sierpnia 02, 2020

Ciasto Rubin bez pieczenia (z wiśniami i kremem) / 'Ruby' No Bake Cherry Cake

Ciasto Rubin bez pieczenia z wiśniami i kremem przepis
Ciasto Rubin bez pieczenia z wiśniami i kremem
Ciasto Rubin bez pieczenia z wiśniami i kremem przepis
Ciasto Rubin bez pieczenia z wiśniami i kremem przepis

Ciasto Rubin to proste i szybkie ciasto z wiśniami bez pieczenia z kremem budyniowym i galaretką na herbatnikach. Takie jogurtowe ciasto na zimno z owocami to świetny deser lato.

Poszczególne warstwy ciasta Rubin to: herbatniki, wiśniowy krem budyniowy, kolejna warstwa herbatników, galaretka z wiśniami i jogurtowa panna cotta.

Zobaczcie, jak łatwo przygotować naturalny krem wiśniowy do ciast i tortów na poniższym filmie:



Aby nasze szybkie, jogurtowe ciasto z wiśniami udało się perfekcyjnie, należy pamiętać o tym, by masło do kremu wiśniowego było w temperaturze pokojowej, w takiej samej temperaturze powinien być też budyń ugotowany na soku wiśniowym. Gdyby mimo to w kremie wiśniowym zrobiły się grudki, można go uratować podgrzewając krótko w kąpieli wodnej, a następnie miksując. Ja dodałam do mojego kremu łyżkę cukru, jego ilość musicie jednak uzależnić od tego, jak słodki jest Wasz sok wiśniowy.

Wiśniowe ciasto bez pieczenia z herbatnikami jest najlepsze ze świeżymi owocami, ale smaczne będzie też z wiśniami mrożonymi lub drylowanymi wiśniami ze słoika (z kompotu).

Jogurtowa panna cotta to ostatnia warstwa ciasta, która nadaje deserowi lekkości. Idealnym dodatkiem do wiśni jest też gorzka czekolada, którą ścieramy na tarce lub przy pomocy obieraczki do warzyw - ta druga tworzy ciekawsze kształty czekoladowych wiórków.

Nasze łatwe ciasto Rubin bez pieczenia z wiśniami, galaretką i kremem smakuje świetnie prosto z lodówki, jest lekkie i orzeźwiające. Można tez przygotować je na biszkopcie, a poza sezonem wiśniowym, wykorzystać do niego inne czerwone owoce (sprawdzą się truskawki, maliny, poziomki i porzeczki). Bardzo polecam, smacznego:)


Przepis na ciasto Rubin - ciasto z wiśniami bez pieczenia z kremem budyniowym i galaretką, składniki:

na blaszkę o wymiarach 35x25 cm:

ok. 300 g herbatników,

 na budyniowy krem wiśniowy:
200 g masła w temperaturze pokojowej,
2 opakowania budyniu (w opakowaniach po 40 g),
3 szklanki soku wiśniowego (używamy szklanki o pojemności 250 ml),
czubata łyżka cukru pudru (można nie dodawać cukru wcale lub dodać więcej)

2 galaretki wiśniowe,
ok. szklanki wiśni (świeżych, mrożonych lub ze słoika),

na jogurtową panna cottę:
220 ml mleka,
200 ml śmietanki 30 %
430 g jogurtu greckiego,
4 łyżki cukru pudru,
3 łyżki żelatyny plus 1/3 szklanki wody,
szczypta mielonej wanilii (opcjonalnie, można użyć cukru waniliowego)
kilka kostek gorzkiej czekolady

Przepis na ciasto Rubin - ciasto z wiśniami bez pieczenia z kremem budyniowym i galaretką, przygotowanie:

Na spód blaszki wyłożyć warstwę herbatników. Przygotować krem budyniowy: masło utrzeć z cukrem, a następnie stopniowo dodawać budyń ugotowany na 3 szklankach soku wiśniowego (całkowicie wystudzony w temperaturze pokojowej budyń dodajemy po 2-3 łyżki; budyń będzie bardzo gęsty, taki ma być), cały czas ucierając. Krem wyłożyć na herbatniki. Na kremie ułożyć kolejną warstwę herbatników. Schłodzić.
Galaretki przygotować zgodnie z przepisem na opakowaniu (ja zawsze używam trochę mniej wody, niż zalecane na opakowaniu). Na herbatniki wylać tężejącą  galaretkę z wiśniami. Chłodzić w lodówce kilka godzin do całkowitego stężenia.
Jogurtowa panna cotta: żelatynę zalać wodą, odstawić do napęcznienia. Podgrzać śmietankę z mlekiem i cukrem. Do gorącej mieszanki dodać napęczniałą żelatynę, mieszać, do rozpuszczenia i dodać jogurt. Odstawić do lekkiego stężenia. Tężejącą masę jogurtową wylać na galaretkę z wiśniami. Posypać wiórkami czekoladowymi.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


'Ruby' No Bake Cake with Cherries, Jello and Panna Cotta Recipe:

approx. 300 g of biscuits,

 for cherry pudding cream:
2 packages of instant vanilla pudding mix (40 g each, each one requires 500 ml of liquid),
3 cups of cherry juice,
200 g of room temperature butter,
1 tbsp of powdered sugar (use less or more depending on the sweeteness of your juice)

2 packages of cherry jellos (70 g each),
approx. 1 cup of cherries (fresh, frozen or from the can)

for yogurt panna cotta:
220 ml of milk,
200 ml of heavy cream,
430 g of Greek yogurt ,
4 tbsp of powdered sugar,
3 tbs of gelatine powder plus 1/3 cup of water,
a pinch of vanilla,
few pieces of dark chocolate


Arrange your biscuits on the bottom of your baking tray. Prepare cherry pudding cream: prepare the pudding, using 3 cups of juice instead of milk and set aside, until reaches a room temperature (just like butter). Beat the butter with sugar for few minutes and gradually add room temperature pudding - should be very thick (add 2-3 tbsp of pudding on each addition). Place the buttercream on the biscuits. Add another layer of biscuits on top of that. Chill.

Prepare the jellos according to package instructions. Pour thickening jello with cherries on top of the biscuits. Chill, until sets completely.

Prepare yogurt panna cotta: cover the gelatine with water and set aside for few minutes, until swells. Heat milk, cream, sugar and vanilla. To the hot mixture, add your gelatine. Mix, until melts. Combine with yogurt. Set aside, until thickens slightly. Pour it over the set jello. Grate dark chocolate on top. Chill for few hours, until sets completely.

57 komentarzy:

  1. A panna cotta cake with my favourite summer stone fruit cherry...simply awesome!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sounds wonderful! Have a nice day, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Oh my goodness, that does look ever so delicious.

    OdpowiedzUsuń
  4. Delicious recipe 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam ciasta bez pieczenia. Przepis sobie zapisuje i zrobię na następna sobotę bo jest w moim guście. Dziękuję za przepis pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. That really sounds fabulous. Keep well and have a good week, Diane

    OdpowiedzUsuń
  7. I like your video on youtube (inclusive your lovely voice and hands).
    No Bake - that's for me. Thanks.

    OdpowiedzUsuń
  8. Pychotka :) takiemu ciasto nie można się oprzeć :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wow... this looks so delicious, Natalia! :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne! I love how this cherry cake is no bake - that's perfect for warm summer days!

    OdpowiedzUsuń
  11. Wygląda smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. wygląda mega apetycznie! aż szkoda, że jestem na diecie

    OdpowiedzUsuń
  13. Very nice recipe!!!! I like you! kiss

    OdpowiedzUsuń
  14. It does look good :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  15. That looks wonderful. If you haven't yet, you should check out my friend Nancy Mock's blog, Hungry Enough to Eat Six. She's done a bunch of no-bake cake recipes.

    Her link: https://hungryenoughtoeatsix.com/

    OdpowiedzUsuń
  16. Zaiste, prawdziwy klejnot wśród ciast :).

    OdpowiedzUsuń
  17. Zjadłabym, wygląda pysznie 😊

    OdpowiedzUsuń
  18. Zrobiłaś mi smak ^^ wygląda ślicznie muszę niedługo upiec coś z owocami :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Jak wyśmienicie wygląda ... nie zjem wystarczająco na 2 sztuki 😋

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada obłędnie :) takie ciasta bez pieczenia uwielbiam na lato :)

    OdpowiedzUsuń
  21. Super propozycja na letni deser!

    OdpowiedzUsuń
  22. Ale to ciasto wygląda smakowicie! I moim zdaniem duży plus, że zrobimy je bez pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Uwielbiam takie bardzo dekoracyjne ciasta bez pieczenia.Zapisuję przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  24. That does looks so tasty :-D

    OdpowiedzUsuń
  25. Wygląda bardzo smacznie.
    Pozdrawiam i zapraszam na nowy post :) jusinx.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  26. Prosze o informację jakiej wielkość blaszka ma być? Oraz czy ciasto jest bardzo delikatne? gdyż chciała bym je przewieść ok 70 km i boję się żeby po drodze sie nie rozpadło :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Blaszka 35x25 cm, zaraz dopiszę w przepisie. Ciasto jest dość delikatne przez galaretkę i panna cottę, trudno mi powiedzieć, jak zniesie dłuższy transport, wydaje mi się, że wszystko zależy od temperatury, w upały przetrwa na pewno krócej:( Pozdrowienia!

      Usuń
  27. Wygląda świetnie. I jaka fajna nazwa :)

    OdpowiedzUsuń
  28. This looks like a refreshing treat! Every time I visit Poland my husband's family always has such delicious cakes in their homes. I am always amazed that everyone has cakes in their house for visitors (and themselves). I am going to share this recipe with my mother-in-law. Thanks for sharing!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I am so glad you are amazed with our traditions! Yes, we are always well prepared for guests and a good cake is a must for visitors☺ Thank you so much for your comment☺

      Usuń
  29. Ciasto prezentuje się obłędnie :D Chętnie wypróbuję przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  30. Wygląda cudownie, aż chciałoby się spróbować :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Prezentuje się smakowicie :) Latem ciasta bez pieczenia są najlepsze :D

    OdpowiedzUsuń
  32. That is so pretty--looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  33. Looks great! Just right for the summer, too!

    OdpowiedzUsuń
  34. Ładnie się prezentuje i tylko popatrzyć na nie mogę ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger