![]() |
Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup |
![]() |
Krem z dyni i soczewicy / Creamy Pumpkin Lentil Soup
Dziś zapraszam na pyszną i rozgrzewającą zupę krem z dyni i soczewicy. Moja zupa dyniowa jest pełna aromatycznych, indyjskich przypraw: curry, kurkumy, kminu rzymskiego i papryki. Będzie idealnym posiłkiem na chłodne, jesienne dni. Do kremu z dyni możecie też dodać mleczka kokosowego albo kokosowej śmietanki, zastępując nimi zwykłą śmietanę. Wtedy zupa dyniowa nabierze nowego, egzotycznego smaku. Smacznego:)
Polecam też inne moje zupy dyniowe:
Do przygotowania mojego kremu z dyni i soczewicy użyłam fantastycznych produktów BIO, które otrzymałam w paczce niespodziance od firmy Polskie Młyny:)
Przepis na krem z dyni i soczewicy:
ok. 1 - 1 1/2 l domowego bulionu drobiowego lub jarzynowego (ilość zależy od tego, jak gęstą lubimy zupę),
ok. 2 szklanek dyniowego puree (zmiksowany miąższ z upieczonej i obranej ze skórki dyni),
2 marchewki,
cebula,
2 ząbki czosnku,
1/2-3/4 szklanki ugotowanej czerwonej soczewicy,
ok. 1/3 szklanki śmietanki (lub do smaku),
przyprawy do smaku: sól, pieprz, garam masala (u mnie ok. łyżeczki), słodka i ostra papryka, curry (u mnie ok. łyżeczki), kurkuma, kmin rzymski, granulowany imbir,
pestki dyni i posiekana natka pietruszki do posypania zupy
Marchewkę i cebulę posiekać, zeszklić na niewielkiej ilości tłuszczu. Oprószyć przyprawami. Dodać posiekany czosnek i smażyć jeszcze 30-60 sekund. Zalać warzywa bulionem i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą miękkie, dodać zmiksowaną dynię i śmietankę, doprawić do smaku. Zupę nalać mi miseczek, posypać pestkami dyni i natką pietruszki.
ENGLISH:
Creamy Pumpkin Lentil Soup Recipe:
approx. 1 - 1 1/2 cup of homemade chicken or vegetable soup,
approx. 2 cups of pumpkin puree,
2 carrots,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1/2-3/4 cup of cooked red lentils,
approx. 1/3 cup of heavy cream (or to taste),
seasonings to taste: salt, pepper, garam masala (about a tsp), sweet and hot paprika, curry (about a tsp), turmeric, cumin, granulateg ginger,
some pumpkin seeds and chopped parsley
Chop the carrots and onion. Heat a small amount of oil in a pan, add the vegetables and cook, stirrinf, for few minutes. Sprinkle with spices and add chopped garlic. Cook for additional 30-60 seconds. Cover with stock and simmer, until tender. Add pumpkin puree and some cream (you can also add more stock, if you prefer you soup thiner), season to taste. Pour to the bowl, sprinkle with seeds and some parsley. Enjoy:)
Also see my:
|
Sezon na dynię czas zacząć :)
OdpowiedzUsuńThe soup looks good! Have a great day!
OdpowiedzUsuńPumpkin - lentil!!! Perfect for this chilly day:) And so beautifully presented, too!
OdpowiedzUsuńThank you, Natalia!
This sounds delicious and perfect for the cold weather around the corner.
OdpowiedzUsuńThis soup sounds delicious...yummmm
OdpowiedzUsuńi love your pictures, this will be perfect for fall!!!
OdpowiedzUsuńCzas na dynie więc warto z tego korzystać :)
OdpowiedzUsuńSia la zucca che le lenticchie mi piacciono.
OdpowiedzUsuńBuona serata
Wyglada smakowicie :)
OdpowiedzUsuńI love soups all kind!!
OdpowiedzUsuńxoxo
marisasclosetblog.com
It's about pumpkin season, and I got the recipe now. Thanks!
OdpowiedzUsuńYour lentil Zupa is a beauty, and I'm sure it tastes heavenly!
OdpowiedzUsuńThis is gorgeous, and looks so much like fall! Comforting and warming.
OdpowiedzUsuńświetna, jesienna zupa:)
OdpowiedzUsuńI'm looking forward to making this soup, this fall.
OdpowiedzUsuńA wonderful recipe. Thank you for sharing it and I wish you a very happy weekend :)
OdpowiedzUsuńperfect for fall!
OdpowiedzUsuńA nice fall soup!
OdpowiedzUsuńDefinitely time for some pumpkin treats! The soup looks super duper delicious, Natalia.
OdpowiedzUsuńSezon na dynię nadchodzi:))))na pewno pyszna:))Pozdrawiam serdecznie:))
OdpowiedzUsuńOh my goodness, this sounds so wonderful, I will definitely be cooking this soon. Hugs, Valerie
OdpowiedzUsuńI’ve never made pumpkin soup though it looks delicious!
OdpowiedzUsuńYUM.
OdpowiedzUsuńNarobiłaś mi smaka, bardzo lubię zupę dyniową i czas chyba ją pierwszy raz w tym sezonie zrobić :)
OdpowiedzUsuńthanks :)
OdpowiedzUsuńlooks so yummy!
NEW PERSONAL POST | ... BEING ALIVE IS IMPORTANT.
Instagram ∫ Facebook Official Page ∫ Miguel Gouveia / Blog Pieces Of Me :D
Wreszcie coś dla weganina! Tę śmoetankę sobie podaruję i zupa będzie idealna. Szczególnie, że jeszcze takiej nie jadłam.
OdpowiedzUsuńI've never had pumpkin soup before, but it sounds good! But not yet... when the weather cools down a bit.
OdpowiedzUsuńUwielbiam, jesienne zupy kremy :)
OdpowiedzUsuńYes, please! This is such a comforting autumn recipe!
OdpowiedzUsuńwygląda bardzo smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńI love pumpkin everything!! This looks so delicious!! Have a great weekend!! Big hugs :)
OdpowiedzUsuńLisa
A Mermaid's Crafts
The soup looks so delicious.
OdpowiedzUsuńI often make butternut squash soup, and leek and potato soup.
Przepis mi się przyda :)
OdpowiedzUsuńwszystkie składniki jakie bardzo lubię;)
OdpowiedzUsuńA ja szukam dyni bo nigdy nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńCerwona soczewica is my favourite kind of soczewica :) I cook it together with garlic and millet at least once a week! We use word dinya for melon here :) I do love me pumpkins, in soups, sauces, or just roasted with potatoes in the oven. I sometimes roast them diced with potatoes and then leave the potatoes as the main meal and mash pumpkins and make them into a puree with a bit of smoked mayonnaise :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam krem z dyni. Akurat dynię mam, więc sobie zrobię.
OdpowiedzUsuńO tak! Otwieramy sezon dyniowy, a na widok takiej zupy chce się jeść! ;)
OdpowiedzUsuńuwilebiam krem z dynii! az zapomniałam, ze juz ją mozna dorwac :D super!
OdpowiedzUsuńUwielbiam zupę z dyni :)
OdpowiedzUsuńAnother Brilliant Post!! I Use Green Lentils As My "Hamburger" Meat On The BBQ. My Friends Were Rather Skeptical But Now They Appreciate Them. Stay Dicey Sister
OdpowiedzUsuńCheers
Uwielbiam zupy kremy :-)
OdpowiedzUsuńKrem z dyni to mój istny faworyt, robię go od lat! ♥ Pozdrawiam! ;)
OdpowiedzUsuńJadam czasem zupy kremowe chodzi nie są moim ulubionym daniem takim wydaniu zupy nie jadłam.
OdpowiedzUsuńlooks deli!
OdpowiedzUsuńHAPPY WEEKEND
xoxo
https://stylishpatterns.blogspot.com
Na jesieni często robię zupy kremy z dyni, ale tyle dodatków nie daje. Muszę spróbować dodawać więcej przypraw. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia
OdpowiedzUsuńI love pumpkin....yummy
OdpowiedzUsuńMuszę wypróbować Twój przepis :)
OdpowiedzUsuńŚwietna propozycja na jesień :)
OdpowiedzUsuńI love soups!...
OdpowiedzUsuńPerfect for cooler days …
OdpowiedzUsuńAll the best Jan
So good.
OdpowiedzUsuńDyni mam sporo. Moze sieskusze na taka zupke
OdpowiedzUsuńPysznie, uwielbiam pestki dyni :-)
OdpowiedzUsuńUwielbiamy zupy z dyni. Nigdy nie robiłam z soczewicą, więc spróbuję ale bez śmietany.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
Jeszcze w tym roku nie robiłam,trzeba nadrobić :-)
OdpowiedzUsuńW tym roku pierwszy raz jadłam dynię, w formie kremu właśnie. Tylko że robiłam z pieczoną papryką :)
OdpowiedzUsuń