października 04, 2020

Karkówka po myśliwsku / Slow Roasted Pork Neck

Karkówka po myśliwsku przepis
Karkówka po myśliwsku

Karkówka po myśliwsku przepis

Karkówka po myśliwsku przepis

Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach po myśliwsku to świetny pomysł na obiad dla fanów pożywnych, mięsnych posiłków. Karkówka w sosie pomidorowym z grzybami jest bardzo prosta w przygotowaniu, a poza tym wymaga minimum pracy.




Moja karkówka po myśliwsku przypomina trochę przepis na karkówkę po cygańsku w zalewie. W dzisiejszej mamy jednak dodatek pysznych, leśnych, suszonych grzybów, które nadają całości wspaniałego aromatu. Do mojej zalewy dodałam sporo przypraw - jeśli nie macie wszystkich pod ręką lub jeśli za którąś nie przepadacie, zostawcie tylko te ulubione. Pamiętajcie jednak, że sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny.

Karkówka z piekarnika pieczona w plastrach wymaga długiego pieczenia - dzięki dwóm godzinom w piecu, upieczone plastry karkówki po prostu rozpływają się w ustach, mięso jest tak mięciutkie, ze wręcz się rozpada.

Pieczona karkówka w sosie pomidorowym z grzybami to świetny przepis na karkówkę inaczej niż zwykle. Taki obiad z piekarnika posmakuje wszystkim mięsożercom. Podajcie ją z ziemniakami, ryżem lub, jeszcze lepiej, z kluskami z gotowanych ziemniaków (np. śląskimi). Smacznego:)


Karkówka po myśliwsku, składniki:

500 g karkówki w plastrach
kilka ogórków kiszonych,
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
garść suszonych grzybów (namoczonych przez noc lub kilka godzin w wodzie)
sól, pieprz, słodka papryka, tymianek i odrobiną mąki do panierowania karkówki

na zalewę:
1 i 1/2 szklanki gorącej wody,
190 g koncentratu pomidorowego,
ok. 2 łyżek keczupu,
łyżka miodu,
sok z 1/2 małej cytryny,
łyżeczka słodkiej papryki,
opcjonalnie szczypta ostrej papryki i szczypta mielonego kminku,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
1/2 łyżeczki tymianku
1/3 - 1/2 łyżeczki rozmarynu,
kilka łyżek wody z moczenia suszonych grzybów (do smaku),
sól i pieprz do smaku,
1-2 listki laurowe,
opcjonalnie płaska łyżeczka musztardy

Karkówka po myśliwsku, przygotowanie:

Plastry karkówki oprószyć solą, pieprzem, tymiankiem i słodką papryką. Następnie z obu stron panierować w mące. Smażyć kilka minut do zrumienia z obu stron. Przełożyć do naczynia do zapiekania. Pomiędzy plastrami mięsa i na nim ułożyć odsączone, pokrojone grzyby, pokrojone w kostkę ogórki, cebulę pokrojoną w piórka i drobno posiekany czosnek. 

Przygotować zalewę: połączyć wszystkie składniki zalewy do smaku. Sos powinien być lekko słodki, kwaśny i pikantny, więc w razie potrzeby dodać więcej ketchupu (lub miodu), chili lub soku z cytryny. Mieszanką zalać karkówkę. Przykryć naczynie i piec 2 godziny w 180 C do miękkości mięsa. Pod koniec pieczenia ściągnąć pokrywkę, by sos zgęstniał. 

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Slow Roasted Pork Neck Recipe:

500 g of pork neck fillets,
1  onion,
1-2 cloves of garlic,
few pickles or Polish fermented cucumbers (Polish pickles),
a handful od dry Polish mushrooms (soaked in water overnight or for few hours),
salt, pepper, sweet paprika and thyme plus some flour for dusting the meat before frying

for the sauce
190 g of tomato paste,
1 1/2 cup of hot water,
2 tbsp of  ketchup,
1 tbsp of honey,
lemon juice from 1/2 l lemon,
1 tsp of mustard, optional,
1 tsp of sweet paprika,
3/4 tsp of granulated garlic,
a pinch of hot pepper nad ground caraway seeds, optional,
1/2 tsp of thyme,
1/3 - 1/2 tsp of rosemary,
1-2 bay leaves,
few tbsp of mushroom water, to taste,
salt and pepper, to taste


Seaon the meat with salt, pepper, paprika and thyme. Dust with flour on both sides. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat (you can do this in batches) and cook for few minute, until lightly golden on both sides. Place in a baking tray. Add chopped onion, pickles and chopped, drained mushrooms.

Prepare the sauce: combine all the ingredients to taste - sauce should be tangy, hot and slightly sweet, so add enough ketchup (or honey), lemon juice and chili. Pour it over the meat and vegetables. Cover the dish and bake in 180 C for 2 hours or until very tender (the meat should almost fall apart). You can skim the access fat on the surface of the sauce, before serving. Serve over potatoes, dumplings or gnocchi.

40 komentarzy:

  1. So yummy and wonderful for the season! It has been raining and really windy here...this is something I really need to warm me up.

    OdpowiedzUsuń
  2. Slow roasts are an excellent way to add flavour.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda! :D
    rilseeee.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  4. A good meal for the fall.
    Here, the cold has suddenly arrived and we want a good hot and tasty dish like yours.
    Good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, looks like a great recipe particularly the sauce.

    OdpowiedzUsuń
  6. JA za karkówką nie przepadam. W takiej wersji jeszcze nigdy nie jadlam

    OdpowiedzUsuń
  7. Smacznie wygląda ta karkówka :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Hola natalia, es una receta espectacular y muy completa para este tiempo de frio.
    Te sigo, feliz domingo! Un abrazo.

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie miałabym na tyle cierpliwości, żeby piec coś w piekarniku 2 godziny ;)) Ale wygląda kusząco ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Yummy, I love the sound of this! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. Coś dla mojej drugiej połówki, uwielbia takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda ciekawie ale niestety nie dla mnie bo nienawidzę karkówki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam karkówkę. Przepis godny wypróbowania. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  14. I've never had pork neck but I would definitely try it.

    OdpowiedzUsuń
  15. Wygląda pięknie i bardzo smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Never see pork necks for sale down here.
    Looks interesting.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda pysznie, takiej wersji jeszcze nie robiłam. Wypróbuję na pewno :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  18. lubię tak przygotowane mięso

    OdpowiedzUsuń
  19. I mam pomysł na obiad:) Dziękuje:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Mmmmm... ślinka cieknie 😋!!! Z pewnością wypróbuję 😊!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Przygotować dobrą karkóweczkę, która będzie delikatna nie jest łatwe. Przekonałam się o tym na własnej skórze. Z chęcią wypróbuję ten przepis.

    OdpowiedzUsuń
  22. Mój tata byłby zachwycony takim obiadem :)

    OdpowiedzUsuń
  23. aktualnie zrobiłabym ze świeżymi grzybami, póki są:) na pewno wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  24. Wspaniała jest ta Twoja karkówka. Palce lizać!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger