sierpnia 30, 2020

Bułeczki Różyczki / Rose Buns

Drożdżowe bułeczki różyczki przepis
Drożdżowe bułeczki różyczki 
Drożdżowe bułeczki różyczki przepis
Drożdżowe bułeczki różyczki przepis

Słodkie bułeczki różyczki to łatwe mleczne drożdżówki do odrywania. Takie maleńkie drożdżowe bułeczki maślane to świetny pomysł na pyszny podwieczorek. Pięknie prezentują się na stole i świetnie smakują z kubkiem kakao, herbaty, kawy lub mleka.




Ciasto na drożdżowe róże bazuje na jogurcie naturalnym, który sprawia, że ciasto jest bardzo elastyczne i miękkie. Bardzo przyjemnie się z nim pracuje. Jeśli akurat nie macie jogurtu, możecie zastąpić go mlekiem. Możecie przygotować drożdżówki na suchych lub świeżych drożdżach - zawsze się udają. Jak większość wypieków drożdżowych, smakują najlepiej w dniu upieczenia.

Jak zawijać drożdżówki skręcane? Ja robię to w bardzo łatwy sposób, wycinając z ciasta kółka - wystarczy je tylko zwinąć i przeciąć na pół. Nawet jeśli nie macie zdolności manualnych, Wasze mleczne bułeczki będą wyglądać pięknie.

Słodkie bułeczki różyczki to pyszne domowe drożdżówki na dwa kęsy. Na pewno spodobają się Waszym gościom, polubią je również dzieci. Świetnie smakują oblane lukrem lub posypane odrobiną cukru pudru. Polecam, smacznego:)

Przepis na słodkie bułeczki różyczki, składniki:


na 26-27 maleńkich bułeczek:

3 - 3 i 1/2 szklanki mąki (do odmierzania używamy szklanki o pojemności 250 ml),
20 g świeżych drożdży lub 7 g  suchych,
1/2 szklanki cukru,
jajko (w temperaturze pokojowej)
50 g masła,
1/2 szklanki ciepłego mleka (podgrzanego),
1/2 szklanki jogurtu greckiego (w temperaturze pokojowej)

kilka łyżek mleka do posmarowania bułeczek przed pieczeniem,
kilka łyżeczek cukru pudru i kilka łyżeczek gorącej wody na lukier

Przepis na słodkie bułeczki różyczki, przygotowanie:

Do ciepłego mleka i cukru dodać drożdże. Odstawić na kilka minut do spienienia. Połączyć z 3 szklankami mąki, solą, jajkiem i jogurtem. Zagniatać około 10 minut, pod koniec stopniowo dodając rozpuszczone masło - ciasto powinno być gładkie i elastyczne (jeśli będzie zbyt klejące, można dodać więcej mąki). Odstawić w ciepłe miejsce do podrośnięcia na ok. 60 minut (powinno podwoić objętość). Po tym czasie ciasto rozwałkować ( mniej więcej 45x40 cm). Wycinać kółka o średnicy 7-8 cm. Połączyć 3 kółeczka, zwinąć i przeciąć na dwie różyczki (jak na filmie).  Skrawki ciasta z powycinanymi kółkami rozwałkować kolejny raz i wycinać kolejne kółeczka. Ułożyć bułeczki różyczki na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (ja użyłam blaszki o wymiarach 20x30cm), odstawić na 30-40 minut do lekkiego podrośnięcia. Posmarować mlekiem. Bułeczki piec w 180 C około 15- 20 minut. Cukier puder i wodę połączyć do konsystencji lukru. Polukrować drożdżówki.

Sposób zawijania bułeczek podpatrzyłam u Scrumdiddlyumptious

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Rose Buns Recipe:

for 26-27 rolls:

3 - 3 i 1/2 cup of flour,
20 g of fresh yeast or 7 g of dry yeast,
1/2 cup of sugar,
1 egg (room temperature)
50 g of butter, melted
1/2 cup of milk,
1/2 cup of Greek yogurt (room temperature)

few tbsp of milk to brush the rolls before baking,
few tsp of powdered sugar plus few tsp of hot water for the icing


Mix the yeast with milk and sugar, set aside for few minutes. When bubbly, add to the  the rest of ingredients, besides butter (use 3 cups sf flour at first - add more, if too sticky) . Knead for about 15 minutes or until smooth and elastic. After 7-10 minutes of kneading, gradually add butter. Cover with kitchen towel and let it sit somewhere warm for about 60 to 90 minutes.

On a well floured surface, roll out the risen dough (approx. 45x40cm). Cut out circles (7-8cm). Arrange 3 circles in a line, overlapping, and roll up the line (see the video). Cut in half, creating a rose shape. Repeat with the rest of the dough (make sure to also use the scarps of the dough as well).  Place on a baking tray (20x30cm) lined with baking paper and let them rise for additional 30 minutes minutes.

Brush with some milk. Bake in 180 C for about 15 to 20 minutes. Combine powdered sugar and water to create an icing consistency. Pour the icing on your rose buns. Enjoy:)

I borrowed the method of folding the dough from Scrumdiddlyumptious 

50 komentarzy:

  1. Muszę przyznać, że aż mi ślinka pociekła.
    Te bułeczki muszą być pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  2. Dear Natalia! I'd like to taste your rose buns!

    OdpowiedzUsuń
  3. Jakie śliczne te bułeczki, różyczki! Zapisuje przepis.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  4. They are so soft and tender! Absolutely right up my alley, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  5. They do look and sound good. I really must make bread again.

    OdpowiedzUsuń
  6. wyglądaja bardzo apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Pięknie wyglądają i na pewno są smaczne ;)

    OdpowiedzUsuń
  8. I love sweet buns like sandwiches with savory filling, ham, cheese, pate, anchovies.
    I take good note of the recipe for your buns.
    Good Sunday

    OdpowiedzUsuń
  9. Uwielbiam takie bułeczki z cynamonem :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Thes look so yummy! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. Wyglądają pysznie i bardzo smacznie. Z wielką chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  12. Przypominają mi te robione kiedyś ale w środku zawijaliśmy dżem . pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  13. They look beautiful - undoubtedly tasty, too.

    OdpowiedzUsuń
  14. One wygladają tak pysznie i apetycznie, że chce mi się jeść

    OdpowiedzUsuń
  15. Wyglądają smakowicie:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Ależ one cudownie wyglądają! Ostatnio w mojej kuchni niepodzielnie rządzą drożdże, więc na pewno takie różyczki upiekę! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  17. Wyglądają przepysznie, aż sobie apetyt zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Słodziutkie z wygladu i pewnie też w smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  19. So sad my sweet tooth fell asleep again, this looks wonderful!

    OdpowiedzUsuń
  20. Bellissime le tue roselline!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. A wonderful recipe, they look delicious.

    OdpowiedzUsuń
  22. Oczywiście zapisuję przepis i dzisiaj działam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I think I could live on those for weeks and weeks... and I could eat a whole pan in one sitting!

    OdpowiedzUsuń
  24. Uwielbiam drożdżowe bułeczki, mogę jeść na okrągło :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Oh so nice recipe, everything looks so fluffy
    xx

    OdpowiedzUsuń
  26. I love that, they are delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  27. Jeżeli smakują tak jak wyglądają, zjem całą blaszkę! :D

    OdpowiedzUsuń
  28. Rewelacja! Muszę je zrobić :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger