listopada 03, 2019

Gulasz z polędwiczki wieprzowej (film) / Pork Tenderloin Stew (Video Recipe)



Kliknij tu, by subskrybować
Click here to subscribe

Gulasz z polędwiczki wieprzowej
Gulasz z polędwiczki wieprzowej / Pork Tenderloin Stew


W dzisiejszym filmie nauczymy się, jak przygotować gulasz z polędwiczki wieprzowej - jest łatwy i błyskawiczny w przygotowaniu, świetny dla początkujących w kuchni i nie tylko. Mięciutkie, delikatne kawałki mięsa w sosie to idealny obiad na chłodne dni. Nauczycie się też, jak przygotować popularną surówkę z pora, która jest fantastycznym dodatkiem do dzisiejszego dania.

Mięso smażymy króciutko, bo polędwiczka wieprzowa jest gotowa bardzo szybko - długa obróbka termiczna nie jest potrzebna, może niepotrzebnie wysuszyć mięso. Do potrawy nie musicie dodawać warzyw wybranych przeze mnie. Dodajcie ulubione lub te, które akurat macie w lodówce. W gulaszu świetnie sprawdzą się też pieczarki albo ogórki kiszone pokrojone w kostkę, które są fantastycznym dodatkiem również do gulaszu wołowego. 

W trakcie duszenia możecie przygotować pyszną surówkę, na przykład popularną surówkę z pora, jabłka i marchewki. Jest wyrazista, ostra, odrobinę słodka; idealnie komponuje się z mięsem. Jeśli nie lubicie majonezu, możecie w całości zastąpić go jogurtem greckim lub kwaśną śmietaną.

Domowy gulasz z polędwicy wieprzowej to wspaniała odmiana od tradycyjnego gulaszu wieprzowego.  Jest równie smaczny, ale błyskawiczny w przygotowaniu. Jeśli lubicie mięso w sosie, to na pewno pokochacie to danie. Duszona wieprzowina to wspaniały posiłek na chłodne, jesienne i zimowe dni.  Pasują do niej ziemniaki, ryż, kasza, a także różnego rodzaju kluski. Podajcie danie z pyszną surówką i macie gotowy obiad dla całej rodziny. Smacznego:)


Więcej moich przepisów na gulasz znajdziecie TUTAJ:)



Przepis na gulasz z polędwiczki wieprzowej:


polędwiczka wieprzowa,
cebula,
czerwona papryka,
marchewka,
1-2 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego,
łyżeczka musztardy (lub do smaku)
przyprawy do smaku: sól, pieprz, granulowany czosnek, słodka papryka, zioła prowansalskie, listek laurowy
1-2 łyżeczki mąki ziemniaczanej rozmieszanej w 1/4 - 1/3 szklanki wody

Polędwiczkę pokroić w plastry. Oprószyć z obu stron solą i pieprzem. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić pokrojone warzywa. Doprawić, dodać koncentrat, musztardę i zalać płynem. Dusić do momentu, gdy warzywa będą prawie miękkie. Dodać polędwiczkę, dusić kolejne kilka minut, do miękkości wszystkich składników. Zagęścić sos mąką rozmieszaną z wodą. Posypać natką pietruszki.

Przepis na surówkę z pora:
2-3 malutkie pory lub jeden średni,
1-2 marchewki,
1-2 jabłka,
kilka łyżeczek majonezu i jogurtu greckiego,
1-2 łyżeczki musztardy,
1-2 łyżeczki natki pietruszki
sól, pieprz

Półplasterki pora wymieszać z marchewką i jabłkiem startym na wiórki. Dodać pozostałe składniki, dokładnie wymieszać.


Pork Renderloin Stew (Goulash) Recipe:


1 pork tenderloin,
1 onion,
1 carrot,
1 red bell pepper,
seasonings to taste: salt, pepper, granulated garlic, sweet paprika, Herbs De Provence
1 bay leaf,
1-2 tsp of tomato paste,
1 tsp of mustard (or to taste),
1-2 cups of water or stock,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
1/4-1/3 cup of water or stock

Slice the meat into bite size pieces. Season with salt and pepper and sear on a well heated skillet for few minutes (do not over cook the meat). Set aside. To the same pan, add chopped vegetables. Cook, stirring, for few minutes. Season well. Add tomato paste and mustard. Cover with stock and simmer, until almost tender to your likening. Add the meat and simmer for additional few minutes or until tender. Mix the starch with some water, creating a slurry. Add it to the meat. Cook for a minute or until thickens. Sprinkle with parsley. Serve over mashed potatoes, rice, barley, noodles or dumplings of your choice.

Leek Slaw Recipe:

1 medium leek or few very small leeks,
1-2 carrots,
1-2 apples,
few tsp of mayo and Greek yogurt,
1-2 tsp of mustard,
1-2 tsp of chopped parsley,
salt and pepper, to taste

Cut the leek into halfmoons. Grate the carrot and apple. Combine all the ingredients. Serve as a side dish.


Also see my other Goulash Recipes:)

54 komentarze:

  1. Gulasze na jesień świetne są :).

    OdpowiedzUsuń
  2. This looks so tasty and tender! I like tenderloin, but mine never turned out as juicy I like.

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie :) Chętnie wypróbuję niebawem Twój przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Super, że kanał się rozwija <3

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale świetnie, że założyłaś również kanał!
    Bardzo apetycznie to wygląda... Aż mi zaburczało w brzuchu!
    Na pewno kiedyś skuszę się na ten przepis :) Może nawet jako romantyczne danie na kolację? ;)
    Podoba mi się również Twój nowy wygląd bloga :)

    Pozdrawiam serdecznie!

    OdpowiedzUsuń
  6. Wow! That looks incredible, Natalia! Pork tenderloin is one of my favorites! :o)

    OdpowiedzUsuń
  7. Beautiful - Wonderful Way To Cook Pork - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  8. Sounds like the perfect dinner for this evening! A wonderful combination of textures and flavors, especially with the addiction of the slaw recipe. Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  9. Just watching the video has made me sooooooooo hungry! thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  10. Gulasz i kasza najlepsze danie na zimne dni

    OdpowiedzUsuń
  11. Yum! So comforting and warm on a cool fall day!

    OdpowiedzUsuń
  12. The meat eater in this house would like this - and I am grateful for the slaw recipe too.

    OdpowiedzUsuń
  13. Myślę, że u mnie by się zajadali :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Un post Muy interesante! Gracias por la información! Feliz noche! ♡♡♡

    OdpowiedzUsuń
  15. Yummy. I love meat in sauce so I will try this.

    OdpowiedzUsuń
  16. If I am there, I will asking... So yummy

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks so comforting, Natalia! I can't wait to try it soon!

    OdpowiedzUsuń
  18. Bardzo lubię surówkę z pora, choć nigdy nie łączyłam jej z marchewką, pora zatem na małą zmianę ;)

    OdpowiedzUsuń
  19. Przepis zapisany w zakładkach :) Na pewno przetestuję :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Oh this does look SO good...especially on a cold day like today!
    Thank you so much!😊😊

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  21. What a tasty stew!
    I make this stew too .... :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Mmm uwielbiam gulasz a zwłaszcza w taką pogode jaka jest za oknem ;)

    OdpowiedzUsuń
  23. ale bym zjadła:) to musi być pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  24. a really nice dish. comfort food for the cooler fall temperatures!!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Gulasz looks so delicious that make me hungry in this moment. Thank you for sharing recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/by-terry-gloss-terrybly-shine-cupcake_4.html

    OdpowiedzUsuń
  26. Hmmm this looks so tasty!
    Thank you for this amazing recipe.
    Definetly need to try it.

    take a look at my BLOG and my INSTAGRAM

    OdpowiedzUsuń
  27. Pyszne danie, bardzo lubię polędwiczkę :)

    OdpowiedzUsuń
  28. stew things are healthy and delicious for me....yummy

    OdpowiedzUsuń
  29. I will definitely try this, it looks delicious! Thank you very much :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Gulasz zawsze sprawdza sie na obiad

    OdpowiedzUsuń
  31. Perfect for a cold day!
    xx from Bavaria/Germany, Rena
    www.dressedwithsoul.com

    OdpowiedzUsuń
  32. Gracias por tu visita. El estofado tiene muy buena pinta, se ve fantástico.
    Saludos.

    OdpowiedzUsuń
  33. Moi panowie uwielbiają takie dania :-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Bardzo smacznie u Ciebie...pozdrawiam serdecznie...

    OdpowiedzUsuń
  35. Ooo, taki gulasz na obecną porę.. pyszota :) Chyba już wiem co będzie jutro na obiad :))

    OdpowiedzUsuń
  36. Looks delicious, a great recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  37. looks great friend :)
    pork is not eaten here though i find it nice

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger