listopada 22, 2019

Kurczak po seczuańsku / Szechuan Chicken

Kurczak po seczuańsku przepis
Kurczak po seczuańsku / Szechuan Chicken
Kurczak po seczuańsku przepis
Dziś zapraszam na obiad wszystkich fanów kuchni azjatyckiej. Kurczak po seczuańsku to fantastyczny pomysł na szybkie, zdrowe danie. Nie jest to oczywiście oryginalny przepis przywieziony prosto z Chin, raczej moja interpretacja tego zyskującego popularność dania.

Kurczak po chińsku oblepiony pikantnym sosem z papryką i olejem sezamowym to potrawa do przygotowania w kilka chwil. Wystarczy tylko szybko usmażyć warzywa i mięso na dużym ogniu, a następnie całość zalać mieszanką sosu sojowego z dodatkami. Podczas przygotowania kurczaka po seczuańsku należy pamiętać, aby dodać do zalewy odpowiednią ilość sosu sojowego, mając na uwadze, jak bardzo jest słony. Możecie go dodać więcej lub mniej niż podano w przepisie. Tak naprawdę należy doprawić sos do kurczaka do smaku - powinien być dość ostry, wyrazisty, trochę kwaśny, z wyczuwalną nutką sezamu.

Kurczak po seczuańsku z warzywami doskonale pasuje do makaronu ryżowego, ale możecie go też podać z ulubionym ryżem. Smacznego:)

Przepis na kurczaka po seczuańsku:

500 g piersi z kurczaka,
2 papryki,
duża cebula,
2-3 duże ząbki czosnku,
kawałek imbiru wielkości kciuka,
sól, pieprz

na sos:
1/5-1/4 szklanki sosu sojowego (lub do smaku),
ok. 3/4 szklanki wody lub bulionu drobiowego,
kilka łyżek soku z cytryny lub octu ryżowego,
kilka łyżek oleju sezamowego,
duża szczypta chili (lub plasterki świeżej papryczki),
opcjonalnie miód lub cukier do smaku,
2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej plus odrobina mąki do obtoczenia kurczaka,

kilka łyżeczek szczypiorku,
sezam do posypania potrawy

Kurczaka pokroić na średniej wielkości kawałki, oprószyć solą i pieprzem, a następnie obtoczyć w mące ziemniaczanej. Smażyć na dość dużym ogniu, do zarumienienia i miękkości. Odłożyć. Na tę samą patelnię wrzucić kawałki papryki i cebuli, smażyć krótko, by warzywa zachowały odrobinę chrupkości. Pod koniec smażenia dodać drobno posiekany czosnek i imbir. Połączyć składniki sosu do smaku. Do warzyw na patelni dodać kurczaka, zalać całość sosem, gotować kilka minut do zgęstnienia. Posypać szczypiorkiem i sezamem. 

Szechuan Chicken Recipe:

500 g of chicken breast,
2 bell peppers,
1 large onion,
2-3 large cloves of garlic,
thumb size piece of ginger,
salt and pepper

for the sauce:
1/5-1/4 cup of soy sauce (the amount of sauce depends on the level of sodium - add enough to taste),
approx. 3/4 cup of water or chicken stock,
few tbsp of lemon juice or rice vinegar,
few tbsp of sesame oil,
a big pinch of chili (or use fresh, to taste),
honey or sugar to taste (optional),
2 tsp of potato or cornstarch, levelled (plus some more for dusting the chicken)

few tsp of chopped chive or spring onion,
some sesame seeds

Cut the meat into bite sieze pieces, sprinkle with salt and pepper and coat into starch. Cook on a well heated skillet, until golden and tender inside, Set aside. To the same pan add diced peppers and halfmoons of onion. Cook quickly, until soft, but remaining their crispiness. Mix all the sauce ingredients to taste - the sauce should be spicy and  a bit tangy. Add the meat to the pan, cover everything with sauce and cook for few minutes, until thickens. Sprinkle with sesame seeds and chive. Serve over rice noodles or rice. Enjoy:)








52 komentarze:

  1. szczerze to Kurczaka po seczuańsku nie jadłam ani nie słyszałam :O ale już się dowiedziałam :D zostało mi wypróbować przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. moje smaki! bardzo aromatyczne danie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Yummy. I tasted Szechuan chicken. Spicy and peppery. But depend on my endurance. Cant take overly spicy food. Szechuan cuisine is spicy and flavourful.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam tego typu dania, wygląda to wspaniale.

    OdpowiedzUsuń
  5. Quick, flavoursome and so tasty..great to enjoy with some steamed rice!

    OdpowiedzUsuń
  6. Hello, this sounds delicious. I always look for new recipes for chicken. Thanks for sharing. Enjoy your day, wishing you a happy weekend!

    OdpowiedzUsuń
  7. I like Chinese food. this Szechuan chicken looks yummy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ależ to musi być dobre! A jak to barwnie wygląda!

    OdpowiedzUsuń
  9. Great! Simple easy and delicious!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Another wonderful recipe, thanks for sharing. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. Your Photo Stopped Me In My Tracks - Fantastic Capture There - Really Appreciate The Fact That There Is NO Oil In The Ingredients - I Just Might Whip This Up As A Side Dish On Turkey Day - You So Rock

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  12. Wonderful recipe! The sechuan chicken one of my the most favourite chicken prepared! ☁ ☂

    Blog de la Licorne * Instagram * We♥It

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak to smakuje tak pięknie jak wygląda to ja poproszę od razu dokładkę :D
    ps zapisuję i robię w weekend! :D

    OdpowiedzUsuń
  14. Jadłam kiedyś w chińskiej restauracji - pycha

    OdpowiedzUsuń
  15. Packed with such wonderful flavors! Sounds like another winner!

    OdpowiedzUsuń
  16. Fajne danie :))lubimy wszystko co z kurczakiem:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  17. This looks a delicious recipe :)

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  18. Prezentuje się bardzo smakowicie :D
    Pozdrawiam! wy-stardoll.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  19. I will try your recipe, look so delicious...
    Thank you for sharing

    OdpowiedzUsuń
  20. A delicious dish great to eat with white rice.

    OdpowiedzUsuń
  21. uwielbiam połączenie kurczaka z papryką :)

    OdpowiedzUsuń
  22. to musi być pysznie i pachnące:D

    OdpowiedzUsuń
  23. Wygląda super, tak kolorowo :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Jeszcze nie jadłam a ponieważ kurczak to moje ulubione mięsko więc wypróbuje twój przepis.
    Miłej niedzieli:)

    OdpowiedzUsuń
  25. This dish looks absolutely scrumptious!!
    I will certainly be trying this one. 👍👍
    Thank you so much 😊😊

    Have a super weekend!

    Hugs ❤❤❤

    OdpowiedzUsuń
  26. Człowiek od razu głodnieje przez takie widoki! <3

    OdpowiedzUsuń
  27. Średnio przepadam za kurczakiem ;)

    OdpowiedzUsuń
  28. Nie jadłam, ale jakbym ściągnęła papryke to byłoby cacy :D

    OdpowiedzUsuń
  29. Twoja wersja kurczaka jest tak prosta, że nawet Ci którym szkoda czasu na gotowanie na pewno się skuszą żeby sobie takie pyszności przygotować :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Looks delicious and I do like lemon is some of my cooking.

    OdpowiedzUsuń
  31. ingredients are almost same though way of cooking is very different
    i like Chinese dishes ,hope i can make it as nicely as you did here dear Natalia :)

    OdpowiedzUsuń
  32. szybkie, proste i z pewnością pyszne :) na pewno wypróbuję :)

    OdpowiedzUsuń
  33. yum. this looks like a fabulous dinner meal. i love chicken and all the spices. cheers sherry

    OdpowiedzUsuń
  34. To są zdecydowanie moje smaki ;) Pycha :D

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger