lipca 10, 2020

Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy / Chocolate Chickpea Flour Muffins

Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy przepis
Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy 

Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy przepis
Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy przepis

Dziś na podwieczorek polecają się czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy. Są trochę zdrowsze niż tradycyjne babeczki, ale smakują rewelacyjnie.

Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy zawierają również mąkę orkiszową - jeśli wolicie, możecie zastąpić ją zwykłą mąką pszenną. Nie potrzebujecie do nich miksera, przygotujecie je w kilka chwil. Pamiętajcie, aby ciasta na muffinki nie mieszać za długo. Jest gotowe, gdy składniki się połączą.

Do babeczek z czekoladą dodajemy sporo jogurtu greckiego. To dzięki niemu muffiny są tak wilgotne i puszyste. Ilość cukru uzależnijcie od swoich preferencji. Zdarza się, że kiedy dodaję na wierzch czekoladę mleczną, nie słodzę ciasta wcale, wystarczy nam jej słodycz. Zdrowsze będą jednak muffinki z gorzką czekoladą i zamiennikami cukru.

Czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy to dobry pomysł na deser. Posmakują również dzieciom. Polecam na szybkie, bezstresowe pieczenie. Koniecznie wypróbujcie też wersji waniliowej z jagodami. Smacznego:)

Jeśli lubicie szybkie wypieki z czekoladą, polecam również moją ekspresową babkę z czekoladą i jabłkami:


Przepis na czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy, składniki:

3/4 szklanki jasnej mąki orkiszowej  lub pszennej (używamy szklanki o pojemności 250ml),
2 łyżki kakao,
szklanka mąki z ciecierzycy,
szklanka jogurtu greckiego lub kwaśnej śmietany,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2-3/4 szklanki cukru,
2 jajka,
1/3 szklanki oleju,
opcjonalnie skórka starta z pomarańczy,
ok. 60-80 g posiekanej czekolady

Przepis na czekoladowe muffinki z mąką z ciecierzycy, przygotowanie:

W jednej misce połączyć suche składniki (mąkę, kakao, proszek, cukier, skórkę), w drugiej mokre (jajka, śmietanę lub jogurt, olej). Szybko wymieszać zawartość obu misek (mieszać tylko do połączenia, inaczej muffinki wyjdą suche). Do natłuszczonych foremek do muffinek nakładać ciasto (do 3/4 wysokości). Powciskać czekoladę. Piec w 180 stopniach około 25 minut.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Chocolate Chickpea Flour Muffins Recipe:

1 cup of chickpea flour,
3/4 cup of spelt flour (light) or AP,
2 tbsp of cocoa,
1 cup of Greek yoghurt or sour cream,
2 tsp of baking powder,
1/2 - 3/4 cup of sugar (or use sugar alternatives to your likening)
2 eggs,
1/3 cup of vegetable oil,
approx. 60 - 80 g of chopped chocolate,
zest from 1 small orange or lemon, optional

Preheat your oven to 180 C. Mix the flour, baking powder, cocoa, zest and sugar. In another bowl mix the eggs, yoghurt/sour cream and oil. Add dry ingredients and whisk just to combine. Spoon the batter into prepared muffin pan (sprayed with oil or butter), add chocolate on top (do not overfill the muffin tins!). Bake for about 25 minutes. Enjoy:)

Also see my Quick Chocolate Chip Bundt Cake Video Recipe above:)

45 komentarzy:

  1. Hmm ciecierzyca i czekolada :D

    OdpowiedzUsuń
  2. They sound good and I really like the 'lightness' of chickpea flour.
    Have a wonderful weekend.

    OdpowiedzUsuń
  3. They look and sound so inviting with the combo of flavours. Spelt and chickpea are both my favourites.

    OdpowiedzUsuń
  4. MMM It's yummy))) Thanks for recipe dear!

    OdpowiedzUsuń
  5. Cudo :) I te foremki serduszka piękne!

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham czekoladowe muffiny, ale przyznam, że takiej mąki z ciecierzycy nigdy nie używałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. I must try thanks! I have some chickpea flour left.

    OdpowiedzUsuń
  8. They look so rich and chocolatey! You would never guess how healthy they are!

    OdpowiedzUsuń
  9. Your muffin molds are so cute, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  10. Takiej mąki jeszcze noigdy nie jadłam ale muffiny wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. ciekawy przepis :) nigdy nie jadłam wypieków z ciecierzycy :P

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam muffinki i często piekę. O mące z ciecierzycy nawet nie słyszałam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. Aż cieknie mi ślinka
    na widok muffinka ^_^.

    OdpowiedzUsuń
  14. nice, happy weekend for all, salam from Indonesia, terlihat sangat menarik dan nikmat untuk dimakan

    OdpowiedzUsuń
  15. They look quite delicious and I like the different shapes. Have a good weekend, Diane

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh wow. These look SO GOOD. I definitely would love to try them!
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  17. Uwielbiam muffinki. Co prawda mam swój szybki, sprawdzony przepis ale chętnie też spróbuję czegoś nowego. Mąki z ciecierzycy nigdy nie używałam ani nawet nie słyszałam ale skoro zdrowsze to może warto się przekonać :)

    OdpowiedzUsuń

  18. Oh, I'd like to try these.

    OdpowiedzUsuń
  19. Uwielbiam piec muffinki, a moje dziewczynki tryskają radością, gdy przyrządzamy je razem. Z pewnością wypróbuję Twój przepis 😊!!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Sounds delicious! I'm for anything with chocolate in it! :D

    OdpowiedzUsuń
  21. Jestem miłośniczką czekoladowych muffinek, także trafiłaś z tym przepisem idealnie ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Maki z ciecierzycy nigdy nie używałam

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  24. I love the heart shapes!!
    I*ve never baked with chick pea flour, it sounds so good and healthy!!
    Not sure if we can find it here in Japan, but recently I was surprised to find chickpea based whole grain spaghetti!! So will look out for it and try your muffins if I find it!! Blessings and Love from Japan!!♡

    OdpowiedzUsuń
  25. Musiałabym w końcu zrobić jakieś muffinki :) już dawno nie jadłam ;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Pycha... dziś kuchciwróżki je wyczarowały 😊!!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger