października 28, 2020

Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami / Chicken Stew with Peppers and Mushrooms

Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami przepis
Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami 

Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami przepis
Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami przepis

Dziś zapraszam na pyszny gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami. Taka drobiowa potrawka z warzywami to dość popularne i lubiane danie - jeśli nie macie pomysłu na obiad z piersią kurczaka, na pewno polubicie ten przepis.

Gulasz drobiowy z papryką i pieczarkami jest bardzo prosty i dość szybki w przygotowaniu. Aby wydobyć z pieczarek jak najwięcej aromatu, warto posolić je dopiero na końcu smażenia, a wcześniej pozwolić im się pięknie zrumienić, nie mieszając za często. Ten prosty trick sprawia, że grzyby zawsze smakują jeszcze lepiej niż zwykle. 

Potrawka drobiowa z warzywami może być przygotowana z większą ilością warzyw. Jeśli macie ochotę, dorzućcie do niej pokrojoną w kostkę cukinię, marchewkę lub garść świeżego szpinaku. Taki gulasz może też być wzbogacony o dodatek słodkiej śmietanki.

Gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami to świetny pomysł na obiad. Zawsze się udaje i zawsze dobrze smakuje. Podajcie go z ziemniakami, kaszą lub ryżem i chrupiącą surówką. Smacznego:)


TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na kurczaka, a TUTAJ więcej przepisów na gulasz:)

Jeśli lubicie gulasz drobiowy, polecam również mój gulasz z kurczakiem po ukraińsku:


Przepis na gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
cebula,
czerwona papryka,
400 g pieczarek,
1-2 ząbki czosnku,
1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy (lub do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy, 
kilka ziarenek ziela angielskiego,
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 - 1/3 szklanki wody

Przepis na gulasz z kurczaka z papryką i pieczarkami, przygotowanie:

Kurczaka pokroić w kostkę. Oprószyć z obu stron przyprawami. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić plasterki pieczarek, smażyć do zrumienienia, soląc dopiero na końcu smażenia. Dodać pokrojoną paprykę i cebulę, smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa i mięso będą miękkie (około 20 minut) Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Chicken Stew with Peppers and Mushrooms Recipe:

500 g of chicken breast,
1 onion,
1 red bell pepper,
400 g of button mushrooms,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, Herbs De Provence
1 bay leaf, few kernels of allspice,
1-2 tsp of tomato paste,
1 tsp of mustard (or to taste),
1-2 cups of water or stock,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
1/4-1/3 cup of water or stock

Cut the meat into bite size pieces. Season well and sear on a well heated skillet for few minutes (do not over cook the meat). Set aside. To the same pan, add sliced mushrooms and let them brown on both sides Add chopped onion and strips of pepper. Cook, stirring, for few minutes. Add finely chopped garlic. Season well. Add chicken, tomato paste and mustard. Cover with stock and simmer, until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the meat. Cook for a minute or until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, barley, noodles or dumplings of your choice.
 

44 komentarze:

  1. Chicken is such a versatile meat isn't it?

    OdpowiedzUsuń
  2. nie ma to jak gulasz jesienią!

    OdpowiedzUsuń
  3. Simple and delicious and those chicken slices look really tender.

    OdpowiedzUsuń
  4. Idealne danie na jesienny czas:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  5. Za tradycyjnym gulaszem nie przepadam ale myśle, ze taki by mi zasmakował :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Sounds deicious! Stay safe, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. Love stews! This looks nice and hearty. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  8. Przepysznie i apetycznie wygląda.

    OdpowiedzUsuń
  9. This looks like a great recipe for a gray wet and cool day we're experiencing today!

    www.fromarockyhillside.com

    OdpowiedzUsuń
  10. Hmmm, that looks yummy and so inviting on that beautiful plate. Adding mustard is an interesting idea! I´ll keep this one in mind for sure, thank you!

    OdpowiedzUsuń
  11. This chicken stew looks perfect for cold winter days! I love how it has peppers, too.

    OdpowiedzUsuń
  12. Pysznie wygląda, uwielbiam takie dania :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Mmm smakowicie wygląda, a w dodatku łatwe!

    OdpowiedzUsuń
  14. I also use to cook a similar dish only that I don't use peppers. I tried it with celery and musrooms. I will try your recipe too, I am sure we will like it. Your ucranian chicken goulash with green beans is now a typical dish in our house, I prepare it once a week and we always like: D

    OdpowiedzUsuń
  15. Well that looks delicious, so much one can do with chicken or most meats really.

    OdpowiedzUsuń
  16. You can never go wrong with mushrooms. The more, the better for me!

    OdpowiedzUsuń
  17. That sounds delicious and I love the dish. Stay safe Diane

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh this looks SO delicious...I can't wait to try it!
    The perfect meal for a cold autumn day.😊😊

    Stay safe and happy!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno nie robiłam gulaszu. przypomniałaś mi o tym daniu

    OdpowiedzUsuń
  20. Idealne dla mojej rodziny. Pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Pieczarki faktycznie wyglądają idealnie :D

    OdpowiedzUsuń
  22. Super jesienna potrawa, na pewno świetnie smakuje a i pięknie wygląda :)
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  23. We often eat chicken in our house.
    Looks and sounds a vey nice recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  24. I'm always looking for new ways to prepare chicken. Thank you for posting this recipe.

    OdpowiedzUsuń
  25. Kiedy pada za oknem, uwielbiam właśnie takie rozgrzewające dania

    OdpowiedzUsuń
  26. Lubię połączenie kurczaka i pieczarek. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  27. Cudowny pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger