stycznia 20, 2021

Schab w sosie barbecue ze śmietanką / Pork In Creamy Barbecue Sauce

Schab w sosie barbecue ze śmietanką przepis
Schab w sosie barbecue ze śmietanką

Schab w sosie barbecue ze śmietanką przepis

Schab w sosie barbecue ze śmietanką przepis


Nie macie pomysłu na obiad ze schabu, a nie macie ochoty na kotlety? Dziś polecam łatwy i szybki w przygotowaniu schab w sosie barbecue ze śmietanką. To idealny obiad dla całej rodziny, który posmakuje wszystkim fanom słodko - kwaśnych smaków.

Schab w sosie barbecue ze śmietanką wymaga rozbicia cienkich kotletów bez kości. Cienkie paski mięsa smażą się błyskawicznie, potem wystarczy tylko przygotować słodko - kwaśny sos i podgrzać w nim mięso. Taki sos a la barbecue możecie przygotować dzień wcześniej, dobrze znosi również mrożenie. Nada się do wielu rodzajów mięsa. Pamiętajcie, by doprawić go do smaku - ma być lekko kwaśny, słodki i pikantny z wyraźnym aromatem wędzonej papryki.

Mięso w sosie barbecue świetnie smakuje z ziemniakami, ale pasuje też do niego ryż albo kasza. Bardzo polecam, smacznego :)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na schab :)

Polecam również moją karkówkę po myśliwsku:


Schab w sosie barbecue ze śmietanką, składniki:


ok. 800 g schabu (cienkie kotlety bez kości)
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka papryka, majeranek (lub inne ulubione suszone zioła)

na sos:

1 i 1/2 szklanki wody,
czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
ok. 1/2 szklanki pikantnego ketchupu,
ok. 5-6 łyżek sosu sojowego lub teriyaki (lub do smaku - ilość zależy od tego, jak słony jest nasz sos sojowy, na początku lepiej dać mniej),
sok z cytryny (do smaku),
duża cebula,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 1/3 szklanki słodkiej śmietanki (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, wędzona papryka, szczypta ostrej papryki, majeranek, oregano, granulowany czosnek
opcjonalnie 1-2 łyżeczki skrobi ziemniaczanej i 1/3 szklanki wody

Schab w sosie barbecue ze śmietanką, przygotowanie:


Cienko rozbić kotlety i pokroić w paski, oprószyć przyprawami. Smażyć krótko na niewielkiej ilości tłuszczu, do zarumienienia i miękkości. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli, dodać drobno posiekany czosnek. Smażyć chwilę, zalać całość wodą i pozostałymi składnikami sosu (bez śmietanki). Gotować około 15 minut, do zgęstnienia sosu - gdyby sos był za mało słodki, dodać więcej keczupu (lub cukru lub miodu), jeśli za mało kwaśny, więcej cytryny. Na końcu dodać mięso i śmietankę, podgrzać całość kilka minut (nie gotować za długo, by nie wysuszyć mięsa). Jeśli sos jest wodnisty, zagęścić go skrobią rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Pork in Creamy Barbecue Sauce Recipe:

approx. 800 g of pork cutlets (boneless),
seasonings for the meat: salt, pepper, marjoram, sweet paprika

for the sauce:
1 heaping tbsp of tomato paste,
1 1/2 cup of hot water,
1/2 cup of hot ketchup,
5-6 tbsp of soy sauce or teriyaki (or to taste - the amount depend of the saltiness of your soy sauce),
lemon juice, to taste,
approx. 1/3 cup of cream (or to taste)
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, smoked paprika, a pinch of chili, granulated garlic, dry marjoram, dry oregano
1-2 tsp of corn starch and some sauce for the slurry, optional

Using a meat mallet, beat your cutlets, until thin. Cut into strips. Season well. Heat a smalla mount of oil in a pan, add your meat and cook, until golden nad tender. Set aside. 

To the same pan, add finely chopped onion and cook for few minutes, Add finely chopped garlic and cook for 30 minutes or so. Add the rest of ingredients for the sauce (besides cream) and simmer for about 15 minutes or until thickens. Add enough spices,lemon juice or ketchup making sure your sauce is sweet, tangy and spicy. Add the meat and cream. Simmer just for few minutes to heat the meat through (don't overcook the meat). If your sauce is too thin, add some slurry. Serve over potatoes or rice. Enjoy!

25 komentarzy:

  1. Pork and barbeque sauce is a fabulous combination...and this looks really delicious! Thank you so much for sharing 😊😊

    Have a nice day!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks saucy, flavoursome and so so yummy!

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj aż ślinka leci od samego czytania i oglądania. Super musi smakować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Fun and flavorful -- what more does one want in a recipe? :-) Good stuff -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  5. Ten typ sosu nie jest dla mnie. Nie lubię barbecue :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks like a great recipe, the recipe sounds tasty.

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda pysznie chyba dzięki tobie mam pomysł na jutrzejszy obiad ;)
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  8. Not for me, but others in my house would love it. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  9. Danie prezentuje się bardzo smacznie :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo smacznie wygląda to danie ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. In your pictures, this dish looks irresistible!
    Your instructions in the video are detailed and well presented.

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja akurat nie jestem fanką sosu barbecue ;p ale danie wyglada smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. proszę mi nie pokazywać takich rzeczy, bo ja na diecie :D ale może dla rodzinki zrobię w niedzielę :)

    OdpowiedzUsuń
  14. The recipe sounds very tasty.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. Anything smothered in a good bbq sauce gets my seal of approval any day of the week. Delish!

    OdpowiedzUsuń
  16. Świetny przepis w sam raz na niedzielny obiad. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2021 Lekcje w kuchni , Blogger