listopada 15, 2019

Bułki orkiszowe (miękkie i puszyste) / Soft Spelt Rolls

Domowe bułki orkiszowe
Bułki orkiszowe / Spelt Rolls

Dziś zapraszam na miękkie i puszyste bułki orkiszowe - idealne do stworzenia zdrowych kanapek dla całej rodziny.

Z podanego przepisu upieczecie 10-12 średniej wielkości bułeczek z miękką skórką i delikatnym wnętrzem, które na pewno posmakują dzieciom. Ja posypałam swoje bułki czarnym sezamem, ale możecie zrezygnować z tego dodatku lub posypać je ulubioną mieszanką ziaren. Jako posypka dobrze sprawdzi się też starty parmezan albo zioła.

Jeśli lubicie zdrowe bułki, możecie połowę zwykłej mąki orkiszowej, zastąpić pełnoziarnistą, a oprócz tego do ciasta dorzucić ulubione ziarna.

Ciasto drożdżowe możecie wyrobić dzień wcześniej i pozwolić mu wyrastać przez noc  w lodówce. W takim wypadku bułki upieczecie na śniadanie. Pamiętajcie, że ciasto można też mrozić. Smacznego:)

Zobaczcie też, jak upiec BUŁKI PAPRYKOWE:)

Przepis na bułki orkiszowe (miękkie i puszyste):

na 10-12 bułek:

2 szklanki* ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
2 łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki orkiszowej jasnej,

garść czarnego sezamu (u mnie czarny sezam od SKWORCU)

*szklanka = 250ml

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką i solą, wyrabiać około 10-15 minut. Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. (można dodać więcej mąki podczas wyrabiania). Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na 60-90 minut. Po tym czasie z ciasta uformować 10- 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Po tym czasie posypać bułki sezamem. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. 

Soft Spelt Rolls Recipe:



for 12 buns:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar,
2 tsp of salt,
8 tbsp of olive oil,
5 cups of spelt flour (plus more for dusting),

some sesame seeds, optional


Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour and salt. Knead for 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kitchen towel, set aside for 60 to 90 minutes. Turn the dough onto a floured surface and form into 10 to 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)


Also see my Paprika Buns Recipe:)

51 komentarzy:

  1. it is new for me...
    I should try to make it.
    Thank you for your recipe.

    OdpowiedzUsuń
  2. Sounds simple, but delicious! And the wonderful aroma in the kitchen is a bonus:) Thank you, Natalia!

    OdpowiedzUsuń
  3. Piękny kolor, muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  4. I have never cooked with spelt before...and those rolls look so tasty.
    I simply MUST give them a try!
    Thank you so much 😊😊

    Have a great weekend!

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  5. Rather Ideal For The Upcoming Holidays - Well Done

    Cheers

    OdpowiedzUsuń
  6. I love baking bread. Have never tried spelt flour.

    OdpowiedzUsuń
  7. Bułeczki wyglądają fantastycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Wyglądają przepysznie, a takie domowe pieczywo jest o wiele zdrowsze od tego łupanego 😉

    OdpowiedzUsuń
  9. warm from the oven with some of yesterdays soup, now that's what i call perfect!!!

    OdpowiedzUsuń
  10. Great recipe, I love using spelt flour. Hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  11. I to są prawdziwe bułeczki, mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
  12. They look so soft and yummy! I have never used Spelt, but my niece bakes with it.

    OdpowiedzUsuń
  13. They look wholesome! What kind of spelt flour did you use for those buns?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Regular,white spelt flour, but sometimes I am using half white,half whole wheat☺

      Usuń
  14. piękne bułeczki:))na pewno smakowite:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. Fajne, takie cieplutkie na śniadanie z ziarnami, najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  16. That looks really nom, there is nothing I love more than savoury pastries!

    OdpowiedzUsuń
  17. Ooo, takie to ja bym mogła jeść non stop ♥

    OdpowiedzUsuń
  18. Oh yes please!
    Beautiful work with your hands as rolls are not always the easiest.
    I use spelt as well and mill my own with my Whisper Mill, its awesome!

    So nice to visit with you ♡

    OdpowiedzUsuń
  19. delicious looking dear Natalia :)
    simple and easy i found them
    thank you for wonderful recipe my dear friend !
    blessings!

    OdpowiedzUsuń
  20. oh my god!! they seem amazing, dear!!!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wyglądają wspaniale, uwielbiam domowe bułeczki.

    OdpowiedzUsuń
  22. Aż mam ochotę upiec :D nie mam tylko mąki ale na pewno spróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Mmmmmmmmmmmmmm jakże one cudnie wyglądają, zdaje się, że czuję ich zapach i tę chrupiącą skórkę!

    OdpowiedzUsuń
  24. Ciekawy przepis - chyba wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  25. Looks yummy! Yes, sesame seeds on the top, I like sesame seeds :)

    OdpowiedzUsuń
  26. Jak to pysznie wygląda! Muszę spróbować coś takiego zrobić. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  27. They look so delicious. Thank you for recipe.

    New Post - http://www.exclusivebeautydiary.com/2019/11/declare-caviar-perfection-luxury-anti_14.html

    OdpowiedzUsuń
  28. Love your review as always ))

    OdpowiedzUsuń
  29. Ooo...moje najulubione bułeczki <3
    Niestety nigdy mi nie wychodzą...piekarnik szaleje i albo sie spaliły albo nie dopiekły.:///

    OdpowiedzUsuń
  30. Właśnie się upewniłam :) ...Tak jutro rano będą bułki:) domowe , taki ostatnio zwyczaj na dzień wolny :)

    OdpowiedzUsuń
  31. Those rolls look delicious! I bet they are even better, warm from the oven.

    OdpowiedzUsuń
  32. Bułki mają posmak gorzki? ; ) Jednak orkisz ma dziwny smak.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie,absolutnie nie mają gorzkiego posmaku ☺ Może to kwesta dobrej jakości mąki? Ja nie trafiłam na gorzką.Pozdrawiam☺

      Usuń
  33. i was a bad cook last year but after searching on internet about recipes now i know and have learnt to differentiate between main course appetizers and all these kind of recipe i really loved it and thank you alot for contributing indirectly in my life :) love the recipe :)

    OdpowiedzUsuń
  34. wyglądają przepysznie :) chyba w weekend upiekę :)
    Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  35. I must appreciate the blogger. This is the most useful blog for everyone.Thanks for sharing.

    OdpowiedzUsuń
  36. Bardzo zachęcająco te bułeczki wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  37. Zjadłabym takie bułeczki. Kiedyś piekłam zwykłe i mi nie wyszły ;)

    OdpowiedzUsuń
  38. Bułeczki orkiszowe to zdrowy zamiennik pieczywa pszennego. Jest nie tylko zdrowy, pożywny ale przede wszystkim pyszny. Bułeczki takie są też idealne na drugie śniadanie - my jesteśmy na TAK.

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2024 Lekcje w kuchni , Blogger