stycznia 01, 2020

Piernik długodojrzewający / Long Maturing Polish Gingerbread

Piernik długodojrzewający przepis
Piernik długodojrzewający/ Long Maturing Polish Gingerbread

Piernik długodojrzewający to klasyk na świątecznym stole. Jeśli jeszcze nigdy go nie piekliście, gorąco polecam - jest pyszny i zupełnie wyjątkowy.

Ciasto na piernik długodojrzewający przygotowujemy aż sześć tygodni przed Wigilią. Przez wiele dni ciasto spokojnie czeka w lodówce, możemy kompletnie o nim zapomnieć. Po miesiącu możemy przełożyć je do foremek lub upiec w formie pierniczków. Ja zawsze piekę piernik w dwóch keksówkach. Po upieczeniu  może być od razu miękki lub twardy jak kamień. W obu przypadkach wszystko jest w porządku. Po upieczeniu odkładamy go znów do lodówki na parę dni. Jeśli wciąż jest twardy, z pomocą przyjdą nam kromki chleba lub kawałki jabłka, które ułożone obok wypieku nadadzą mu wilgoci i miękkości. W tym roku przekonałam się też, że odrobinę twardemu piernikowi doskonale służy mrożenie - po odmrożeniu jest wilgotny i jeszcze bardziej aromatyczny!

Piernik długodojrzewający przekładamy dżemem lub powidłami, pysznie smakuje tez oblany czekoladową polewą i posypany posiekanymi orzechami. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na święta:)







Przepis na piernik długodojrzewający:


na dwie podłużne blaszki (keksówki) o długości 24 cm lub trochę krótsze:

250 ml miodu,
1/2 kg mąki,
szklanka* cukru,
125 g masła,
2 jajka,
1 i 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej,
1/4 szklanki mleka,
40 g przyprawy do piernika (ilość uzależniamy od instrukcji na opakowaniu)

*szklanka =250ml

6 tygodni przed Wigilią:

Miód, masło i cukier podgrzać na małym ogniu, do rozpuszczenia (nie gotujemy). Sodę rozpuścić w mleku, dodać do mąki z przyprawa do piernika, jajek i przestudzonej masy miodowej. Zmiksować. Ciasto przykryć folią i odłożyć do lodówki na 4-5 tygodni.

Po 4-5 tygodniach:

Ciasto przełożyć do wyłożonej papierem blaszek (lub rozwałkować i wykrawać pierniczki) - będzie się wydawać, ze ciasta jest mało, ale urośnie. Piec w 170 C około 45-60 minut.

Upieczony i wystudzony piernik zawinąć w ściereczkę, odłożyć na kilka dni do lodówki. Gdy po tym czasie był twardy, codziennie obkładać go świeżymi plasterkami jabłek lub/i kromkami chleba - powinien zmięknąć. Miękki piernik można przeciąć na 2-3 blaty i przełożyć dżemem lub powidłami. Zawinąć i odłożyć w oczekiwaniu na Wigilię - jeśli do Wigilii zostało jeszcze troszkę czasu, polecam zamrozić piernik - po zamrożeniu smakuje jeszcze lepiej. Przed samymi Świętami można oblać piernik polewą i posypać orzechami.


Przepis z TEJ strony.


Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:



Long Maturing Polish Gingerbread Recipe:


250 ml of honey,
1 cup of sugar,
1/2 kg of flour,
125 g of butter,
2 eggs,
1 1/2 tsp of soda,
1/2 cup of milk,
40 g of gingerbread spice mix (add more or less, depending on package instructions)

6 weeks before Christmas:

Melt the honey, sugar and butte - do not boil. Set aside to cool for a bit. Add soda to the milk and mix. To the flour add gingerbread spice mix, soda with milk, eggs and cooled honey mixture. Mix well. Cover wthe bowl with plastic wrap and let it sit in the fridge, undisturbed, for 4 to 5 weeks.

After 4-5 weeks:

Divide the dough into two. Place into two bread pans (24 cm long or shorter) and bake in 170 C for about 45-60 minutes. You can alsoo roll it out and bake some cookies instead. Let the loaves cool and wrap in a kitchen towel. Let them sit in the fridhe for few days.After this time gingerbread loaves can be perfectly tender or hard as a rock - it is fine either way. If it's hard, place some slices of bread or/and pieces of apples on the loaves - those will make the loaves tender (make sure to replace pieces of fruit or bread each day with fresh ones). When it is tender, cut the gingerbread into 2-3 layers and spread generously with some jam. Let it sit in the fridge, until Christmas. This gingerbread tastes wonderful glazed with dark chocolate ganache and sprinkled with some chopped nuts. Enjoy:)




51 komentarzy:

  1. This sounds really amazing! 4-5 weeks maturing in the fridge sounds really intriguing and fun.

    OdpowiedzUsuń
  2. idealny na kolejne święta:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Delightful!

    Happy New Year, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Óptimo para acompanhar um chá e aproveito para desejar um Excelente Ano de 2020 cheio de coisas boas.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    Livros-Autografados

    OdpowiedzUsuń
  5. Thanks for your review 😊 happy New year 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. I've heard there's a museum dedicated to polish ginger bread in the city of Torun, Poland.
    Anyway, the three main ingredients: flour, honey, and spices do the wonder.

    OdpowiedzUsuń
  7. Kilka lat temu robiłam tego typu piernik, pyszny był. W tym roku trochę zabrakło mi czasu :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Zawsze mnie ciekawił taki piernik, ale sama jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. It's so yummy! Happy New Year!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Oh my! This looks really yummy! I want to try and bake this year!
    Happy New Year to you!

    https://sarahrizaga.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  11. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku życzę:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. I have never heard of this kind of gingerbread. But I bet the smell is wonderful!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Od kilku lat robie ten piernik.Polecam.

    OdpowiedzUsuń
  14. It looks really nice, thanks for sharing ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo lubię piernik, ten wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. My partner would love this - and if he is very good I will make it for him. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  17. Sounds delightul if only we could buy the ingredients. Happy 2020, Diane

    OdpowiedzUsuń
  18. Zapiszę przepis na tegoroczne święta.
    Nati, wszystkiego najlepszego w Nowym Roku:)

    OdpowiedzUsuń
  19. I LOVE how this one sounds! Have a delicious new year! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  20. O kurcze, nigdy takiego nie jadłam, musi być świetny :D
    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  21. Teraz tego nie zrobie, ale w Polsce na pewno! Wrzucę na bloga i przekieruje do przepisu do Ciebie, mogę? ♥

    OdpowiedzUsuń
  22. This one sounds really nice dear Natalia :)

    wishing you a happy new year filled with health peace and happiness my friend!
    sending lots of prays and love to your son :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. That is so kind of you, thank you so much and wish you the same!☺

      Usuń
  23. Four to five weeks? OMG! Is the taste really worth all that time? I'm curious. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. It is definitely something unique and very aromatic, it is worth to wait, besides you don't do much during this time☺

      Usuń
  24. uwielbiam zapach piernika. W święta używam nawet zapachów w mieszkaniu, byle była nuta piernika i cynamonu :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oh how wonderful!!
    Matured gingerbread...I can imagine how delicious this will be...I have to try it.:))
    Thank you so much!

    Wishing you a Very Happy 2020...and that all your wishes come true xxx

    OdpowiedzUsuń
  26. Looks great! I bet it smells wonderful. Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  27. Taste so good, gingerbread.
    Wish you a very Happy New Year!

    OdpowiedzUsuń
  28. Pychotka. Ja w świeta jakoś nie zdążyłam się najeść piernikiem :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Natalia, I've never had Polish gingerbread. What an intriguing recipe!

    OdpowiedzUsuń
  30. I have always wanted to have a taste of ginger bread. Americans say that is similar to some of our sweets and I was very curious to see for myself. I will try your recipe and maybe I will have my answer then :D

    OdpowiedzUsuń
  31. Który to już rok z kolei obiecuję sobie, że właśnie na święta przygotuję taki piernik! Nie udało się, jak dotąd!
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  32. Piernik zjedzony więc na pewno przyda się nowy przepis :-). Szczęśliwego Nowego Roku :-).

    OdpowiedzUsuń
  33. The best things come to those who wait, they say. Looks really scrumptious!

    OdpowiedzUsuń
  34. Objadlam sie piernika w swieta, wiec teraz nie, ale w przyszłosci moze wyprobuje twoj przepis

    OdpowiedzUsuń
  35. Hmmm I love gingerbreads :-D

    OdpowiedzUsuń
  36. dobrze sie sprawdzi na nadchodzące urodziny w styczniu u rodziców!:)

    OdpowiedzUsuń
  37. U mnie w domu nigdy nie piekło się takiego tradycyjnego piernika. Są zawsze tylko pierniczki i inne ciasta :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger