października 18, 2020

Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem / Baked Fish with Rice and Vegetables

Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem


Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem to świetny pomysł na dietetyczny obiad. Ryba pieczona z warzywami to bardzo łatwy przepis, w którym można wykorzystać filet z halibuta lub innej ulubionej ryby.




Ryba pieczona w piekarniku z warzywami i ryżem może być przygotowana z Waszymi ulubionymi warzywami i przyprawami. Użyjcie tych, które najbardziej lubicie i które macie pod ręką. Zamiast papryki i cukinii dobrze sprawdzą się pieczarki, bakłażan, oliwki, suszone pomidory, a także soczewica lub świeży szpinak. Ryba na ryżu to bardzo uniwersalny przepis, za każdym razem może smakować troszkę inaczej.

Ryba zapiekana w piekarniku dobrze smakuje z białym ryżem, ryżem basmati, jaśminowym, brązowym, dzikim lub czerwonym - wybierzcie taki, który najbardziej lubicie. Zamiast ryżu sprawdziłaby się również kasza jaglana lub komosa ryżowa. W daniu świetnie sprawdzi się ryż ugotowany 1-2 dni wcześniej. Jeśli ugotujecie go z wyprzedzeniem, przygotujecie taki obiad w kilka chwil po powrocie z pracy:)

Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem to dobry pomysł na obiad na szybko nie tylko dla osób na diecie. To lekka i szybka potrawa, idealna na piątek lub środek tygodnia, kiedy nie macie czasu na gotowanie. Świetnie smakuje z sałatą lub zestawem surówek. Polecam, smacznego:)

Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem, składniki:

350-400 g ryby (u mnie filet z halibuta),
ok. 250 g ugotowanego ryżu,
mała czerwona papryka,
mała cukinia, 
1-2 ząbki czosnku,
cebula,
przyprawy do smaku (do ryżu): sól, pieprz, słodka papryka i zioła prowansalskie
przyprawy do ryby: sól pieprz, granulowany czosnek, tymianek i rozmaryn
opcjonalnie kilka małych kawałeczków masła i szczypta bułki tartej

Ryba z piekarnika z warzywami i ryżem, przygotowanie:

Warzywa pokroić w kostkę i podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, doprawić - nie muszą być zupełnie miękkie (zmiękną w piekarniku). Połączyć z ryżem, dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić. Wyłożyć do naczynia do zapiekania. Rybę oprószyć przyprawami, ułożyć na ryżu. Opcjonalnie na każdy kawałek ryby nałożyć kilka małych kawałków masła i oprószyć bułką tartą. Piec w 180 C około 15 minut (czas pieczenia może się nieznacznie skrócić lub wydłużyć w zależności od grubości filetów).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Baked Fish with Rice and Vegetables Recipe:

350-400 g of halibut fillet or any other fish of your choice,
ok. 250 g of cooked rice,
1 small red bell pepper,
1 small zucchini,
1-2 cloves of garlic,
1 onion
seasonings to taste (for the rice): salt, pepper, sweet paprika, Herbs de Provence
seasoninngs for the fish: salt, pepper, granulated garlic, thyme and rosemary
optionally few small pieces of butter and a sprinkle of breadcrumbs


Heat a small amount of oil in a pan, add chopped vegetables and cook, stirring, for few minutes (they should not be fully cooked). Season well. Mix with cooked rice and check the seasonings. Place the rice with vegetables into the abking tray. Sprinkle the fish with seasonings and place on the rice. Optionally place some butter on the fish and sprinkle with some breadcrumbs. Bake for about 15 minutes in 180 C (baking time may vary, depending on the thickeness of your fish).

39 komentarzy:

  1. When I still ate fish I firmly believed that simple dishes were the best way to bring out the natural flavour. This sounds like a beauty. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  2. Hm. Actually I don´t like fish, but white fish is OK - I might brave up and try this, thank you! Especially the breadcrumbs sound tempting! (Yes, reminds me a bit of fish fingers...).

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds fantastic, thanks. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  4. Sounds like great 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak właśnie nie przepadam za rybami to tej bym spróbowała. Zapisze sobie przepis być może pojawi się u mnie na wigilii a ja w końcu będę miała smaczna rybkę :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Faktycznie pyszny, zdrowy i szybki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ryba i warzywa to świetne połączenie. Pyszny obiad lub kolacja :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Io non sono una grande amante del pesce, perà dovrei dimagrire e questa ricetta mi sembra proprio adatta.
    Lo proverò.

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam rybkę :) ta wyglada bardzo apetycznie i zdrowo :)

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks like a very healthy and tasty meal, Natalia. Halibut is a favourite.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajne danie, wszystko w jednym naczyniu :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Pysznie wygląda, bardzo lubię tak przygotowane obiady :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzięki za pomysł na obiad :) Lubię rybki, zwłaszcza pieczone

    OdpowiedzUsuń
  15. I've made something similar to this and liked it.

    OdpowiedzUsuń
  16. uświadomiłam sobie, że dawno nie jadłam ryby, a narobiłam sobie właśnie smaka! Zawsze tak się dzieje, jak tu do Ciebie przychodzę! :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Bardzo lubię rybę w takiej wersji. W zeszłym roku pierwszy raz zrobiłam rybkę w piekarniku i przepadłam! Pyszna! Jeszcze jak do tego doda się warzywa, to już w ogóle rewelacja. :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Not a fish fan but the rice looks great :-D

    OdpowiedzUsuń
  19. Oooo! Idealny post! Właśnie ostatnio szukałam jakiegoś fajnego pomysłu na rybkę. :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Looks delicious, I like the veggies baked with the fish!

    OdpowiedzUsuń
  21. This is such a fabulous easy casserole recipe. I love how it doesn't require too many ingredients and the flavors are so perfect!

    OdpowiedzUsuń
  22. Też czasem taką rybkę robię :-) Pyszna jest :-)

    OdpowiedzUsuń
  23. it looks good and now I'm hungry and it's time for lunch!

    new blog: www.fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Omg wszystko co lubię <3 Do tego dawno nie jadłam takiej rybki pieczonej ajajaj

    OdpowiedzUsuń
  25. Super healthy and looks so flavorful. A great dinner idea, Natalia!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger