września 09, 2018

Dyniowe ciasteczka z polewą / Glazed Pumpkin Cookies

Wraz z początkiem września co roku zaczynam piec z dynią, cynamonem i jabłkami. W powietrzu czuć nadchodzącą jesień, a takie smaki to wtedy najlepszy wybór. Dziś proponuję amerykańskie ciasteczka z dynią - są pyszne, mięciutkie, delikatne, o strukturze ciasta. To jedne z tych ciasteczek, które najbardziej lubię piec, nie potrzebują wałkowania i wycinania, wszystko wystarczy tylko szybko zmiksować i nakładać na blaszkę łyżką, najlepiej taką do lodów. Polecam do popołudniowej kawy lub herbaty, smacznego:)

Polecam też ciasto dyniowe z kakao i dyniowe babeczki z kremem:)

na 24 ciasteczka:

2 i 1/2 szklanki mąki,
szklanka dyniowego puree,
jajko,
3/4 szklanki cukru,
1/2 szklanki brązowego cukru,
łyżeczka cynamonu,
1/3 łyżeczki granulowanego imbiru,
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej,
90 g masła w temperaturze pokojowej,
szczypta mielonej wanilii,
łyżeczka sody,
łyżeczka proszku do pieczenia,

na polewę (opcjonalnie, ciasteczka są wystarczająco słodkie): kilka łyżeczek kwaśnej śmietany, kilka łyżeczek mleka, kilka łyżeczek cukru pudru

Wymieszać mąkę z wanilią, sodą, przyprawami i proszkiem do pieczenia. Masło zmiksować z dwoma rodzajami cukru. Dodać jajko, zmiksować, dodać dyniowe puree (masa może się rozwarstwić, ale nie szkodzi). Wsypać suche składniki i szybko wymieszać, tylko do połączenia. Ciasto nakładać łyżką do lodów na wyłożone papierem blaszki (zostawić odstępy). Piec w 180C przez 12-16 minut - ciasteczka są gotowe, gdy tylko zarumienią się od spodu i lekko na bokach. Pozostawić na blaszce do całkowitego wystudzenia - gorące są zbyt miękkie i delikatne, by je ruszać. Wymieszać składniki polewy do otrzymania gęstego lukru, polać ciasteczka.

Przepis Laury Vitale.

ENGLISH:

for 24 cookies:

2  1/2 cup of flour,
1 cup of pumpkin puree,
1 egg,
3/4 cup of sugar,
1/2 cup of brown sugar,
1 tsp of cinnamon,
1/3 tsp of granulated ginger,
1/4 tsp of nutmeg,
90 g of room temperature butter,
a pinch of vanilla,
1 tsp of soda,
1 tsp of baking powder

for the glaze: few tsp of sour cream. few tsp of powdered sugar, few tsp of milk

Mix the flour, soda, baking powder, vanilla and spices. Cream the butter with sugar, add egg, mix well. Add pumpkin puree, mix and add your dry ingredients. Mix briefly, just to combine. Using an ice cream scoop, place the cookies on a baking trays covered with baking paper. Bake in 180C for about 12-16 minutes or until lightly golden on the bottom and sides. Allow to cool completely - they are too fragile to transfer when hot. Mix all the glaze ingredients to get a thick consistency, pour over the cookies. Enjoy:)

Recipe by Laura Vitale.






29 komentarzy:

  1. o mamo! Pychotka, nie um iem doczekać się jesień, wtedy takie dyniowe przekąski bedą idealne!

    OdpowiedzUsuń
  2. Dyniowe na pewno smakują wyjątkowo i jesiennie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Nigdy nie piekłam nic z dynią:))może wypróbuje Twoje ciasteczka:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  4. pyszne, już takie jesienne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Widzę, że już jesienne klimaty w pełni :D.

    OdpowiedzUsuń
  6. Ależ one muszą genialnie smakować 😊

    OdpowiedzUsuń
  7. I love pumpkin everything!! These look so delicious!! Thanks for the recipe!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  8. oj tak, zdecydowanie czuć jesień w powietrzu:)
    fajne ciasteczka:)

    OdpowiedzUsuń
  9. I always adore pumpkin cookies, actually anything with pumpkins :-) These cookies look amazing, Natalia.

    OdpowiedzUsuń
  10. Super, wyglądają mega apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Muszę w końcu nabyć jakąś dynię, bo już widziałam w sklepach piękne :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniami ! ;) uwielbiam takie ciasteczka! ;) Twoje przepisy są świetne i niebanalne ;)

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo lubię takie smaki :) Kojarzą się z jesienią, i złotymi liśćmi na drzewach :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Koniecznie muszę spróbować. Zapisuje przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Mmm wyglądają smakowicie. Dobry pomysł na przemycenie dyni dzieciom :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Jak zwykle prezentuja sie apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  17. sezon na dynię rozpoczęty :) pycha

    OdpowiedzUsuń
  18. Dyniowe ciasteczka to jedne z moich ulubionych! Uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  19. So delicious, perfect for the weather.

    OdpowiedzUsuń
  20. I love cookies, I have to try this ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger