września 20, 2019

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym
Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym / Potato and Ground Meat Casserole


Dziś zapraszam na naszą ulubioną zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym. Jeśli posiadacie szatkownicę, przygotujecie ją naprawdę szybko. Cieniutkie plastry ziemniaków zapieka się tu w mieszance słodkiej śmietanki i sera z niebieską pleśnią. Jeśli nie przepadacie za tym serem, możecie do swojej zapiekanki ziemniaczanej dorzucić inny ser pleśniowy lub kilka łyżek startego żółtego sera albo parmezanu. Zapiekankę możecie też przygotować w wersji wegetariańskiej, zastępując mięso mielone pieczarkami i warzywami. Zamiast mięsa mielonego w zapiekance ziemniaczanej dobrze sprawdzi się tez kurczak lub łosoś. Tak czy inaczej sezon na zapiekanki uważam za otwarty:)

 A jaką zapiekankę ziemniaczaną Wy polecacie albo jaką chcielibyście zobaczyć na blogu? 

Smacznego:) 

PRZEPIS NA ZAPIEKANKĘ ZIEMNIACZANĄ Z MIĘSEM MIELONYM:


400-500 g mielonego mięsa,
cebula,
ok. 2 łyżek koncentratu pomidorowego,
2-3 ząbki czosnku,
ok. 100 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią lub innego ulubionego sera,
200 ml śmietanki 30%,
50-75 ml mleka,
5 dużych ziemniaków,
ok. szklanki startego żółtego sera,
kilka łyżeczek bułki tartej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, gałka muszkatołowa, tymianek, oregano, bazylia, słodka i ostra papryka


Mięso zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, dodać drobno posiekaną cebulę, a następnie czosnek. Gdy się zeszklą, dodać koncentrat, smażyć 30 sekund, dodać kilka łyżek wody (tyle, by powstał bardzo gęsty sos), doprawić do smaku. Mleko zagotować ze śmietanką, dodać ser i przyprawy do smaku. Podgrzewać na małym ogniu, do rozpuszczenia sera. Naczynie do zapiekania wysmarować masłem. Ziemniaki pokroić na bardzo cienkie plasterki (najlepiej sprawdza się szatkownica). Na spodzie układamy połowę ziemniaków, tak by na siebie nachodziły. Oprószyć solą i pieprzem, polać częścią sosu serowego. Nałożyć mięso. Polać pozostałym sosem i posypać połową sera. Nałożyć pozostałe ziemniaki, polać resztą sosu, posypać serem i bułką tartą. Piec około 45 minut w 180 C lub do miękkości ziemniaków i zarumienienia wierzchu.
 Zmodyfikowany przepis Mariety Mareckiej z książki ABC Gotowania 3



POTATO AND GROUND MEAT CASSEROLE:

400-500 g of ground meat,
1 onion,
2-3 cloves of garlic,
approx. 2 tbs of tomato paste,
5 large poatoes,
100 g of blue cheese (or any other cheese of your choice),
200 ml of heavy cream,
50-75 ml of milk,
approx. 1 cup of grated cheese,
few tsp of breadcrumbs,
seasonings to taste: salt, pepper, nutmeg, sweet and hot paprika, thyme, oregano, basil

Heat a small amount of oil in a pan, add the meat and cook, until golden. Add finely chopped onion and garlic, cook, until transluscent and add tomato paste. Cook for additional 30 seconds. Add few tbsp of water (add enough to create a very thick meat sauce). Season well to taste. Boil the milk with crea. Add blue cheese and simmer on low, until melts completely. Season to taste. Brush the casserole dish with some butter. Slice the potatoes very thinly (mandoline slicer works best). Arrange half of potatoes in the bottom of your prepared tray. Sprinkle with salt and pepper and add 1/3 of a blue cheese sauce. Add the meat, pour some sauce all over and sprinkle with half of the grated cheese. Add remaining potatoes on top. Pour the rest of the sauce on top, sprinkle with remaining cheese and breadcrumbs. Bake for about 45 minutes in 180C or until tender and golden brown on top. Enjoy:)

Modified recipe by Marieta Marecka.



57 komentarzy:

  1. It looks like the Greek "moussaka" ... I think that is very tasty!
    Thanks for the recipe!
    I wish you a nice weekend!
    Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  2. Looks delicious and comforting.

    OdpowiedzUsuń
  3. Yummy! Looks so good!
    xoxo

    https://sosweetgirlythings.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. This is beautiful! It looks both rustic and delicious!!

    OdpowiedzUsuń
  5. My husband will love this! I will try it.

    OdpowiedzUsuń
  6. Looks delicious. Over here in Ireland we would call that Shepherd's Pie :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo fajna, w sam raz na zimne dni;)

    OdpowiedzUsuń
  8. O to lubię i gotuję tylko nie dodaje sosu śmietanowego ale spróbuję:) Smacznego:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekanki zawsze w modzie i na topie ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Meat and potato are great together. The casserole looks hearty and delicious.

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszności, może jutro zrobię 💛💚💙

    OdpowiedzUsuń
  12. U mnie z tego typu serem by nie przeszła, ale zapiekanki bardzo lubimy :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno pyszna:))lubimy wszelakie zapiekanki:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda smakowicie ale nie dla mnie, zdecydowanie za dużo tu ziemniaków!:D

    http://redamancyy.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno nie jadłam tego typu zapiekanki :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno już takiej nie robiłam, nabrałam ochoty na taką zapiekankę

    OdpowiedzUsuń
  17. We make similar dishes, though the potato (or sweet potato) on top is often mashed rather than sliced. I think the dish is part of many of our childhood memories.

    OdpowiedzUsuń
  18. Yummy. I used to bake potato casserole. Lomg time didnt do that. Next round I will try your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  19. I always spent my half an hour to read this blog's articles all the time
    along with a cup of coffee.

    OdpowiedzUsuń
  20. You always create such wonderful recipes!

    Thank you for sharing this with us.

    Joy to you ♡

    OdpowiedzUsuń
  21. Przyda mi się ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  22. I love any kind of zapiekanka and think it is a comfort food, but sadly never eat them as I don't do dairy :( I do miss them, though, especially mousakka.

    OdpowiedzUsuń
  23. Brzmi świetnie. Uwielbiam zapiekanki. :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Looks so delicious! I might try this with my daughter!

    Marie
    https://theflowerduet.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  25. Bardzo często robię zapiekanki, nie tylko ziemniaczane, ale i z kaszą, makaronem, oczywiście w wersjach wege :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Muszę koniecznie wypróbować! :)

    OdpowiedzUsuń
  27. i really like one dish meals/casseroles, especially during the winter!! i am going to try this one!!

    OdpowiedzUsuń
  28. Lubię ziemniaki i teraz smaka narobiłaś :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Wygląda apetycznie😍
    Lubię takie dania 😋

    OdpowiedzUsuń
  30. Uwielbiam takie zapiekanki. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  31. This undoubtedly tastes as good as it looks! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  32. What more can I say but yummmm and thank you!!!

    OdpowiedzUsuń
  33. To jest coś dla mojej rodziny. Uwielbiamy zapiekanki ziemniaczane

    OdpowiedzUsuń
  34. Oj uwielbiam takie zapiekanki, niebo w gębie! Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń
  35. Looks like a hearty dish. Thank you!

    OdpowiedzUsuń
  36. Uwielbiam! Dzięki za przepis:) ja czasem się jednak boję, że ziemniaki albo będą twarde albo się rozlecą :P

    OdpowiedzUsuń
  37. Bardzo apetyczna, lubię też zapiekanki makaronowe:-)

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks good … you could substitute the potato for swede (rutabaga) which would reduce the carb count.

    Thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  39. Świetny przepis, bardzo apetycznie wygląda, szkoda, że zapachu nie czuć. na pewno z niego skorzystam.Serdecznie pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  40. Zapiekanki bardzo lubimy, więc i ta na pewno by nam smakowała :-)

    OdpowiedzUsuń
  41. Uwielbiam zapiekanki, all'a lassange. Ten przepis pewnie znajdzie się w moich ulubionych i ciekawych przepisach do spróbowania.

    OdpowiedzUsuń
  42. Mój mąż lubi takie mięsno-ziemniaczane zapiekanki :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger