lipca 31, 2020

Klopsiki w sosie paprykowym / Meatballs in Red Bell Pepper Sauce

Klopsiki w sosie paprykowym przepis
Klopsiki w sosie paprykowym 

Klopsiki w sosie paprykowym przepis

Nie macie pomysłu na obiad z mięsa mielonego? Jeśli znudziły Wam się zwykłe pulpety, polecam moje klopsiki w sosie paprykowym. Są bardzo proste i szybkie w przygotowaniu, świetnie smakują z różnymi dodatkami.

Pulpety w sosie pomidorowym z papryką możecie doprawić tak, jak najbardziej lubicie, sprawdzi się większość ulubionych suszonych ziół. Wybierzcie też ulubione mięso na pulpeciki, pasuje tu mielona wieprzowina, wołowina, kurczak, indyk lub mięso mieszane.

Do sosu pomidorowo-paprykowego możecie użyć kilku odmian kolorowej papryki zamiast jednej, możecie też zabielić go śmietanką, mlekiem lub mleczkiem kokosowym. Jeśli lubicie pikantne smaki, dodajcie trochę chili albo wędzonej papryki, która nada całości wyjątkowego charakteru.

Klopsiki w sosie paprykowym to pyszny obiad dla całej rodziny. Świetnie smakują z ryżem, ziemniakami, kaszą lub makaronem i surówką lub sałatką. Polecam, smacznego:)

Polecam też wiele innych moich przepisów na klopsiki:)

Wypróbujcie też przepis na pyszny gulasz cygański z klopsikami:



Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, składniki:

na pulpeciki:

500 g mielonego mięsa,
mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone)
kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki),
duże jajko,
przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki i majeranku

na sos:
cebula lub mały por,
duża czerwona papryka,
3-4 czubate łyżki koncentratu pomidorowego,
listek laurowy,
1-2 ząbki czosnku,
kilka ziarenek ziela angielskiego,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu,
opcjonalnie kilka łyżek słodkiej śmietanki, mleka lub mleka kokosowego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, oregano, papryka słodka, ostra i wędzona (opcjonalnie)
opcjonalnie łyżeczka mąki ziemniaczanej rozmieszanej w niewielkiej ilości wody (jeśli sos jest za rzadki),
opcjonalnie posiekana natka pietruszki

Przepis na klopsiki w sosie paprykowym, przygotowanie:

Przygotowujemy klopsiki: połączyć mięso z cebulą i czosnkiem oraz pozostałymi składnikami na klopsiki, wyrobić. Zwilżonymi dłońmi formować małe klopsiki, każdy posypać dodatkową porcją bułki tartej (warto usmażyć jeden kotlecik na próbę, by sprawdzić, czy nie potrzeba doprawić mięsa). Smażyć do zarumienienia na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć.

Na patelnię po klopsikach wrzucić pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w paski (lub w kostkę) paprykę, Smażyć kilka minut, a następnie drobno posiekany czosnek, listek laurowy i ziele angielskie. Po chwili dodać koncentrat, zalać całość wodą lub bulionem i dorzucić klopsiki. Doprawić. Dusić do miękkości składników około 20-30 minut. Pod koniec duszenia opcjonalnie dodać śmietankę lub mleko. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką ziemniaczaną. Posypać natką pietruszki.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:


Meatballs in Red Bell Pepper Sauce Recipe:

for the matballs:
500 g of ground meat,
1 large egg,
few Tbsp of bread crumbs,
small onion (finely diced and fried for few minutes),
1 big clove of garlic (finely diced and fried),
seasonings to taste: salt and pepper, approx 1 tsp of sweet paprika and marjoram

for the sauce:
1 small leek or onion,
1 large red bell peppers,
3-4 heaping tbsp of tomato paste,
1 bay leaf,
1-2 cloves of garlic,
few kernels of allspice,
approx. 2 cups of water or stock (or a little more),
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, oregano, sweet, hot and smoked paprika,
few tbsp of cream, milk or coconut milk, optional,
1 tsp of potato starch (or corn starch) mixed with 1/4 cup of water, optional
some chopped parsley, optional

Mix all the meatball ingredients. Using wet hands, shape the meatballs. Sprinkle each one with extra bread crumbs (you can fry a small portion of the meat to check the seasonings). Preheat the oil in a pan and cook your meatballs for couple minutes for each side, until golden. Remove to a plate.

 In the same pan add chopped onion and pepper cut into strips, After few minutes, add finely chopped garlic, bay leaf and allspice. Season well and add the meatballs back in. Cover with liquid and simmer on low for about 20 to 30 minutes or  until tender. Add cream or milk. If the sauce is too thin, add some slurry (starch with water). Sprinkle with parsley. Serve over rice, barley, potatoes, pasta or with some crusty bread on the side. Enjoy:)

Also see my Gypsy Meatball Stew Video Recipe above:)

34 komentarze:

  1. A very comforting and delicious meal! I need to try that paprika sauce with meatballs next time.

    OdpowiedzUsuń
  2. Another very tempting recipe, thanks Natalia! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Recipe reads good, tempting to make.
    Take care.

    OdpowiedzUsuń
  4. Oh, that sounds wonderful. Great photo, too.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają dobrze. Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks very yummy! Itend to - also thanks to you - just throw in what I find and "Use" your ideas - hope you don´t mind!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Not at all! Actually I think cooking is all about experimenting and adding everything to your likening☺ So have fun cooking😊😊

      Usuń
  7. What an incredible dish! Thank you so much for sharing this. I hope you have a wonderful weekend.
    the creation of beauty is art.

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajne danie:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  9. uwielbiam! wygląda mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Z dodatkiem chili muszą być pyszne :). Mnie jakoś ostatnio wzięło na ostre i chili bądź pieprz cayenne mam pod ręką :P

    OdpowiedzUsuń
  11. Looks delicious! It would also be good as a meatball sub.

    OdpowiedzUsuń
  12. Lubię klopsiki. A to klopsiki z sosem pieprzowym ... hmmm, musi być bardzo smaczne. Ja też chcę to zrobić. Dziękuję za przepis od Ciebie.

    OdpowiedzUsuń
  13. Meatballs are the heart of cooking, not only because of the variety of ingredients but also because of the versatile ways of preparing them (frying, baking,etc..) and the side dishes that go well with them.

    OdpowiedzUsuń
  14. We love meatballs, and in peppersauce we adore them!!♥

    OdpowiedzUsuń
  15. Danie pysznie się prezentuje :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. We haven't had meatballs for awhile, the sauce sounds and looks so delicious.

    OdpowiedzUsuń
  17. Meat balls are my favorite !

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię klopsiki, narobiłaś mi ochoty:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Meatballs make a good mid-week dish!

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  20. Właśnie takiego sosu szukałam. Będzie dobry obiad.

    OdpowiedzUsuń
  21. So Delightful That I Can Almost Smell It From Here - Excellent Photo For Sure - Keep On Keeping On

    Cheers

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger