września 13, 2019

Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup

krem z dyni i soczewicy
Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup

zupa z dyni i soczewicy
Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup



Dziś zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i soczewicy. Moja zupa dyniowa jest pełna aromatycznych, indyjskich przypraw: curry, kurkumy, kminu rzymskiego i papryki. Będzie idealnym posiłkiem na chłodne, jesienne dni. Do kremu z dyni możecie też dodać mleczka kokosowego albo kokosowej śmietanki, zastępując nimi zwykłą śmietanę. Wtedy zupa dyniowa nabierze nowego, egzotycznego smaku. Smacznego:)

Polecam też inne moje zupy dyniowe:

Do przygotowania mojego kremu z dyni i soczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które otrzymałam w paczce niespodziance od firmy Polskie Młyny:)


Przepis na krem z dyni i soczewicy:

ok. 1 - 1 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
ok. 2 szklanek dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni),
2 marchewki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2-3/4 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy,
ok. 1/3 szklanki śmietanki (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, garam masala (u mnie ok. łyżeczki), słodka i ostra papryka, curry (u mnie ok. łyżeczki), kurkuma, kmin rzymski, granulowany imbir,
pestki dyni i posiekana natka pietruszki do posypania zupy

Marchewkę i cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Oprószyć przyprawami. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię i śmietankę, doprawić do smaku. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki.

ENGLISH:

Creamy Pumpkin Lentil Soup Recipe:


approx. 1 - 1 1/2 cup of homemade chicken or vegetable soup,
approx. 2 cups of pumpkin puree,
2 carrots,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2-3/4 cup of cooked red lentils,
approx. 1/3 cup of heavy cream (or to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, garam masala (about a tsp), sweet and hot paprika, curry (about a tsp), turmeric, cumin, granulateg ginger,
some pumpkin seeds and chopped parsley

Chop the carrots and onion. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and cook, stirrinf, for few minutes. Sprinkle with spices and add chopped garlic. Cook for additional 30-60 seconds. Cover with stock and simmer, until tender. Add pumpkin puree and some cream (you can also add more stock, if you prefer you soup thiner), season to taste. Pour to the bowl, sprinkle with seeds and some parsley. Enjoy:)

Also see my:









57 komentarzy:

  1. The soup looks good! Have a great day!

    OdpowiedzUsuń
  2. Pumpkin - lentil!!! Perfect for this chilly day:) And so beautifully presented, too!
    Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  3. This sounds delicious and perfect for the cold weather around the corner.

    OdpowiedzUsuń
  4. This soup sounds delicious...yummmm

    OdpowiedzUsuń
  5. i love your pictures, this will be perfect for fall!!!

    OdpowiedzUsuń
  6. Czas na dynie więc warto z tego korzystać :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Sia la zucca che le lenticchie mi piacciono.
    Buona serata

    OdpowiedzUsuń
  8. I love soups all kind!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  9. It's about pumpkin season, and I got the recipe now. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  10. Your lentil Zupa is a beauty, and I'm sure it tastes heavenly!

    OdpowiedzUsuń
  11. This is gorgeous, and looks so much like fall! Comforting and warming.

    OdpowiedzUsuń
  12. I'm looking forward to making this soup, this fall.

    OdpowiedzUsuń
  13. A wonderful recipe. Thank you for sharing it and I wish you a very happy weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Definitely time for some pumpkin treats! The soup looks super duper delicious, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  15. Sezon na dynię nadchodzi:))))na pewno pyszna:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  16. Oh my goodness, this sounds so wonderful, I will definitely be cooking this soon. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  17. I’ve never made pumpkin soup though it looks delicious!

    OdpowiedzUsuń
  18. Narobiłaś mi smaka, bardzo lubię zupę dyniową i czas chyba ją pierwszy raz w tym sezonie zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  19. thanks :)

    looks so yummy!

    NEW PERSONAL POST | ... BEING ALIVE IS IMPORTANT.
    InstagramFacebook Official PageMiguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D

    OdpowiedzUsuń
  20. Wreszcie coś dla weganina! Tę śmoetankę sobie podaruję i zupa będzie idealna. Szczególnie, że jeszcze takiej nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  21. I've never had pumpkin soup before, but it sounds good! But not yet... when the weather cools down a bit.

    OdpowiedzUsuń
  22. Uwielbiam, jesienne zupy kremy :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Yes, please! This is such a comforting autumn recipe!

    OdpowiedzUsuń
  24. I love pumpkin everything!! This looks so delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  25. The soup looks so delicious.
    I often make butternut squash soup, and leek and potato soup.

    OdpowiedzUsuń
  26. wszystkie składniki jakie bardzo lubię;)

    OdpowiedzUsuń
  27. A ja szukam dyni bo nigdy nie jadłam :(

    OdpowiedzUsuń
  28. Cerwona soczewica is my favourite kind of soczewica :) I cook it together with garlic and millet at least once a week! We use word dinya for melon here :) I do love me pumpkins, in soups, sauces, or just roasted with potatoes in the oven. I sometimes roast them diced with potatoes and then leave the potatoes as the main meal and mash pumpkins and make them into a puree with a bit of smoked mayonnaise :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Uwielbiam krem z dyni. Akurat dynię mam, więc sobie zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  30. O tak! Otwieramy sezon dyniowy, a na widok takiej zupy chce się jeść! ;)

    OdpowiedzUsuń
  31. uwilebiam krem z dynii! az zapomniałam, ze juz ją mozna dorwac :D super!

    OdpowiedzUsuń
  32. Another Brilliant Post!! I Use Green Lentils As My "Hamburger" Meat On The BBQ. My Friends Were Rather Skeptical But Now They Appreciate Them. Stay Dicey Sister

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  33. Krem z dyni to mój istny faworyt, robię go od lat! ♥ Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  34. Jadam czasem zupy kremowe chodzi nie są moim ulubionym daniem takim wydaniu zupy nie jadłam.

    OdpowiedzUsuń
  35. looks deli!
    HAPPY WEEKEND
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  36. Na jesieni często robię zupy kremy z dyni, ale tyle dodatków nie daje. Muszę spróbować dodawać więcej przypraw. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  37. Muszę wypróbować Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  38. Świetna propozycja na jesień :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Perfect for cooler days …

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  40. Dyni mam sporo. Moze sieskusze na taka zupke

    OdpowiedzUsuń
  41. Pysznie, uwielbiam pestki dyni :-)

    OdpowiedzUsuń
  42. Uwielbiamy zupy z dyni. Nigdy nie robiłam z soczewicą, więc spróbuję ale bez śmietany.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  43. Jeszcze w tym roku nie robiłam,trzeba nadrobić :-)

    OdpowiedzUsuń
  44. W tym roku pierwszy raz jadłam dynię, w formie kremu właśnie. Tylko że robiłam z pieczoną papryką :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger