lipca 15, 2020

Szynka drobiowa z szynkowaru / Homemade Chicken Ham

Szynka drobiowa z szynkowaru przepis
Szynka drobiowa z szynkowaru 

Szynka drobiowa z szynkowaru przepis

Szynka drobiowa z szynkowaru to świetny pomysł na zdrową, domową wędlinę do kanapek. Jest bardzo prosta i dość szybka w przygotowaniu, to idealny przepis dla początkujących.

Moja szynka z szynkowaru jest bez soli peklowej i żelatyny. Jeśli wolicie użyć peklosoli, skorzystajcie z zaleceń na opakowaniu, jeśli chodzi o jej ilość. Do takiej domowej drobiowej szynki pasuje większość ulubionych suszonych ziół. Ja użyłam bazylii i oregano, a także słodkiej papryki, ale nic nie stoi na przeszkodzie by dodać do niej ulubioną mieszankę przypraw do mięsa.

Szynka z kurczaka z szynkowaru to chuda, smaczna wędlina - idealna do kanapek, ale sprawdzi się też w sałatkach i na pizzy. Polecam, smacznego:)

Do szynki z kurczaka warto przygotować również domowe pieczywo. Polecam mój szybki chleb dla leniwych:



Przepis na szynkę drobiową z szynkowaru, składniki:

700 g piersi z kurczaka (lub indyka),
1 i 1/2 łyżeczki soli,
1/2 łyżeczki suszonej bazylii,
1/2 łyżeczki suszonego oregano,
3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
3/4 łyżeczki słodkiej papryki
łyżeczka miodu

Przepis na szynkę drobiową z szynkowaru, przygotowanie:

Zmielić mięso (lub posiekać w robocie kuchennym), dodać pozostałe składniki. Wyrabiać kilka minut, aż całość będzie gęsta i klejąca. Przełożyć do szynkowaru,  zamknąć pokrywką, odłożyć na noc do lodówki. Szynkowar włożyć do dużego garnka wypełnionego wodą (wody ma być tyle, by nie zalewała pokrywki szynkowaru) - jej temperatura nie może przekraczać 85 stopni. Gotować około godziny i 40 minut  (do dwóch godzin), aż temperatura wewnątrz mięsa będzie wynosić powyżej 74 stopni). Szynkowar wyciągnąć z wody, ostudzić, włożyć do lodówki na całą noc. Aby szynka łatwo wyszła z formy, można obkroić brzegi nożem i postukać naczynie po bokach.

Zmodyfikowany przepis ze strony olgasmile.com

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:




Homemade Chicken Ham Recipe:

650-700 g of chciken breast (or turkey),
1 1/2 tsp of salt,
1/2 tsp of dry basil,
1/2 tsp od dry oregano,
3/4 tsp of granulated garlic,
3/4 tsp of sweet paprika,
1 tsp of honey

Grind or blend the meat. combine with remaining ingredients. Mix well for few minutes, using your hands, until thick and sticky. Place the meat into a pressure ham cooker, cover with the lid and refrigerate overnight. Place the ham cooker into a big pot filled with water (the water can't cover the lid) and cook according to your ham cooker instructions (approx. 1 hour and 40 minutes, until the internal meat temperature reaches 75 C ) - be sure to regularly check the temperature of the water (up to 85C). Remove the ham cooker from the water, cool and refrigerate overnight. Cut the ham into thick or thin slices and serve with homemade bread. Enjoy:)

Original recipe here.

52 komentarze:

  1. Very impressive! The homemade chicken ham turned out so good, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Not for me, but I am sure that many will like it very much.

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczna szynka! Chętnie wypróbuję przepis, tym bardziej,ze dawno nie wykorzystywałam szynkowaru. Przyjemnie będzie, gdy znowu się przyda.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda bardzo smacznie. Pozdrawiam i zapraszam na nowy post http://jusinx.blogspot.com/.

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię takie domowe wędlinki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale super! Też bym taką chętnie zrobiła :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ma che bontà.. un prosciutto di pollo!!!! che brava! buona giornata

    OdpowiedzUsuń
  8. Natalia u Ciebie zawsze jest pysznie, szyneczka wygląda bardzo apetycznie.:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh, my goodness... Yes, I would eat that. The ham loaf is gorgeous!

    OdpowiedzUsuń
  10. A te bułeczki tez Twoje, boskie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. I don't like sausage3s but the bread is for sure yummy.
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  12. No nie wiem czy w weekend nie zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  13. oooh this sounds so good. a great idea for these ingredients!!

    OdpowiedzUsuń
  14. This sounds wonderful, wow! Have a great day, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  15. Takie domowe wyroby są najpyszniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. My boyfriend would love this!

    OdpowiedzUsuń
  17. Chicken ham is a leaner option than pork ham or salami. Still, it's tasty (especially with home made bread), but not healthy because of the salt and the fat.
    The ham on your plate looks yummi!

    OdpowiedzUsuń
  18. Neat recipe, and one that's new to me. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  19. This looks like such a unique and delicious dish! Thank you for sharing it.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  20. Właściwie nie sądziłam, że można zrobić sobie szynkę samodzielnie i przynajmniej wiadomo, co tam w środku jest!

    OdpowiedzUsuń
  21. Super, takie domowe wędliny najlepiej smakują i są na pewno zdrowsze od sklepowych :)

    OdpowiedzUsuń
  22. bardzo chętnie bym zrobiła:D

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawy przepis, na pewno wielu osobom posmakuje taka szynka. ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Those rolls look delish and if I could get some veggie chicken/ham, I'm in:)

    OdpowiedzUsuń
  25. This is so unusual. And very impressive!

    OdpowiedzUsuń
  26. Smacznie wygląda ta szynka 😊

    OdpowiedzUsuń
  27. Mouthwatering! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  28. Takie domowe produkty sa najlepsze, ja osobiście jestem wegetarianką, ale taka szyneczka idealnie sprawdzi się u mięsożerców :-)

    OdpowiedzUsuń
  29. Domowe wyroby są super, ale u nas szynkowar jakoś się nie sprawdził.

    OdpowiedzUsuń
  30. How good you are! It is delicious!

    OdpowiedzUsuń
  31. Libię wędliny z dodatkiem aromatycznych ziół. Twoja musi być pyszna :)

    OdpowiedzUsuń
  32. This Is New On Me - Way Cool

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  33. Looks good and healthy too. But my hubby doesn't like all the herbs.

    OdpowiedzUsuń
  34. It looks delicious, thank you :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Now if only I had a Pressure Ham Cooker. Keep well and stay safe, Diane

    OdpowiedzUsuń
  36. Looks very tasty, something that I have never tried.

    OdpowiedzUsuń
  37. I like that your ham ham is without gelatin.

    OdpowiedzUsuń
  38. I've never heard of a ham cooker. That sounds interesting though.

    OdpowiedzUsuń
  39. Tak jeszcze szynki nie robilam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. This looks so interesting, I've never heard of it before or the ham cooker. Looks tasty though.

      Usuń
  40. Wygląda przepysznie!!! Zakup szynkowaru chodzi mi po głowie... Wędliny ze sklepu to sama chemia.. zwłaszcza te pakowane. Naprawdę ciężko o dobrej jakości produkty.

    OdpowiedzUsuń
  41. Przypomniałaś mi że mam gdzieś taki szynkowar więc warto go użyć do zrobienia takiej wędliny. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  42. Ja to jestem nie na bieżąco ze sprzętami. Nie wiedziałam, że jest coś takiego jak szynkowar :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger