lipca 26, 2020

Rolada z kurczaka z serem i warzywami / Chicken Roulade with Vegetables

Rolada z kurczaka z serem i warzywami przepis
Rolada z kurczaka z serem i warzywami 
Rolada z kurczaka z serem i warzywami przepis

Rolada z piersią kurczaka ze szpinakiem, fetą i papryką z piekarnika to świetny pomysł na obiad. Tak drobiowa rolada z serem i warzywami smakuje dobrze na ciepło, ale też na zimno jako przystawka lub przekąska. Jest łatwa w przygotowaniu i pięknie prezentuje się na stole.




Rolada z kurczaka w cieście serowym jest dość szybka w przygotowaniu. W czasie, gdy pieczemy ciasto serowe, wystarczy rozbić filet z kurczaka na kotlety i podsmażyć warzywa. Do przyprawienia farszu i mięsa możecie wykorzystać swoją ulubioną mieszankę przypraw. Zamiast szpinaku, papryki i selera sprawdzą się też inne warzywa, pasują tu również suszone pomidory albo grzyby (zobaczcie mój przepis na roladę z pieczarkami). Ważne jednak, by farsz nie był zbyt wodnisty, dodajemy do farszu tyle serka śmietankowego, by skleić całość.

Pierś z kurczaka z piekarnika nie musi być nudna i wysuszona - dzięki pieczeniu w skorupce serowej i nadziewaniu, mięso jest soczyste, delikatne i aromatyczne, smakuje zupełnie inaczej niż zwykle.

Faszerowana rolada drobiowa z piekarnika sprawdzi się na niedzielny obiad, to też świetna propozycja na Święta lub wizytę gości. Bardzo polecam, smacznego:)

Przepis na roladę z kurczaka z serem i warzywami, składniki:

500 g piersi z kurczaka,
przyprawy do oprószenia mięsa: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, zioła prowansalskie (lub inne ulubione przyprawy do kurczaka)

na ciasto serowe:
3 jajka
250 g żółtego sera
3 łyżki majonezu

na farsz do rolady:

pół dużej czerwonej papryki,
garść świeżego szpinaku,
cebula lub mały por,
1-2 ząbki czosnku,
gałązka selera naciowego,
1-2 czubate łyżki kremowego serka śmietankowego (typu Almette, Twój Smak),
sól, pieprz, zioła prowansalskie,
kilka łyżeczek posiekanej natki pietruszki, opcjonalnie,
kilka plastrów fety, opcjonalnie,
garść oliwek, opcjonalnie

Przepis na roladę z kurczaka z serem i warzywami, przygotowanie:

Kurczaka przeciąć na 6 kotletów, rozbić tłuczkiem do mięsa, oprószyć przyprawami.
Przygotować farsz: paprykę, cebulę i seler drobno pokroić, usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i posiekane liście świeżego szpinaku, jeśli go używamy. Doprawić solą, pieprzem i ziołami, dodać serek. Poczekać, aż się rozpuści. Odłożyć (ważne, by farsz nie był wodnisty, całość ma być gęsta).

Przygotować skorupkę serową do rolady: połączyć jajka, majonez i starty na dużych oczkach ser. Wyłożyć masę serową na blaszkę do pieczenia z wyposażenia piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia - masa serowa powinna być wyłożona cienko, bez przerw (prostokąt o wymiarach ok. 25x30cm). Papier do pieczenia można uprzednio wysmarować łyżeczką oleju (ja tego nie zrobiłam i masa bez problemu dała się odkleić od papieru po upieczeniu). Piec w 180 C przez 25 minut.

Gorące ciasto serowe odkleić od papieru, ułożyć na nim rozbite kotlety, na kotlety nałożyć farsz warzywny. Opcjonalnie pokruszyć fetę, nałożyć pokrojone oliwki. Zwinąć całość w roladę, zawinąć w papier do pieczenia. Piec w 180C przez 35 minut.

Zmodyfikowany przepis ze strony: blogzapetytem.pl

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Chicken Roulade with Cheese and Vegetables Recipe:

500 g of chicken breast,
seasoning for the meat: salt, pepper, sweet and hot paprika, granulated garlic, Herbs de Provance or any other dry herbs of your choice (you can also your your favourite chicken seasonings)

for the cheese 'crust':
3 eggs,
250g of grated cheese (make sure shreds of cheese are not very fine),
3 tbsp of mayo,

for the filling:
1/2 of a large red bell pepper,
1 stalk of celery,
a handful of fresh spinach,
1 onion or small leek,
1-2 cloves of garlic,
1-2 heaping tbsp of cream cheese,
salt and pepper, dry herbs, to taste,
few slices if feta, optional,
few tsp of chopped parsley, optional,
a handful of olives, optional


Cut the chicken into 6 cutlets, beat, using a meat mallet and sprinkle with seasonings. set aside.

Prepare the filling: finely chop bell pepper, celery and onion,  saute on a small amount of oil. Add finely chopped garlic and fresh, chopped spinach. Cook, until wilts and season to taste. Add some parsley. Set aside to cool for a bit (make sure your filling is not watery, the auce should be very thick)

Prepare the cheese crust: combine cheese, mayo and eggs. Place the mixture onto your shallow baking tray lined with parchment paper or baking paper (it is best to use tray from the oven) and create quite thin rectangle (approx. 25x30cm). Bake in 180C for 25 minutes. I did not grease my paper, before placing my cheese mixture and it did not stick, but you can grease your baking paper with 1 tsp of oil, if you prefer.

Immediately after baking, take the cheese crust from the tray and remove the baking paper. On top of your baked crust, arrange your cutlets. Add your filling on top of that. Crumble some feta adm add chopped olives. Gently roll everything together, creating a roulade. Wrap into the baking paper and bake in 180C for 35 minutes. Serve warm or room temperature. Enjoy:)

Modified recipe from this site: blogzapetytem.pl

58 komentarzy:

  1. I have only once made a roulade and it tested my dexterity. This recipe sound good - but not easy.

    OdpowiedzUsuń
  2. Pycha - już wiem, że skorzystam

    OdpowiedzUsuń
  3. ojej wygląda jak z restauracji:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ależ mi tu cudowności podsuwasz w niedzielę - a u nas dziś naleśniki ze szpinakiem i mięsem mielonym.

    OdpowiedzUsuń
  5. idealna na niedzielny obiad!

    OdpowiedzUsuń
  6. This sounds delicious, wish I had some now! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. Looks very good!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  8. What a great chicken roulade! I love esp. that cheese crust.

    OdpowiedzUsuń
  9. Oprócz tego że to bardzo smaczne danie to jeszcze ślicznie wygląda. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  10. Moja babcia często robi taką roladę :)

    OdpowiedzUsuń
  11. That is so pretty to serve. Looks hearty and healthy too!

    OdpowiedzUsuń
  12. Brawo, piękna rolada i fajnie, że dużo nadzienia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na sam widok zrobiłam się głodna :) Pięknie podane!

    OdpowiedzUsuń
  14. Ojojojoj, ale bym się najadła takim czymś :o

    OdpowiedzUsuń
  15. Brzmi pysznie a ja kurczaka zjem w każdej formie. No prawie :p

    OdpowiedzUsuń
  16. So fancy and beautiful! It would be great and impressive for a dinner party.

    OdpowiedzUsuń
  17. Ale pysznie wygląda i z pewnością tak smakuje, zjadłabym :P

    OdpowiedzUsuń
  18. This looks good and so healthy :-D

    OdpowiedzUsuń
  19. Pyszny obiadek :-) Kurczaka bardzo lubimy a w takiej wersji to pewnie w locie by wszystko znikło z talerza :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ale wygląda to smakowicie! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  22. That sounds fantastic, very impressive. Keep well Diane

    OdpowiedzUsuń
  23. This looks and sounds delicious.
    Great ingredients and so tasty served with green salad leaves.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  24. Wow, the crust is cheese! I was sure it was bread. It looks amazing.

    OdpowiedzUsuń
  25. Robiłam roladę z pieczarkami z twojego przepisu. Super rzecz

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  27. Ottimi così farciti, e molto belli!

    OdpowiedzUsuń
  28. Another wonderful recipe. Looks amazing.

    OdpowiedzUsuń
  29. robiłam ją z nieco zmienionym farszem i mąż był zachwycony!

    OdpowiedzUsuń
  30. I want to taste it. It looks yummy! I need time to cook and try new recipes. xoxo

    OdpowiedzUsuń
  31. Beautiful - And So Many Options As Well - Gorgeously Photographed - Be Well

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  32. Wyglada świetnie, bardzo fajny pomysł na idealny obiad dla gości.

    OdpowiedzUsuń
  33. Great post, Thanks for sharing, x
    I'm following you! X.

    OdpowiedzUsuń
  34. Rolada wygląda tak, że mniam 😊!!! Z pewnością wypróbuję Twój przepis 🤤!!!

    OdpowiedzUsuń
  35. Ale pysznie wyglądają :) Bardzo lubię takie roladki :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Ależ to wygląda!!! Slinka cieknie! Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger