stycznia 05, 2020

Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym / Pull Apart Pigs in a Blanket

Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym
Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym 
Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym
Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym

ZOBACZCIE, JAK PRZYGOTOWAĆ KIEŁBASKI IMPREZOWE W CIEŚCIE DROŻDŻOWYM NA MOIM FILMIE:




Kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym, często nazywane świnkami w kocykach, to prosty przepis, który może się stać hitem na Waszej kolejnej imprezie. Kawałeczki kiełbasy zamknięte w puszystych, maleńkich bułeczkach z serem smakują wspaniale. Są fantastycznym pomysłem na przekąskę dla gości.

Z tych proporcji na ciasto drożdżowe przygotujecie około 45 malutkich bułeczek na jeden kęs, do odrywania. Pamiętajcie, że ciasto pięknie wyrasta również w lodówce przez noc, można je także mrozić. To pozwala na przygotowanie przekąski z wyprzedzeniem. Jeśli nie przepadacie za musztardą lub keczupem, użyjcie tylko jednego  z tych składników. W zamian za nie dobrze sprawdzi się też sos czosnkowy. Użyjcie ulubionych przypraw i  sera: parmezanu, mozzarelli lub ulubionego żółtego. Bardzo ważne, by w przepisie wykorzystać kiełbaski jak najlepszej jakości.

Do kiełbasek imprezowych w cieście drożdżowym możecie podać zestaw wybranych sosów. Dobrze smakują z sosem czosnkowym, 1000 wysp, musztardą lub keczupem. Są też pyszne bez żadnych dodatków. Koniecznie wypróbujcie -  to idealne, proste, sprawdzone danie na karnawał i każde spotkanie w większym w gronie. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej pomysłów na dania na imprezę :)

Przepis na kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym, składniki:


ciasto drożdżowe:

szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2  i 3/4 szklanki mąki

ok. 500 g kiełbasek dobrej jakości,
kilka łyżek musztardy i keczupu,
kilka łyżeczek oregano i suszonej bazylii,
kilka łyżek startego sera

Przepis na kiełbaski imprezowe w cieście drożdżowym, przygotowanie:


W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie - prostokąt 35x25cm. Posmarować musztardą i keczupem, posypać ziołami i startym serem. Kiełbaski pokroić na małe kawałki (u mnie około 45-48 kawałków). Rozwałkowane ciasto pokroić na pionowe, długie paski - pasków ma być połowę mniej niż kiełbasek. Następnie przekroić wszystkie pionowe paski na pół (jak na filmie) -w ten sposób otrzymamy dokładnie tyle pasków, ile kiełbasek. Zawijać każdą kiełbaskę i układać w tortownicy o wymiarach 26 cm. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piec kiełbaski w 180 C około 20 minut.


Inspiracją dla tego przepisu był przepis Laury Vitale, ale znacznie go zmodyfikowałam, wykorzystując inne ciasto drożdżowe i dodatki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Pull Apart Pigs in a Blanket:


for the dough:
1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour

500 g of good quality sausages,
few tbsp of mustard and few tbsp of ketchup,
few tsp of dry oregano and dry basil,
few tbsp of grated cheese

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for about 10 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for about 60 minutes. Roll the dough on a well floured surface (38x25cm). Brush with some mustard mixed with ketchup, sprinkle with herbs. Add grated cheese. Cut your sausages into 45-48 small pieces. Cut the  dough into long strips (half the amonut of sausages pieces) and then cut them in half horizontally, so you get the exact number of your sausages pieces. Wrap each sausage piece into the dough strip. Place them in a springform pan (26cm) and let them rise for about 30 minutes. Bake in 180C for 20 minutes. Enjoy:)

Inspiration for my highly modified recipe in HERE



71 komentarzy:

  1. I to jest świetny sposób na przekąskę i smaczny :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny sposób na imprezową przekąskę!

    OdpowiedzUsuń
  3. Very yummy and moreish! I love them with a bowl of steaming hot soup for the dinner :-))

    OdpowiedzUsuń
  4. I bet the family was delighted! Hot dogs are the only thing I'm missing from meat as a vegetarian, even though hot dogs are usually the most toxic of all meat products. I just loved the taste.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale super pomysł! :D

    rilseee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  6. Znam ten przepis i uwielbiam! Sprawdza się na każdą imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sounds delicious and such a wonderful name! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. That looks very good. Have a good week Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. My boyfriend would love this!

    OdpowiedzUsuń
  10. Przekąska super. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  11. Super smaczna, pomysłowa przekąska na imprezę :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mmm... It's so yummy )) Thank you very much for entry. Happy New Year!!! )))

    OdpowiedzUsuń
  13. bardzo ciekawa propozycja, szczególnie na spotkanie przy piwku 😉
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  14. This is so cool looking! It would be great at a party.

    OdpowiedzUsuń
  15. That is the most upmarket pigs in blankets I have ever seen. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekaw danie, wygląda bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale fajna przekąska na imprezę, skorzystam przy najbliższej okazji. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Woowww smacznie to wygląda. Musimy spróbować wykonać tą pyszność :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Super przekąska, na pewno szybka znika na imprezach :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Robiłam kiedyś takie dla znajomych :D

    OdpowiedzUsuń
  21. This certainly looks delicious, and a fun twist on a favorite recipe! Your recipe and directions are excellent, and I think it would be a great dish to have for a party! Blessings to you :)

    OdpowiedzUsuń
  22. my często takie w cieście drożdzowym kupujemy w sklepie, ale fajna motywacja do wykonania w domu :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Oh, they are so delicious, I baked them with puff pastry.
    hugs.

    OdpowiedzUsuń
  24. Koniecznie muszę sobie ten przepis zapisać i zrobić jak będą znajomi :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Świetny pomysł na imprezowe przekąski :) na pewno zasmakują dzieciakom, bo (przynajmniej u mnie w rodzinie) wszystkie dzieciaki lubią parówki :D zapisuję sobie przepis i na pewno zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Zapiekałam kabanosy w cieście francuskim, ale kiełbaski w drożdżowcu to super pomysł.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  27. I'm made pigs in a blanket but this looks like such a fun idea.

    OdpowiedzUsuń
  28. Jadłam :D Mój tata zawsze przygotowywał mi to popisowe danie, kiedy byłam nastolatką i organizowałam domówki :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  29. Thanks for share! Yummy yummy ♥️

    https://softcutieblog.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  30. To takie maleńkie hot dogi! Już to lubię :D.

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda przesmacznie. Muszę zrobić takie na kolejną imprezę. :D

    OdpowiedzUsuń
  32. wygląda świetnie, jak kiełbaskowy torcik :D pozdrawiam ciepło :*

    OdpowiedzUsuń
  33. This will be so perfect to serve for our Super Bowl party this year! Thanks for such a great idea!

    OdpowiedzUsuń
  34. U Ciebie jak zwykle pomysłowo!

    OdpowiedzUsuń
  35. ps. ponieważ dawno mnie nie było na bloggerze, nie wiedziałam, że masz kanał na YT, zasubskrybowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  36. Simpaticissima la tua torta salata!

    OdpowiedzUsuń
  37. faktycznie rewelacyjny pomysł na imprezowa przekąskę:-)

    OdpowiedzUsuń
  38. What a great variation on the usual pigs in blankets...so inventive...this looks absolutely amazing!! :))

    Hugs xxxxxxx

    OdpowiedzUsuń
  39. Brilliantly Creative Presentation - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  40. Bardzo smakowicie wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Fajna przekaska na imprezę

    OdpowiedzUsuń
  42. Świetny sposób na imprezową przekąskę, super :)
    Pozdrawiam noworocznie, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Świnki pod kocyk, świetne, rewelacyjne i mega odmienne danie

    OdpowiedzUsuń
  44. Znakomita przekąska :) Już sam jej wygląd robi wrażenie :)

    OdpowiedzUsuń
  45. My mom used to make pig-in-the-blankets, but never all together like this. It looks good!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  46. Wyszło super.Przepis zapisałam i będę powtarzać. Dziękuję.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, dziękuję za miły komentarz i pozdrawiam ☺

      Usuń
  47. Efektowny i bardzo smaczny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  48. Przed przygotowaniem takiej przekąski konieczne trzeba się upewnić czy wśród gości nikt nie ma trypofobii. Ja mam umiarkowaną i aż mnie ciarki przeszyły ;)

    OdpowiedzUsuń
  49. That looks like a great party snack!

    OdpowiedzUsuń
  50. Wyglądają bardzo ciekawie, ale wątpię, by mi smakowały. Próbowałam kiedyś w cieście francuskim i wcale mi nie podeszły :)

    OdpowiedzUsuń
  51. Looks great and perfect for a get-together or party.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger