września 22, 2019

Ciasto dyniowe z jabłkami / Apple Pumpkin Bread

Ciasto dyniowe z jabłkami przepis
Ciasto dyniowe z jabłkami przepis
Ciasto dyniowe z jabłkami 

W dzisiejszym filmie polecam szybkie i proste ciasto dyniowe z jabłkami. Dynia i sporządzone z niej puree to składnik uniwersalny, używany do wielu słodkich i wytrawnych przepisów.

Obejrzyjcie film i dowiedzcie się, jak przygotować dyniowe puree i pyszne ciasto dyniowe:



Ciasto dyniowe z jabłkami jest bardzo łatwe, idealne dla początkujących (to przepis bez miksera, wszystko wystarczy szybko wymieszać trzepaczką). Korzenne ciasto tworzy z jabłkiem idealny duet. Warto jednak spróbować wersji z innymi owocami (brzoskwiniami, śliwkami czy gruszkami), z czekoladą lub orzechami. Jesienne ciasto z dynią świetnie smakuje z kremem na bazie kremowego serka kanapkowego (cream cheese), ale do udekorowania sprawdzi się też polewa czekoladowa, karmelowa, lukier lub cukier puder. 

Domowe ciasto dyniowe z jabłkami jest mięciutkie, puszyste, wilgotne i długo zachowuje świeżość. To idealna przekąska na podwieczorek. Pasuje do kawy, herbaty i mleka. To naprawdę wspaniały wypiek! Smacznego:)

Zachęcam do polubienia filmu i subskrybcji kanału:)

Przepis na ciasto dyniowe z jabłkami, składniki:


do odmierzania używamy szklanki o pojemności 240 ml

1 i 1/2 szklanki mąki, (u mnie Mąka Szymanowska od firmy Polskie Młyny)
1/2 szklanki dyniowego puree,
1/2 łyżki cynamonu,
1/3 łyżeczki imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
2 rozgniecione goździki,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/2 łyżeczki sody,
szklanka cukru,
1/2 szklanki oleju,
2 jajka (w temperaturze pokojowej),
1-2 jabłka

kilka łyżeczek kremowego serka śmietankowego,
ziarenka wanilii,
cukier puder i mleko (do smaku)

Przepis na ciasto dyniowe z jabłkami, przygotowanie:

Połączyć suche składniki (mąkę, proszek, sodę, cynamon, gałkę, imbir, goździki). W drugim naczyniu dokładnie wymieszać trzepaczką puree, jajka, olej, i cukier. Połączyć zawartość obu misek, szybko wymieszać (bardzo ważne, by mieszać składniki tylko do połączenia, inaczej ciasto wyjdzie suche!).Połowę ciasta przelać do wyłożonej papierem blaszki  (keksówka o wymiarach 23x13), nałożyć połowę jabłek, porcję ciasta i jabłka. Piec 50-60 minut w 180 stopniach. Ja oblałam swoje ciasto polewą z kremowego serka, wanilii, mleka i cukru pudru (łączymy składniki do smaku i preferowanej konsystencji), ale bez tego dodatku ciasto jest dostatecznie słodkie.


Zmodyfikowany przepis Laury Vitale.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub moje konto na Facebooku:


Apple Pumpkin Bread Recipe:


1 1/2 cup of flour,

1/2 cup of pumpkin puree,
3/4 tsp of cinnamon,
1/4 tsp of  nutmeg,
1/2 tsp of baking powder,
1/2 tsp of baking soda,
1 1/2 cup of sugar,
1/2 cup of oil,
2 eggs (room temperature),
1-2 apples, diced

for the frosting:

few tsp of cream cheese,
some vailla powder, to taste,
few tsp of milk and powdered sugar (to taste)

Mix all the dry ingredients (flour, baking powder, soda, cinnamon, nutmeg). In another bowl, whisk the eggs, pumpkin puree, oil and sugar. Combine everything together, mix quickly. Place 1/2 of the batter into prepared bread pan (23x13), add some apple chunks and another portion of batter on top. Add more apples. Bake for about 50-60 minutes in 180 C. Combine all the frosting ingredients - add enough liquid for your preferable cinsistency.  Frost the cake. Enjoy:)

Don't forget to like and subscribe:)


Modified recipe by Laura Vitale

85 komentarzy:

  1. Wygląda bardzo apetycznie. Moja mama z pewnością ucieszy się z przepisu.

    OdpowiedzUsuń
  2. So perfect for this season, Natalia. Thank you so much for this recipe:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Great post dear, so nice and interesting, love it! 

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawy przepis i jakże na czasie! Pozdrawiam!^^

    OdpowiedzUsuń
  5. Zapowiada się apetycznie, a że własnie zaczyna się okres dyniowy, trzeb by wypróbować Twój przepis 😊
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  6. Pumpkin is relevant to autumn and Halloween.
    What's more it seems to be a versatile fruit (or veggie?) It appears in soup, bread, pie). Personally, I'm not very familiar with its culinary properties, but I love bread, so I'm willing to give it a try.

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks amazing, thanks for sharing ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  8. That look so delicious. Thank you so much for recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/09/lebody-form-body-massager_20.html

    OdpowiedzUsuń
  9. YUM! Perfect for a fall snack. Or an entire meal along with some coffee, tea, or a glass of milk.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, uwielbiam ciasta dyniowe, więc przepis zapisuję! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. love the combination of apple and pumpkin here!

    OdpowiedzUsuń
  12. I love to bake quick bread like this. This is a wonderful treat for Fall.

    OdpowiedzUsuń
  13. A wonderful recipe, just right for the season! Valerie

    OdpowiedzUsuń
  14. This must be a very ... autumn cake :)
    I love it!

    OdpowiedzUsuń
  15. Very Nice post! I like the recipes! Thanks, kisses and we read

    OdpowiedzUsuń
  16. Pyszności!
    Jeszcze nie widziałam Twoich postów z filmem i bardzo mi się podobało. Masz bardzo miły głos. Przyjemnie się słucha i ogląda.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo, nowe filmy w każdą niedzielę ☺ Pozdrawiam ☺

      Usuń
  17. Yes please perfect for Autumn Looks delicious xoxo Cris
    https://photosbycris.blogspot.com/2019/09/stepping-back-in-time-with-kate-kasin.html

    OdpowiedzUsuń
  18. lubię bardzo ciasto dyniowe

    OdpowiedzUsuń
  19. Super, dyniowe ciasto musi być pyszne :)
    M

    OdpowiedzUsuń
  20. Dynie już czekają w ogródku razem z jabłkami - będzie jedzone ;)

    OdpowiedzUsuń
  21. Coś nowego, jeszcze takiego ciasta nie próbowałam. Też używam tej mąki.

    OdpowiedzUsuń
  22. wygląda pięknie, jak piernik świąteczny :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Smakowicie wygląda Twoje ciasto 🥧, idealne do kawki ☕ na jesienne wieczory.
    Pozdrawiam najserdeczniej na miłe kolejne dni 😀🌻🌞

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeszcze takiego nie robiłam, muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Natalia - I think I need you to come and visit and cook for me for a while!

    OdpowiedzUsuń
  26. Yummy! So good!
    xoxo

    https://sosweetgirlythings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  27. I love anything with jablkami and cinamonu!

    OdpowiedzUsuń
  28. Nigdy nie jadłam ciasta dyniowego, ale kiedyś musi być ten pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń
  29. Nigdy nie jadłam ciasta dyniowego, ale wygląda bardzo smakowicie :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Mmm mniam mniam.. w zeszłym roku robiłam ciasto dyniowe ale z jabłkami nie próbowałąm. Zapisuję Twój przepis i mam zamiar zrobić je w weekend ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. Lubię wyroby tej firmy. Pycha ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Wonderful for this time of year! Looks delicious.

    OdpowiedzUsuń
  33. Jeszcze nigdy nie jadłam ciasta dyniowego. Co roku na jesień chcę spróbować ale jakoś nie ma okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  34. bardzo ciekawi mnie smak tegoż:)

    OdpowiedzUsuń
  35. I love pumpkin bread so this sounds really good to me.

    OdpowiedzUsuń
  36. I love pumpkin bread so this sounds really good to me.

    OdpowiedzUsuń
  37. Dyniowego jeszcze nie jadłam, chętnie spróbuje!
    Buziaki :*

    OdpowiedzUsuń
  38. interesting recipe..thank you for sharing

    OdpowiedzUsuń
  39. Yes, yes, and more yes! This is the kind of bread that I just can't get enough of this time of year. Such perfect fall flavors combined into one amazing recipe!

    OdpowiedzUsuń
  40. Przyznam szczerze, że dyni nigdy nie jadłam, ale ten przepis być może mnie złamie :D

    OdpowiedzUsuń
  41. Super przepis :D A filmik bardzo fajny :) Podoba mi się

    OdpowiedzUsuń
  42. Wygląda bardzo zdrowo - jak na słodkości ;)

    OdpowiedzUsuń
  43. awwww, pumpkin bread, it is so yummy and it is that time of year!!!

    OdpowiedzUsuń
  44. szukałam niedawno przepisów z dynią i trafiłam idealnie, przepis zapisuję i na pewno już niedługo biorę się za robienie tego pysznego ciasta :))

    OdpowiedzUsuń
  45. I like this very much, thank you :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Dynie mam, jablka mam to czemu nie ;)

    OdpowiedzUsuń
  47. Hi Natalia. Thanks for your visit and all the recipes look so good..I love fall too!..xxoJudy

    OdpowiedzUsuń
  48. That look so delicious. Thank you so much for recipe.

    OdpowiedzUsuń
  49. I am so glad i found your blog! I love cooking. Thanks for sharing this amazing recipe with all of us. Much Love and Regards.

    OdpowiedzUsuń
  50. Jakos dyniowe ciacho mnie nie przekonalo, ale zupe dyniowa uwielbiam :D
    Masz jakis przepis na jesienne danie "ryz z jablkami?" Mam wielka ochote, a nie moge znalezc prostego przepisu <3

    OdpowiedzUsuń
  51. Jabłka, to jedne z najsmaczniejszych owoców. Świetny przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  52. For sure delicious and perfect for fall!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  53. Hello, This Pumpkin Apple bread sounds delicious. YUM! Thanks for sharing the recipe.
    Wishing you a happy day!

    OdpowiedzUsuń
  54. Wygląda po prostu przepysznie, na pewno zrobię :D

    OdpowiedzUsuń
  55. muszę w końcu zrobić ciasto dyniowe :)

    OdpowiedzUsuń
  56. Wygląda jak piernik! Nie jadłam jeszcze ciasta z dynią, czas to nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  57. Może kiedyś wypróbuję Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  58. Fajny przepis i śliczny głosik 😉 czekam na kolejne filmy.

    OdpowiedzUsuń
  59. Od kilku dni mam ochotę na ciasto dyniowe, i proszę bardzo, przepis jak na zawołanie! pozdrawiam ;)

    OdpowiedzUsuń
  60. Nie ma u mnie tej mąki. Gdzię ją można kupić?

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger