grudnia 20, 2019

Kurczak z grzybami / Chicken and Mushroom Skillet

Kurczak z grzybami przepis
Kurczak z grzybami / Chicken and Mushroom Skillet
Tym razem zapraszam na błyskawiczny przepis na kurczaka z grzybami. Mięso w aromatycznym sosie grzybowym sprawdzi się na obiad w środku tygodnia, ale także jako proste danie na świątecznym stole.

Do przygotowania kurczaka z grzybami, użyłam mieszanki pieczarek i suszonych grzybów leśnych. Jeśli wolicie, możecie użyć mrożonych leśnych grzybów, zastępując pieczarki lub/i suszone grzyby. Koniecznie doprawcie je sporą ilością czarnego pieprzu, czosnkiem i ziołami - będą pyszne. Jeśli lubicie, możecie do sosu dodać odrobinę słodkiej śmietanki lub startego parmezanu.

Do sosu grzybowego pasują ziemniaki, ryż, kasza, a nawet makaron, Polecam, smacznego:)

Przepis na kurczaka z grzybami:

500 g piersi z kurczaka,
250 g pieczarek,
50-100 g suszonych grzybów (duża garść; moczone kilka godzin w wodzie),
cebula,
2 ząbki czosnku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, suszony tymianek i rozmaryn, słodka papryka, granulowany czosnek,
1-2 łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody,
kilka łyżek natki pietruszki

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić plastry pieczarek, gdy się zrumienią, dodać posiekaną cebulę, a na końcu drobno posiekany czosnek. Doprawić. Po kilku minutach smażenia dodać kurczaka i suszone grzyby wraz z większa częścią wody, w której się moczyły. Dodać tyle wody, by lekko zakryć składniki, dusić do miękkości. Zagęścić sos mąką rozmieszaną w wodzie. Posypać natką pietruszki.

Chicken and Mushroom Skillet Recipe:


500 g of chicken breast,
250 g of button mushrooms,
a big handful of dry, wild Polish mushrooms or dry mushrooms of your choice (soaked in water for few hours),
1 onion,
2 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, dry thyme and rosemary, sweet paprika, granulated garlic,
1-2 tsp of flour or potato starch mixed with some water for a slurry,
few tbsp of chopped parsley

Cut the meat into bite size piece, season well and brown on well heated skillet. Set aside. To teh same pan, add sliced button mushrooms, cook, until lightly golden and add finely chopped onion. Add the garlic at last, cook stirring, for a minute. Season well. Add the meat back in, followed by dry mushrooms. Cover everything with water from soaking the mushrooms. The liquid should lighly cover the ingredients in the pan, so feel free to add more water. Simmer on low, until tender. Thicken the sauce with the slurry. Sprinkle generously with some parsley.  Serve over potatoes, rice, barley or pasta. Enjoy:)







44 komentarze:

  1. jak zawsze pysznie u Ciebie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zamieniłabym grzyby na pieczarki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniam mniam, to tak ładnie się prezentuje, że aż zgłodniałam XD
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!^^

    OdpowiedzUsuń
  4. Sounds very delicious. I just made us chicken and veggies, Indian style, it was also good! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. GORGEOUS ... and very tasty! 😘

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda przepysznie :)Ja mam w zamrażarce mnóstwo grzybów :)

    OdpowiedzUsuń
  7. This meal looks a winner as it has good main ingredients and a lot of flavors. (I would use fresh mushrooms not the canned ones).

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo chętnie wykorzystam ten przepis:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  9. It does sound good. Chicken is a versatile dish isn't it?

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh! This looks and sounds so delicious! I'm off to the grocery store:) Thank you, Natalia!!!

    OdpowiedzUsuń
  11. Oh so good recipe this looks so warm, comfy and delicious
    xx

    OdpowiedzUsuń
  12. Pomysłowe danie z wykorzystaniem grzybków:)

    OdpowiedzUsuń
  13. That looks very yummy, Have a great weekend, Diane.

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Yummi recipe, I like mushrooms and chicken very much 😊

    OdpowiedzUsuń
  16. Wygląda przepysznie! Połączenie kurczaka z grzybami zawsze jest udane! Pozdrawiam świątecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  17. ja w domku zawsze mam jakieś suszone grzyby, bo podkręca to wszelkie mięsne sosy! czasem dodaję też suszone pomidory, mniam!

    OdpowiedzUsuń
  18. Hmm. I could imagine how tasty this dish is. Thanks for sharing recipe.

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny przepis.Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  20. WOW...what a wonderful, warming dish...perfect for a cold winter's day like today!
    Thank you! :)

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  21. Wow! It looks great dear! I'll have to try it!;)
    HAve a great weekend and merry christmas!! xx

    La ilusión de Nina - http://lailusiondenina.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż się głodna zrobiłam :D.

    OdpowiedzUsuń
  23. Jak ja uwielbiam takie propozycje. Już czuje ten zapach!
    Pozdrawiam i życzę Wesołych Świąt!

    OdpowiedzUsuń
  24. Pyszna propozycja.
    Życzę wesołych Świąt i szczęśliwego Nowego Roku!⭐

    OdpowiedzUsuń
  25. Another wonderful recipe! Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  26. Lubię potrawy z grzybami, więc to danie musi być przepyszne.

    OdpowiedzUsuń
  27. Adoro i funghi, un piatto molto appetitoso!

    OdpowiedzUsuń
  28. Od razu się zrobiłam głodna haha.

    OdpowiedzUsuń
  29. Zamienię typowe grzyby na pieczarki i wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Fajnie, że piszesz o tym, że takie danie można zjeść po prostu w tygodniu. Czasem zapominamy, żeby dobrze jeść na co dzień :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger