grudnia 15, 2019

Błyskawiczny piernik (najłatwiejszy i najszybszy) / Quick and Easy Gingerbread Loaf





Piernik błyskawiczny raz dwa
Piernik błyskawiczny / Quick and Easy Gingerbread Loaf
Piernik błyskwiczny szybki łatwy
Piernik błyskawiczny to idealny wypiek, jeśli nie zdążyliście przygotować na Święta tradycyjnego piernika staropolskiego. Jest tak banalnie prosty, że nie potrzebujecie wyciągać do niego miksera, możecie go upiec nawet rano w Wigilię. Poradzi sobie z nim nawet początkujący w kuchni.

Przepis na szybki piernik jest troszeczkę ,,oszukany", bo bazuje na recepturze ciasta muffinkowego, które zawsze się udaje. Podczas przygotowań należy więc pamiętać, by nie mieszać składników zbyt długo. Całość należy mieszać tylko do połączenia, wtedy piernik błyskawiczny wyjdzie puszysty i mięciutki. Do ciasta użyjcie ulubionej, sprawdzonej przyprawy do piernika i upewnijcie się na opakowaniu, w jakich proporcjach należy ją zmieszać z mąką. Dwie czy trzy łyżki powinny jednak w zupełności wystarczyć na piernik pieczony w małej blaszce. Jeśli spodziewacie się sporego grona gości, wystarczy podwoić ilość składników, przelać ciasto do dużej blaszki (25x35 cm lub trochę mniejszej) i piec około 40 minut. Ciasto możecie wzbogacić o bakalie, orzechy, kawałki czekolady czy skórkę pomarańczową.

Gotowy piernik błyskawiczny możecie przełożyć powidłami, dżemem lub kremem. Nie musicie oblewać go polewą miodową, dobrze sprawdzi się polewa czekoladowa, lukier lub cukier puder.
Tak naprawdę jest też smaczny i dostatecznie słodki bez żadnych dodatków.

Jeśli zastanawiacie się, jak zrobić ekspresowy piernik do wykonania na ostatnią chwilę przed Bożym Narodzeniem albo po prostu do kawy lub herbaty, koniecznie wypróbujcie ten przepis. Na pewno się uda, smacznego:)

Przepis na piernik błyskawiczny:


na blaszkę o wymiarach 10x20cm:

1 i 3/4 szklanki mąki,
szklanka jogurtu greckiego,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
3/4 szklanki cukru (pół na pół biały z brązowym lub sam biały)
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
2 czubate łyżki przyprawy do piernika (lub troszkę więcej)
łyżka miodu

polewa miodowa:

2 łyżki miodu,
25 g masła,
1/3-1/2 łyżki kakao,
szczypta cynamonu

opcjonalnie garść wiórków kokosowych lub drobno posiekanych orzechów

Połączyć mąkę, przyprawę do piernika, cukier i proszek. W drugiej misce wymieszać jajka, olej, miód i jogurt. Szybko wymieszać zawartość obu misek. Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem formy. Piec w 180 stopniach około 50-60 minut. Przygotować polewę miodową: masło rozpuścić z miodem i gotować 3 minuty. Połączyć z kakao i cynamonem. Polać piernik. Opcjonalnie posypać wiórkami kokosowymi lub orzechami.


Quick Gingerbread Loaf Recipe:


1 and 3/4 cup of flour,
1 cup (250ml) of greek youghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
3/4 cup of sugar (half and half white and brown - you can also use just one variety, if you like),
2 eggs,
2 heaping tbsp of gingerbread spice mix,
1/3 cup of oil,
1 tbsp of honey

for the honey glaze:

2 tbsp og honey,
25 g of butter,
1/3-1/2 tbsp of cocoa,
a pinch of cinnamon



Mix all the dry ingredients (flour, gingerbread spice mix, sugar and baking powder). In another bowl mix the eggs, youghurt, honey and oil. Add the dry ingredients and mix just to combine. Place the batter into a bread pan (10x20cm; lined with baking paper). Bake for about 50 to 60 minutes. Prepare the honey glaze: cook the butter with honey for 3 minutes. Mix with cocoa and cinnamon. Glaze the cake and sprinkle with toppings. Enjoy:)

73 komentarze:

  1. I like the color of this cake!
    Can I have a little bit? 🍪
    Enjoy your Sunday!

    OdpowiedzUsuń
  2. tiene muy buena pinta, voy a probar tu receta a ver si encuentro todos los ingredientes por España.

    OdpowiedzUsuń
  3. Hello, Natalia,
    must be good.
    Loved the recipe.
    My posts are once a month
    so I'm already wishing you a good Christmas and
    a good new year's eve.
    PEACE AND GOOD.
    Janicce.

    OdpowiedzUsuń
  4. Zwał jak zwał... jest przyprawa do piernika to piernik :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Nati!
    Ten przepis faktycznie jest ekspresowy. Musze upiec Erykowi. Uwielbia piernik.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  6. I could imagine the lovely smell of this bread. I dont mind a slice.

    OdpowiedzUsuń
  7. Takie ciasta na ostatnią chwilę gdy czasu już brak to świetny pomysł. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  8. So delicious!Thank you for video and entry )))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda niesamowicie! :D
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  10. This is definitely one for me...I love gingerbread!😊
    Thank you so much!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  11. To zdecydowanie przepis dla mnie, bo ja zawsze z przygotowaniami opóźniona :)

    OdpowiedzUsuń
  12. To coś dla mnie lubię takie proste przepisy , które zawsze powinny się udać;)

    OdpowiedzUsuń
  13. This sounds absolutely wonderful! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda pysznie i widać jest taki wilgotny, mniamm.

    OdpowiedzUsuń
  15. Que buena pinta! Muchas gracias por tus visitas , es un placer verte por mi blog ! Que tengas Feliz Navidad ! 🎄🎄🎄 ( No se si me pasaré por aquí hasta entonces ) ☃️🦌🎅

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubię takie błyskawiczne wykonanie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. My partner would love this. If he is very, very good I will make it for him.

    OdpowiedzUsuń
  18. YUM! I love gingerbread everything!

    OdpowiedzUsuń
  19. Pięknie Tobie wyszedł ten pierniczek :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo smakowicie wygląda, na pewno jest pyszny :))
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  21. I love that you made this quick holiday loaf with Greek yoghurt. It looks really yum, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mouthwatering ginger bread!
    Yummy!

    OdpowiedzUsuń
  23. Błyskawiczny piernik to niewazne, ake piernik. Przepis super. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  24. ja tak średnio lubię pierniki rzadko je jadam nawet na święta:)

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda apetycznie, uwielbiam piec może i ten przepis spróbuję wykonać! :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  26. Childhood memories!!!
    We had a house made of gingerbread and never ever ate it. For years Dad put it on the table to look at!

    OdpowiedzUsuń
  27. I love gingerbread, its a nice recipe, thank you.♥

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda pysznie. Uwielbiam piernik, bez niego nie ma świąt, ale u mnie niestety wersja bez cynamonu, bo jestem uczulona :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak błyskawiczny to w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  30. This recipe looks so good darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  31. W tym roku jestem spóźniona z przygotowaniami świątecznymi, więc to piernik w sam raz dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pysznie wygląda! :)

    Tylko żebym ja umiała gotowac i piec haha :D

    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. O tak, nieraz za młodu korzystałam z szybkich przepisów piernikowych, a ten wydaje się idealny na ostatnią chwilę (tym bardziej, że jest bardzo prosty). Pozdrawiam serdecznie i już świątecznie - Marzynia

    OdpowiedzUsuń
  34. It sounds very delicious! I've never had a gingerbread loaf and would love to try it. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  35. Great recipe.

    www.paginasempreto.blogspot.com.br

    OdpowiedzUsuń
  36. Prosty przepis, szybkie wykonanie, obłędny smak - czego chcieć więcej? By w całości dotrwał do pierwszego dnia świąt :D
    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  37. Właśnie zajadam swojego i nie wiem czy żałować, może spróbuję Twojego

    OdpowiedzUsuń
  38. A ja dzisiaj będę robiła piernik w wersji fit :D
    Mój blog♥

    OdpowiedzUsuń
  39. Ja ostatnio znalazzam przepis na przepyszny piernik przekłądany powidłami ;) Twój również wygląda super ;)

    OdpowiedzUsuń
  40. Un dolce perfetto per colazione!

    OdpowiedzUsuń
  41. Wygląda smakowicie! Pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Świetny przepis, piernik wygląda na leciutki- idealny na święta

    OdpowiedzUsuń
  43. eat the bread while drinking coffee...yummy

    OdpowiedzUsuń
  44. Mmmm ... It looks very tasty!

    OdpowiedzUsuń
  45. Musze spróbować upiec. Tego ciasta nigdy nie robilam

    OdpowiedzUsuń
  46. U mnie w grudniu przynajmniej raz musi być upieczony, choć niekoniecznie na święta. Taka szybka opcja na pewno się przydaje, gdy ma się mało czasu :)
    Mój blog

    OdpowiedzUsuń
  47. I love gingerbread cookies so I bet I would love this as well.

    OdpowiedzUsuń
  48. that gingerbread loaf look so delicious. In this time of year it is my favorite. Thank you for recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/12/babor-hsr-lifting-extra-firming-cream_15.html

    OdpowiedzUsuń
  49. oh this one looks irresistibly good dear Natalia :)

    i am going to try it for sure
    blessings to your lovely world my friend!

    OdpowiedzUsuń
  50. This one looks fabulous! Perfect for this time of year! :o)

    OdpowiedzUsuń
  51. This is so perfect for the season. I bet it is very fragrant as well as tasty!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger