listopada 13, 2019

Zupa hamburgerowa / Hamburger Soup

Zupa hamburgerowa przepis
Zupa hamburgerowa / Hamburger Soup

Od dłuższego czasu na zachodnich blogach kulinarnych popularne są zupy inspirowane lubianymi daniami głównymi. Jakiś czas temu pokazywałam Wam zupę lazanię, a także zupę a la nadziewana cukinia. Dziś zupa hamburgerowa - przepyszna, bardzo pożywna, idealna na tę poru roku.

Zupa hamburgerowa w moim wydaniu może stanowić samodzielne danie - zawiera oczywiście kojarzące się z burgerem składniki, czyli mięso mielone, cebulę, ogórki kiszone, pomidory w postaci koncentratu, paprykę i szpinak jako zielony, zdrowy akcent. Aby moja zupa była zdrowsza, dodałam do niej więcej warzyw w postaci włoszczyzny i czerwonej fasoli. 

Tak naprawdę do zupy hamburgerowej dodajcie to, co lubicie w burgerach. W końcu one też mają różne oblicze. Jeśli chcecie, posypcie gotową zupę startym serem i stwórzcie zupę cheeseburgerową:) Polecam na chłodne dni, smacznego:)

Polecam też przepis na BUŁKI DO HAMBURGERÓW



Przepis na zupę hamburgerową:

500 g mielonego mięsa (użyjcie ulubionego gatunku),
ok. 2 l domowego bulionu drobiowego,
cebula,
1-2 ząbki czosnku,
mała czerwona papryka,
3 ziemniaki,
3 łyżki koncentratu pomidorowego,
kilka małych ogórków kiszonych,
opcjonalnie garść szpinaku,
opcjonalnie puszka czerwonej fasoli,
opcjonalnie mała marchewka, 2 gałązki selera naciowego i mała pietruszka,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, majeranek, oregano, suszona bazylia, słodka i ostra papryka,
opcjonalnie natka pietruszki

Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu z posiekaną cebulą i czosnkiem (czosnek dodać pod koniec smażenia), odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki, paprykę, a także włoszczyznę, jeśli używamy. Smażyć kilka minut do zarumienienia. Mięso i warzywa zalać bulionem, dodać koncentrat, pokrojone w kostkę ogórki kiszone i gotować na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania dodać fasolę i szpinak. Doprawić do smaku. Zupę nalać do miseczek, posypać natką pietruszki. 

Hamburger Soup Recipe:

500 g of ground meat (use your favourite kind for burgers),
approx. 2 l of homemade chicken stock,
1 onion,
1-2 cloves of garlic,
1 small red bell pepper,
3 potatoes,
3 tbsp of tomato paste,
few Polish fermented cucumbers (optional),
a handful of fresh spinach, optional,
1 cup of red kidney beans, optional,
1 small carrot, parsnip and 2 stalks of celery, optional,
seasonings to taste: salt, pepper, marjoram, oregano, dry basil, sweet and hot paprika,
some chopped parsley

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat along with finely chopped onion and garlic (add the garlic at last). Cook, until lightly golden brown. Set aside. To the same pan add potatoes cut in cubes, chopped red bell pepper, carrot, celery and parsnip, if using. Cook, stirring, for few minutes. Add the meat back in and cover with stock. Add tomato paste and diced cucumbers, if using. Simmer on low, until tender. Add beans and fresh spinach. Season well. Sprinkle with parsley.



Also see my BURGER BUNS RECIPE.


53 komentarze:

  1. This sounds sooooo wonderful, thanks! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam pizzową, ale tej jeszcze nie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. The soup looks hearty, warming and so flavourful!

    OdpowiedzUsuń
  4. soup...excellent for cold temperature like now....yummy

    OdpowiedzUsuń
  5. O kurka nie słyszałam o takiej zupce :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ciekawy pomysł, takiej zupy jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hamburger soup! Oh WOW, I would never have thought of that...and it sounds absolutely delicious!!😊😊
    Many thanks!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  8. Perfect for this chilly day! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Takiej zupy to jeszcze nie jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  10. This must be love at the first sight ... 😅
    Very tasty!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  11. That sounds like it would be good for a Winter meal.

    OdpowiedzUsuń
  12. Loads of flavor in this! And it's really cold here right now, so your timing is perfect. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  13. Zupa gołąbkowa jest na stałe w moim repertuarze, bardzo dobra. Z hamburgerową jeszcze nie spotkałam się, bardzo ciekawa i pewnie smaczna :D Trzeba wypróbować :D
    Pozdrawiam ciepło, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  14. This looks so wonderful and warming!! I want it NOW, because it is freezing here.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo ciekawy przepis:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Wizualnie pycha, ciekawa jestem smaku :)

    OdpowiedzUsuń
  17. I've never made hamburger soup. It sounds delicious.

    OdpowiedzUsuń
  18. Jest mięso , jest pysznie :-).

    OdpowiedzUsuń
  19. Hadn't occurred to me to make hamburger soup.
    Looks good.

    OdpowiedzUsuń
  20. Bone Warningly Delightful - Love This One

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  21. Our evenings are getting chillier and this soup will be very welcome. Thank you for another delicious recipe Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  22. I love a steaming bowl of soup like this when the weather turns chilly. So much goodness you packed into this recipe!

    OdpowiedzUsuń
  23. Perfect for cold days I think!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks so delicious!
    A perfect dish for these cold, dark days. :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Nie znałam tej zupy; wypróbuję przepis:)

    OdpowiedzUsuń
  26. WOW! Mój mąż by oszalał XD Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  27. Nazwa powalająca! Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  28. yummy ingredients, no cucumber for me though!!! this sounds so perfect for the cold temperatures we are experiencing right now!!

    OdpowiedzUsuń
  29. Hello, this soup would be perfect these cold days we are having. Thanks for sharing the recipe, looks delicious! Wishing you a happy day!

    OdpowiedzUsuń
  30. Great post dear, so nice and interesting, love it! 

    OdpowiedzUsuń
  31. Bardzo ciekawy wariant zupy. Podrzucę przepis mamie :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Lubię zupy i codzienne jem jako pierwsze danie. Takiej nie jadłam, choć z pomidorami i fasolką jednocześnie kilka dni temu się zachwycałam, dodać tylko mielone mięso i będzie hamburgerowa :) Dzięki, zawsze to coś nowego :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Que buena pinta ! El post genial! Buenas noches! 🧡🧡🧡

    OdpowiedzUsuń
  34. Good food to warm up with on a cold day!

    OdpowiedzUsuń
  35. What a great idea Natalia, I would never think to do this with cooked mince.So when soup season arrives again in my part of the world I will give this a go. Thanks for sharing. Pauline

    OdpowiedzUsuń
  36. No coś nowego, trzeba spróbować. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  37. Una zuppa sicuramente buona.
    Buona giornata

    OdpowiedzUsuń
  38. Una zuppa sicuramente buona.
    Buona giornata

    OdpowiedzUsuń
  39. łooo...takiej zupki to ja jeszcze nie jadłam.Ciekawa jestem jej smaku ;>

    OdpowiedzUsuń
  40. i think this is perfect dish for winter dear Natalia

    thank you for incredible sharing :)

    OdpowiedzUsuń
  41. Nie jadłam jeszcze zupy inspirowanej głównym posiłkiem :D I pierwszy raz słyszę o zupie hamburgerowej ;)

    OdpowiedzUsuń
  42. Soups are perfect for the Autumn season and cooler weather …

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger