września 04, 2019

Polędwiczki wieprzowe w sosie z papryką / Pork Tenderloin with Red Bell Pepper Sauce

Polędwwiczki wieprzowe w sosie z papryką
Polędwiczki wieprzowe w sosie z papryką 

Tym razem kolejna ciekawa propozycja na bardzo szybki i pyszny obiad. Polędwiczki w sosie z papryką przygotowuje się błyskawicznie. Aby mięso było mięciutkie i delikatne, wystarczy mu krótka obróbka termiczna. Do sosu możecie wykorzystać też inne ulubione warzywa, sprawdzą się również pieczarki lub kurki. Ja do polędwiczek w sosie najbardziej lubię podawać ziemniaczane puree, ale wspaniale smakują też z kaszą lub ryżem. Polecam, smacznego:)

Polecam też mój gulasz z polędwiczek:




Przepis na polędwiczki w sosie z papryką, składniki:


mała polędwiczka wieprzowa,
duża czerwona papryka,
cebula,
2 ząbki czosnku,
mała marchewka,
ok. szklanki wody lub bulionu drobiowego,
ok. łyżeczki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżeczek posiekanego koperku,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, słodka i ostra papryka, suszony tymianek


Przepis na polędwiczki w sosie z papryką, przygotowanie:


Polędwiczkę pokroić w plastry średniej grubości, oprószyć solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu (w środku powinny być jeszcze surowe). Odłożyć. Na patelnię po mięsie dodać posiekaną cebulę, paski papryki i plasterki marchewki. Doprawić. Smażyć kilka minut, do lekkiego zarumienienia, pod koniec dodając drobno posiekany czosnek. Włożyć mięso, zalać całość płynem tak, by lekko zakrywał składniki. Dusić kilka minut do miękkości mięsa. Zagęścić całość mąką rozmieszaną w małej ilości sosu lub wody. Posypać koperkiem.

Chcesz być na bieżąco z nowymi przepisami? Polub mój profil na Facebooku:





Pork tenderloin with Red Bell Pepper Sauce Recipe:


1 small pork tenderloin,
1 large red bell pepper,
1 onion,
2 cloves of garlic,
1 small carrot,
approx. 1 cup of water or chicken stock,
approx. 1 tsp of potato starch (or corn starch),
few tsp of chopped dill,
seasonings to taste: salt, pepper, sweet and hot paprika, dry thyme

Cut the meat into medium thick slices, sprinkle with salt and pepper. Heat a small amount of oil in a pan and cook, until lightly golden (they should still be uncooked inside). Set aside. To the same pan, add chopped onion, strips of red bell pepper and slices of carrot. Cook, stirring, for few minutes, until slightly golden. Add finely chopped garlic and cook for additional 30 seconds. Add the meat back in and pour in the liquid (it should slightly cover the ingredients in the pan). Simmer on low, until tender (do not overcook the meat). Serve over mashed potatoes, rice or barley.
Enjoy:)

Also see my pork tenderloin stew video recipe above!



60 komentarzy:

  1. Świetny pomysł na polędwiczki wieprzowe.
    Lubimy mięsko z dodatkiem papryki.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. The addition of paprika sounds perfect! This looks simple yet delicious! Thank you, NataliaL)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nice, quick, tasty dish. This looks great -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. The pork slices look really tender and juicy. I love it!

    OdpowiedzUsuń
  5. This dish is so colorful, and really looks like autumn. I bet it smells wonderful.

    OdpowiedzUsuń
  6. It looks very delicious dear :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Un piatto di mio gradimento.
    Buona serata

    OdpowiedzUsuń
  8. Mniam mniam! Pozdrawiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oh this really does sound (and look) SO delicious!
    This is definitely going to be my lunch tomorrow!😊😊

    Thank you so much!

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  10. This sounds soooooooooooooooo good, you have made me hungry. Thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. O i znów coś w pełni dla mnie. ;)

    Też mam pozytywne nastawienie co do tego wyjazdu nad morze. Na pewno spokój będzie jak należy.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  12. It looks absolutely delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo fajne danie:)))Pozdrawiam serdeczne:))

    OdpowiedzUsuń
  14. Wygląda bardzo smacznie, zresztą lubię takie szybkie dania z papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Sounds delicious! We just had pork tenderloin last and I wish I had seen this first. Thanks!

    OdpowiedzUsuń
  16. I'm a vegetarian, so this recipe isn't for me, but I like the bell peppers!

    OdpowiedzUsuń
  17. I don't eat pork and dislike cooked bell peppers. NOT for me - but my partner would eat it with pleasure.

    OdpowiedzUsuń
  18. Yummy! Everyone in my family loves red peppers, except for my husband (boo to him) so this would go over well for dinner here.

    OdpowiedzUsuń
  19. This sounds and looks amazing !!!

    OdpowiedzUsuń
  20. Mam polędwiczki, mam i paprykę, więc spróbuję na pewno. Dotychczas polędwiczki podawałam z sosem kurkowym lub pieczarkowym.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda apetycznie :) Już wiem co zrobię małżonkowi na obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  22. It's the season of paprika! Everybody makes 'ajvar' here right now for the winter, it is a sort of a chutney or relish with roasted red peppers, garlic and eggplant, minced and then fried and cooked with some oil and packed in jars.

    OdpowiedzUsuń
  23. wow! to wygląda jeszcze lepiej niż wcześniejszy halibut!

    OdpowiedzUsuń
  24. Tym razem tylko papryka dla mnie ;p

    OdpowiedzUsuń
  25. za papryką nie przepadam, ale jadłam takie w sosie śmietanowym z kurkami <3 coś cudownego!

    OdpowiedzUsuń
  26. Bardzo lubię polędwiczkę, ma takie delikatne mięso i nie potrzebuje długiego gotowania, pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Bardzo lubię takie polędwiczki :)

    OdpowiedzUsuń
  28. That looks delicious! So quick and easy too! Thank you! :o)

    OdpowiedzUsuń
  29. Oh Natalia this must be delicious!!
    xoxo

    marisasclosetblog.com

    OdpowiedzUsuń
  30. Dowiedziałem się naprawdę wiele nowych rzeczy. Nie sądziłem, że w średniowieczu nauka była aż tak rozwinięta w niektórych ośrodkach. Niestety z biegiem czasu różne czynniki ograniczyły jej rolę do minimum.

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  31. Nie lubie papryki, ale te polędwiczki niczego sobie ☺

    OdpowiedzUsuń
  32. That looks delicious - a perfect and hearty dish for fall!

    OdpowiedzUsuń
  33. I don't eat pork, but I've greatly enjoyed the picture and reading the recipe. With onions, garlic, pepper, mash potatoes, you can't ever go wrong.

    OdpowiedzUsuń
  34. Looks like a great winter's dish, after a walk in the snow perhaps.

    OdpowiedzUsuń
  35. We often enjoy pork tenderloin, thanks for sharing this recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  36. Zapisuję przepis i kiedyś zrobię bo wyglądają przepysznie <3

    OdpowiedzUsuń
  37. Mushrooms and rice both sound good with this savory dish.

    OdpowiedzUsuń
  38. Looks very good. And definitely tastes good.

    OdpowiedzUsuń
  39. Dla takiego mięsożercy jak ja to super przepis. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  40. wyglądają bardzo smacznie :) nie jadłam jeszcze polędwiczek

    OdpowiedzUsuń
  41. Ale fajny prosty przepis i jaki szybki. Już wiem co dzisiaj wyczaruję na obiad. Dziękuję i pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger