listopada 08, 2019

Kurczak ze szpinakiem i dynią / Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet

Kurczak ze szpinakiem i dynią przepis
Kurczak ze szpinakiem i dynią / Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet
Dziś polecam szybkie i proste w przygotowaniu danie jednogarnkowe. Kurczak ze szpinakiem i dynią to zdrowa, aromatyczna potrawa. Dzięki sporej ilości curry jest pyszna i rozgrzewająca, idealna na chłodne dni.

Jeśli lubicie, do przygotowania potrawy możecie wykorzystać inne indyjskie przyprawy. Świetnie sprawdzi się tu garam masala czy kurkuma.

Do kurczaka ze szpinakiem użyłam smacznej i słodkiej dyni piżmowej. Możecie ją zastąpić słodkimi ziemniakami. W takim szybkim gulaszu świetnie sprawdzi się też zdrowy jarmuż albo inne warzywa, na przykład pokrojona w paski papryka. Wypróbujcie też wersji z pieczarkami. Zamiast piersi dobrze sprawdzą się udka bez skóry i kości.

Kurczak ze szpinakiem i dynią świetnie smakuje z ryżem, kaszą i ziemniakami. Smacznego:)

Przepis na kurczaka ze szpinakiem i dynią:

500 g piersi kurczaka,
mała dynia piżmowa,
duża garść szpinaku,
cebula,
2 ząbki czosnku,
ok. 2 szklanek wody lub bulionu drobiowego,
1-2 płaskie łyżeczki mąki lub mąki ziemniaczanej,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, spora szczypta curry, słodka i ostra papryka, kumin (kmin rzymski), gałka muszkatołowa, czosnek granulowany (lub inne ulubione indyjskie przyprawy), opcjonalnie listek laurowy i kilka ziaren ziela angielskiego,
opcjonalnie posiekana natka pietruszki lub kolendry

Kurczaka pokroić w kostkę. Zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po kurczaku wrzucić drobno posiekaną cebulę i pokrojoną w kostkę dynię. Smażyć do lekkiego zarumienia dyni, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Oprószyć całość przyprawami i smażyć dodatkowe 30 sekund. Dodać mięso, zalać całość płynem i dusić na małym ogniu do miękkości składników - około 15 minut. Pod koniec duszenia dodać liście szpinaku i pozwolić, by zmiękły w sosie. Jeśli sos jest za rzadki, zagęścić go mąką rozmieszaną w 1/4 - 1/3 szklanki wody lub bulionu. Posypać posiekanymi ziołami.

Spinach and Butternut Squash Chicken Skillet:

500 g of chicken breast,
1 small butternut squash (you can subtitute with sweet potatoes),
a large handful of spinach,
1 onion,
2 cloves of garlic,
approx. 2 cups of water or chicken stock,
1-2 tsp of potato starch (or corn starch),
seasonings to taste: salt, pepper, a big pinch of curry, sweet and hot paprika, cumin, nutmeg, granulated garlic (you can use your favourite Indian spices), 
1 bay leaf and few corns of allspice, optional,
some chopped parsley or cilantro, optional

Cut the meat into bite size pieces and sear on a well heated skillet with some oil. Set aside. To the same pan, add chopped onion and butternutsquash. Cook, stirring, until lighly golden. Add finely chopped garlic, season well and cook for additional 30 seconds. Add the chicken back in, cover everything with liquid and simmer on low heat, until tender (for about 15 minutes). Add spinach and let it wilts. Combine the starch with 1/4-1/3 cup of water or stock, creating a slurry. Add it to the chicken. Sprinkle with fresh herbs. Serve over basmati rice, barley or potatoes. Enjoy:)




52 komentarze:

  1. I love all the spices in this dish! Very tasty! 👍🏼

    OdpowiedzUsuń
  2. Kolejne ciekawe danie z dynią :D!!! Haha!!! To będzie dyniowy długi weekend :D!!!
    Pozdrawiam serdecznie :D!!!

    OdpowiedzUsuń
  3. butternut squash look tasty....yummy

    OdpowiedzUsuń
  4. Faktycznie idealna potrawa na zimne dni :-D

    OdpowiedzUsuń
  5. Mniam, wygląda przepysznie. Uwielbiam takie dania.

    OdpowiedzUsuń
  6. Dynia i szpinak tego jeszcze nie próbowałam. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug malarskich przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
  7. This sounds so very good! Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  8. Ja dynię jesienią pod każdą postacią, w każdej ilości i w każdym towarzystwie...szpinak znaczy mam na myśli:)

    OdpowiedzUsuń
  9. It's mouth-watering! I like butternut squash, yummy!

    OdpowiedzUsuń
  10. It is so pretty, and looks just like fall!

    OdpowiedzUsuń
  11. I wonder whether my seriously vegetable averse partner would eat this. He likes chicken and all of those spices...

    OdpowiedzUsuń
  12. looks delicious and comforting.

    OdpowiedzUsuń
  13. This is a wonderful dish and with the chilly weather, will be very welcome. Thank you Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Lubię kurczaka i lubię szpinak:)))chętnie takie danie przyrządzę:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Looks very warming and delicious Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  16. Ciekawy przepis warty spróbowania. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  17. The recipe is easy and I bet it is delicious!

    OdpowiedzUsuń
  18. Looks really delicious Natalia! have a nice weekend!

    OdpowiedzUsuń
  19. A riot of flavor here, Natalia! And I would not have thought to combine chicken with spinach & squash.
    Sounds like another winner, my friend! Thank you:)

    OdpowiedzUsuń
  20. Ooh, I thought the picture looked a bit like a curry! :D I'd use some milk (preferably coconut milk) for the liquid, myself, but that's my personal preference for the curry sauce or gravy. :)

    OdpowiedzUsuń
  21. ojej takich smaków razem jeszcze nie kosztowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. WOW...this dish looks absolutely delicious...and is perfect for a cold autumn day like today!
    Thank you so, so much!!😊😊

    Have a wonderful weekend.

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  23. smakowite danie na jesienną aurę!

    OdpowiedzUsuń
  24. Świetnie wygląda i na pewno też smakuje. Bardzo przypomina swoją kompozycją jesień :)
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  25. Jak szpinak to wchodzę w ciemno :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Absolutely Beautiful - I Have Been Eliminating Oil From My Diet So I Have Been Searing My Meat/Chicken With Vegetable Broth Rather Than Hot Oil - But Again, Wonderful Recipe Today

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  27. Przepis rewelacja! Dziękuję. Nigdy nie próbowałam kurczaka z dynią, plusem jest to ze to danie jednogarnkowe, koniecznie muszę wypróbować. Wreszcie użyje kupionej kiedyś przyprawy farma masala, lubie kupować różne zeczy w tym przyprawy, ale nie zawsze wiem do czego użyć☺️ pozdrawiam i zapraszam do siebie, chociaz to nie blog kulinarny..

    OdpowiedzUsuń
  28. Ale to musi byc pyszne. Prezentuje sie pięknie. Połączenia dyni z kurczakiem jeszcze nie jadłam i chętnie był spróbowała :)

    OdpowiedzUsuń
  29. Przepis zapisałam, jak tylko upoluję dynię, to spróbuję zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń
  30. Oh my God this look so delicious darling
    xx

    OdpowiedzUsuń
  31. Reads as if it would be lovely to have.

    OdpowiedzUsuń
  32. Gdy spojrzałam na zdjęcie pomyślałam o brzoskwiniach i mięcie :))) To chyba dlatego, że moi przyjaciele spędzili właśnie tydzień na południu Włoch i zatęskniłam za latem, słońcem i wakacjami.
    Podkradam przepis ;) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  33. Tego nie znam, ale robiłam kurczaka ze szpinakiem i suszonymi pomidorami:-)

    OdpowiedzUsuń
  34. Takiego połączenia to jeszcze nie jadłam, a bardzo lubię szpinak :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ja mięso to rzadko i bardzo ograniczonej ilości. Ale to danie wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  36. Delicioso!!! Brava!
    Ciao,
    Roz | La Bella Vita Cucina

    OdpowiedzUsuń
  37. Delicioso!!! Brava!
    Ciao,
    Roz | La Bella Vita Cucina

    OdpowiedzUsuń
  38. Smaczne, syte danie na jesienny czas🍛
    Pozdrawiam serdecznie na miły dzień 🍁🌤️☕🧡🏵️

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger