września 12, 2018

Brownie z serem i malinami / Raspberry Cheesecake Brownie

Ciężkie, intensywnie czekoladowe, zakalcowate brownie jest zdecydowanie jednym z ulubionych ciast w naszym domu. Bardzo lubimy je w wersji klasycznej, ale najlepszym połączeniem jest według mnie brownie z masą serową i owocami. Jakiś czas temu pokazywałam Wam przepis na serowe brownie z truskawkami, a dziś brownie z serem i malinami - jest przepyszne i bardzo sycące. Najlepsze jest to, że poza sezonem możemy użyć do ciasta owoców mrożonych - w takim przypadku nie rozmrażamy ich, tylko zamrożone układamy na cieście. Bardzo polecam, smacznego:)

Polecam też sernik w murzynku:)


na blaszkę o wymiarach 30x24 cm (lub trochę mniejszą):

200 g gorzkiej czekolady (u mnie 70%),
200 g masła w temperaturze pokojowej,
250-280 g cukru,
5 dużych jajek,
110 g mąki,
400 g sera zmielonego trzykrotnie,
duża szczypta mielonej wanilii,
120 g malin (świeżych lub mrożonych)

Przygotować masę serową: wymieszać twaróg z 125 gramami cukru, dwoma jajkami i szczyptą wanilii. Przygotować masę czekoladową: czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, lekko przestudzić. Masło ubić z pozostałym cukrem. Stopniowo dodawać 3 pozostałe jajka, miksując po każdym dodaniu.Dodać ostudzoną czekoladę, zmiksować, a następnie dodać mąkę, mieszając szpatułką, tylko do połączenia. Na wyłożoną papierem blaszkę wylać 3/4 masy czekoladowej, na nią wyłożyć masę serową, a na nią pozostałą masę czekoladową. Patyczkiem można zrobić esy floresy. Ułożyć maliny. Piec 170C przez 45-60 minut.

Przepis znalazłam tutaj.

ENGLISH:

200 g of 70% chocolate,
200 g of butter, room temperature,
250-280 g of sugar,
5 large eggs,
110 g of flour,
400 g of cream cheese,
a big pinch of vanilla,
120 g of raspberries (fresh or frozen)

Prepare the cheesecake filling: mix the cheese with 125 g of sugar, 2 eggs and a pinch of vanilla. Set aside. Prepare the brownie batter: melt the chocolate and set aside to cool down for a bit. Beat the butter with remaining sugar, until fluffy. Add 3 eggs, one by one, mixing after each addition. Pour in the melted chocolate, mix well and add the flour, folding with a spatula, just to combine. Place 3/4 of a brownie mixture into the baking tray (25x30cm, covered with baking paper), place the cheesecake filling on top and add the remaining chocolate batter, creating swirls, using a toothpick. Arrange the raspberries on top (do not thaw, if frozen). Bake in 170C for 45 to 60 minutes. Enjoy:)

See the original recipe.

26 komentarzy:

  1. Rewelacyjne ciasto :) miałam piec zwykły sernika skuszę się na to :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wow ciasto wygląda rewelacyjnie:)

    OdpowiedzUsuń
  3. wow, ale wygląda, zjadłabym całą blachę :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jak zrobiłam brownie z serem i malinami- od razu zakochałam się w tym połączeniu! Mimo, że fanką mocno czekoladych ciast nie jestem ;) Fajnie, że w przepisie nie ma dużo mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. A ja się zbieram i zbieram na jakiekolwiek brownie już tyle czasu ;)

    Pozdrawiam
    Sara's City

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale pyszne ciasto :) Idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No akurat kiedy nie jem słodkiego takie pyszne ciasto proponujesz :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Yum!! They look so delicious!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  9. OMG!
    It looks super delicious.
    I love brownies, I'll follow the recipe.

    Thanks for the post,
    A kiss.

    OdpowiedzUsuń
  10. Two best desserts in one! Phenomenal :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda:))Pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  12. woooow jak to smacznie wygląda;)!

    OdpowiedzUsuń
  13. Jak wygląda pysznie i do tego te piękne zdjęcia, smak musi powalać. Chętnie spróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  14. Odpuściłam sobie na jakiś czas słodycze i nabiał, bo auto immunologia znów się odezwała - ale wygląda pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. love this brownie with raspberries, so delicious!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mógłbym to jeśc na każda porę dnia :D

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda przepysznie, ale czas na dietę, a ty tu zachęcasz do małego złego :P

    OdpowiedzUsuń
  18. Przepięknie to wygląda! Musi być przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Mniam, wygląda obłędnie :-)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dosłownie można jeść oczami. Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  21. Wygląda fenomenalnie! Ale bym go zjadła<3

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger