kwietnia 08, 2020

Babka czekoladowa z wiśniami / Chocolate Cherry Bundt Cake

Babka czekoladowa z wiśniami ucierana przepis
Babka czekoladowa z wiśniami
Babka czekoladowa z wiśniami ucierana przepis
Jeśli jeszcze zastanawiacie się, jaką babkę upiec na tegoroczne Święta, proponuję łatwą i pyszną babkę czekoladową z wiśniami. Przygotowuje się całkiem szybko, a w związku z tym, że to dość mała babeczka, znika jeszcze szybciej:)

Babka czekoladowa z wiśniami to prosta, maślana, jogurtowa  babka ucierana. Podczas przygotowania należy pamiętać, być użyć składników w temperaturze pokojowej. Gotowa babka jest puszysta, wilgotna i mięciutka. Fanów zdrowej diety ucieszy fakt, że mąkę pszenną można zastąpić zdrowszą. Dobrze sprawdzi się tu orkiszowa (zamiast całości pszennej) albo orkiszowa z mąką z ciecierzycy (mąki z ciecierzycy dajemy 1/3 - 1/2 ilości mąki pszennej, resztę orkiszowej).

Do ucieranej babki z kakao możecie dodać kawałki czekolady albo zastąpić wiśnie innymi owocami. W babce czekoladowej na jogurcie dobrze sprawdzą się wiśnie z domowego soku/kompotu, a także te mrożone (ja rozmrażam i odsączam dokładnie owoce przed dodaniem do ciasta). W sezonie możecie też użyć świeżych wiśni.

Babka czekoladowa z wiśniami dobrze smakuje posypana cukrem pudrem, możecie tez oblać ją polewą czekoladową. Jest też smaczna bez żadnych dodatków. Polecam, smacznego:)


Polecam tez moją ekspresową babkę bez miksera z kawałkami czekolady i jabłkami:


Przepis na babkę czekoladową z wiśniami, składniki:

120 g masła w temperaturze pokojowej,
150 g cukru (może być trochę mniej),
duża szczypta mielonej wanilii lub ziarenka z laseczki waniliowej,
skórka starta z połowy pomarańczy (lub z cytryny),
2 jajka w temperaturze pokojowej,
180 g mąki,
20 g kakao,
1/2 szklanki wiśni,
łyżeczka proszku do pieczenia,
1/2 szklanki jogurtu greckiego w temperaturze pokojowej,
3 łyżki soku z pomarańczy lub cytryny,
cukier puder


Przepis na babkę czekoladową z wiśniami, przygotowanie:

Masło utrzeć z cukrem, wanilią i skórką cytrusową. Stopniowo dodawać jajka, miksując po każdym dodaniu. Stopniowo, w trzech turach, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao. Dodać jogurt i sok z cytryny lub pomarańczy, zmiksować. Połowę ciasta przełożyć do bardzo dobrze natłuszczonej i wysypanej bułką tartą lub mąką blaszki na babkę o pojemności 2 litrów (ja natłuszczam blaszkę kawałkiem zimnego masła, by utworzyła się grubsza warstwa), powciskać część wiśni, wyłożyć resztę ciasta, wcisnąć wiśnie. Piec około 40 minut w 160 C. Po ostygnięciu wyciągnąć babkę z formy i oprószyć cukrem pudrem.

Zmodyfikowany przepis ze strony kwestiasmaku.pl

Jeśli chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami, polub mój profil na Facebooku:




Chocolate Cherry Bundt Cake Recipe:

120 g of butter (room temperature),
150 g of sugar (or a bit less),
a big pinch of vanilla,
zest from 1/2 lemon or orange,
2 eggs (room temperature),
180 g of flour,
20 g of cocoa,
1 tsp of baking powder,
1/2 cup of Geek yogurt (room temperature),
3 tbsp of lemon juice or orange juice,
approx. 1/2 cup of cherries (defrosted, canned or fresh)
powdered sugar

Beat the butter with sugar, vanilla and zest. Gradually, one by one, add eggs, mixing well after each addition. Gradually add flour with cocoa and baking powder and mix. Add yogurt and lemon / orange juice, mix to combine. Place half of the batter into the bundt pan (really well greased and sprinkled with flour or breadcrumbs), press some cherries, add remaining batter and add the rest of fruit. Bake for about 40 minutes in 160C. Cool the cake, remove from the pan and sprinkle with some powdered sugar.

Modified recipe from this site.

59 komentarzy:

  1. W sam raz przepis na Wielkanoc :)
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  2. Babki czekoladowe to nie sa moje ulubione ciasta ;p

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm...delicious!!!I have to try this!!

    OdpowiedzUsuń
  4. idealnie na świeta, smaka zrobiłaś :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Sounds delicious, chocolate and cherries go so well together. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. czekolada i wiśnie, to zawsze super duet;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chocolate and cherries!! What a lovely combo. I would love a slice of the cake. Must be delectable.

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze babki kojarzyły mi się z Wielkanocą :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda idealnie i na pewno cudnie smakuje.
    Pozdrawiam wiosennie :))

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszności, czekolada i wiśnie to zawsze ekstra połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Mniam, połączenie czekolady i wiśni jest genialne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. ale pyszności !! :) rewelacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. W tym roku planuję swoją pierwszą wielkanocną babkę upiec! Trzymaj kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  14. YuM!!! chocolate and cherries, so delicious together!!!

    OdpowiedzUsuń
  15. Przepis zapisuje chętnie upiekę. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Super prosty przepis, coś dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Chocolate and cherry are a great combo for any dessert. The cake looks so tempting.

    OdpowiedzUsuń
  18. Musi być wyborna, wiśnie i czekolada to cudowne połączenie. Pozdrawiam serdecznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Yum yum anything with chocolate goes down well in this house. Stay safe Diane

    OdpowiedzUsuń
  20. Bardzo lubię takie z dodatkiem owoców:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  21. Moje smaki, kojarzą mi się z domem :)

    OdpowiedzUsuń
  22. What a delicious cake!!! Thanks for the recipe:)
    HAPPY THURSDAY AT HOME
    xoxo
    http://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Świetny przepis dla wielbicieli czekolady i babek ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Już to lubię, zwłaszcza gdy słyszę w kontekście wypieków słowo „czekoladowy” (odmieniane przez wszystkie przypadki) :D.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bunt with chocolate and cherries is very delectable!
    Super yummy!

    OdpowiedzUsuń
  26. I zrobiło się świątecznie , pysznie wygląda ta babka. Zdrowych świat:)

    OdpowiedzUsuń
  27. This cake is for sure delicious!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  28. Babka czekoladowa to coś dla moich chłopaków :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda przepysznie i kolejny raz strasznie żałuję że nie mam takiej formy do ciasta :(

    OdpowiedzUsuń
  30. Thank you for your cherry chocolate recipe. Very fitting for Easter dishes in my family.

    Happy Easter

    OdpowiedzUsuń
  31. Love the addition of the yogurt! Yummy stuff!!!

    OdpowiedzUsuń
  32. Oh so tasty and perfect for a rainy day
    xx

    OdpowiedzUsuń
  33. Nice recipe. Chocolate and cherry. It's good to improve our mood

    OdpowiedzUsuń
  34. Yum on the cake! Happy Baking. Happy Eating.

    OdpowiedzUsuń
  35. Idealna na świąteczny stół :)
    Zdrowych, spokojnych i radosnych Świąt :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Zjadlabym cala i jeszcze poprosila o dokładkę

    OdpowiedzUsuń
  37. Wiśnie pasują tu idealnie :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Oh dear! you've done it this time now my mouth is watering! I will have to give this a go as soon as I can get the flour. Thank you for the gorgeous recipe. Hugs, Angela xXx

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger