września 02, 2020

Leczo z mięsem mielonym / Ground Meat 'Leczo'

Leczo z mięsem mielonym przepis
Leczo z mięsem mielonym 
Leczo z mięsem mielonym przepis

Dziś zapraszam na pyszne leczo z mięsem mielonym, papryką i cukinią. To świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego inaczej niż zwykle.

Do leczo z mięsem mielonym w wersji fit możecie wykorzystać wszystkie składniki, które najczęściej dodajecie do tej potrawy. U mnie to najprostsza wersja z cukinią i czerwoną papryką, ale takie leczo będzie też świetnie smakować z pieczarkami albo czerwoną fasolą. Możecie też wykorzystać ulubiony rodzaj mięsa - wieprzowinę, wołowinę albo chude mięso mielone z indyka lub kurczaka. Jeśli chcecie by danie było naprawdę sycące, możecie dodać kawałeczki podsmażonej kiełbasy lub boczku - wtedy oczywiście całość będzie bardziej kaloryczna.

Leczo z mięsem mielonym świetnie smakuje z chrupiącym pieczywem lub ryżem. Jest dobrym pomysłem na pożywny posiłek na chłodne dni. Smacznego:)

TUTAJ znajdziecie więcej przepisów z cukinią, a TUTAJ więcej przepisów z mięsem mielonym:)

Jeśli szukacie przepisu na obiad z mięsem mielonym, polecam również pyszną pieczeń z mięsa mielonego z warzywami:



Przepis na leczo z mięsem mielonym, składniki:

500 g mięsa mielonego,
duża czerwona papryka,
mała cukinia,
cebula,
2 ząbki czosnku,
puszka pomidorów (można zastąpić świeżymi albo passatą),
2-3 łyżki koncentratu pomidorowego,
1-2 szklanki wody lub bulionu (drobiowego albo jarzynowego),
opcjonalnie średnia marchewka,
opcjonalnie 250 g pieczarek,
opcjonalnie listek laurowy i kilka ziarenek ziela angielskiego,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, słodka i ostra papryka, granulowany czosnek, tymianek

Przepis na leczo z mięsem mielonym, przygotowanie:

Mięso podsmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu. Odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić drobno pokrojoną cebulę, półplasterki cukinii, paski marchewki i papryki, doprawić. Smażyć kilka minut, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek (jeśli dodajemy pieczarki podsmażyć je na patelni po warzywach). Dodać mięso, koncentrat i pomidory z puszki z zalewą.  Dodać listek laurowy i ziele. Dolać tyle wody lub bulionu, by lekko zakrył składniki. Dusić na małym ogniu, do zgęstnienia sosu i miękkości składników. Doprawić do smaku.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Ground Meat 'Leczo' ( Hungarian/Polish Vegetable Stew):

500 g of ground meat,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small zucchini,
1 carrot, optional,
250 g of button mushrooms, optional,
1 can of tomatoes (you can also use fresh tomatoes or passata),
2-3 tbsp of tomato paste,
1-2 cups of water or stock,
1 bay leaf, optional,
few kernels of allspice, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika (paprika is essential in the stew), granulated garlic, thyme

Heat a small amount of oil in a pan, add meat, and cook for few minutes. Set aside. To the same pan add chopped onion, carrot, strips of paprika and halfmoons of zucchini. Season well. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic (cook mushrooms seperately, if using). Add the meat back in, add tomato paste, tomatoes, bay leaf and allspice. Cover with water or stock, just to gently cover the ingredients in the pan. Simmer on low, until thickens for about 30 minutes. Seson to taste, Serve with some crusty bread on the side or some rice. Enjoy:)



42 komentarze:

  1. A perfect combo! Ground meat is my husband's favourite.

    OdpowiedzUsuń
  2. Not for me, but the resident carnivore would like it.
    Thank you.

    OdpowiedzUsuń
  3. takiego nie jadłam, zawsze z kiełbasą ,albo kurczakiem, chętnie spróbuję!

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam leczo!! Z mięsem mielonym jeszcze nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. lecza z mięskiem mielonym nigdy nie jadłam, muszę spróbować koniecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  6. This looks delicious, and it's midday and I haven't started cooking. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks to be a delightful stew!

    www.thepulpitadnthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Taka wersja dużo bardziej mi odpowiada niż ta tradycyjna :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Leczo z mięsem mielonym? Koniecznie muszę spróbować! Zazwyczaj robiłam z kiełbasą lub kurczakiem. :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Such a delicious dish! You are indeed a great cook. I love minced meat dishes and I am sure I would adore this one because it has so many greens and therefore is both healthy and tasty.

    OdpowiedzUsuń
  11. Seems to be perfect for fall!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  12. Ooo uwielbiam leczo, ale robię je bez mięsa :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nice flavors in this. And perfect dish for this time of the year -- very satisfying. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  14. What a hearty and comforting dish. So perfect for the upcoming fall season!

    OdpowiedzUsuń
  15. Thank you. Natalia! It's a lovely autumn dish!

    OdpowiedzUsuń
  16. A ja właśnie niedawno szukałam przepisu na jakieś leczo :) Muszę wypróbować Twój przepis!

    OdpowiedzUsuń
  17. Właśnie mam dwie cukinie i czekają na leczo :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam leczo pod każdą postacią 🙂

    OdpowiedzUsuń
  19. Z mięsem mielonym jeszcze nie jadłam, ale brzmi ciekawie, do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Nigdy nie jadłam z mielonym. Z chęcią spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  21. Mmmm, this ground meat leczo looks so flavorful and delicious!

    OdpowiedzUsuń
  22. So Many Wonderful Options With This Dish - Way Cool For Sure - Beautiful Photo

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  23. takie pyszne leczo z chęcią bym zjadła

    OdpowiedzUsuń
  24. Leczo to zawsze super pomysł na obiad :D Nigdy się nie nudzi :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Yum-yum, we sure have the weather for this now!

    OdpowiedzUsuń
  26. Lubię takie nowości, a jeszcze jak tak świetnie wyglądają to od razu mam chęci na wypróbowanie przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Do leczo zazwyczaj dodaje kiełbasę. Zawsze jakas inna odslona tego dania

    OdpowiedzUsuń
  28. Looks good for cooler weather days.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2020 Lekcje w kuchni , Blogger