września 15, 2018

Gulasz z indyka / Turkey Stew

Lubię wykorzystywać mięso z indyka do przygotowania potrawki czy gulaszu. Pokazywałam już Wam chili z indyka, a także gulasz z indyka z warzywami. Dziś  zapraszam na pożywny gulasz z indyka, papryki i karmelizowanej cebulki. To świetne danie na zbliżające się chłody. Ja najbardziej lubię podawać go z domowymi kluseczkami typu gnocchi, ale potrawa wspaniale smakuje też z ryżem czy ziemniakami. Polecam, smacznego:)

500 g mięsa z indyka na gulasz,
2 małe papryki,
2 duże cebule,
mała marchewka,
2 ząbki czosnku,
garść zielonego groszku (opcjonalnie),
3-4 szklanki bulionu drobiowego lub wody (tyle, by zakryła składniki),
ok. łyżki mąki ziemniaczanej,
kilka łyżek natki pietruszki,
przyprawy do smaku: sól, pieprz, tymianek, majeranek, rozmaryn, słodka i ostra papryka

Mięso pokroić w średniej wielkości kostkę, zrumienić na niewielkiej ilości tłuszczu, odłożyć. Na patelnię po mięsie wrzucić cebulę pokrojoną w półplasterki, lekko posolić. Smażyć na małym ogniu, około 10-15 minut lub do momentu lekkiego skarmelizowania. Dodać pokrojoną w kosteczkę paprykę i marchewkę, smażyć kilka minut, a następnie dodać drobno posiekany czosnek. Wrzucić mięso i groszek, zalać całość płynem - tak, by lekko zakrywał składniki. Doprawić i dusić na małym ogniu, do miękkości składników. Pod koniec gotowania zagęścić sos mąką rozmieszaną w niewielkiej ilości wody. Posypać natką pietruszki.

ENGLISH:

500 g of stewing turkey meat,
2 small red bell peppers,
2 large onions,
1 small carrot,
2 cloves of garlic,
a handful of gren peas (optional),
3-4 cups of turkey broth or water,
approx. 1 tbsp of corn or potato starch,
few tbsp of chopped parsley,
seasonings to taste: salt, pepper, thyme, marjoram, rosemary, sweet and hot paprika

Cut the meat into bite size pieces and cook on a small amount of oil, until lightly golden brown. Set aside. To the same pan add the onion cut into half moons. Cook, on a low heat, until lightly carmelized for about 15 minutes. Add finely diced peppers and carrot. Cook, stirring, for few minutes and add finely chopped garlic. After a minute add the chicken and peas. Cover gently with liquid, season well and simmer on low heat, until tender. Mix the flour with a small amount of water and add the mixture to the meat. Cook for few minutes, until thickens. Sprinkle with parsley. Serve with homemade gnocchi, rice or potatoes. Enjoy:)

30 komentarzy:

  1. Pyszne danie, lubi indyka szczególnie udziec :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Widze kopytka :D Niedawno jadłam :D

    OdpowiedzUsuń
  3. o tej porze roku wracam do takich gulaszy :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo lubię wszelkie gulasze, a Twój wygląda rewelacyjnie 😊

    OdpowiedzUsuń
  5. pyszny obiad! podziwiam Ciebie, że masz zawsze takie urozmaicenie na talerzu!

    OdpowiedzUsuń
  6. gulasz z kluseczkami uwielbiam!! tak samo jak indyka, pyszne i różnorodne mięso:)

    OdpowiedzUsuń
  7. It looks amazing, I'm very hungry looking at the pic ^^
    xx

    OdpowiedzUsuń
  8. Oj pychotka, już zgłodniałam ;)

    OdpowiedzUsuń
  9. mm smakowicie wygląda, nie wiem cyz kiedyś miałam okazję jeść indyka

    OdpowiedzUsuń
  10. This sounds so delicious!! And perfect for the cooler Fall days ahead!! Have a great day!! Big hugs :)

    Lisa
    A Mermaid's Crafts

    OdpowiedzUsuń
  11. O dzięki za przepis :D Zrobię podobny ale z kurczakiem :D Pyszne danie :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Czemu to mnie tak kusi?! Wygląda przepysznie! :)
    https://fasionsstyle.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  13. Z kopytkami zjadłabym z wielką chęcią :) Albo z ruskimi pierogami! Rewelacyjnie musi smakować :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajna propozycja na coraz chłodniejsze dni:))pozdrawiam serdecznie:))

    OdpowiedzUsuń
  15. TO musi być dobre, a czosnku nigdy za wielę - uwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  16. Dawno nie jadłam indyka. Świetna propozycja podania :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Obiadek wygląda obłędnie, uwielbiam gulasz i takie jedzenie. Mniam :)

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2014-2019 Lekcje w kuchni , Blogger