listopada 10, 2019

Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami (Film) / Polish Buttercream Apple 'Heaven' Cake (Video Recipe)


Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami
Ciasto Niebo z jabłkami i orzechami / Polish Buttercream Apple "Heaven" Cake

W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak zrobić popularne w Polsce ciasto Niebo z jabłkami i orzechami. To pyszne warstwowe ciasto składa się z kruchego spodu, masy jabłkowej, kremu maślanego z orzechami, a w mojej wersji również z herbatników i pysznej polewy czekoladowej. Jeśli lubicie ciasta przekładane tradycyjnymi kremami na bazie masła, polubicie również i ten deser!

Do kremu orzechowego tradycyjnie dodaje się orzechy włoskie, ale nic nie stoi na przeszkodzie, aby użyć innych - ja użyłam orzechów laskowych, które świetnie sprawdziły się w kremie. Jeśli lubicie, do kremu orzechowego możecie dodać parę kropli alkoholu - doda całości ciekawego aromatu.

Gdyby Wasze jabłka puściły za dużo soku, z ich wyłożeniem na kruchy spód warto poczekać, aż całość zacznie tężeć.

Mimo że Ciasto Niebo to ciasto warstwowe, jest łatwe i niezbyt pracochłonne. Kruche ciasto możecie przygotować dzień wcześniej i chłodzić przez noc w lodówce (ja robię tak bardzo często), możecie je też zamrozić i upiec w dowolnym momencie. Dobrze schłodzone kruche ciasto to gwarancja udanego wypieku. Najtrudniejsze podczas przygotowań tego jabłecznika jest czekanie, aż odpowiednio schłodzi się w lodówce:)

Ciasto Niebo to tradycyjne, polskie ciasto warstwowe. Jest proste, sprawdzone i całkiem szybkie w przygotowaniu. Sprawdzi się na święta (na Boże Narodzenie i Wielkanoc)i na zebrania w większym gronie. Świetnie pasuje do kawy i herbaty. Smacznego:)


Przepis na warstwowe ciasto jabłkowo-orzechowe - Ciasto Niebo:


na blaszkę o wymiarach 36x25 cm:

kruche ciasto:
300 g mąki,
200 g zimnego masła,
100 g cukru pudru,
3 żółtka,
3/4 łyżeczki proszku do pieczenia

masa jabłkowa:
1.3 kg jabłek,
galaretka cytrynowa, brzoskwiniowa lub pomarańczowa,
sok z połowy cytryny

krem orzechowy:
250 g orzechów laskowych lub włoskich,
250 ml gorącego mleka,
250 g masła w temperaturze pokojowej,
150 g cukru pudru

ok. 150 g herbatników

polewa:
160 g czekolady, u mnie pół na pół mleczna z gorzką,
100 g śmietanki kremówki

opcjonalnie wiórki kokosowe lub posiekane orzechy do posypania ciasta


Przygotować kruche ciasto: mąkę posiekać z masłem, proszkiem i cukrem (masło powinno być w małych kawałeczkach), a następnie dodać żółtka. Wszystko połączyć i szybko zagnieść. Włożyć na minimum pół godziny do lodówki. Wyłożyć ciastem prostokątną blaszkę (36x25cm). Nakłuć spód ciasta widelcem. Piec w 200 stopniach około 15-20 minut.

Masa jabłkowa: starte na wiórki jabłka skropić sokiem z cytryny, smażyć do zagotowania. Ściągnąć z ognia. Do gorących jabłek wsypać suchą galaretkę. Wymieszać. Jeśli masa jest gęsta jak na filmie, od razu wysmarować nią spód. Jeśli jest wodnista, poczekać, aż zacznie tężeć.

Przygotować krem: orzechy zmiksować w blenderze na malutkie kawałeczki. Zalać gorącym mlekiem, odstawić do namoczenia. Powinny osiągnąć temperaturę pokojową (taką jak masło).
Masło zmiksować z cukrem pudrem na krem. W trzech partiach dodawać namoczone orzechy, krótko miksować po dodaniu. Krem wyłożyć na ostudzoną masę jabłkową. Wyrównać, schłodzić w lodówce. Na krem nałożyć herbatniki. Oblać polewą z rozpuszczonej ze śmietanką czekolady. Posypać wiórkami lub posiekanymi orzechami. Schłodzić.

Oryginalny przepis na masę jabłkową i krem TUTAJ

Polish Buttercream Apple and Nut 'Heaven' Cake Recipe:

for the crust:

300 g of flour,
200 g of cold butter (diced),
100 g of powdered sugar,
3 egg yolks,
3/4 tsp of baking powder

for the apple filling:
1.3 kg apples,
juice form 1/2 lemon,
1 package of peach, lemon or orange jello (70 g of powder), 

for the nut buttercream:
250 g of room temperature butter,
250 ml of milk,
250 g of walnuts or hazelnuts,
150 g of powdered sugar

approx. 150 g of biscuits

for the ganache:
160 g of chocolate (I have used half milk and half dark),
100 g of cream,
some coconut shavings or finely chopped nuts for decoration (optional)


Prepare the crust: add  butter to the flour, baking powder and sugar and rub in with your fingers (the butter should form very small crumbs). Add the egg yolks. Form a disc, cover with plastic wrap and chill in the fridge for minimum 30 minutes. Press the pastry into the bottom of the baking tray covered witch baking paper (36x25 cm). Prick with a fork.  Chill for additional 30 to 40 minutes. Bake for about 15 to 20 minutes (200 C) or until golden brown .


Prepare the apple filling: grate the apples and add the lemon juice. Cook on a skillet, until simmer. Take away from the heat and add the jello powder. Mix well. If thick like mine, spread the mixture onto the crust. If more wet, wait, until thickens.

Prepare the buttercream: very finely chop the nuts in a food processor. Cover with hot milk and set aside to soak, until reach room temperature (the same as butter). Cream the butter with powder sugar. In 3 parts, add the nuts mixture, mixing briefly after each addition. Spread the buttercream all over the cooled apple layer. Chill in the fridge. Place biscuits on top of the buttercream. Melt the chocolate with cream and pour over the biscuits. Sprinkle with some coconut or finely chopped nuts.

Original recipe for apple filling and buttercream in HERE.

63 komentarze:

  1. te ha quedado un pastel muy apetitoso, que rico

    OdpowiedzUsuń
  2. I will really go to 'heaven' if I eat so many sweet cakes ... LOL
    Your cake 🎂 I like it very much!
    Have a nice Sunday!😆😘

    OdpowiedzUsuń
  3. jabłka i orzechy, świetny jesienny miks:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Znam to ciasto, jest pyszne :-)Ale robiłam bez herbatników, trzeba wypróbować Twoją wersję :-)Można też kruchy placek dać na górę albo cienki biszkopt ;-)

    OdpowiedzUsuń
  5. U mnie dzisiaj też jabłka ale zapiekane pod kruszonką. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  6. Lovely layers! That nutty buttercream sounds really tempting.

    OdpowiedzUsuń
  7. Nati, ciasto wygląda przepysznie!!!!!
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  8. When I was a little child mommy used to make this dessert😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  9. Purfect for an Autumn weekend, methinks!

    OdpowiedzUsuń
  10. Looks yummy, thanks for sharing.

    Following your wonderful blog now. Invite you to visit mine, and good if you follow too :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wonderful recipe, and I love to hear you and see how you work on the video. Thanks. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  12. Wygląda przepysznie to ciasto <3 <3

    OdpowiedzUsuń
  13. That looks amazing! I'd probably skip the nuts and coconut but otherwise, I think that would be gobbled up pretty fast at my house.

    OdpowiedzUsuń
  14. Apple Cake is my favorite. My grandma prepere it for me and I love it since I was child. Your cake looks so delicious. Thank you so much for sharing.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/beauty-of-listening_10.html

    OdpowiedzUsuń
  15. Ale pychotka, jedząc chyba rzeczywiście można się poczuć jak w niebie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. This sounds wonderfully tasty!

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda lepiej niż z niejednej cukierni :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Chock full of yummy and healthy ingredients!

    OdpowiedzUsuń
  19. uwielbiam wszelkie wypieki z jabłkiem :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Zestawienie tych smaków zapowiada prawdziwą ucztę dla podniebienia. Super!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. My sweet tooth is screaming for a slice of this! Super yum!

    OdpowiedzUsuń
  22. I jak przy takich smakołykach myśleć o diecie? ;-)
    Wygląda mega apetycznie!

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda pysznie, coś czuję, że u mnie szybko by zniknęło :D

    OdpowiedzUsuń
  24. Zrobię przy najbliższej okazji :)

    OdpowiedzUsuń
  25. wygląda bardzo estetycznie i smakowicie;)

    OdpowiedzUsuń
  26. Wygląda niesamowicie! Z wielką chęcią bym zjadła <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Siedze i slinie sie do telefonu. Wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  28. proste w wykonaniu i mega smaczne!!! :) mógłbym jeść każdego dnia !!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda pysznie ☺ Skubnęłabym kawałek ☺

    OdpowiedzUsuń
  30. Takie ,a raczej podobne ciasto robię na biszkopcie.
    Ma jedną niesamowitą wadę -można jeść bez końca.

    OdpowiedzUsuń
  31. Mmm yummy! Thanks for sharing :)

    Shoot for the stars | ☆ ☆ ☆ | Facebook page | ☆ ☆ ☆ | Instagram

    OdpowiedzUsuń
  32. Wygląda przepysznie. No i jest z jabłkami - dostępnych owoców.
    Skuszę się :)
    Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  33. Mam dużo orzechów, chętnie zrobię. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  34. Wow, this looks delicious so thanks for the recipe!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  35. genialnie wygląda to ciasto

    OdpowiedzUsuń
  36. Wygląda bardzo smakowicie 😉

    OdpowiedzUsuń
  37. Another wonderful cake recipe! Yum!

    OdpowiedzUsuń
  38. Hmmm this cake Looks so tatsy.
    Lovely recipe again.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  39. Wygląda smakowicie. Zapisuje sobie przepis.

    OdpowiedzUsuń
  40. Mówisz popularne w Polsce, hmm, jak to się stało, że nie jadłam nigdy takiego ciasta? Poproszę kawałek ;))

    OdpowiedzUsuń
  41. Eek it is so hard to look at this beautiful cake without wanting to tuck in!!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger