grudnia 04, 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym / Pork Tenderloin in Mushroom Sauce

jak zrobić polędwiczki wieprzowe na obiad w sosie grzybowym
Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym / Pork Tenderloin in Mushroom Sauce


Dziś na obiad polecają się polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym. Delikatne mięso w sosie podane z ziemniakami, kasza lub ryżem to świetny pomysł na pożywny posiłek.

Polędwiczki przygotowałam w sosie grzybowo-śmietanowym z dodatkiem suszonych grzybów leśnych i pieczarek. Sprawdzi się tu większość Waszych ulubionych grzybów. Zamiast słodkiej śmietanki świetnie sprawdzi się też kremowy serek śmietankowy (cream cheese) - dobrze smakuje też taki z ziołami.  Jeśli nie macie ochoty na dodatek nabiału, możecie go nie dodawać, smak sosu zdominują wtedy aromatyczne grzyby. Podczas przygotowania mięsa, należy pamiętać, by nie dusić go zbyt długo - polędwiczkom wystarcza krótka obróbka termiczna.

Polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym to również dobry pomysł na świąteczny obiad. Polecam, smacznego:)

Przepis na polędwiczki wieprzowe w sosie grzybowym:

polędwiczka wieprzowa,
garść suszonych grzybów (1/3-1/2 szklanki),
250-300 g pieczarek,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1-2 szklanki wody (lub wody z moczenia grzybów) albo wywaru (jarzynowego lub drobiowego),
kilka łyżek słodkiej śmietanki (lub serka cream cheese),
kilka łyżeczek natki pietruszki,
opcjonalnie 1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, rozmaryn, granulowany czosnek, słodka papryka

Suszone grzyby namoczyć kilka godzin w wodzie. Polędwiczki pokroić w plastry, oprószyć solą i pieprzem, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć (nie powinny być gotowe w środku). Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek i posiekaną cebulę. Po kilku minutach smażenia dodać odsączone grzyby i drobno posiekany czosnek. doprawić całość, zalać płynem, dusić na małym ogniu do miękkości grzybów. Pod koniec duszenia dodać mięso, gotowa kilka minut do jego miękkości wszystkich składników. Dodać śmietankę lub serek i posiekaną natkę. Gdyby sos był za rzadki, dodać mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z wodą. 


Pork Tenderloin in Mushroom Sauce:

1 pork tenderloin,
a handful of dry wild mushrooms,
250-300 of button mushrooms,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1-2 cups of water (or water from soaking the mushrooms) or stock (vegetable or chicken),
few tbsp of cream or cream cheese,
few tsp of chopped parsley,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch), optional),
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, dry thyme, rosemary, sweet paprika

Soak dry mushroom in water for few hours. Cut the pork tenderloin and season with salt and pepper. Sautee in a small amount of oil and set aside. To the same pan, add slices of button mushrooms and chopped onion. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic and drained mushrroms. Season well, cover with liquid and simmer, until almost tender. Add the meat and simmer for few additional minutes, until tender. Add some cream or cream cheese and parsley. Thicken the sauce with some slurry (potato starcg with some water), if it's too thin. Serve over potatoes, rice or barley. Enjoy:)


55 komentarzy:

  1. Zdaje się, że czuję, jak pachną...

    OdpowiedzUsuń
  2. Już widzę, jak u Ciebie będzie pysznie w święta :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale bym zjadła, z chęcią :D wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  4. Creamy, juicy and tender..this is a fantastic dish.

    OdpowiedzUsuń
  5. Someone said mushroom sauce ... :)
    I like to eat it with the spoon and a piece of bread without meat!😅

    OdpowiedzUsuń
  6. Sounds like the perfect comfort food for a cold, snowy day

    OdpowiedzUsuń
  7. Grzyby zastąpiłabym pieczarkami i byloby idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. What to have for dinner? Problem solved! Never met a mushroom I didn't like:) Thank you, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh yesssss! I would love a plateful of this right now!! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  10. A Perfect Winter Weather Dish - Many Thanx

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  11. uwielbiam polędwiczki ale w tym sosie jeszcze nie próbowałam

    OdpowiedzUsuń
  12. Hi! It looks delicious. I note de recipe, thanks for sharing.
    I hope you´ll visit my blog soon. Have a nice day!

    OdpowiedzUsuń
  13. I make a really similar recipe (although with more cream) that's coming up on my blog soon! This looks terrific -- like your version, a lot. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. That sounds yummy - especially in these cold temps!

    OdpowiedzUsuń
  15. Pyszności:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. That sounds just perfect to me. I love pork and I love mushrooms. Take care Diane

    OdpowiedzUsuń
  17. Mushroom sauce sounds delicious. Pork is something I cannot cook well.. Whenever I cook it , it turns too tough. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Try to cook your pork tenderloin for short period of time, they become tough, when overcooked. Hope that helps, have a lovely day☺

      Usuń
  18. Pyszne danie, jakiś czas temu robiłam, zresztą polędwiczki dosyć często robię :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Love mushroom sauces and just mushrooms.

    OdpowiedzUsuń
  20. Taki sos z suszonymi grzybami..pycha! Bardo lubię soczyste poledwiczki ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. I do ever so love me shrooms!

    OdpowiedzUsuń
  22. zdecydowanie uwielbiam polędwiczki, jedno z moich ulubionych dań!

    OdpowiedzUsuń
  23. uwielbiam polędwiczki, ale w takim sosie go jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Yum yum...I love mushroom sauce.

    OdpowiedzUsuń
  25. I had just been wondering what to cook for dinner...and this is perfect!
    Thank you so much...you are a real inspiration!!😊😊

    Have a fabulous day!

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszny obiadek, aż mi ślinka cieknie :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda niesamowicie smacznie! Często mam problem, co zrobić do jedzenia, a tu takie rozwiązania!
    https://klaudia-kowalczyk.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  28. Wygląda bardzo apetycznie. Dobrze, że mam sporo grzybów w domu :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Pyszne danie. U mnie opcja bez śmietany.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Danie smakowicie się prezentuje :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. My wife would love this!

    I must confess, I'm not good with mushrooms. However, I think it's a food I could probably learn to like more than I do. I love the idea of hunting mushrooms so eating them seems an appropriate extension.

    OdpowiedzUsuń
  32. I have been fighting a cold this week, and this soup looks so perfect and comforting to help fight it off. I do love a mushroom based soup!

    OdpowiedzUsuń
  33. Un gustosissimo piatto, brava!

    OdpowiedzUsuń
  34. Właśnie miałam ochotę na grzyby ostatnio :)

    OdpowiedzUsuń
  35. I cook something quite similar!
    Delicious :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  36. Kocham polędwiczki! Te wygladaja obłędnie:)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger