stycznia 19, 2020

Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) / Italian Style Pesto and Cheese Rolls

Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) przepis
Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) / Italian Style Pesto and Cheese Rolls
Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) przepis
Bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto) przepis

Zobaczcie, jak przygotować bułeczki drożdżowe po włosku na moim filmie:



Bułeczki drożdżowe po włosku nadziane zielonym pesto, suszonymi pomidorami, oliwkami i mnóstwem ciągnącej się mozzarelli są pyszną przekąską na imprezy i nie tylko.  Pasują jako dodatek zupy, ale sprawdzą się też na drugie śniadanie zamiast kanapki.

Ciasto drożdżowe na bułeczki po włosku jest bardzo proste w przygotowaniu. Możecie przygotować je dzień wcześniej, bo pięknie wyrasta również przez noc w lodówce. Można je też z powodzeniem mrozić. Takie drożdżowe ślimaczki warto nadziać tym, co akurat mamy pod ręką i co najbardziej lubimy. Zamiast zielonego pesto z bazylii sprawdzi się też czerwone. W takim wypadku rezygnujemy już z dodatku suszonych pomidorów. W bułeczkach dobrze sprawdzi się też Wasz ulubiony żółty ser.

Zakręcone bułeczki po włosku są bogato nadziane, dlatego do ich krojenia obowiązkowo używamy bardzo ostrego noża. Jeśli obawiacie się, że rozpadną się podczas krojenia, możecie upiec ciasto w formie jednego dużego bochenka (lub dwóch małych).

Bułeczki drożdżowe po włosku są pyszne na ciepło, z ciągnącym się serem, ale smakują też świetnie w temperaturze pokojowej. To świetny pomysł na imprezową przekąskę i spotkanie w większym gronie. To ciekawa alternatywa dla zwykłych bułek pszennych. Polecam, smacznego:)

Przepis na bułeczki drożdżowe po włosku (z serem i pesto):


ciasto drożdżowe:

szklanka ciepłej wody,
1 i 1/2 łyżeczki suchych drożdży,
2 płaskie łyżeczki cukru,
łyżeczka soli,
4 łyżki oliwy lub oleju,
2  i 3/4 szklanki mąki

kilka łyżek zielonego pesto,
kilka suszonych pomidorów w oleju,
garść oliwek,
ok. 100 g mozzarelli,
mała czerwona cebula,
kilka plastrów szynki lub ulubionej włoskiej wędliny

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na około 60 minut. Po tym czasie ciasto rozwałkować na posypanym mąką blacie - prostokąt 35x25cm. Posmarować pesto, posypać pokrojonymi pomidorami, oliwkami, czerwoną cebulą wędliną i startym serem. Zwinąć ciasto (jak na filmie). Ostrym nożem pokroić na 15-16 plastrów (bułeczek). Ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli bułeczki podczas przenoszenia się troszkę zdeformują, można delikatnie nadać im okrągły kształt palcami. Odstawić do wyrośnięcia na 30 minut. Po tym czasie piec w 180 C około 25 minut.

Przepis bazowy na ciasto drożdżowe (odrobinę przez mnie zmodyfikowany) z TEJ strony.


Italian Style Pesto and Cheese Rolls Recipe:

for the dough:
1 cup of warm water,
1 1/2 tsp of dry yeast,
2 tsp of sugar,
1 tsp of salt,
4 tbsp of olive oil,
2 1/2 - 2 3/4 cup of flour

few heaping tbsp of basil pesto,
few sun-dried tomatoes,
a handful of  olives,
1 small red onion,
few slices of ham of yout favourite Italian cured meat,
approx. 100 g of grated mozzarella cheese

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for about 10 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for about 60 minutes. Roll the dough on a well floured surface (38x25cm). Semar generously with pesto. Sprinkle with chopped onion, olives, sun dried tomates and ham. Add grated cheese. Rool into a loaf (see the video). Cut into 15-16 slices (rolls). Place on a baking tray lined with baking paper and let them rise for about 30 minutes. Bake in 180C for 25 minutes. Enjoy:)

Basic recipe for a yeast dough from THIS site.


89 komentarzy:

  1. Idealne na przekąskę jak dla mnie :D

    OdpowiedzUsuń
  2. zamiast kanapki na drugie śniadanie będą idealne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. dzisiaj "na tapecie" parówki w ciście francuskim

    OdpowiedzUsuń
  4. What delicious rolls! Thanks for the recipe and for the video, I'm going to subscribe to the channel. If you subscribe to mine in response, I will be very grateful to you))

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają świetnie, coś mi się wydaje, że szybko by u mnie zniknęły, przy moich łasuchach :D

    OdpowiedzUsuń
  6. They look wonderfully delicious with the combo of flavours. You can't go wrong with the cheese and pesto.

    OdpowiedzUsuń
  7. Odpowiedzi
    1. Wszystko z serem jest lepsze😉 Ale jeśli ktoś nie lubi lub nie może jeść nabiału, można pominąć 😊

      Usuń
  8. Sounds great, I love savoury bakes. Valerie

    OdpowiedzUsuń
  9. Buono..Bello..e molto molto gustoso...! :).
    E un bicchiere di marsals andrebbe bene
    con questo...

    I have left the link to the film..Home Movie..
    on Ygraine's post..this is it in case you miss
    it....
    https://www.youtube.com/watch?v=2mYkbr9Qcxo

    OdpowiedzUsuń
  10. Takich drożdżowych jeszcze nie robiłam; wyglądają smakowicie:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Just Love Those Red Nails - Enjoy The Week

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  12. That looks and sounds like something I would like.

    OdpowiedzUsuń
  13. Wyglądają apetycznie, zjadłoby się. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh, I'm going to the grocery store! Can't wait to try this, Natalia! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Yummy!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  16. Se ven estupendos ! Espero tu opinión en mi última entrada! Feliz noche! 💓💓💓

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię drożdżówki, a takie wytrawne to świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  18. these look and sound amazing!! bread, cheese and pesto should have their own food group!!!

    OdpowiedzUsuń
  19. YUM. I would (of course) leave the ham out, but these look wonderful. I am sure the kitchen smells great while they are cooking too.

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiego smaczka jeszcze nie jadłam a że wygląda pysznie to pewnie super smakuje.

    OdpowiedzUsuń
  21. These cheese rolls go well with a hot bowl of soup now.

    OdpowiedzUsuń
  22. This recipe is very tasty and the result looks so good. Thank you for the recipe.

    OdpowiedzUsuń
  23. That make me hungry after I saw your photo. It look so delicious.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2020/01/biobaza-exclusive-eye-gel_19.html

    OdpowiedzUsuń
  24. These would be wonderful with tea or coffee. It would be a whole meal!

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo smakowicie się prezentują :D Chętnie wykorzystam przepis :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh my word these look amazingly delicious!!!!

    OdpowiedzUsuń
  27. Wyglądają bardzo smacznie! Muszę ich spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wyglądają mega! Świetny filmik. Moje zdolności kulinarne pozostawiają wiele do życzenia, a dzięki Twojemu filmowi wiem jak je przygotowac krok po kroku. Spróbuje na pewno!

    OdpowiedzUsuń
  29. Those look wonderful!

    Have a great week.

    OdpowiedzUsuń
  30. I will love these with my cup of hot coffee!

    OdpowiedzUsuń
  31. Koniecznie muszę je upiec! Wyglądają wspaniale.Dzięki za przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Takie pyszności z rana :). Świetny pomysł muszę wypróbować.
    Ja zazwyczaj robię pizze - moja starsza córka uwielbia, ale teraz musi spróbować twoich bułeczek :).
    Dzięki za pomysł :D.

    OdpowiedzUsuń
  33. That must be gorgeous ...
    Thanks for the recipe! 🤗

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciekawy przepis. Wyglądają doskonale! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  35. Uwielbiam takie przekąski. Zapisuję i próbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  36. To to zawsze znajdę takie pyszności! I to jeszcze przed obiadem!

    OdpowiedzUsuń
  37. This looks already so yummy!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  38. Wow, but these look just so appetising. Have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  39. włoska kuchnia jest moja ulubioną- a ten przepis zdecydowanie do niej nawiązuje :-)
    Wyglada to wszystko przepysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  40. Pyszne. Muszę wypróbować. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  41. O mateńko ale pysznie wyglądają!
    Uwielbiam zapach drożdżowgo ciasta ,a z pesto i pomidorami jeszcze nie robiłam. To musi być prawdziwa włoska uczta dla podniebienia :)
    Kradnę Twój przepis Natalko i przy najbliższej okazji buszuję w kuchni 😁
    Pozdrawiam słonecznie 😘

    OdpowiedzUsuń
  42. To jest piękny chleb! Podoba mi się rada, którą dałeś o pozostawieniu go na noc w lodówce.

    OdpowiedzUsuń
  43. Oh me, I have to make this, Natalia! It looks delicious, thanks for sharing!!

    OdpowiedzUsuń
  44. These would be great for a party. Looks terrific!

    OdpowiedzUsuń
  45. Nice recipe. I like cheese rolls. It looks like pizza

    OdpowiedzUsuń
  46. Super smacznie wyglądają :-)

    OdpowiedzUsuń
  47. Wyglądają bardzo smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  48. Brzmi zachęcająco. Wygląda tak samo. Czas spróbować swoich sił z tym przepisem!

    OdpowiedzUsuń
  49. Oh these look SO delicious...I can almost taste them already!! :))

    Big Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  50. Masz rację. Takie bułeczki są przepyszne.
    Robię bardzo podobne bo z podwójną ilością pesto (z różnych ziół).
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  51. Coś mi się zdaje, że w moim przypadku nie będzie tak łatwo...
    Poniekąd nie twierdzę, że nie spróbuję :))))

    OdpowiedzUsuń
  52. Ależ pyszności tutaj wyczarowałaś :)

    OdpowiedzUsuń
  53. Bułeczek w takiej odsłonie jeszcze nie miałam okazji spróbować. Wyglądają tak apetycznie, że chce się spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  54. Ostatnio moja mama miała jadę na takie wypieki. Podrzucę jej przepis

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger