kwietnia 24, 2020

Pulpeciki w sosie chrzanowym / Meatballs in Horseradish Sauce

Pulpeciki w sosie chrzanowym przepis
Pulpeciki w sosie chrzanowym 
Pulpeciki w sosie chrzanowym przepis

Pulpeciki w sosie chrzanowym to ciekawy pomysł na obiad z klopsikami w roli głównej. Ten pyszny klasyk jest smacznym, pożywnym daniem jednogarnkowym. Jeśli szukacie przepisu na mięso mielone inaczej niż zwykle, zachęcam do wypróbowania.

Pulpeciki w sosie chrzanowym możecie przygotować z ulubionego rodzaju mięsa: wieprzowego, drobiowego, wołowego albo mieszanego. Doprawcie je tak, jak najbardziej lubicie, ale do sosu chrzanowego dobrze pasuje czosnek i majeranek. Klopsiki duszone w sosie świetnie smakują też posypane świeżymi ziołami: koperkiem, natką pietruszki, a nawet szczypiorkiem. Ja przygotowałam swój sos chrzanowy z dodatkiem mleka, ale możecie przygotować go na bazie słodkiej śmietanki albo mieszanki mleka i śmietany.

Pulpeciki w sosie chrzanowym pysznie smakują z ziemniakami, ryżem lub kaszą i zestawem surówek. Smacznego:)


Jeśli lubicie klopsiki, zachęcam do wypróbowania moich pulpetów zapiekanych z ziemniakami:


Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowym, składniki:


na pulpeciki:
400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku (opcjonalnie),
kilka łyżek bułki tartej,
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka

na sos:
mała cebula,
1-2 ząbki czosnku,
1-2 łyżki chrzanu lub do smaku,
ok. szklanki bulionu lub wody,
ok. szklanki słodkiej śmietanki lub mleka,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
sól, pieprz, majeranek (do smaku)

Przepis na pulpeciki w sosie chrzanowym, przygotowanie:


Przygotować pulpeciki: drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę  drobno posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu, na patelni po klopsikach. Po chwili dodać czosnek. Wrzucić pulpeciki, zalać całość wodą lub rosołem oraz mlekiem. Doprawić. Dusić do miękkości mięsa, około 10 minut. Dodać chrzan do smaku. Zagęścić sos mąką ziemniaczaną rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody, mleka lub śmietanki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:



Meatballs in Horseradish Sauce Recipe:

for the meatballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, granulated garlic, sweet and hot paprika, dried marjoram

for the sauce:
1 small onion,
1-2 cloves of garlic, optional.
approx. 1  cup of water or stock,
approx. 1 cup of milk (or heavy cream),
few tsp of horseradish, to taste,
salt, pepper, marjoram to taste,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch)

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes, until golden. Remove to a plate. To the same pan add finely chopped onion, cook for few minutes. Add finely chopped garlic. Add the meatballs back in, cover with water/stock and milk. Season well and simmer on low, until tender. Add horseradish to taste. Thicken the sauce with a slurry (starch mixed with 1/4 - 1/3 cup of water, stock or milk). Serve over potatoes, barley or rice. Enjoy:)

Also see my Potato and Meatballs Casserole Video Recipe above:)

59 komentarzy:

  1. That horseradish sauce sounds really good!

    OdpowiedzUsuń
  2. W sosie chrzanowym jeszcze nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm sos chrzanowy uwielbiam, szkoda że w Emiratach nie można dostać korzenia chrzanu... ilekroć ktoś odwiedza nas z PL prosimy o przywiezienie kilku słoiczków chrzanu ostrego, a potem oszczędnie go sobie dozujemy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Tym razem nie dla mnie bo za chrzanem nie przepadam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Lubię intensywny sma chrzanu, powiem Ci że chyba już mam pomysł na jutrzejszy obiad :)

    -------------------------
    http://fashionelja.pl
    https://www.instagram.com/fashionelja/

    OdpowiedzUsuń
  6. Yet another tasty meatball recipe, yum! I love horseradish, it is so deliciously spicy!

    OdpowiedzUsuń
  7. Is the sauce not a little sharp? ... by the horseradish ...?!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Not at all, you add a small amount to taste (horseradish can be very sharp or milder). My sauce is quite mild with just a hint of horseradish taste☺

      Usuń
  8. These meatballs look so tasty...and I do so like horseradish sauce!😊😊
    Many thanks for sharing, Natalia.

    Have a super weekend...and stay safe!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja kocham chrzani i w każdej postaci nawet z pulpecikami;))

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks good and so tasty with the sauce.

    OdpowiedzUsuń
  11. What a fantastic dish! It looks really wonderful. This post makes me wish I was a better cook!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  12. Akurat szukam inspiracji na jutrzejszy obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. meatballs really good for me...
    Thank you for your recipe

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam sos chrzanowy. Muszę wypróbowac Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kiedyś jadłam, były pyszne, a ostatnio przygotowałam na obiad pulpety w sosie pomidorowym. <3

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks very tasty, thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja chyba pulpecikow w takiej wersji jeszcze nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  18. While I have never liked horseradish, my hubby can't get enough. I bet he'd be all over this recipe! Have a great weekend!

    OdpowiedzUsuń
  19. Yum! And I could use this horseradish sauce on other foods as well, it is so versatile.

    OdpowiedzUsuń
  20. It is ages since I have had horseradish - thanks for the reminder.

    OdpowiedzUsuń
  21. O takim przepisie słyszałam ale nie próbowałam a warto. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  22. Uuu, nie wiem czy jest to coś dla mnie, ale potrzebuje nowości kuchennych! A to własnie jest ta nowość, muszę KONIECZNIE tego spróbować ♥

    OdpowiedzUsuń
  23. Lubię potrawy z chrzanem i chętnie przepis wypróbuję:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam pulpeciki pod każdą postacią.

    OdpowiedzUsuń
  25. Podoba mi się ten pomysł. Lubię sos chrzanowy ale nie robiłam nigdy z pulpecikami. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  26. This must taste wonderful, yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  27. Kombinacja smaków stworzona w niebie! Dziękuję, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  28. I love fresh horseradish. We grew up eating it.

    OdpowiedzUsuń
  29. This definitively is on my list! We just opened a jar of horseradish!!
    That sounds yum!!
    Thank you!!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglądają bardzo smacznie, ale w sumie odkąd mieszkam na swoim nigdy nie kupiłam chrzanu :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Chrzan mam to i przepis ten pasuje wypróbować. A co :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Pychotka, mniam mniam mniam. Myślę, że to bardzo pyszny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  33. Well Jump Back And Kiss Myself - Meatballs And Horsey Sauce - Thats A New One On Me - Excellent Use Of The Green Towel Prop By The Way - Stay Strong

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  34. Przetestuję przepis w wolnej chwili :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Jeszcze takich pulpecików nie jadłam, czas spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Jestem ciekawa jak smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Sounds yummy! Some day, I need to buy some ground beef to make these wonderful meatball recipes!

    OdpowiedzUsuń
  38. nie przepadam za pulpecikami, ale lubie chrzan może bym z chęcią zjadła :D

    OdpowiedzUsuń
  39. ostatnio robiłam bardzo podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  40. Musialabym uwazac z chrzanem. Nie jestem jego fanką

    OdpowiedzUsuń
  41. Hmmm, just tried it, yummy! Thank you for the idea, post to come on some Tuesday soon :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Za chrzanem nie przepadam. Reszta rodziny go lubi,ale mnie już sam zapach odrzuca!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger