lipca 19, 2020

Jagodzianki (zawijane) / Polish Blueberry Rolls

Jagodzianki zawijane, domowe, maślane prosty przepis
Jagodzianki zawijane
Jagodzianki zawijane, domowe, maślane prosty przepis

Zawijane, drożdżowe jagodzianki to tradycyjne polskie bułki z jagodami na świeżych lub suchych drożdżach. Mój przepis na te jogurtowe bułeczki jest bardzo prosty, a dzięki dodatkowi jogurtu jagodzianki są mięciutkie i puszyste.


Zobacz, jak w prosty sposób zawijać domowe jagodzianki na poniższym filmie:



Maślane jagodzianki z ciasta drożdżowego możecie przygotować z wyprzedzeniem. Samo ciasto drożdżowe może wyrastać przez noc w lodówce, następnego dnia wystarczy nadziewać bułeczki jagodami i odstawić na drugie rośnięcie. Ciasto na drożdżowe jagodzianki wyrasta oczywiście również metodą tradycyjną, w ciepłym miejscu, około 60-90 minut.

Bułki z jagodami możecie przygotować ze wszystkimi rodzajami jagód - najlepsze będą świeże, ale jagodzianki z mrożonych jagód (rozmrożonych) i jagodzianki z jagodami ze słoika są równie smaczne. Należy jednak pamiętać o ich dokładnym odsączeniu. Jeśli nie macie dostępu do pysznych polskich jagód, może wykorzystać borówki amerykańskie.

Jak zawijać maślane jagodzianki? Ja robię to w ten sposób, że sklejam bułeczki jak pierogi, a później delikatnie roluję w dłoniach, nadając im podłużny kształt. Nic nie stoi na przeszkodzie, by uformować z nich okrągłe bułeczki - nieważny jest kształt, tylko smak:)

Prawdziwe, domowe jagodzianki to wspaniały polski klasyk, idealny na podwieczorek. Smakują najlepiej pierwszego dnia,  są idealne ze szklanką mleka, ale pasują też do kawy i herbaty. Polecam, smacznego:)

Prosty przepis na domowe jagodzianki zawijane, składniki:


na 13 jagodzianek:
3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 1/2 łyżki suchych drożdży,
2 łyżki cukru do zaczynu drożdżowego,
1/2 szklanki cukru,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka (podgrzanego),
1/2 szklanki jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej; można zastąpić mlekiem)

ok. 400 g jagód (najlepiej świeżych, ale smaczne są tez jagodzianki z jagodami mrożonymi, rozmrożonymi i odsączonymi lub z jagodami ze słoika),

kilka łyżek mleka do posmarowania jagodzianek przed pieczeniem,
opcjonalnie odrobina masła do posmarowania jagodzianek po upieczeniu

kilka łyżeczek cukru pudru i kilka łyżek gorącej wody

Prosty przepis na domowe jagodzianki zawijane, przygotowanie:


Do ciepłego mleka i 2 łyżek cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, cukrem, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość) lub na noc do lodówki. Po tym czasie podzielić ciasto na 13 części, z każdej uformować bułeczkę. Spłaszczyć dłonią lub rozwałkować (najlepiej nie podsypywać mąką), nałożyć łyżkę jagód (lub troszkę więcej) i zlepić jak pieroga (uważać, ny na złączeniach nie znalazła się mąka - jagodzianki się nie skleją). Delikatnie zrolować w dłoniach tworząc podłużną bułeczkę. Ułożyć na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia (złączeniami do dołu), odstawić do podwojenia objętości na 40 minut. Posmarować mlekiem. Jagodzianki piec w 180 C około 20 minut. Cukier puder połączyć z gorącą wodą do konsystencji lukru, polać jagodzianki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Polish Blueberry Rolls Recipe:

for 13 rolls:

3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 1/2 tbsp od dry yeast,
2 tbsp of sugar for the yeast,
1/2 cup of sugar,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1/2 cup of warm milk ,
1/2 cup of Greek yogurt (room temperature)

approx. 400 g of Polish wild blueberries (or regular blueberries)

few tbsp of milk to brush the rolls before baking,
few tsp of powdered sugar and few tsp of hot water for the icing


Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups of flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes or refrigerate overnight.
Divide into 13 parts and form buns. Try not to use flour. Flat each bun in your hands or roll it out witha  a rolling pin, creating a circle. Place a heaping tbsp of blueberries and fold the edges of the circle (do not add too much of fruit and make sure there is no flour on the edges). Gently roll it in your hands, creating longitudinal bun. Place on  baking trays  lined with baking paper and let them rise for additional 40  minutes. Brush with some milk. Bake in 180C for about 20 minutes. Mix some powdered sugar with hot water, creating and icing. Pour it over the buns. Enjoy:)

65 komentarzy:

  1. What a great idea of using blueberries as the filling! These sweet little buns look absolutely divine, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ja dawno jagodzianek nie robiłam. I nie jadłam też dawno. A to taki smak z dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  3. Jak ja lubię jagodzianki! Mam ochotę zrobić według Twojej instrukcji.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Z taką szklanką zimnego mleka pycha :). Uwielbiam jagody :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bez jagodzianek nie ma lata, uwielbiam !

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jagodzianki! Dobrze, że moja mama dzisiaj je robi więc niedługo będę je jeść :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach ślinka cieknie na sam widok!

    OdpowiedzUsuń
  8. I never see blueberries here, maybe I should see if I can grow my own. Have a good day Diane

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam jagodzianki ale nigdy ich nie robiłam. Trzeba to zmienić 😁

    OdpowiedzUsuń
  10. Ottima idea, devono essere deliziosi

    OdpowiedzUsuń
  11. These blueberries Rolls look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  12. Naprawdę uwielbiam jagodzianki :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Oh my gosh, do these look good. I bet they'd also be good with strawberry filling.

    OdpowiedzUsuń
  14. W samą porę na sezon borówkowy, Natalia! Dziękuję bardzo:)

    Just in time for blueberry season, Natalia! Thank you so much:)

    OdpowiedzUsuń
  15. These sound delicious, I love blueberries! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. WOW! Thank you very much for recipe!

    OdpowiedzUsuń
  18. jak ja kocham jagodzianki!

    OdpowiedzUsuń
  19. O widzisz, ja wczoraj miałem swój debiut z jagodziankami, a że owy debiut zakończył się sukcesem to na pewno jeszcze nie raz po nie sięgnę, a Twój przepis na przyszłość zapisuję ;) Pozdrawiam niedzielnie! ;)

    OdpowiedzUsuń
  20. Yum. And now I want blueberry rolls for breakfast.

    OdpowiedzUsuń
  21. Oh wow these look so delicious, I love anything blueberry so I know I'd really enjoy these xo

    OdpowiedzUsuń
  22. Yum! Three or four of these would be a great and indulgent dinner!

    OdpowiedzUsuń
  23. Kocham jagodzianki! To moje ukochane słodkie bułeczki ❤️

    OdpowiedzUsuń
  24. Those look so good, and I LOVE blueberries.

    OdpowiedzUsuń
  25. Oh my goodness, these look so delicious.
    Blueberries are my favorites too.
    Nice recipe Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  26. Sarebbero perfette ora a colazione...

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja jeszcze w tym roku nie robiłam ;-)

    OdpowiedzUsuń
  28. Pyszne, idealnie wyrośnięte i pięknie wypieczone :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Cudowne są :-) uwielbiam jagodzianki :-)

    OdpowiedzUsuń
  30. Ta przekąska wygląda bardzo smacznie. Roztopione jagody dodają pyszności podczas delektowania się nimi!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygladaja po prostu przepysznie xx

    OdpowiedzUsuń
  32. Uwielbiam, a dawno nie jadłam, teraz będą za mną chodzić :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Delicious! Thank you for sharing :)

    OdpowiedzUsuń
  34. My husband's grandmother was from Poland so he might have had something like these before. They look good to me.

    OdpowiedzUsuń
  35. Oh these look so tasty :)
    Now I am really hungry.
    Thank you for sharing the recipe with us, definetly need to try it

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  36. Ojej, ale mam teraz na nie smaka! Nie zasnę! :D 🙈

    OdpowiedzUsuń
  37. Jagodzianki to hit sezonu letniego :-).

    OdpowiedzUsuń
  38. Those blueberries inside looks inviting

    OdpowiedzUsuń
  39. I just went blueberry picking. This would be an awesome recipe to use some of them in!

    OdpowiedzUsuń
  40. What A Brilliant Idea - And I Just Happen To Be Sitting On An Abundant Of Wild Blueberries - Also, Loved The CREAMY CHICKEN WITH HERBS Post Of Yours - Stay Strong

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  41. These look so good. I have had blueberry pierogi- but never these treats. Thanks for sharing. :)
    ~Jess

    OdpowiedzUsuń
  42. Moja mama jest wielką fanką jagodzianek :)
    Buziaki:*

    OdpowiedzUsuń
  43. Jagodzianki to smak mojego dzieciństwa, pamiętam jak razem z babcią co sobotę w sezonie je piekłyśmy. Piękne czasy. Te sklepowe tak nie smakują. Przepis na pewno wykorzystam.

    Kasia blog

    OdpowiedzUsuń
  44. These look fabulous! I love anything with blueberries!

    OdpowiedzUsuń
  45. Yum!
    These look great and I do like blueberries.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger