stycznia 08, 2020

Warzywne curry z fasolą / Vegetarian Curry with Beans

Warzywne curry wegetariańskie z fasolą
Warzywne curry z fasolą / Vegetarian Curry with Beans


Dziś warzywne curry z fasolą - pyszne, aromatyczne danie, które powinno posmakować wszystkim fanom kuchni indyjskiej. Jest odpowiednie dla wegetarian, wegan, a także dla mięsożerców, którzy lubią od czasu do czasu posmakować kuchni roślinnej.

Kiedy przygotowuję indyjskie curry, uzależniam przepis od zawartości mojej lodówki. Do tej potrawy sprawdzi się prawie wszystko. Czasami dodaje kurczaka, indyka lub wieprzowinę, innym razem same warzywa, pamiętając, by dodać też te strączkowe, które zapewnią mi odpowiednią ilość białka. Potraktujcie też ten przepis jako bazę do stworzenia swojego wegetariańskiego curry i dorzućcie te warzywa, które najbardziej lubicie. Jeśli chcecie, możecie do potrawy dodać trochę mleka kokosowego lub słodkiej śmietanki (wtedy danie nie będzie już wegańskie). Przyprawy dodajcie do smaku, ale danie powinno być ostre.

Warzywne curry z fasolą wspaniale smakuje z ryżem basmati, ale możecie do niego podać ulubiony ryż lub zdrową kaszę. Idealnym dodatkiem będzie do niego też mój chlebek naan (przepis TUTAJ). To wspaniały pomysł na rozgrzewające, zdrowe danie, zwłaszcza w sezonie zimowym. Polecam nie tylko na piątkowy obiad, smacznego:) 


Polecam też inne moje przepisy na curry:)

Przepis na warzywne curry z fasolą:

puszka czerwonej lub białej fasoli,
puszka pomidorów,
1-2 łyżki koncentratu pomidorowego,
duża czerwona papryka,
marchewka,
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
kilka plastrów świeżego imbiru,
mała cukinia,
2 łyżeczki garam masali (u mnie firmy SKWORCU),
czubata łyżeczka kurkumy,
czubata łyżeczka curry,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
sól i pieprz (do smaku),
2-3 szklanki wody,
opcjonalnie kila łyżek śmietanki lub mleka kokosowego

Na patelnię z niewielką ilością tłuszczu wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę, plastry marchewki i  i paski papryki, smażyć kilka minut, dodać plastry cukinii, a następnie drobno posiekany imbir i czosnek. Dodać przyprawy. Smażyć minutę, dodać pomidory i koncentrat, zalać wodą (tak, by częściowo zakrywała składniki). Gotować około 15-20 minut, do miękkości warzyw, dodać odsączoną fasolę, ewentualnie doprawić i wlać śmietankę.


Vegetarian Curry with Beans:


1 cup of cooked kidney beans,
1 can of tomatoes,
1-2 tbsp of tomato paste,
1 large red bell pepper,
1 carrot,
1 large onion,
2-3 cloves of garlic,
few slices of fresh ginger,
1 small zucchini,
2 tsp of garam masala,
1 heaping tsp of turmeric,
1/4 tsp of nutmeg,
salt and pepper, to taste,
2-3 cups of water,
some cream or coconut milk, optional


Heat a small amount of oil or ghee in a pan, add chopped onion, slices of carrot and red bell pepper strips. Cook, stirring, for few minutes. Add thick slices of zucchini, followed by chopped garlic and ginger. Sprinkle with spices. Cook for additional minute, add tomatoes with their liquid and tomato paste. Cover with water and simmer for about 15-20 minutes, until tender. Add drained bean and some cream or coconut milk, to taste.




59 komentarzy:

  1. nie lubię czerwone fasoli, ale z białą może być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Gosto deste caril vegetariano deve de ser delicioso.
    Um abraço e continuação de uma boa semana.

    Andarilhar
    Dedais de Francisco e Idalisa
    O prazer dos livros

    OdpowiedzUsuń
  3. It is very good for dieting!
    Everyone is busy losing weight now! 😅
    Hugs!🤗

    OdpowiedzUsuń
  4. waw...I smell curry from far away ….. delicious

    OdpowiedzUsuń
  5. w sam raz na styczniowy dzień:)

    OdpowiedzUsuń
  6. This is the perfect comfort dish for colder days. It's delicious, easy to prepare, and especially healthy (fiber, low in calories). Combined with turmeric, we get a little tasty 'power house'.

    OdpowiedzUsuń
  7. Es una receta fantástica tiene buena pinta, el arroz le va muy bien a esta clases de recetas.
    Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  8. I need to make this. Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  9. Sounds very delicious, thanks. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, fajne danie na zimę, smaczne i aromatyczne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Danie idealne dla mnie, bo bezmięsne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. That sounds easy and yummy, but I didn´t understand when the beans go in, right at the start?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Sorry, my mistake, I will add it to the recipe - you add your beans at last,at the end of cooking, cos they are already cooked. Thanks for the comment ☺

      Usuń
    2. OK, thank you! (I´m obviously still a beginner ! ;-)...)

      Usuń
  13. Love curry! And this one looks exceptional. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. I've tried curry a few times and unfortunately I don't care for it.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda przepysznie, aż chyba jutro zrobię to :)
    Zapraszam :)
    ania-el.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. This will be good to make for my granddaughter; she is a vegetarian.

    OdpowiedzUsuń
  17. Sounds good and look amazing. I like these kind of dishes :-D

    OdpowiedzUsuń
  18. This will be cook to make for our granddaughter; she is a vegetarian.

    OdpowiedzUsuń
  19. Oh healthy yummy adn vegetarian
    Great recipe
    xx

    OdpowiedzUsuń
  20. Yum. I often add other vegies too.

    OdpowiedzUsuń
  21. Danie idealne dla mnie, mój jednak by marudził, że mięsa nie ma :P Samo warzywne by nie przeszło :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Gdyby nie ta fasola, bo mam alergię... :)
    Pozdrawiam i życzę szczęśliwego nowego roku!^^

    OdpowiedzUsuń
  23. Na pewno jest pyszne:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  24. wygląda bardzo smacznie, pewnie smakuje jeszcze lepiej :D

    OdpowiedzUsuń
  25. This looks delicious. I love curries and made a black lentil and bean curry the other day.
    I will try this one of these days. :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Kidney Beans, Brilliant

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  27. It looks like a great curry! I love mine with lots of sauce :-))

    OdpowiedzUsuń
  28. Szukałam czegoś nowego ... i mam. Dzisiaj albo jutro sprawdzam smak. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  29. Koniecznie trzeba spróbować bo wygląda wyśmienicie:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Looks so yummy, dear.

    xoxo
    Liza
    www.lizacorner.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  31. Przepis bardzo ciekawy mimo że nie przepadam za tego typu potrawami ;) jestem pewna, że mojemu P bardzo by smakowało

    OdpowiedzUsuń
  32. Dobry pomysł na przemycenie imbiru

    OdpowiedzUsuń
  33. Sounds yummy! Thanks for the recipe :)


    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  34. Vegetarian curry looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  35. I like curry and I believe that it is very delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/dear-2020-beauty-of-hope_9.html

    OdpowiedzUsuń
  36. WOW, It looks tasty, love it.
    -Geeky Freaky.

    OdpowiedzUsuń
  37. Uwielbiam wszystko, czego użyłaś do tego dania! Mniammm, ale bym zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Hi, I follow you on gfc # 520 ,follow back?

    https://lovefashionyes.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  39. Szkoda tylko, że nie bardzo przepadam za curry , reszta jest super

    OdpowiedzUsuń
  40. Danie zdecydowanie nie dla mnie. Nie lubię fasoli. Ale wygląda dość apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Prezentuje się bardzo smakowicie :D Przepis z przyjemnością wypróbuję :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja lubię wszystkie rodzaje fasoli, więc to danie będzie super. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  43. Wygląda niezwykle apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Well, you know I like curry! :)

    OdpowiedzUsuń
  45. pycha wypróbuje tak samo jak kurczaka po jamajsku!

    OdpowiedzUsuń
  46. Próbowałam curry na rózne sposoby i chyba się nigdy do niego nie przekonam ;)

    OdpowiedzUsuń
  47. Looks a very nice dish.
    We like vegetable curry served with cauliflower rice :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger