listopada 24, 2019

Pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami / Meatloaf with Cheese and Vegetables




Pieczeń z mięsa mielonego z serem
Pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami / Meatloaf with Cheese and Vegetables
Pieczeń z mięsa mielonego z serem
W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić pyszną, wilgotną pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami. To fantastyczny przepis do wykorzystania na szybki obiad dla całej rodziny.

Tak naprawdę całą pracę przygotowuje za nas piekarnik. Jedyne, co musimy zrobić, to krótko podsmażyć warzywa oraz połączyć je z mięsem i resztą składników. Uformowanie pieczeni trwa kilka chwil, potem wystarczy tylko włożyć całość do pieca i obiad z piekarnika gotowy!

Smak dzisiejszej pieczeni podkreśla smaczna, amerykańska glazura a la barbecue - jest pikantna, odrobinę słodka i lepka. Wspaniale pasuje do mielonego mięsa. Oczywiście możecie zrezygnować z jej dodatku, ale naprawdę zachęcam do jej wypróbowania. Jeśli wolicie, część warzyw możecie zastąpić podsmażonymi, drobno pokrojonymi pieczarkami. Klops jest bardzo wilgotny właśnie dzięki pysznym dodatkom.

Gotowa pieczeń z mięsa mielonego jest przepyszna - dobrze doprawiona, wilgotna, aromatyczna, z ciągnącym się serem.  Doskonale smakuje na ciepło i na zimno, w kanapce jako domowa wędlina. Dobrze znosi mrożenie, więc nadmiar możecie z powodzeniem przechować i skorzystać z niego w odpowiednim momencie. Pasuje na wszelkiego rodzaju imprezy,  a także na świąteczny stół. Polecam przepis, smacznego:)

Przepis na pieczeń z mięsa mielonego z serem i warzywami:


1 kg mięsa mielonego (wieprzowego) ,
2 marchewki,
2 pietruszki,
2-3 ząbki czosnku,
mały por,
2 duże jajka,
ok, 100 g żółtego sera,
ok. szklanki bułki tartej
ok. łyżeczki soli,
ok. łyżeczki słodkiej papryki,
szczypta pieprzu,
ok. 1/2 -3/4 łyżeczki granulowanego czosnku,
2 czubate łyżeczki ulubionych suszonych ziół (np.: majeranek, tymianek, oregano, bazylia),
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki lub koperku

na glazurę (do smaku):
kilka czubatych łyżeczek keczupu,
1-2 łyżeczki musztardy,
1-2 łyżeczki miodu,
duża szczypta wędzonej papryki

Por i czosnek drobno posiekać, marchewkę i pietruszkę zetrzeć na wiórki. Usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć do przestygnięcia. Połączyć wszystkie składniki pieczeni, dokładnie wymieszać. Mięso uformować na kształt bochenka, ułożyć na blaszce. Połączyć składniki glazury, do smaku. Posmarować pieczeń częścią glazury. Piec około godziny w 180 stopniach (po 30 minutach pieczenia posmarować pieczeń pozostałą glazurą; gdyby wierzch za szybko się rumienił, przykryć całość folią).


Meatloaf with Cheese and Vegetables Recipe:


1 kg of ground meat,
1 small leek,,
2 small carrots and 2 small parsnips, grated
2-3 cloves pf garlic,
2 large eggs,
approx. 100 g of cheese,
2 tsp of Italian dry herbs (oregano, marjoram, thyme, basil),
1 cup of bread crumbs,
2-3 tsp of chopped parsley or dill
1 tsp of salt,
1 tsp of sweet sweet paprika,
1/2-3/4 tsp of granulated garlic

for the glaze (to taste):

few heaping tsp of ketchup,
1-2 tsp of mustard,
1-2 tsp of honey,
a pinch of smoked paprika

Heat a small amount of oil in a pan, add finely chopped leek and garlic, followed by grated carrot and parsnips. Cook, stirring, until soft. Set aside to cool for a bit. Mix all of the meatloaf ingredients. Form the meat into a loaf shape and brush with half of the glaze. Bake for about an hour in 180 C. Cover with foil, if browns too quickly on top and brush the meatloaf with remaining glaze during baking. Enjoy:)


58 komentarzy:

  1. I'm convinced it is very tasty!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  2. coś dla mnie, pięknie się upiekła!

    OdpowiedzUsuń
  3. Fajnie, że pokazujesz to wszystko na filmiku :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks delicious!

    www.thepulpitandthepen.com

    OdpowiedzUsuń
  5. Uwielbiam Cię za te smakołyki i pomysły! Dzięki.

    OdpowiedzUsuń
  6. You can take the meat, and I will take the veggies!

    OdpowiedzUsuń
  7. Sooooooo good, I want some now! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. So tasty! I love that you have added veggies in it.

    OdpowiedzUsuń
  9. Mmm wygląda przepysznie, tym bardziej, że uwielbiam mięso mielone :)

    OdpowiedzUsuń
  10. The addition of the cheese and veggies makes it even more yummy! Thanks, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Seems wonderful 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  12. Kolejne wyśmienite danie:) Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  13. It is one of the ways I get my vegetable hating partner to eat at least some vegies. And he loves it. (Casserole is another.)

    OdpowiedzUsuń
  14. Bardzo smacznie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Pysznie wygląda, lubię takie dania i z przyjemnością zapisuję przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  16. My wife has a wonderful meatloaf recipe.

    Yours is interesting. The cheese is a new idea for me.

    OdpowiedzUsuń
  17. That meat loaf looks lovely and I bet it taste good too..

    OdpowiedzUsuń
  18. This piece of loaf gives a very balanced meal.

    OdpowiedzUsuń
  19. Wow!!!!!!!!!!!!!!!!

    such a deliciously sounding dish you made so easily here Natalia :)
    thank you ,i will try it definitely

    OdpowiedzUsuń
  20. Wyglada apetycznie i wyglada bardzo podobnie do pieczeni, ktora jadlam wczoraj. Tylko nie byla to wazywna lecz z jajkiem i marchewka i do tego peczona ges <3

    OdpowiedzUsuń
  21. I should try this. thanks for sharing

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda na mało skomplikowany i pyszny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ale mi smaka narobiłaś.. a ja nadal w pracy :( Przepysznie to wygląda ;)

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetny pomysł, danie wygląda smakowicie.

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo apetycznie :) lubię taką pieczeń, smaczna i na ciepło i na zimno :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Oh this does look amazing!!
    I agree, very yummy...😊😊

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  27. Wygląda bardzo smacznie :) Pozdrawiam i zapraszam na nowy post magda-tul.blogspot.com.

    OdpowiedzUsuń
  28. One look on this meatloaf make me hungry. It looks so delicious. Thank you so much for sharing recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/salvatore-ferragamo-signorina-misteriosa_24.html

    OdpowiedzUsuń
  29. Nati, pieczeń wygląda przepysznie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  30. I love meatloaf and your version looks delicious! Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  31. It's mouth watering. I'm so hungry now.
    Yum!

    OdpowiedzUsuń
  32. pomysł bardzo niestandartowy - fani pieczeni powinni być zachwyceni

    OdpowiedzUsuń
  33. Planowalam zrobic pieczeń rzymska, ale zamiast tego wyprobuje ten przepis

    OdpowiedzUsuń
  34. Wygląda całkiem smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  35. ale pychotka :D z chęcią wykorzystam przepis :D

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda bardzo apetycznie. Nigdy jeszcze nie jadłam pieczeni z dodatkiem sera a ser uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  37. It looks really good, thanks for sharing ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  38. Powinnam dać radę zrobić. Wygląda przepysznie. Lubię mięsko z warzywami więc mówię w ciemno, że mi zasmakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Przydatne są przepisy na pieczenie i pasztety teraz :). Jakieś te wędliny takie czasami średnie a drogie na rynku...

    OdpowiedzUsuń
  40. Looks hearty and delicious for a cold day.

    OdpowiedzUsuń
  41. Dawno nie pieczeni :) warto spróbować, bo twoja wygląda naprawdę smacznie ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger