na blaszkę o wymiarach 10x20cm:
1 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru (pół na pół biały z brązowym lub sam biały)
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
2 czubate łyżki przyprawy do piernika (lub troszkę więcej)
łyżka miodu
polewa miodowa:
2 łyżki miodu,
25 g masła,
1/3-1/2 łyżki kakao,
szczypta cynamonu
opcjonalnie garść wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów
Przepis na piernik błyskawiczny, przygotowanie:
Połączyć mąkę, przyprawę do piernika, cukier i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej, miód i jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut. Przygotować polewę miodową: masło rozpuścić z miodem i gotować 3 minuty. Połączyć z kakao i cynamonem. Polać piernik. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:
Quick Gingerbread Loaf Recipe:
1 and 3/4 cup of flour,
1 cup (250ml) of greek youghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
3/4 cup of sugar (half and half white and brown - you can also use just one variety, if you like),
2 eggs,
2 heaping tbsp of gingerbread spice mix,
1/3 cup of oil,
1 tbsp of honey
for the honey glaze:
2 tbsp og honey,
25 g of butter,
1/3-1/2 tbsp of cocoa,
a pinch of cinnamon
Mix all the dry ingredients (flour, gingerbread spice mix, sugar and baking powder). In another bowl mix the eggs, youghurt, honey and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Place the batter into a bread pan (10x20cm; lined with baking paper). Bake for about 50 to 60 minutes. Prepare the honey glaze: cook the butter with honey for 3 minutes. Mix with cocoa and cinnamon. Glaze the cake and sprinkle with toppings. Enjoy:)
I like the color of this cake!
OdpowiedzUsuńCan I have a little bit? 🍪
Enjoy your Sunday!
Hello, Natalia,
OdpowiedzUsuńmust be good.
Loved the recipe.
My posts are once a month
so I'm already wishing you a good Christmas and
a good new year's eve.
PEACE AND GOOD.
Janicce.
Zwał jak zwał... jest przyprawa do piernika to piernik :D
OdpowiedzUsuńNati!
OdpowiedzUsuńTen przepis faktycznie jest ekspresowy. Musze upiec Erykowi. Uwielbia piernik.
Serdecznie pozdrawiam:)
Ooh this is perfect for Christmas. 😊
OdpowiedzUsuńI could imagine the lovely smell of this bread. I dont mind a slice.
OdpowiedzUsuńTakie ciasta na ostatnią chwilę gdy czasu już brak to świetny pomysł. Pozdrawiam :-).
OdpowiedzUsuńto ciasto na chybcika;p
UsuńSo delicious!Thank you for video and entry )))
OdpowiedzUsuńWygląda niesamowicie! :D
OdpowiedzUsuńrilseee.blogspot.com
This is definitely one for me...I love gingerbread!😊
OdpowiedzUsuńThank you so much!
Hugs xxx
To zdecydowanie przepis dla mnie, bo ja zawsze z przygotowaniami opóźniona :)
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńTo coś dla mnie lubię takie proste przepisy , które zawsze powinny się udać;)
OdpowiedzUsuńThis sounds absolutely wonderful! Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńThis cake looks already so yummy!
OdpowiedzUsuńxx Rena
www.dressedwithsoul.com
wygląda smacznie :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie i widać jest taki wilgotny, mniamm.
OdpowiedzUsuńQue buena pinta! Muchas gracias por tus visitas , es un placer verte por mi blog ! Que tengas Feliz Navidad ! 🎄🎄🎄 ( No se si me pasaré por aquí hasta entonces ) ☃️🦌🎅
OdpowiedzUsuńLubię takie błyskawiczne wykonanie:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńMy partner would love this. If he is very, very good I will make it for him.
OdpowiedzUsuńI will try this thanks
OdpowiedzUsuńYUM! I love gingerbread everything!
OdpowiedzUsuńPięknie Tobie wyszedł ten pierniczek :D Chętnie wypróbuję przepis :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com
Czas upiec piernika :)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowicie wygląda, na pewno jest pyszny :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło, Agness:)
Suitable for holidays!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie. :)
OdpowiedzUsuńBuon Inizio settimana.
OdpowiedzUsuńI love that you made this quick holiday loaf with Greek yoghurt. It looks really yum, Natalia.
OdpowiedzUsuńMouthwatering ginger bread!
OdpowiedzUsuńYummy!
Błyskawiczny piernik to niewazne, ake piernik. Przepis super. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńja tak średnio lubię pierniki rzadko je jadam nawet na święta:)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie, uwielbiam piec może i ten przepis spróbuję wykonać! :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
wygląda cudownie :)
OdpowiedzUsuńChildhood memories!!!
OdpowiedzUsuńWe had a house made of gingerbread and never ever ate it. For years Dad put it on the table to look at!
I love gingerbread, its a nice recipe, thank you.♥
OdpowiedzUsuńDoes look an easy recipe.
OdpowiedzUsuńLecę na filmik :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Uwielbiam piernik, bez niego nie ma świąt, ale u mnie niestety wersja bez cynamonu, bo jestem uczulona :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
Jak błyskawiczny to w sam raz :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo smakowicie. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.
OdpowiedzUsuńThis recipe looks so good darling
OdpowiedzUsuńxx
looks delicious. X
OdpowiedzUsuńW tym roku jestem spóźniona z przygotowaniami świątecznymi, więc to piernik w sam raz dla mnie :)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńTylko żebym ja umiała gotowac i piec haha :D
Pozdrawiam
Skorzystam z pewnością
OdpowiedzUsuńO tak, nieraz za młodu korzystałam z szybkich przepisów piernikowych, a ten wydaje się idealny na ostatnią chwilę (tym bardziej, że jest bardzo prosty). Pozdrawiam serdecznie i już świątecznie - Marzynia
OdpowiedzUsuńIt sounds very delicious! I've never had a gingerbread loaf and would love to try it. Thanks!
OdpowiedzUsuńProsty przepis, szybkie wykonanie, obłędny smak - czego chcieć więcej? By w całości dotrwał do pierwszego dnia świąt :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Właśnie zajadam swojego i nie wiem czy żałować, może spróbuję Twojego
OdpowiedzUsuńLooks delicious!
OdpowiedzUsuńhttp://www.recklessdiary.ru
A ja dzisiaj będę robiła piernik w wersji fit :D
OdpowiedzUsuńMój blog♥
Ja ostatnio znalazzam przepis na przepyszny piernik przekłądany powidłami ;) Twój również wygląda super ;)
OdpowiedzUsuńUn dolce perfetto per colazione!
OdpowiedzUsuńnie lubię za bardzo piernika;)
OdpowiedzUsuńWygląda smakowicie! Pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, piernik wygląda na leciutki- idealny na święta
OdpowiedzUsuńeat the bread while drinking coffee...yummy
OdpowiedzUsuńMmmm ... It looks very tasty!
OdpowiedzUsuńMusze spróbować upiec. Tego ciasta nigdy nie robilam
OdpowiedzUsuńYum.
OdpowiedzUsuńU mnie w grudniu przynajmniej raz musi być upieczony, choć niekoniecznie na święta. Taka szybka opcja na pewno się przydaje, gdy ma się mało czasu :)
OdpowiedzUsuńMój blog
I love gingerbread cookies so I bet I would love this as well.
OdpowiedzUsuńthat gingerbread loaf look so delicious. In this time of year it is my favorite. Thank you for recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/12/babor-hsr-lifting-extra-firming-cream_15.html
Wow! Really looks yummy!
OdpowiedzUsuńoh this one looks irresistibly good dear Natalia :)
OdpowiedzUsuńi am going to try it for sure
blessings to your lovely world my friend!
This one looks fabulous! Perfect for this time of year! :o)
OdpowiedzUsuńThis is so perfect for the season. I bet it is very fragrant as well as tasty!
OdpowiedzUsuńWygląda jak chlebek:)
OdpowiedzUsuń