października 14, 2020

Ziołowa rolada ze schabu na kanapki / Pork Loin Roulade

Ziołowa rolada ze schabu na kanapki przepis
Ziołowa rolada ze schabu na kanapki

Ziołowa rolada ze schabu na kanapki przepis
Ziołowa rolada ze schabu na kanapki przepis

Dziś domowa wędlina z piekarnika, czyli ziołowa rolada ze schabu na kanapki. To świetny zamiennik sklepowych wędlin, jest łatwa i dość szybka w przygotowaniu (nie licząc czasu pieczenia).

Moja ziołowa rolada ze schabu na kanapki jest bardzo prosta - zawiera sporo aromatycznych, suszonych ziół, a także cieniutkie plasterki czosnku. Nadzienie do rolady schabowej może być oczywiście różne, ja postawiłam tym razem na minimum składników, ale taką samą pieczoną wędlinę możecie przygotować z dodatkiem sera, pieczarek lub warzyw. 

Czas pieczenia rolady schabowej może być różny w zależności od tego, jak cienko rozbijecie płat mięsa. Jeśli chcecie być pewni, że jest już upieczona, posłużcie się termometrem do mięsa - temperatura powinna wynosić około 70 stopni.

Rolada ze schabu z piekarnika smakuje świetnie na zimno do kanapek, ale też na ciepło do obiadu. Gdy podaję ją na gorąco, kroję ją w grube plastry; jeśli na zimno, wkładam do lodówki, a po schłodzeniu kroję na cieniutkie plasterki. W kanapkach świetnie skomponuje się się z odrobiną musztardy, ćwikły, chrzanu czy majonezu, ale tak naprawdę kromka domowego chleba nie potrzebuje niczego więcej niż dobrego masła i właśnie takiej wędliny. Polecam, smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów na domowe wędliny, a TUTAJ więcej przepisów na schab:)

Do domowej wędliny polecam również pyszne bułeczki cebulowe:


Ziołowa rolada ze schabu na kanapki, składniki:

700 g schabu,
1/2-3/4 łyżeczki soli,
łyżeczka słodkiej papryki,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
3 płaskie łyżeczki ziół prowansalskich,
szczypta pieprzu,
kilka łyżek oleju,
3 ząbki czosnku

Ziołowa rolada ze schabu na kanapki, przygotowanie:

Schab przekroić tak, by przypominał otwartą książkę. Zaczynając od wewnątrz, przekroić każdą z dwóch części, by stworzyć długi płat mięsa. Rozbić mięso tłuczkiem. Nakłuć widelcem od zewnętrznej strony. Wewnątrz rozrzucić ząbki czosnku pokrojone na cieniutkie plasterki. Oprószyć odrobiną soli, pieprzu i 1-2 łyżeczkami ziół prowansalskich. Zwinąć schab w roladę zaczynając od dłuższej strony, spiąć wykałaczkami. Posmarować schab kilkoma łyżkami oleju i wmasować przyprawy. Obsmażyć do zarumienienia z każdej strony. Przełożyć do naczynia, piec w 170 C około 50 minut (uwaga: czas pieczenia może się skrócić lub wydłużyć, w zależności od grubości mięsa).

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:

Pork Loin Roulade Recipe:


700 g of pork loin,
1/2-3/4 tsp of salt,
1 tsp of sweet paprika,
3/4 tsp of granulated garlic,
3 tsp of Herbes de Provence,
a pinch of black pepper,
few tbsp of oil,
3 cloves of garlic

Cut the meat, so it resambles the open book. Cut againg, starting from inside, creating a longer piece. Beat the meat, using a meat mallet. Prick the outside with fork. Slice the garlic very thinly and sprinkle them inside. Sprinkle with some salt, pepper and 2 tsp of Herbes de Provence. Roll, starting from the longer edge, creating a roulade. Seal the edges with few toothpics. Brush the roulade with some oil and massage the remaining spices. Brown on a well heated skillet (it should take just couple of minutes) and place on the baking tray. Bake for about 50 minutes in 170 C (the baking time may vary, depending on the thickness of your meat; you can use meat thermometer to check the meat). Serve warm, cut into thick slices, or cold, cut into thin slices and placed on a homemade bread. Enjoy:)

34 komentarze:

  1. I am far too lazy to make any sort of roulade very often. Which is a mistake, because they are worth the trouble.

    OdpowiedzUsuń
  2. It looks very tender and yummy! Love that simple herb spice filling.

    OdpowiedzUsuń
  3. Często robię coś podobnego :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Synusiowi przyrządze
    Sama nie jadam mięsa

    OdpowiedzUsuń
  5. It looks delicious, as always. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda znakomicie, chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. This looks terrific! Love pork, and this is such a nice way to use it. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  8. Pysznie :) domowa wędlina to zawsze świetny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Pysznie wygląda, takie domowe wędliny bardzo lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam takie przepisy, dania, na ciepło, na zimno, uniwersalne i smaczne.

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks nice and fairly easy to make it seems.

    OdpowiedzUsuń
  12. Domowa wędlinka, brzmi ciekawie :)!!! Z chęcią jej spróbuję :)!!!!!!

    OdpowiedzUsuń
  13. Wygląda pysznie. Na pewno zrobie

    OdpowiedzUsuń
  14. That really does look good. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger