listopada 06, 2019

Ciasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread

Ciasto dyniowe z czekoladą przepis Pumpkin Bread
Ciasto dyniowe z czekoladą / Chocolate Chip Pumpkin Bread
Dziś zapraszam na kolejną odsłonę pysznego ciasta dyniowego. Tym razem z czekoladą i dużą ilością dyniowego puree, dzięki któremu ciasto jest naprawdę wyjątkowo wilgotne i mięciutkie. Bardzo długo zachowuje świeżość. Dzięki dodatkowi przypraw korzennych odrobinę przypomina piernik, jest idealne na tę porę roku. Jeśli macie zapas dyniowego puree (by je sporządzić, wystarczy tylko upiec dynię w dużych kawałkach, oddzielić miąższ i zmiksować), przygotowanie ciasta będzie błyskawiczne. Pamiętajcie, że dyniowe puree można pasteryzować i mrozić.

W związku z tym, że ciasta dyniowego z czekoladą dodajemy sporą ilość dyni, warto zwrócić uwagę, by puree dodawane do wypieku nie było zbyt wodniste. Jeśli takie posiadacie, warto odlać część płynu i do ciasta dodać gęstszą część.

Do ciasta dyniowego pasuje mnóstwo dodatków. Wypróbujcie też wersji ze skórką pomarańczową, z dodatkiem świeżych lub suszonych owoców, a także orzechów.

Ciasto dyniowe z czekoladą to idealny jesienny wypiek. Jeśli nie macie tak dużej ilości dyniowego puree, koniecznie wypróbujecie inne moje wypieki dyniowe, na przykład:

ciasto dyniowe z jabłkami i kremem
ciasto dyniowe z kakao
dyniowe ciasteczka
dyniowe muffinki z czekoladą
dyniowe bułeczki z cynamonem


Smacznego:)

Przepis na ciasto dyniowe z czekoladą:

na blaszkę o wymiarach 30x12 cm (lub trochę mniejszą):

1 i 3/4 szklanki mąki,
łyżeczka sody,
2 łyżeczki cynamonu,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
1/4 łyżeczki rozgniecionych goździków,
1/4 łyżeczki imbiru w proszku,
2 jajka,
3/4 szklanki cukru (ja dodałam trochę mniej),
1/2 szklanki brązowego cukru,
1 i 1/2 szklanki dyniowego puree,
1/2 szklanki oleju,
1/4 szklanki soku pomarańczowego lub mleka,
100 g posiekanej czekolady (u mnie gorzka)

W misce połączyć mąkę, sodę i przyprawy. W drugim naczyniu wymieszać trzepaczką jajka z cukrem, dyniowym puree, olejem i mlekiem lub sokiem. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać - tylko do połączenia składników. Połowę ciasta przełożyć do wyłożonej papierem blaszki, posypać kawałkami czekolady, przełożyć resztę ciasta, powciskać pozostałe kawałki czekolady. Piec 55-65 minut w 180 C.

Oryginalny przepis TUTAJ


Chocolate Chip Pumpkin Bread Recipe:

1 3/4 cup of flour,
1 tsp of soda,
2 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of nutmeg,
1/4 tsp of ground cloves,
1/4 tsp of granulateg ginger,
2 eggs,
3/4 cup of white sugar (or slightly less),
1/2 cup of brown sugar,
1 1/2 cup of pumpkin puree,
1/2 cup of oil,
1/4 cup of orange juice or milk,
100 g of chocolate chips

Combine flour, soda and spices. In another bowl whisk eggs, sugar, pumpkin puree, oil and milk or juice. Combine the wet with the dry, mixing just to combine. Place the half of the batter into the bread pan lined with baking paper (30x12cm or smaller), sprinkle with chocolate. Add the rest of the batter on top and press in the remaining chocolate. Bake for about 55-65 minutes in 180C. Enjoy:)


See the original recipe HERE.

Also see:

Apple Pumpkin Bread
Pumpkin Chocolate Swirl Bread
Pumpkin Cookies
Pumpkin Muffins
Pumpkin Cinnamon Rolls

58 komentarzy:

  1. Mam dynię więc już mam pomysł. Uwielbiam domowe ciasta. A tu jest jeszcze dodana czekolada, wspaniałe jesienne ciasto. Dzięki za ten przepis. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. This is making my mouth water, it looks so delicious. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice ... and good taste!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  4. Thanks for your recipes 😊 have a lovely october 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. Piękne, chyba na jesień w tym roku muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  6. A great combo of Fall flavours! I would love a slice for my breakfast :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. pumpkin always have a good taste....yummy

    OdpowiedzUsuń
  8. W sam raz dla mojego czekoladożercy ;))

    OdpowiedzUsuń
  9. Wygląda smakowicie. Uwielbiamy dynie w każdym wydaniu.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Chocolate plays SO well with pumpkin! This is a magical recipe -- thanks!

    OdpowiedzUsuń
  11. Pumpkin and chocolate are two of my favourite things, but I had never thought to put them together. Thank you for the inspiration.

    OdpowiedzUsuń
  12. Yum, and I bet the smell is amazing!

    OdpowiedzUsuń
  13. Uwielbiam ciasto dyniowe chyba w każdej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oh amazing recipe darling
    Thanks for share
    xx

    OdpowiedzUsuń
  15. Lovely spices in this recipe suggestion …

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  16. So Heavenly Soft , Rich , And Delicious - Way Cool

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  17. Dynia i czekolada, to brzmi bardzo apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Akurat niewykorzystana dynię. Skorzystam z przepisu. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  19. another brilliant sharing dear Natalia :)
    this bread looks compellingly tasty

    hope i can find puree around
    blessings!

    OdpowiedzUsuń
  20. I bet it smells very fragrant!

    OdpowiedzUsuń
  21. Ciasto dyniowe z czekoladą!!! Brzmi cudownie, wygląda smakowicie i takie z pewnością jest. W sobotę będę je zajadać :D!!!
    Pozdrawiam serdecznie :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  22. Muszę spróbować, jeszcze nie miałam okazji spróbować wypieków z dynią w roli głównej

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda przepysznie, muszę spróbowac póki trwa sezon na dynię.

    OdpowiedzUsuń
  24. Muszę wypróbować to połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  25. i have made pumpkin bread, but never with chocolate chips. adding them sounds like a great combination!!

    OdpowiedzUsuń
  26. Natalia! this sounds delicious! Thank you for sharing the recipe in English! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  27. Ja taka niedyniowa jestem, ale to ciasto mnie zaciekawiło! Muszę koniecznie wypróbować :) mam nadzieję, że tutaj kupię jeszcze gdzieś dynie ♥

    OdpowiedzUsuń
  28. Z czekoladą brzmi nieziemsko...
    Muszę postarać się o dynię w takim razie

    OdpowiedzUsuń
  29. ja kocham z dyni zupę na wytrawno:)

    OdpowiedzUsuń
  30. Może w końcu się skuszę :>

    OdpowiedzUsuń
  31. Wygląda niesamowicie a przepis brzmi zachęcająco:-)

    OdpowiedzUsuń
  32. This looks really delicious...I simply must try...
    Thank you, Natalia!😊😊

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  33. I'd gobble that right up! I'm sure it makes the house smell really good when it's baking, too!

    OdpowiedzUsuń
  34. Uwielbiam wypieki z dynią :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ten przepis też wypróbuję, lubię piec dietetyczne ciasta.

    OdpowiedzUsuń
  36. Ciasto dyniowe jest mega przepyszne, Ja do tego polewam czekolada daje super smak !:)

    OdpowiedzUsuń
  37. Ciągle miałam w myślach, żeby poszperać w Internecie za dyniowym przepisem na ciasto. I co i samo wpadło!

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger