Ciasto dyniowe z jabłkami |
Obejrzyjcie film i dowiedzcie się, jak przygotować dyniowe puree i pyszne ciasto dyniowe:
Ciasto dyniowe z jabłkami jest bardzo łatwe, idealne dla początkujących (to przepis bez miksera, wszystko wystarczy szybko wymieszać trzepaczką). Korzenne ciasto tworzy z jabłkiem idealny duet. Warto jednak spróbować wersji z innymi owocami (brzoskwiniami, śliwkami czy gruszkami), z czekoladą lub orzechami. Jesienne ciasto z dynią świetnie smakuje z kremem na bazie kremowego serka kanapkowego (cream cheese), ale do udekorowania sprawdzi się też polewa czekoladowa, karmelowa, lukier lub cukier puder.
Domowe ciasto dyniowe z jabłkami jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. To idealna przekąska na podwieczorek. Pasuje do kawy, herbaty i mleka. To naprawdę wspaniały wypiek! Smacznego:)
Zachęcam do polubienia filmu i subskrybcji kanału:)
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml
1 i 1/2 szklanki mąki, (u mnie Mąka Szymanowska od firmy Polskie Młyny)
1/2 szklanki dyniowego puree,
1/2 łyżki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 rozgniecione goździki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szklanka cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka (w temperaturze pokojowej),
1-2 jabłka
kilka łyżeczek kremowego serka śmietankowego,
ziarenka wanilii,
cukier puder i mleko (do smaku)
Zachęcam do polubienia filmu i subskrybcji kanału:)
Przepis na ciasto dyniowe z jabłkami, składniki:
do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml
1 i 1/2 szklanki mąki, (u mnie Mąka Szymanowska od firmy Polskie Młyny)
1/2 szklanki dyniowego puree,
1/2 łyżki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 rozgniecione goździki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szklanka cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka (w temperaturze pokojowej),
1-2 jabłka
kilka łyżeczek kremowego serka śmietankowego,
ziarenka wanilii,
cukier puder i mleko (do smaku)
Przepis na ciasto dyniowe z jabłkami, przygotowanie:
Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, imbir, goździki). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej, i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać (bardzo ważne, by mieszać składniki tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche!).Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem blaszki (keksówka o wymiarach 23x13), nałożyć połowę jabłek, porcję ciasta i jabłka. Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Ja oblałam swoje ciasto polewą z kremowego serka, wanilii, mleka i cukru pudru (łączymy składniki do smaku i preferowanej konsystencji), ale bez tego dodatku ciasto jest dostatecznie słodkie.
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.
Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:
Apple Pumpkin Bread Recipe:
1 1/2 cup of flour,
1/2 cup of pumpkin puree,
3/4 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of nutmeg,
1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of sugar,
1/2 cup of oil,
2 eggs (room temperature),
1-2 apples, diced
for the frosting:
few tsp of cream cheese,
some vailla powder, to taste,
few tsp of milk and powdered sugar (to taste)
Mix all the dry ingredients (flour, baking powder, soda, cinnamon, nutmeg). In another bowl, whisk the eggs, pumpkin puree, oil and sugar. Combine everything together, mix quickly. Place 1/2 of the batter into prepared bread pan (23x13), add some apple chunks and another portion of batter on top. Add more apples. Bake for about 50-60 minutes in 180 C. Combine all the frosting ingredients - add enough liquid for your preferable cinsistency. Frost the cake. Enjoy:)
Don't forget to like and subscribe:)
Modified recipe by Laura Vitale
Wygląda bardzo apetycznie. Moja mama z pewnością ucieszy się z przepisu.
OdpowiedzUsuńpycha! smaki jesieni;)
OdpowiedzUsuńSo perfect for this season, Natalia. Thank you so much for this recipe:)
OdpowiedzUsuńGreat post dear, so nice and interesting, love it!
OdpowiedzUsuńCiekawy przepis i jakże na czasie! Pozdrawiam!^^
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie polaczenia!
OdpowiedzUsuńZapowiada się apetycznie, a że własnie zaczyna się okres dyniowy, trzeb by wypróbować Twój przepis 😊
OdpowiedzUsuńPozdrawiam Alina
Pumpkin is relevant to autumn and Halloween.
OdpowiedzUsuńWhat's more it seems to be a versatile fruit (or veggie?) It appears in soup, bread, pie). Personally, I'm not very familiar with its culinary properties, but I love bread, so I'm willing to give it a try.
It looks amazing, thanks for sharing ^^
OdpowiedzUsuńxx
Thanks for your recipes 😊
OdpowiedzUsuńThat look so delicious. Thank you so much for recipe.
OdpowiedzUsuńNew Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/09/lebody-form-body-massager_20.html
YUM! Perfect for a fall snack. Or an entire meal along with some coffee, tea, or a glass of milk.
OdpowiedzUsuńSuper, uwielbiam ciasta dyniowe, więc przepis zapisuję! Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńlove the combination of apple and pumpkin here!
OdpowiedzUsuńI love to bake quick bread like this. This is a wonderful treat for Fall.
OdpowiedzUsuńBardzo jesienne ciacho :)
OdpowiedzUsuńI will make this!
OdpowiedzUsuńSmaczne ciasto.
OdpowiedzUsuńA wonderful recipe, just right for the season! Valerie
OdpowiedzUsuńThis must be a very ... autumn cake :)
OdpowiedzUsuńI love it!
Very Nice post! I like the recipes! Thanks, kisses and we read
OdpowiedzUsuńPyszności!
OdpowiedzUsuńJeszcze nie widziałam Twoich postów z filmem i bardzo mi się podobało. Masz bardzo miły głos. Przyjemnie się słucha i ogląda.
Pozdrawiam serdecznie
Dziękuję bardzo, nowe filmy w każdą niedzielę ☺ Pozdrawiam ☺
UsuńYUM.
OdpowiedzUsuńThat looks so delicious!
OdpowiedzUsuńYes please perfect for Autumn Looks delicious xoxo Cris
OdpowiedzUsuńhttps://photosbycris.blogspot.com/2019/09/stepping-back-in-time-with-kate-kasin.html
lubię bardzo ciasto dyniowe
OdpowiedzUsuńSuper, dyniowe ciasto musi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńM
Dynie już czekają w ogródku razem z jabłkami - będzie jedzone ;)
OdpowiedzUsuńCoś nowego, jeszcze takiego ciasta nie próbowałam. Też używam tej mąki.
OdpowiedzUsuńwygląda pięknie, jak piernik świąteczny :)
OdpowiedzUsuńWygląda apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńMSmacznie a dynię lubię :)
OdpowiedzUsuńSmakowicie wygląda Twoje ciasto 🥧, idealne do kawki ☕ na jesienne wieczory.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam najserdeczniej na miłe kolejne dni 😀🌻🌞
Jeszcze takiego nie robiłam, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńNatalia - I think I need you to come and visit and cook for me for a while!
OdpowiedzUsuńYummy! So good!
OdpowiedzUsuńxoxo
https://sosweetgirlythings.blogspot.com/
I love anything with jablkami and cinamonu!
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta dyniowego, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.
OdpowiedzUsuńNigdy nie jadłam ciasta dyniowego, ale wygląda bardzo smakowicie :)
OdpowiedzUsuńMmm mniam mniam.. w zeszłym roku robiłam ciasto dyniowe ale z jabłkami nie próbowałąm. Zapisuję Twój przepis i mam zamiar zrobić je w weekend ;)
OdpowiedzUsuńI love quick breads!
OdpowiedzUsuńLubię wyroby tej firmy. Pycha ciasto :)
OdpowiedzUsuńTasty and delicious!
OdpowiedzUsuńWonderful for this time of year! Looks delicious.
OdpowiedzUsuńJeszcze nigdy nie jadłam ciasta dyniowego. Co roku na jesień chcę spróbować ale jakoś nie ma okazji :D
OdpowiedzUsuńYum
OdpowiedzUsuńbardzo ciekawi mnie smak tegoż:)
OdpowiedzUsuńI love pumpkin bread so this sounds really good to me.
OdpowiedzUsuńI love pumpkin bread so this sounds really good to me.
OdpowiedzUsuńDyniowego jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuje!
OdpowiedzUsuńBuziaki :*
interesting recipe..thank you for sharing
OdpowiedzUsuńYes, yes, and more yes! This is the kind of bread that I just can't get enough of this time of year. Such perfect fall flavors combined into one amazing recipe!
OdpowiedzUsuńMniam, zjadłabym :-)
OdpowiedzUsuńPrzyznam szczerze, że dyni nigdy nie jadłam, ale ten przepis być może mnie złamie :D
OdpowiedzUsuńSuper przepis :D A filmik bardzo fajny :) Podoba mi się
OdpowiedzUsuńOj jak to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńBardzo lubię takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo zdrowo - jak na słodkości ;)
OdpowiedzUsuńawwww, pumpkin bread, it is so yummy and it is that time of year!!!
OdpowiedzUsuńWspaniale wygląda z tą polewą.
OdpowiedzUsuńzrobię w weekend;)
OdpowiedzUsuńYum. Looks so delicious!
OdpowiedzUsuńszukałam niedawno przepisów z dynią i trafiłam idealnie, przepis zapisuję i na pewno już niedługo biorę się za robienie tego pysznego ciasta :))
OdpowiedzUsuńI like this very much, thank you :)
OdpowiedzUsuńDynie mam, jablka mam to czemu nie ;)
OdpowiedzUsuńOh that looks so very yummy!
OdpowiedzUsuńHi Natalia. Thanks for your visit and all the recipes look so good..I love fall too!..xxoJudy
OdpowiedzUsuńThat look so delicious. Thank you so much for recipe.
OdpowiedzUsuńI am so glad i found your blog! I love cooking. Thanks for sharing this amazing recipe with all of us. Much Love and Regards.
OdpowiedzUsuńJakos dyniowe ciacho mnie nie przekonalo, ale zupe dyniowa uwielbiam :D
OdpowiedzUsuńMasz jakis przepis na jesienne danie "ryz z jablkami?" Mam wielka ochote, a nie moge znalezc prostego przepisu <3
Dawno nie jadłam, pomyślę nad przepisem☺
UsuńSuper! Czekam z niecierpliwoscia <3
UsuńJabłka, to jedne z najsmaczniejszych owoców. Świetny przepis :)
OdpowiedzUsuńFor sure delicious and perfect for fall!
OdpowiedzUsuńxx from Bavaria/Germany, Rena
www.dressedwithsoul.com
Hello, This Pumpkin Apple bread sounds delicious. YUM! Thanks for sharing the recipe.
OdpowiedzUsuńWishing you a happy day!
Wygląda po prostu przepysznie, na pewno zrobię :D
OdpowiedzUsuńmuszę w końcu zrobić ciasto dyniowe :)
OdpowiedzUsuńWygląda jak piernik! Nie jadłam jeszcze ciasta z dynią, czas to nadrobić :-)
OdpowiedzUsuńMoże kiedyś wypróbuję Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńFajny przepis i śliczny głosik 😉 czekam na kolejne filmy.
OdpowiedzUsuńOd kilku dni mam ochotę na ciasto dyniowe, i proszę bardzo, przepis jak na zawołanie! pozdrawiam ;)
OdpowiedzUsuńZ dyni na razie robiłam tylko zupę i risotto :)
OdpowiedzUsuńNie ma u mnie tej mąki. Gdzię ją można kupić?
OdpowiedzUsuńMoże być każda inna mąka pszenna🙂
Usuń