stycznia 03, 2020

Kurczak po jamajsku zapiekany z serem / Jamaican Baked Chicken with Cheese

Kurczak po jamajsku
Kurczak po jamajsku / Jamaican Baked Chicken
Kurczak po jamajsku
Kurczak po jamajsku zapiekany z serem to kolejny fantastyczny pomysł do wykorzystania w karnawale. Pieczona pierś z kurczaka to szybkie, proste danie, które posmakuje każdemu na imprezie. Jeśli spodziewacie się tłumów, po prostu zwiększcie odpowiednio ilość składników.

Przepis jest banalnie łatwy - piersi z kurczaka wystarczy przeciąć na kotlety i zamarynować w pikantnej mieszance przypraw. Dodajcie do mięsa tyle chili, ile lubicie i jak bardzo pikantne dania lubią Wasi. goście. Mięso wystarczy tylko wstawić do piekarnika, a na końcu posypać serem. Nie może być łatwiej, prawda?

Kurczak po jamajsku to tez fantastyczny pomysł na błyskawiczny obiad w środku tygodnia. Przepis możecie też potraktować jako bazę do stworzenia innego przepisu - zamarynujcie piersi kurczaka w ulubionych przyprawach i zapieczcie z ulubionym serem. Polecam, smacznego:)

Polecam też mojego KURCZAKA A LA PIZZA:)


Przepis na kurczaka po jamajsku zapiekanego z serem:

2 piersi z kurczaka,
kilka łyżek startego sera

na marynatę:
kilka łyżek oleju,
czubata łyżeczka słodkiej papryki,
łyżeczka granulowanej cebuli,
łyżeczka granulowanego czosnku,
łyżeczka suszonego tymianku,
1/4 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/2 łyżeczki chili (dodajcie mniej lub więcej),
sól, pieprz



Połączyć składniki marynaty. Każdą pierś przekroić wzdłuż na dwa cieńsze filety, oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w marynacie, pozostawić na 30 minut, całą noc lub piec od razu w 180 C około 25 minut lub do miękkości. Pod koniec pieczenia posypać startym serem.

Zmodyfikowany przepis z TEJ strony.

Jamaican Baked Chicken with Cheese Recipe:

2 chicken breast,
few tbsp of grated cheese,

for the marinade:
few tbsp of oil,
a heaping tsp of sweet paprika,
1 tsp of granulated garlic,
1 tsp of granulated onion,
1 tsp of dry thyme,
1/4 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of chili (add more or less),
salt and pepper

Combine all the ingredients for the marinade. Cut each breast to get 4 cutlets. Season with salt and pepper and coat in the marinade. Set aside for at least 30 minutes or bake immediately in 180C for about 25 minutes or until tender. After 15-20 minutes of baking, add some cheese on top.

Modified recipe from THIS site.

Also try my PIZZA CHICKEN:)




61 komentarzy:

  1. Cheese makes everything better!

    OdpowiedzUsuń
  2. zdecydowanie coś dla mnie!

    OdpowiedzUsuń
  3. Wow. Looked delicious. I bet it is good and tasty.

    OdpowiedzUsuń
  4. Loved this recipes 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. nie wygląda skomplikowanie, a wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Proste i smaczne, ale trzeba złapać ten moment by pierś była soczysta ;) Super obiadek :)
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  7. Sounds very delicious! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. I love all the wonderful spices! The chicken must have tasted really flavourful and yummy.

    OdpowiedzUsuń
  9. I to rozumiem pyszności już na początku roku , koniecznie trzeba spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  10. That sounds yummy! I´ll try this with my mini-mini oven next week (Hubby cannot have hot oil).

    OdpowiedzUsuń
  11. Sounds easy and delicious! Thanks for sharing the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  12. Natalia this looks really delicious ! Happy New Year !!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmmm ostatnio bardzo lubię takie orientalne przysmaki! ;)

    OdpowiedzUsuń
  14. Akurat dziś jestem w ostrej fazie jelitówki, i bez entuzjazmu :) Ale jeszcze zajrzę ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Some really tasty herbs and spices in that marinade.

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh my boyfriend would love it!

    Thanks for following, I following you :-D

    OdpowiedzUsuń
  17. Yummy! Never tried Jamaican chicken yet :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Mniam! Kocham takie zapiekane dania z duuużą ilością sera :D

    OdpowiedzUsuń
  19. Wszystko co z kurczakiem jak najbardziej dla nas:)))Pozdrawiam serdecznie:)))

    OdpowiedzUsuń
  20. Uwielbiam takie szybkie, proste i smaczne dania :D

    OdpowiedzUsuń
  21. rzeczywiscie przepis prosty a ja lubie ostre potrawy wiec z checia wypróbuje:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Kurczaka to ja bym mogła jest w każdej formie a Twoja wygląda fantastycznie i pysznie. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  23. I love to eat chicken, & this recipe looks delicious!

    https://ahomewithcare.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam gotować i uwielbiam kurczaka! :) Bardzo chętnie przetestuję! :)
    Pozdrawiam, Werka

    OdpowiedzUsuń
  25. Nice combination of flavors. Thanks for sharing your recipe. I would like to give it a try for my fella.

    OdpowiedzUsuń
  26. Nie przepadam za kurczakiem, ale dla takiego zrobiłabym wyjątek i chętnie bym spróbowała :D Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  27. looks so yummy!! i have never had this before, it really sounds delicious!!!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Co za niezwykła i ciekawa kombinacja smaków!

    OdpowiedzUsuń
  29. wygląda na bardzo smaczne i proste danie;)

    OdpowiedzUsuń
  30. chicken with cheese must be delicious....yummy

    OdpowiedzUsuń
  31. WOW...this looks SO tasty...I can't wait to try it for myself. In fact, it will be supper tonight!
    Thank you so much! :))

    Have an amazing weekend xxxxxxx

    OdpowiedzUsuń
  32. Na 100% to musi być pyszne. Wspaniałe zioła i brak kuminu. Może jutrzejszy obiad będzie taki?
    Miłego weekendu:)

    OdpowiedzUsuń
  33. I have never really tried anything Jamaican. This sounds like a tasty combination of spices!

    OdpowiedzUsuń
  34. I think its a very nice recipe with all those gorgeous spices!

    OdpowiedzUsuń
  35. It's mouthwatering!
    Have a great weekend!

    OdpowiedzUsuń
  36. One more amazing and delicious recipe from you. Thank you for sharing. Happy New Year.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/elizabeth-arden-sparkle-on-holiday_4.html

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda naprawdę smakowicie ! Do tego piekne zdjęcia ! Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  38. No i mam pomysł na jutrzejszy obiad, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Ileż można znaleźć u Ciebie inspirujących przepisów :)

    OdpowiedzUsuń
  40. Love This - Beautifully Captured As Well

    Cheers
    P.S. Any Meatless Monday Ideas??

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes, I'm planning vegetarian recipe post next week, hope you'll like it! Btw, it is more like Meatless Friday in here☺

      Usuń
  41. Estupendo post! Muchas gracias por tus bonitas palabras en mi blog , espero verte pronto por allí! Feliz año! 🎉🎊💓

    OdpowiedzUsuń
  42. Another delicious chicken traybake idea Natalia. Thanks so much for sharing, Pauline

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger