października 23, 2020

Chleb orkiszowo - gryczany / Spelt and Buckwheat Bread

Chleb orkiszowo - gryczany przepis
Chleb orkiszowo - gryczany

Chleb orkiszowo - gryczany przepis
 

Chleb orkiszowo - gryczany przepis

Dziś mam dla Was przepis na pełnoziarnisty chleb orkiszowo - gryczany. Ten zdrowy chlebek z mąką gryczaną jest bardzo sycący, łatwy w przygotowaniu i pyszny, idealny do stworzenia kolorowych kanapek.

Pełnoziarnisty chleb orkiszowy z mąką gryczaną przypomina odrobinę chleby na zakwasie. Jest dość ciężki, ale nie zbity; powinien Wam posmakować nawet jeśli nie przepadacie za gryką, jej smak nie jest tutaj dominujący. 

Z podanych proporcji upieczemy mały bochenek chleba gryczanego na drożdżach, który łatwo się kroi na małe, zgrabne kromki. Świetnie smakuje z wytrawnymi dodatkami, na przykład domową wędliną, serem i warzywami, ale pasują do niego też słodkie dodatki jak powidła lub czekośliwka. Jeśli lubicie zdrowe pieczywo, koniecznie wypróbujcie, polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na domowy chleb, a TUTAJ więcej przepisów na bułki:)

Jeśli lubicie chleb pełnoziarnisty, polecam również mój błyskawiczny chleb bez zagniatania:



Przepis na chleb orkiszowo - gryczany, składniki:


na blaszkę o wymiarach 10x20cm:

5 g suchych drożdży,
85g pełnoziarnistej mąki gryczanej,
250 g pełnoziarnistej mąki orkiszowej
250 ml ciepłej wody,
łyżka oleju,
pół łyżeczki cukru,
łyżeczka soli

Przepis na chleb orkiszowo - gryczany, przygotowanie:


Drożdże wymieszać z wodą i cukrem, odstawić do spienienia na kilka minut. Połączyć z mąką orkiszową, gryczaną i solą. Zagniatać za pomocą mieszadeł do ciasta drożdżowego około 10 minut, pod koniec dodając olej (ciasto na początku będzie się mocno lepić, po dłuższym zagniataniu straci lepkość). Jeśli ciasto mocno się klei, podsypać mąką orkiszową. Zagnieść w bochenek, przełożyć do blaszki i odłożyć do wyrastania w ciepłe miejsce na 1.2 - 2 godziny, do podwojenia objętości. Piec w 200 C przez 45 minut (chlebek nie rośnie bardzo wysoki). 

Przepis znalazłam na opakowaniu mąki gryczanej firmy Grano.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Spelt and Buckwheat Bread Recipe:

5 g of dry yeast,
85g of buckwheat flour,
250 g of wholewheat spelt flour,
250 ml of warm water,
1 tbsp of oil,
1/2 tsp of sugar,
1 tsp of salt

To the warm water add yeast and sugar. Set aside for few minutes, until bubbly. Combine with flour and salt. Knead for about 10 to 15 minutes, adding oil at last - if the dough seems to sticky, feel free to add more flour. Knead, until smooth and elastic. Form a small loaf and place in the bread pan (10x20cm). Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for 90-120 minutes, until doubled in size.  Bake for about 45 minutes in 200 C. Enjoy:)

30 komentarzy:

  1. Ech, żałuję że nie działa mi piekarnik. Zwłaszcza, że mam w domu wszystkie składniki.

    OdpowiedzUsuń
  2. The bread looks wholesome! I like the combo of buckwheat and spelt.

    OdpowiedzUsuń
  3. o mniam, zjadłabym z dużą porcją miodu!

    OdpowiedzUsuń
  4. your bread looks sooper delicious dear Natalia :)))

    each recipe you share is great and easy to try
    best wishes for you and family my friend!

    OdpowiedzUsuń
  5. Może i ja chlebek upiekę? Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. I love spelt bread. Your "hleb" looks much better than the (no sugar) one I buy at the supermarket. I'm sure it's also tastier.
    Good idea to include your video in the post! Everything is tip top including your voice and background music.

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds very yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam chleb orkiszowy ❤️

    OdpowiedzUsuń
  9. I love healty recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. O rany, smak takiego chleba jest obłędny!

    OdpowiedzUsuń
  11. It is very healthy and such a lovely cutting board you have.

    OdpowiedzUsuń
  12. That looks delicious - and healthy too.

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo smakowicie wygląda ten chlebek :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nie wiem czemu, ale zawsze myślałam, że do pieczenia chleba potrzeba specjalnej maszyny;) może kiedyś odważę się i spróbuję

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki pyszny :) podoba mi się bardzo dodatek mąki gryczanej :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nigdy nie piekłam chleba ale chętnie spróbuję:)

    OdpowiedzUsuń
  17. It's finally getting cool enough, over here, to turn on the oven to bake something! I must look over your bread recipes!

    OdpowiedzUsuń
  18. Idealny Ci wyszedł ten chlebek :)

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks so good and healthy!!Also gives me an idea to try a buckwheat challah!! I don`t know if I can find spelt here where I live, but `soba` buckwheat flour is very popular!!! If I try it I will let you know!!! Blessings and have a good and super healthy week!! Love from Japan!♡

    OdpowiedzUsuń
  20. Już dawno nie piekłam chleba. Teraz niestety mam inne priorytety ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger