stycznia 29, 2020

Klopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce

Klopsiki w sosie pietruszkowym / Meatballs in Parsley Sauce
Dziś zapraszam na smaczne klopsiki w białym sosie pietruszkowym. Jeśli szukacie nowego przepisu na obiad z pulpecikami w roli głównej, koniecznie wypróbujcie ten przepis.

Sos do klopsików jest banalnie prosty w przygotowaniu. Składa się z odrobiny masła, mąki i mleka lub śmietanki. Bardzo ważnym składnikiem jest tu oczywiście natka pietruszki, ale jeśli wolicie, możecie zastąpić ją koperkiem lub innymi świeżymi ziołami. W sosie sprawdzą się też pieczarki lub warzywa. Do pulpecików wykorzystajcie ulubiony rodzaj mięsa mielonego.

Klopsiki w sosie pietruszkowym to łatwy i szybki przepis. Pasują do ziemniaków, ryżu, kaszy i makaronu. Podajcie je z zestawem surówek lub prostą sałatką. Smacznego:)

Przepis na klopsiki w sosie pietruszkowym:

400-500 g mielonego mięsa,
mała cebula,
ząbek czosnku,
kilka łyżek bułki tartej, 
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, majeranek, słodka i ostra papryka

na sos: 

mały por lub cebula,
1-2 ząbki czosnku,
łyżka masła,
łyżka mąki,
1 i 1/2 szklanki wody lub bulionu,
ok. 1/2 szklanki mleka (lub słodkiej śmietanki),
kilka łyżek posiekanej natki pietruszki,
sól, pieprz (do smaku)

Przygotować pulpeciki:  drobno posiekać cebulę i czosnek, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Cebulę lub por drobno posiekać, zeszklić na łyżce masła (u mnie klarowane) na patelni po klopsikach. Dodać drobno posiekany czosnek. Dodać mąkę, szybko wymieszać. Zalać bulionem i mlekiem, włożyć klopsiki. Dusić do miękkości pulpetów i zgęstnienia sosu ok. 15 minut. Doprawić i dodać natkę. 

Meatballs in Parsley Sauce Recipe:


for the meatballs:

500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),

seasonings to taste: salt and pepper, granulated garlic, sweet and hot paprika, dried marjoram

for the sauce:
1 small leek or 1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 tbsp of butter,
1 tbsp of flour,
approx. 1 1/2 cup of water or stock,
approx. 1/2 cup of milk (or heavy cream),
few tbsp of chopped parsley,
salt and pepper to taste


Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate. In the same pan add butter, followed by finely chopped onion  or leek and cook, stirring for few minutes. Add finely chopped garlic. Add flour and stir quickly. Add the liquid and meatballs back in. Simmer, until tender and thick. Add fresh parsley and season to taste.

67 komentarzy:

  1. pyszności, mam ochotę na taki obiad!

    OdpowiedzUsuń
  2. Nice to smell of garlic … 😅
    They look delicious 😋

    OdpowiedzUsuń
  3. que receta mas interesante, nunca la había visto así, gracias por compartir.

    OdpowiedzUsuń
  4. Sosu pietruszkowego jeszcze nie robilam

    OdpowiedzUsuń
  5. Dawno takich nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam pulpety pod różną postacią. Pozdrawiam :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh these meatballs look SO appetizing...I am really looking forward to trying them!
    Thank you so much for sharing all these fabulous recipes with us...you have certainly revamped my rather boring previous menu! :))

    Big Hugs xxxxxxx

    OdpowiedzUsuń
  9. Can't wait to make this for our dinner! Those meatballs look really tender and juicy.

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam klopsiki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Klopsiki w sosie zawsze są pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Your recipe and photos have me drooling.

    OdpowiedzUsuń
  13. These meatballs look soooooooooo very good! Valerie

    OdpowiedzUsuń
  14. Ostatnio znalazłam vege śmietanę, więc w końcu mogę robić takie pyszności :)

    OdpowiedzUsuń
  15. O mamuniu! Wyglądają obłędnie :)) Zapisuję Twój przepis i na pewno zrobię niebawem te pyszne klopsiki. Uwielbiam pietruszkę w dodatkach do dań - czasem nawet posypuje nią zwykłą kanapkę z żółtym serem :))

    OdpowiedzUsuń
  16. Che meraviglia!!! Sono molto appetitose, complimenti!!!!

    OdpowiedzUsuń
  17. The sauce sounds good. (as do the balls for those that eat meat).

    OdpowiedzUsuń
  18. Yum! These would be good with either noodles or rice.

    OdpowiedzUsuń
  19. This one looks good, my boyfriend would love it. Not really a meatball fan myself

    OdpowiedzUsuń
  20. Pyszności, oczywiście bez mleka.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  21. Lovely! I really like parsley sauce so this would go down a treat Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  22. Pysznie wyglądają, dawno nie jadłam i trochę narobiłaś mi smaka :P

    OdpowiedzUsuń
  23. I love this recipe. It is one of those comforting meals for every season of the year, but on this chilly day, wonderful! Thank you for sharing Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks so yummy!
    HHmmm I am hungry. Yum! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  25. Never thought of putting the meat balls in white sauce, must try it.

    OdpowiedzUsuń
  26. this one sounds great and i will try it dear Natalia

    my mom used to use breadcrumbs though i mostly use cornflour to make them sticky if this is fine :)
    blessings to your days my friend!

    OdpowiedzUsuń
  27. MOlto invitanti queste polpettine!

    OdpowiedzUsuń
  28. The sauce looks so creamy and filling!

    OdpowiedzUsuń
  29. O dzięki za pomysł :D To już wiem, co zorbie :D

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyglada przepysznie. Lubie takie obiadki

    OdpowiedzUsuń
  31. That looks very yummy! (well, minus the garlic, the smell makes me gag).
    Do you know the Gary Larsson-joke? "Zak! Don´t eat parsley! ...Just for looks!" ;-)

    OdpowiedzUsuń
  32. Smakowicie wyglądają! Zrobię niedługo na obiad coś takiego, ale w wersji wege :D
    Zapraszam :)
    ania-el.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  33. Now my month is watering!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  34. WOW! Wyglądają idealnie! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  35. Najpierw przeczytałam "klapsiki" i trochę się zdziwiłam, że w sosie pietruszkowym;)) A jak tu zajrzałam to się głodna zrobiłam , pyszności. Idę cos zjeść;))

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam twoje przepisy. Tak jak ten, zawsze są tak kuszący. Uwielbiam klopsiki i nigdy nie jadłem sosu z pietruszki, więc fajnie byłoby spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  37. Wygląda przepysznie! Już wiem, co zrobię jutro na obiad.
    Dodaję do obserwowanych :)

    Carrrolina Blog-klik

    OdpowiedzUsuń
  38. Yum! The sauce looks really delicious. I'm sure it will go well with chicken too. I must try it one of these days. :)

    OdpowiedzUsuń
  39. I will be trying this recipe out, they sound delicious. Have a good day, Diane

    OdpowiedzUsuń
  40. I love the smell of garlic, it will taste good!

    OdpowiedzUsuń
  41. O...to ja uwielbiam :-). Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  42. Looks a delicious plate of food …
    Many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  43. Moja mama robi bardzo podobne i smakują obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  44. Delish! Meatballs are so hearty and comforting.

    OdpowiedzUsuń
  45. Aż naszła mnie ochota na klopsiki :D
    Twoje wyszły bardzo smakowicie :D
    Przepis chętnie wykorzystam. Pozdrawiam!
    wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  46. I always consume Swedish meatballs...yummy

    OdpowiedzUsuń
  47. Aż się zrobiłam głodna! Koniecznie muszę wypróbować Twój przepis bo uwielbiam pulpeciki pod każdą postacią :)

    OdpowiedzUsuń
  48. wspaniały przepis, uwielbiam klopsy a do tego szybko się to robi i jak są małe pulpeciki na jednego gryza, to w sam raz obiad do pracy :) wygląda obłędnie!

    OdpowiedzUsuń
  49. Looks great! I think I'd like to try it with mushrooms.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger