listopada 01, 2019

Ciastka owsiane bez pieczenia / No Bake Oatmeal Cookies

Ciastka owsiane bez pieczenia przepis
Ciastka owsiane bez pieczenia / No bake Oatmeal Cookies
Dziś zapraszam na trochę inny niż zwykle deser - ciastka owsiane bez pieczenia z masłem orzechowym. Jeśli lubicie słodkie trufle na bazie płatków owsianych, możecie się od nich uzależnić:) W strukturze nie przypominają oczywiście tradycyjnych, kruchych ciastek - to tak naprawdę płatki owsiane zatopione w przepysznej polewie z kakao i masła orzechowego (polewa przypomina mi taką z tradycyjnego murzynka). Nie musicie używać masła z orzeszków ziemnych, ja użyłam naturalnej pasty migdałowej i odrobiny Nutelli - nie polecam jednak zastępowania masła z orzechów samą Nutellą, bo ciastka wyjdą zdecydowanie za słodkie (zawierają sporo cukru). Jeśli będziecie używać masła naturalnego (100% orzechów), pamiętajcie, by dobrze je przemieszać przed dodaniem - nie dodajemy oleistej, rzadkiej części, dodawane masło powinno być gęste.

Aby ciastka owsiane bez pieczenia ładnie zastygły, pamiętajcie, by trzymać się proporcji podanych składników. Czas zastygnięcia zależy od rodzaju tłuszczu, którego użyjecie. Moje ciastka bardzo ładnie odchodziły od papieru po nocy spędzonej w lodówce - płatki miały też czas idealnie zmięknąć. Mimo to spód może pozostać delikatnie klejący.

Do ciastek owsianych możecie z czasem dodać ulubione dodatki, na przykład posiekane orzechy czy odrobinę wiórków kokosowych. Smacznego:)

Przepis na ciastka owsiane bez pieczenia z masłem orzechowym:

ok. 20 sztuk:


60 g masła,
1 i 1/2 szklanki* cukru,
1/2 szklanki mleka,
1/4 szklanki kakao,
170 g dowolnego masła orzechowego (u mnie pasta migdałowa od SKWORCU plus kilka płaskich łyżeczek Nutelli)
3 szklanki płatków owsianych górskich (u mnie zmieszane również z płatkami orkiszowymi od SKWORCU)

* szklanka ma pojemność 250 ml

Masło rozpuścić z cukrem, mlekiem i kakao, mieszając trzepaczką. Gdy całość się zagotuje, zmniejszyć ogień i gotować minutę bez mieszania - całość powinna delikatnie zgęstnieć. Ściągnąć z ognia, dodać wybrane masło orzechowe i dokładnie wymieszać, do rozpuszczenia masła orzechowego. Wmieszać płatki, dokładnie wymieszać całość. Pozostawić na 5 minut. Po tym czasie nakładać porcje masy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (1 ciastko - 1 łyżka masy), chłodzić w lodówce kilka godzin, a najlepiej całą noc.

Oryginalny przepis TUTAJ.



No Bake Oatmeal Cookies Recipe:


for about 20 cookies:

60 of butter,
1 1/2 cup of sugar,
1/2 cup of milk,
1/4 cup of cocoa,
170 g of peanut butter or any other nut butter of your choice,
3 cups of rolled oats

Melt the butter with sugar, cocoa and milk, whisking well. Turn the heat down to low and let it simmer for one minute, no whisking. The mixture should thicken slightly. Take from the heat and add peanut butter (if using natural butter, remember to add solid and thick part), whisk, until melts. Add oats and stir everything together. Set aside for 5 minutes. Spoon portions of the mixture on the tray lined with baking paper (1 tbsp of mixture - 1 cookie) and chill in the fridge for few hours or overnight. 




56 komentarzy:

  1. Easy peasy and so tasty with peanut butter!

    OdpowiedzUsuń
  2. They look wonderful!They remind me my childhood...Thank you for sharing this delicious recipe!Hugs!

    OdpowiedzUsuń
  3. this sounds delicious and healthy dear Natalia
    i found it easy to try
    thank you so much for sharing
    wishing you all the blessings!

    OdpowiedzUsuń
  4. These sound very delicious, yummy! Thanks, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  5. Chętnie bym takie zjadła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. No bake oatmeal cookies? Never know it can be done like this. Thanks for sharing.

    Your cookies looked yummy.

    OdpowiedzUsuń
  7. Delicious cookies! Thanks for the recipe!💎

    OdpowiedzUsuń
  8. I love oatmeal cookies, and these look fantastic! Thank you so much for sharing your delicious goodies with the rest of us! xx

    OdpowiedzUsuń
  9. Looks delicious 😊 thanks for your recipes 😊

    OdpowiedzUsuń
  10. Wspaniały pomysł na doskonałą przekąskę! Uwielbiam ciasteczka owsiane.
    Pozdrawiam Alina

    OdpowiedzUsuń
  11. delicious...my husband and i would enjoy these!!!

    OdpowiedzUsuń
  12. That looks really good to me. I love cookies.

    OdpowiedzUsuń
  13. How wonderful for those who have to avoid gluten:) Thanks for another winning recipe, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  14. Nati, ciasteczka wyglądają przepysznie.
    Serdecznie pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  15. They do sound good - and addictive.

    OdpowiedzUsuń
  16. Not only yummy, but healthy. And with a rich chocolate fix!

    OdpowiedzUsuń
  17. I love these!
    I liked your idea of the nalmond paste and Nutella, good idea.

    Happy day to you ♡

    OdpowiedzUsuń
  18. Kiedyś robiłam podobne:)))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  19. robiłam takie, pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  20. I'm going to give these a go Natalie. Thanks for the recipe xx

    OdpowiedzUsuń
  21. Uwielbiam ciastka owiane i często je robię. Zamiast cukru daję jedynie mocno dojrzałe banany :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Ciekawe, aż sobie zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  23. I have to try this recipe, thank you!
    xx

    OdpowiedzUsuń
  24. Och ! Ja ciasteczka owsiane ostatnio piekę namiętnie coraz częściej, ale bez pieczenia to jeszcze nie robiłam ! Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  25. This looks good, I will save it.

    OdpowiedzUsuń
  26. Many thanks for sharing this recipe idea.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  27. My mom makes these kinds of cookies every Christmas. They are my favorite!

    OdpowiedzUsuń
  28. robię podobne tylko z pieczeniem:)

    OdpowiedzUsuń
  29. Jak zawsze pychota u Ciebie mm ;P

    OdpowiedzUsuń
  30. Ja to chyba zrobię, bo wygląda smacznie, a chętnie bym spróbowała :)
    Pozdrawiam!
    I dziękuję za przepis!

    OdpowiedzUsuń
  31. Wydają się być idealne na deser po treningu :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Hej to ciastka mojego dzieciństwa
    Z bratem je przygotowywaliśmy
    Co za historia
    ❤️❤️❤️
    Wielkie dzięki

    OdpowiedzUsuń
  33. Kind of an easy and yummy cookie recipe!

    OdpowiedzUsuń
  34. W sumie, nietypowa rzecz. Ciekawe jak smakują :).

    OdpowiedzUsuń
  35. Pysznie wyglądają, mega czekoladowo, tak jak lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Sprytny pomysł na ekstra ciasteczka.

    OdpowiedzUsuń
  37. These look amazing!!
    I love oatmeal cookies...and these you don't even have to bake!
    Thank you so much for sharing your fabulous recipes. It is such a pleasure to visit.😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  38. oryginalne ciastka, wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  39. YUM! My husband loves these! :o)

    OdpowiedzUsuń
  40. To coś dla mnie. Bez zbędnego fatygowania się i bałaganu. xD

    OdpowiedzUsuń
  41. Nigdy takich nie robiłam, a czy nie są zbyt słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Są słodkie, to zdecydowanie coś dla łasuchów. Autorka oryginalnego przepisu utrzymuje jednak,że bardzo istotne w przepisie są proporcje, więc ja nie redukowałam ilości cukru. Pozdrawiam☺

      Usuń
  42. This is one I am familiar with. So good and easy to do.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger