lipca 12, 2020

Bułki cebulowe / Onion Rolls

Bułki cebulowe przepis
Bułki cebulowe 
Bułki cebulowe przepis

Pszenne bułki cebulowe na drożdżach suchych lub świeżych to łatwy przepis dla początkujących i nie tylko. Takie domowe bułeczki drożdżowe z cebulą to świetna alternatywa dla zwykłych bułek. Są idealne na śniadanie lub kolację.




Przepis na pszenne bułki cebulowe jest bardzo prosty. Można zagniatać je ręcznie lub mikserem. Mogą wyrastać przez noc w lodówce (jak bułki nocne) albo tradycyjnie, w  ciepłym miejscu około godziny. Domowe bułeczki zawsze wychodzą puszyste i mięciutkie, nieważne czy są pieczone na suchych czy świeżych drożdżach. Po prostu nie mogą się nie udać.

Jeśli lubicie pieczywo pełnoziarniste, bułki z prażoną cebulą możecie upiec wykorzystując mąkę pszenną pełnoziarnistą w proporcji pół na pół z jasną pszenną. Zamiast pszennej świetnie sprawdzi się też orkiszowa.

Zwykłe bułki pszenne na drożdżach są pyszne, zwłaszcza te domowe - dzisiejsze bułeczki cebulowe to wariacja na ich temat. Świetnie komponują się z wędlinami, serami i innymi wytrawnymi dodatkami. Sprawdzą się też jako domowe bułki do hamburgerów. Smacznego:)


Łatwy przepis na pszenne bułki cebulowe, składniki:

na 10-12 bułek:
2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży lub 30 g świeżych,
2 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
6 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki pszennej (lub więcej do podsypywania, gdyby ciasto się kleiło),
3 cebule lub 2 bardzo duże (drobno pokrojone i zeszklone do miękkości na niewielkiej ilości tłuszczu)
kilka łyżek mleka lub śmietanki do posmarowania bułeczek przed pieczeniem

*szklanka = 250ml

Łatwy przepis na pszenne bułki cebulowe, przygotowanie:

W misce połączyć wodę, drożdże (suche lub świeże) i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, cebulą i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Jeśli ciasto będzie się kleić, można dodać więcej mąki. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut (lub na noc do lodówki). Po tym czasie z ciasta uformować 10 - 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 40 minut. Posmarować mlekiem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Onion Rolls Recipe:
for 10-12 buns:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast or 30 g of fresh yeast,
2 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
6 tbsp of olive oil,
5 cups of all purpose flour, plus more for dusting,
3 onions (or 2 very large), chopped finely and cooked in a small amount of oil, until soft
few tbsp of milk or cream

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, onion and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes in a warm place or refrigerate overnight. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Brush with milk. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)

58 komentarzy:

  1. Soft, aromatic and yummy...these buns are awesome, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wieki nie jadłam cebulowego pieczywa. Bułeczki z przyjemnością zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  3. Omg, nigdy takich nie jadłam, a chcialabym

    OdpowiedzUsuń
  4. Piekłam, są pyszne:-) Lubię też te z masłem czosnkowo-ziołowym na górze :-) Pozdrawiam serdecznie:-)

    OdpowiedzUsuń
  5. They would be rather tasty with the onions as I do like onions.

    OdpowiedzUsuń
  6. Delicious! Thank you for another wonderful recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Thanks for your recipes 😊 have a lovely day 😊

    OdpowiedzUsuń
  8. Oh gosh, I could gobble these down.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh so nice and good recipe darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  10. Jakie fajne te bułeczki, zjadłabym takie. ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Yum.
    Many years ago my father made onion rolls. I have not had them since. If flour and yeast appear in the shops again I will try and recreate the magic. Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  12. Absolutly delicious, i have to try the receipe

    OdpowiedzUsuń
  13. They look so good. I have never eaten onion bread.

    OdpowiedzUsuń
  14. Dzień dobry jak się masz? Jestem Brazylijczykiem z Rio de Janeiro i szukam nowych obserwujących na mojego bloga. Z przyjemnością podążę za tobą. Nowi przyjaciele są również mile widziani, bez względu na odległość.

    https://viagenspelobrasilerio.blogspot.com/?m=1

    OdpowiedzUsuń
  15. uwielbiam cebulę w każdej postaci

    OdpowiedzUsuń
  16. Bułek cebulowych chyba jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Cebulowych bułek chyba jeszcze nigdy nie jadłam, z ciekawości bym spróbowała 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Świetny przepis! Cebulowych nie jadłam! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Good morning thank you for visiting my blog, taking advantage and I started following your blog. I'm a follower 558. I would like to have the privilege of following you.

    OdpowiedzUsuń
  20. Takiej bułce nie sposób się oprzeć :-) Super wyszły.

    OdpowiedzUsuń
  21. They look amazing. I can almost smell them :-D

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam bułki cebulowe!
    Przepis zapisuję!
    tzanetat.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale mi smaka zrobiłaś uwielbiam i cebulę i bułeczki :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Pięknie wyglądają na bardzo lekkie i puszyste :)

    OdpowiedzUsuń
  25. what delicious recipe Natalia, I love rolls !! sounds delicious !

    OdpowiedzUsuń
  26. I've never eaten onion rolls! They seem to be delicious!

    OdpowiedzUsuń
  27. I bet these are amazing with some herbed butter too!

    OdpowiedzUsuń
  28. To by zasmakowało mojemu mężowi

    OdpowiedzUsuń
  29. Jadłam podobne, ale osobiście jeszcze nie piekłam :)

    OdpowiedzUsuń
  30. O! Coś dla mojego męża! Muszę mu zrobić niespodziankę i spróbować takie upiec :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Uwielbiam z przysmażoną bułą :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Gdy pierwszy raz zrobiłam mąż się zakochał :) teraz muszę raz w tygodniu robić cała blachę, przepis super

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają fajnie aczkolwiek strasznie ale to strasznie nienawidzę cebuli!

    OdpowiedzUsuń
  34. Se ven muy bien :-)
    1 saludito

    OdpowiedzUsuń
  35. I really like the sound of these yum yum. Stay safe Diane

    OdpowiedzUsuń
  36. Delicious! Love these rolls and want to make them!

    OdpowiedzUsuń
  37. Complimenti, molto invitanti questi panini!!!

    OdpowiedzUsuń
  38. Wyglądają świetnie ale przepis nie dla mnie - nie lubię cebuli :)

    OdpowiedzUsuń
  39. these sound so good natalia! how delicious.

    OdpowiedzUsuń
  40. Cebuli nie lubię, ale domowe pieczywo jest najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  41. uwielbiam cebulowe pieczywo, a cebularza znasz? z pieprzem i cebulką na środku a pieczywo w typie chałki

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Piekłam kiedyś cebularze, takie właśnie a la drożdżówki na słono, na środku cebulka z serem☺ W formie chałki nie piekłam, brzmi super☺☺

      Usuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger