listopada 27, 2019

Klasyczna potrawka z kurczaka / Classic Chicken Stew

Potrawka z kurczaka klasyczna przepis
Klasyczna potrawka z kurczaka / Classic Chicken Stew
Dziś na obiad poleca się pyszna i szybka w przygotowaniu potrawka z piersi kurczaka z pieczarkami, marchewką i groszkiem. To idealny posiłek na chłodne dni.

Potrawka z kurczaka ma różne oblicza, czasem przygotowuje się ją na mięsie i warzywach z rosołu, można do niej dodać ulubione składniki i przyprawy. Moja jest dość klasyczna, ale oprócz marchewki i groszku świetnie sprawdzą się tu Wasze ulubione jarzyny. Spróbujcie na przykład ostrzejszej wersji z czerwoną papryką albo dorzućcie do potrawki garść świeżego szpinaku. Danie za każdym razem będzie smakować troszkę inaczej.

Potrawka z piersią kurczaka dobrze smakuje z ziemniakami, ryżem i kaszą. Polecam, smacznego:)

Przepis na klasyczną potrawkę z kurczaka:


500 g piersi z kurczaka,
1/2 - 3/4 szklanki marchewki z groszkiem (u mnie mrożone),
duża cebula,
1-2 ząbki czosnku,
250 - 300 g pieczarek,
ok. 2 szklanek domowego bulionu drobiowego lub wody,
kilka łyżek słodkiej śmietanki (do smaku),
kilka łyżek posiekanego koperku,
ok. 2 płaskich łyżeczek mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka papryka, granulowany czosnek, suszony tymianek lub mieszanka ulubionych suszonych ziół

Kurczaka pokroić w kostkę, oprószyć przyprawami, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić posiekaną cebulę i plasterki pieczarek, smażyć do zarumienienia, pod koniec  dodając drobno posiekany czosnek. Dodać mięso i marchewkę z groszkiem, zalać całość bulionem lub wodą. Gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec dodać śmietankę i posiekany koperek, doprawić. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w małej ilości bulionu lub wody.


Classic Chicken Stew Recipe:


500 g of chicken breast,
1/2 - 3/4 cup of carrots and peas mix (frozen),
1 large onion,
1-2 cloves of garlic,
250 - 300 g of button mushrooms,
approx. 2 cupf of homemade chicken stock or water,
few tbsp of cream, to taste,
few tbsp of chopped dill,
approx. 2 tsp of potato or corn starch,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet paprika, granulated garlic, dry thyme or favourite blend of dry herbs

Cut the chicken into bite size pieces, sprinklw ith seasonings. Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until lightly golden. Set aside. To the same pan add chopped onion and sliced mushrooms, cook, until lightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Add the chicken, carrots and peas, cover everything with liquid and simmer on low heat, until tender. Add some dill and cream to taste, season well. Mix the starch with some water or stock, creating a slurry. If the sauce is too thin, add some slurry and cook on low for few minutes, until thickens. Serve over potatoes, rice or barley. Enjoy:)

49 komentarzy:

  1. A healthy and tasty dish! I love mine with some garlic or parsley rice :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. This is delicious, my favourite food, and I wish I had some now! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiem, że jeśli zrobię taką potrawkę rodzicom, to będą bardzo zadowoleni. :)))

    OdpowiedzUsuń
  4. Looks very tasty ... Can I bring a spoon? 😅

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja tak w innym temacie, talerzyk mi skradł serce :)

    OdpowiedzUsuń
  6. excellent recipe during cold season

    OdpowiedzUsuń
  7. Wonderful Stew - Also, Dikkon Radishes Mix In Well - And I Prefer A Heavy Dose Of Garlic

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo proste danie, takie są najsmaczniejsze :)

    OdpowiedzUsuń
  9. WOW...a wonderfully tasty and nutritious dish!
    I think I'll serve mid with a garlic baguette...
    Thank you so much for sharing!😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  10. u mnie potrawka jest z rosołu w sosie koperkowym:)

    OdpowiedzUsuń
  11. This looks terrific -- hearty, tasty, filling, homey. Just what I need for the blustery, rainy weather we're having!

    OdpowiedzUsuń
  12. For some reason I have never made himself a chicken stew - thanks for the nudge.

    OdpowiedzUsuń
  13. same pyszności, chętnie bym wcinała :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Przepis zapisałam, niedługo dostanę fajny garnek do gotowania tego typu dań, także na pewno spróbuję ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wygląda. Aż ślinka cieknie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Looks delicious! Thanks for the recipe!
    http://www.recklessdiary.ru

    OdpowiedzUsuń
  17. A simply delicious looking meal. I am interested that you also call it a stew. A delicious chicken stew translates into most cultures I think.

    OdpowiedzUsuń
  18. I can't seem to hit the translate button so I hope you received my last comment. Love this stew.

    OdpowiedzUsuń
  19. That is such a cute heartshaped bowl!

    OdpowiedzUsuń
  20. Ładnie wygląda :) mam taki talerz, bardzo go lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  21. this looks delicious my kids would enjoy it.

    OdpowiedzUsuń
  22. Looks like a perfect dish for a winter's day. I make something quite similar and it is a favourite for a cold night.

    OdpowiedzUsuń
  23. Looks a very delicious chicken stew, many thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  24. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  25. Ah, yes. Looks quite appetizing.

    OdpowiedzUsuń
  26. Pyszny przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  27. never tried this one
    thank you for sharing this recipe dear Natalia :)
    blessings to your days my friend!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger