kwietnia 26, 2020

Kotlety po zbójnicku / Braised Chicken in Tomato Mushroom Sauce

Kotlety po zbójnicku przepis
Kotlety po zbójnicku 
Kotlety po zbójnicku, czyli pierś z kurczaka duszona w sosie pomidorowym z grzybami to łatwy przepis na kotlety inaczej niż zwykle. Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z piersią kurczaka, wypróbujcie pierś bez panierki, za to w aromatycznym sosie z warzywami - to pomysł na pyszny obiad dla rodziny.

Zobacz, jak przygotować to danie na poniższym filmie:



Kotlety po zbójnicku przygotowujemy z piersi kurczaka bez skóry i kości (nic nie stoi na przeszkodzie, by w  przepisie wykorzystać również schab). Duszona pierś z kurczaka jest tak smaczna, dzięki dodatkowi suszonych grzybów leśnych i wyjątkowej marynaty, składającej się z octu balsamicznego, musztardy, suszonych ziół i aż trzech rodzajów papryki. Zwłaszcza ta wędzona nadaje kotletom drobiowym wyjątkowego aromatu. Gotowy sos pomidorowy powinien być dość pikantny, wyrazisty, z wyczuwalną nutą wędzonego aromatu. Jeśli nie macie wędzonej papryki, a nie obawiacie się kalorii, możecie do naszych kotletów po zbójnicku dorzucić pokrojony w kosteczkę i podsmażony boczek.

Do kurczaka duszonego w sosie pomidorowym możecie dodać Wasze ulubione warzywa. Zamiast cebuli dobrze sprawdzi się por, warto użyć kilku rodzajów kolorowej papryki, dorzucić bakłażana lub cukinię.

Pierś z kurczaka na obiad to zawsze dobry pomysł, duszona w sosie jest mięciutka i delikatna - trudno ją wysuszyć, dlatego to dobry, łatwy przepis dla początkujących. Jeśli macie ochotę na kurczaka inaczej niż zwykle, kotlety po zbójnicku to pomysł wart wypróbowania. Świetnie smakują z ziemniakami, ryżem, kaszą lub chrupiącym pieczywem. Polecam, smacznego:)


Przepis na kotlety po zbójnicku, składniki:


500 g piersi z kurczaka,

na marynatę do kurczaka:
2 łyżki musztardy,
2 łyżki octu balsamicznego,
3-4 łyżki oleju,
2 łyżeczki majeranku,
3/4 łyżeczki rozmarynu,
łyżeczka tymianku,
1/2 łyżeczki ostrej papryki,
łyżeczka słodkiej papryki,
duża szczypta wędzonej papryki, opcjonalnie,
ok. 1/2 łyżeczki soli, szczypta pieprzu

czerwona papryka, 
cebula,
ok. 1/3 szklanki suszonych grzybów (moczonych w wodzie kilka godzin lub całą noc),
1-2 ząbki czosnku,
2 łyżki koncentratu pomidorowego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
1-2 listki laurowe,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
łyżeczka mąki ziemniaczanej plus 1/4 szklanki wody lub bulionu

Przepis na kotlety po zbójnicku, przygotowanie:


Pierś z kurczaka przekroić na 4 - 6 płatów, rozbić na kotlety. Dodać wszystkie składniki marynaty, dokładnie obtoczyć w niej mięso. Odstawić na 30 minut (lub smażyć od razu). Kotlety zrumienić na patelni, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek i koncentrat. Po chwili dodać odciśnięte z wody, pokrojone grzyby. Dodać kurczaka, zalać całość wodą lub bulionem (tak, by płyn lekko zakrywał składniki). Wrzucić listki laurowe i ziele angielskie, dusić do miękkości składników około 20 minut - gdyby płyn za szybko wyparował, można dolać trochę więcej wody lub bulionu. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą lub bulionem, ewentualnie doprawić przyprawami użytymi do marynaty. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Braised Chicken in Tomato Mushroom Sauce Recipe:

500 g of chicken breast,

for the marinade:
2 tbsp of mustard,
2 tbsp of balsamic vinegar,
3-4 tbsp of oil,
2 tsp of marjoram,
3/4 tsp of rosemary,
1 tsp of thyme,
1/2 tsp of hot paprika,
1 tsp of sweet paprika,
a big pinch of smoked paprika (optional),
ok. 1/2 tsp of salt, a pinch of pepper

1 red bell pepper, 
1 onion,
ok. 1/3 cup of dry wild mushrooms (soaked in water for few hours or overnight),
1-2 cloves of garlic,
2 tbsp of tomato paste,
ok. 2 cups of water or stock,
1-2 bay leaves,
few kernels of allspice,
1 tsp of potato starch (or corn starch) plus 1/4 cup of water or chicken stock


Cut the chicken into 4-6 cutlets. Beat each one with meat mallet. Add all the marinade ingredients and make sure to coat the meat evenly. set aside for 30 minutes (or prepare immediately). Cook the meat, untill golden on both sides and set asie. To the same pan add chopped red bell pepper and onion. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic and drained, chopped mushrooms. Cook for 30 minutes and add tomato paste. Cook for additional seconds and add the meat back in. Cover with stock or water, add bay leaves and allspice. Simmer on low, until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. To thicken the sauce, add some slurry. Sprinkle with fresh herbs of your choice. Serve over potatoes, rice, barley or with some crusty bread. 


74 komentarze:

  1. Simple quick to make and packed full of flavours! I love it!

    OdpowiedzUsuń
  2. This sounds totally delicious! Thanks! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. tak kolorowo się prezentują!

    OdpowiedzUsuń
  4. :))) Bywa i tak... przeczytałam " kobiety po zbójnicku" Czyżby już było ze mną gorzej? :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Smacznie i jak nic aromatycznie od tych grzybków :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  6. Sounds delicious. And bacon! 😋

    OdpowiedzUsuń
  7. Piatto meraviglioso!
    Buona giornata!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super sie prezentuje. Pewnie tak samo pysznie smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks delicious! I would love to try your recipe!

    xoxo
    Lovely

    http://mynameislovely.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Fajny przepis, w najbliższym czasie wypróbuję 😉

    OdpowiedzUsuń
  11. Pięknie wygląda i pewnie świetnie smakuje:))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda bardzo apetycznie! Lubię takie potrawy!

    OdpowiedzUsuń
  13. I like the addition of mushrooms. Sounds good!

    OdpowiedzUsuń
  14. Enjoy. I do love mushrooms - any way they come.

    OdpowiedzUsuń
  15. Będę musiała pokazać przepis mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. It looks like an easy, simple recipe resulting in a juicy dish with heavenly flavor! Well done!

    OdpowiedzUsuń
  17. All the best and stay safe!

    OdpowiedzUsuń
  18. Yum! It can be hard to find new chicken recipes.

    OdpowiedzUsuń
  19. My wife would like this recipe. She loves mushrooms.

    OdpowiedzUsuń
  20. perfect for the cold, rainy days we have been having. i really enjoy one pot meals!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. This looks very good and hearty! A comfort food kind of taste!!
    Thank you for sharing!! Blessings and healthy days to you!!(heart)

    OdpowiedzUsuń
  22. Pyszności :-) Trzeba będzie sobie takie zrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. a może jakiś przepis wegański? :)
    BLOG
    YOUTUBE

    OdpowiedzUsuń
  24. This looks SO delicious...thank you so much for sharing!😊😊

    Have a wonderful day...and stay safe.

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  25. I'm convinced the smell is wonderful and the taste, too!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Pierś z kurczaka to ja bym mogła jeść na milion sposobów. Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglada bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  29. That looks really tasty, we love lots of spice and herbs. Keep well and stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  30. Ograniczam mięso do minimum, ale ten przepis jest tak apetyczny że się skuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. I love paprika! I'm Hungarian and I use it often. Yum.

    OdpowiedzUsuń
  32. apetycznie wygląda to danie

    OdpowiedzUsuń
  33. mushroom is yummy and healthy....love it.
    Thank you for sharing the video.

    OdpowiedzUsuń
  34. Mój partner byłby zachwycony. Ja już zrezygnowałam z jedzenia mięsa, choć nie powiem - wygląda smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Yummy, yummy, yummy! I love chicken breast!

    OdpowiedzUsuń
  36. That looks sooo delicious, I would like to make it immediately.

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam piersi z kurczaka w różnych sosach ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Fajny przepis, danie wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. This looks/sounds delicious. . My husband would love this.

    OdpowiedzUsuń
  40. Bardziej mi się jesiennie kojarzą, ale ciekawy przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  41. Looks delicious.
    Many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  42. Looks so yummy! Thank you! Big Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  43. Ciekawa alternatywa spożądzania kotletów :)!!! Z pewnością wypróbuję :)!!!

    OdpowiedzUsuń
  44. Tak jeszcze kurczaka nie podawalam

    OdpowiedzUsuń
  45. Kolory na Twojej patelni są obłędnie czarujące a obfitość przypraw jest gwarancja smaku. Dla nas to danie idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  46. Kochana zapisuje, mój mąż ma akurat urlop niech zabłyśnie trochę w kuchni ;-) Dzięki

    OdpowiedzUsuń
  47. Pyszne!!! Dziś zaserwowałam je na obiad 😁!!!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Super! Bardzo się cieszę, że kolejny mój przepis przypadł Ci do gustu☺☺☺ Pozdrowienia!

      Usuń
  48. Moge uzyc pieczarek?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger