września 11, 2019

Bułki z ziołami / Herb Rolls

Bułki z ziołami
Bułki z ziołami / Herb Rolls

Dziś łatwy przepis na pyszne bułki z ziołami. To mój kolejny przepis związany z testami naturalnych przypraw od Knorra, których gotowe mieszanki sprawdzają się w pieczywie idealnie. Jeśli wolicie, możecie skomponować dowolną mieszankę ulubionych ziół i dodać je do bułek. Bułki z ziołami są idealną bazą do smacznych kanapek. Zawierają mąkę pełnoziarnistą, ale są puszyste w środku. Mają miękką skórkę i długo zachowują świeżość. Polecam, smacznego:)

Polecam tez moje bułki paprykowe i wiele innych przepisów na bułki.

Przepis na bułki ziołowe:

na 12 bułek:

2 szklanki ciepłej wody,
3 łyżeczki suchych drożdży,
4 płaskie łyżeczki cukru,
2 łyżeczki soli,
8 łyżek oliwy lub oleju,
5 szklanek mąki (pół na pół pszenna z pełnoziarnistą; plus trochę więcej po podsypywania),
2 opakowania Sosu sałatkowego koperkowo-ziołowego Knorr (lub 1 i 1/2 łyżki ulubionych suszonych ziół)

W misce połączyć wodę, drożdże i cukier. Odstawić na 5-10 minut, do delikatnego spienienia drożdży. Spienione drożdże wymieszać z mąką, przyprawami i solą, wyrabiać około 10-15 minut, do momentu, gdy ciasto będzie gładkie i elastyczne (można podsypywać mąką). Pod koniec wyrabiania stopniowo dodawać olej lub oliwę. Zagniecione ciasto odstawić do wyrośnięcia na godzinę. Po tym czasie z ciasta uformować 12 bułek, ułożyć na papierze do pieczenia, przykryć ściereczką, odstawić do wyrośnięcia na 30-40 minut. Piec w 180 stopniach około 20-25 minut. 


ENGLISH:

HERB ROLLS:

2 cups of warm water,
3 tsp of dry yeast,
4 tsp of sugar, levelled,
2 tsp of salt,
8 tbsp of oil,
5 cups of flour (half and half white and wholewheat; plus and more for dusting),
1 1/2  tbsp of your favourite dry herbs blend

Combine sugar, water and yeast, cover with kitchen towel and set aside for 5-10 minutes, until bubbly on the surface. Mix with flour, seasonings and salt. Knead for about 10-15 minutes. After 7-10 minutes of kneading, gradually add oil. Form a ball, cover with kichen towel, set aside for an hour. Turn the dough onto a floured surface and form into 12 buns. Place on a baking paper, cover with kitchen towel and let them rise for about 30 to 40 minutes. Bake for about 20 to 25 minutes (180C). Enjoy:)









71 komentarzy:

  1. It seems delicious mmm:)
    Can you cook that with fresh herbs?
    In my opinion fabricated products such as knorr is not good for health.
    Best wishes:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Yes,you are right, usually they aren't healthy at all and I also don't use them.These ones, however, are different.They are just a blend of natural spices which you can subsitute very easily with whatever you have on hand. Fresh herbs should work great,too. Thank you for your comment and have a great day☺

      Usuń
  2. The rolls sound very delicious. Thanks for sharing, hugs, Valerie

    OdpowiedzUsuń
  3. Love freshly baked rolls! These look like they have lovely flavor -- thanks.

    OdpowiedzUsuń
  4. And the house will smell glorious! Sounds like a great recipe! Thank you, Natalia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Looks delicious 😊 thanks for your sharing 😊

    OdpowiedzUsuń
  6. muszę kiedyś zrobić sobie domowe bułki:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Peso siano di mio gradimento.
    Buona serata

    OdpowiedzUsuń
  8. bułeczki wyglądają pysznie:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wypróbuję napewno - już sobie zapisuję przepis

    OdpowiedzUsuń
  10. Wyglądają mega apetycznie, upiekę takie bułeczki, te sklepowe mi nie smakują ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Wonderful! I like to use rosemary or thyme to my bread.

    OdpowiedzUsuń
  12. Fajny przepis, z chęcią bym powtórzyła :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Yum. And doesn't the kitchen smell amazing when bread is baking...

    OdpowiedzUsuń
  14. Ależ dawno nie piekłam bułeczek, Twoje wyglądają przepysznie i na pewno wypróbuję :)
    Pozdrawiam, Agness:)

    OdpowiedzUsuń
  15. They are beautiful! They look so light, airy, and tender!

    OdpowiedzUsuń
  16. These look and sound absolutely delicious!! Yum!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja się przerzuciłem na grachamki :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Your 'bulki' look great! I bet they also smell good.

    OdpowiedzUsuń
  19. I want those rolls right now! I wish I had someone to bake goodies for me all day long :) I have no time, personally.

    OdpowiedzUsuń
  20. Oooo, ja to chyba będę piekła! Takie pyszności!

    OdpowiedzUsuń
  21. A jakiś przepis na bułeczki z mąki razowej, albo orkiszowej może się znajdzie. Serdeczne pozdrowienia znad sztalug przesyła Krysia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jest już kilka takich przepisów u mnie na blogu, ale na pewno jeszcze pojawią się nowe☺

      Usuń
  22. Looks deli!
    HAPPY WEEK
    xoxo
    https://stylishpatterns.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Yummy! Thank you for the recipe! I definitely want to make these rolls! hugs, de

    OdpowiedzUsuń
  24. fresh baked rolls smell so good and are so yummy!! these look so good!!

    OdpowiedzUsuń
  25. Hello, the rolls look delicious! I would like one with just butter or jam. Yum! Wishing you a happy day!

    OdpowiedzUsuń
  26. Takie bułeczki mogłabym jeść na każde śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Lubię bułki domowej roboty :)
    „Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK

    OdpowiedzUsuń
  28. I hope to try this one day. The buns look fluffy!

    OdpowiedzUsuń
  29. Wyglądają cudownie. Muszę kiedyś spróbować zrobić taki domowy wypiek!

    OdpowiedzUsuń
  30. Kolejny cudowny przepis. Bułeczki wyglądają smakowicie.
    Pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
  31. Z samym masłem muszą cudnie smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Bułeczki zachęcają, żeby je zrobić. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  33. Wyglądają przepysznie. Mi niestety czesto brak czasu na pieczenie pieczywa a bardzo załuje bo kiedyś robiłam i zapach w domu był niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
  34. takich bułek z ziołami nie jadłam

    OdpowiedzUsuń
  35. Nie ma to jak domowe pieczywo :)

    OdpowiedzUsuń
  36. Kradnę przepis bo lubię piec po swojemu i jak najmniej kupować sklepowych produktów.

    OdpowiedzUsuń
  37. Yum wish bread liked me as much as I like it Natalia!!

    OdpowiedzUsuń
  38. Zapachniało aż u mnie. Chętnie się poczęstuję :)

    OdpowiedzUsuń
  39. Sounds delicious. Sorry not visiting much. Just a very busy time for us. Cheers Diane

    OdpowiedzUsuń
  40. Those rolls look very nice, I'm sure they are delicious.
    Thanks for sharing the recipe.

    All the best Jan

    OdpowiedzUsuń
  41. I am a sucker for dinner rolls. These look like something I'd absolutely love!

    OdpowiedzUsuń
  42. Bardzo lubię takie ziołowe bułeczki:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  43. Wyglądają pysznie i napewno tak smakują.:)

    OdpowiedzUsuń
  44. Bardzo lubię bułki na kanapki. Te są dodatkowo zdrowe. Pozdrawiam :-).

    OdpowiedzUsuń
  45. pysznie wyglądają :) ja mam ambitny plan od przyszłego tygodnia też zacząć robić domowe pieczywko :)

    OdpowiedzUsuń
  46. Yum...these rolls sound really delicious...and healthy!
    Thank you so much 😊😊

    Hugs xxx

    OdpowiedzUsuń
  47. They look absolutely delicious. We will try this recipe since we are very fond of enjoying different kinds of bread,

    OdpowiedzUsuń
  48. Yum! I am waiting until it cools down enough to bake! Today's temperature will be 98F-100F!

    OdpowiedzUsuń
  49. Muszą pachnieć niepowtarzalnie! ♥ Pozdrawiam! ;)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger